Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sopranowski
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sopranowski » 17.07.2016 22:37

możesz dać linka do google że pokazuje natężenie ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.07.2016 22:44

sopranowski napisał(a):możesz dać linka do google że pokazuje natężenie ?

https://support.google.com/maps/answer/ ... ktop&hl=pl :wink:
Swibon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Swibon » 17.07.2016 23:30

Aplikacja "HAK" fajna sprawa, można ją ściągnąć na telefon.
Znajomy wczoraj jechał i dzięki niej wiedział o problemach w okolicach Sveti Rok i uniknął wątpliwej przyjemności stania w korku.
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 18.07.2016 00:28

Witajcie,
właśnie wróciłem z Jessenice.
Wyjazd ok 6 rano w niedzielę, 17.07.
Do Splitu w kwadrans (dzień wcześniej 1:47 ;) )
Potem bezproblemowo do Zagrzebia i dalej do granicy. Dziś na szczęście już tak nie wiało jak przez ostatnie 2-3 dni. Dość powiedzieć, że mój gospodarz stwierdził, że mając 60 lat czegoś takiego nie widział, co się działo, zwłaszcza w piątek. Ja mając nieco mniej też nie :) Patrząc na pogodę, chciałem skrócić swój urlop i wracać w sobotę, ale czytając Wasze relację - dziękuję opatrzności i #przemo99, że mi to wybił z głowy :)
Wracając do clue: Korek przed przejściem granicznym z Slo - zachciało im się sprawdzać paszporty - ok 20-30 minut.
Jadąc do Ptuj strasznie żal było mi było ludzi jadących do Cro, gdyż korek sięgał minimum ślimaka w Ptuj - tam już zjechałem na objazd.
tutaj ciekawostka - diesel w Mureck 0,98 e / litr :)
Objazd bez problemu,
Austria - tradycyjnie Wiedeń rozkopany :( - po raz pierwszy w mojej dotychczasowej historii obyło się "bez zorganizowanej akcji sprawdzania winiet" :) czyli kontroli na parkingu :)
Czechy - rozkopane - ale w miarę płynnie... natomiast oznaczenia z dupy; mam 20 lat doświadczenia za kółkiem i ok 1 mln kilometrów tak nie wypatrywałem znaków ja dziś :)
Dalej z górki :) 1500 km 15h czyli nieźle..
jak by ktoś miał pytania, zapraszam
pozdrav
Krzysztof
figusek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) figusek » 18.07.2016 06:48

kowgan napisał(a):A co jest przyczyną tego korka w SK. Rok?

Przeczytaj kilka postów wyżej, tunel zamknięto przez warunki atmosferyczne (m.in. silny wiatr), później otwarto, lecz wprowadzono ograniczenie prędkości :-)
maciejdm1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciejdm1 » 18.07.2016 06:49

Co do natężenia ruchu w Google maps to faktycznie mało aktualna. Ja przed wjazdem do Czech sprawdzałem jak sytuacja na trasie Olomuniec - Brno i pokazywała duże spowolnienie, a ja przejechałem szybko.
Asiar
Croentuzjasta
Re: Jaka jest aktualna pogoda w Chorwacji ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asiar » 18.07.2016 08:19

My jechaliśmy na Knin, Jeziora Plitwickie, na autostradę wskoczyliśmy dopiero przed Karlovacem. Z pewnością było szybciej niż przez Posedarje, ale po drodze mieliśmy przestoje, jakiś wypadek, staliśmy w korku ponad godzinę. W każdym razie droga była zawalona autami. Na bramkach też cyrk. Trasę do domu, którą zazwyczaj pokonujemy w 12 godzin jazdy, tym razem przejechaliśmy w 17 godzin. Nie liczę oczywiście postojów. A tu szaro, buro i ponuro, choć w domu :) Mimo niedogodności ostatnich dni, urlop był jak zawsze udany :)Niech żyje Chorwacja! :)
bob_best
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bob_best » 18.07.2016 08:56

bracik001 napisał(a):Info dla wszystkich wracających. Za Brnem na 198 km w stronę PL na zwężeniu trzymać się lewego pasa. Pasy lewy i prawy są oddzielone od siebie i nie ma możliwości zjazdu z jednego na drugi. Prawy pas stał a lewy cały czas szedł.

szkoda, że 13.07 w granicach 14 było kompletnie na odwrót - odstałem na lewym ok. 40 minut a prawy jechał płynnie i był momentami pusty - byliśmy z małym dzieckiem i krew nas zalewała, że nie pojechałem prawym :evil:
Cromireczka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cromireczka » 18.07.2016 08:56

Hej
Nasz meldunek z podróży. Trasa Nowa Sól-Zawidów-Praga-Znojmo-Wiedeń-Graz to 16.07 i dalej autostradą w Słowenii i Chorwacji do Ploce i dalej Gradac i Brist w niedzielę 17.07.
Utrudnienia miedzy Jihlawą a Morawskimi Budziejowicami 4 wahadła, na których staliśmy po kilka minut. Kolejne utrudnienia były od końca słoweńskiej autostrady w Ptuju do granicy, ruch był wolny, ale był. W Cro na autostradzie duży ruch jedynie od Zagrzebia do rozjazdu na Rijekę i Split. Później coraz mniejszy, za Splitem były chwile, gdy w zasięgu wzroku nie było żadnego innego samochodu.
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 18.07.2016 09:12

bracik001 napisał(a):Info dla wszystkich wracających. Za Brnem na 198 km w stronę PL na zwężeniu trzymać się lewego pasa. Pasy lewy i prawy są oddzielone od siebie i nie ma możliwości zjazdu z jednego na drugi. Prawy pas stał a lewy cały czas szedł.

Zgadza się ale wczoraj np. na tym lewym pasie między barierkami zepsuł się gościowi samochód. Jaki był efekt można się domyślać... stałem ponad godzinę.
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 18.07.2016 11:32

Generalnie planując wyjazd w piątek trzeba liczyć się ze sporym natężeniem ruchu, nie wiem jak jest na czeskich i austriackich autostradach (ja jeżdżę do Cro przez Węgry), ale na Węgrzech w piątek w godzinach popołudniowych autostrada jest dość mocno "oblegana" przez kierujących, mieszkańcy Budapesztu wyjeżdżają wtedy nad Balaton na weekend :papa:
@ppl3
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) @ppl3 » 18.07.2016 11:47

Cześć mam pytanie do tych bardziej zorientowanych, Trase juz mniej wiecej zaplanowałem, jedziemy na boboszów a potem na olomuniec i brno, tylko patrze na mape google i widze ze dosyc sporo tam robót drogowych, jednak wujek google podpowiada żeby zjechać na droge 373 (137km do Brna) jechał ktoś ta droga o którą pytam(373) ? Chodzi mi głównie o to żeby ze stania w korkach na trasie Olomuniec -> Brno nie wpieprzyć sie w cos gorszego?

zapomniałem dodac mapy

https://www.google.pl/maps/dir/%C4%8Cer ... 49.1950602
Ostatnio edytowano 18.07.2016 11:55 przez @ppl3, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.07.2016 11:54

@ppl3 napisał(a):Cześć mam pytanie do tych bardziej zorientowanych, Trase juz mniej wiecej zaplanowałem, jedziemy na boboszów a potem na olomuniec i brno, tylko patrze na mape google i widze ze dosyc sporo tam robót drogowych, jednak wujek google podpowiada żeby zjechać na droge 373 (137km do Brna) jechał ktoś ta droga o którą pytam(373) ? Chodzi mi głównie o to żeby ze stania w korkach na trasie Olomuniec -> Brno nie wpieprzyć sie w cos gorszego?

Możesz żałować. To droga drugiej kategorii, coś jak nasze wojewódzkie. Jeżdżąc po brněňsku, raczej miałem mieszane uczucia co do jakości takich dróg :) Najlepiej będzie, jak rzucisz okiem na drogę za pomocą StreetView.
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 18.07.2016 12:07

Lechoo napisał(a):

Zgadza się ale wczoraj np. na tym lewym pasie między barierkami zepsuł się gościowi samochód. Jaki był efekt można się domyślać... stałem ponad godzinę.

A jak wogóle wygląda całościowo droga przez Czechy ? Duży dramat ? Mnie interesuje przejazd Bohumin - Brzecław...
Mi mapka wyznacza trasę normalnie

http://www.dopravniinfo.cz/Default.aspx?lang=en

Dzięki za info
@ppl3
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) @ppl3 » 18.07.2016 12:17

Pääkäyttäjä napisał(a):
@ppl3 napisał(a):Cześć mam pytanie do tych bardziej zorientowanych, Trase juz mniej wiecej zaplanowałem, jedziemy na boboszów a potem na olomuniec i brno, tylko patrze na mape google i widze ze dosyc sporo tam robót drogowych, jednak wujek google podpowiada żeby zjechać na droge 373 (137km do Brna) jechał ktoś ta droga o którą pytam(373) ? Chodzi mi głównie o to żeby ze stania w korkach na trasie Olomuniec -> Brno nie wpieprzyć sie w cos gorszego?

Możesz żałować. To droga drugiej kategorii, coś jak nasze wojewódzkie. Jeżdżąc po brněňsku, raczej miałem mieszane uczucia co do jakości takich dróg :) Najlepiej będzie, jak rzucisz okiem na drogę za pomocą StreetView.

Patrzyłem właśnie no droga jak droga, lepiej chyba jechać 80-90 w wiosce 50 niż stać godzinę w jakiś korkach. tylko StreetView jest na 2011 rok a stan tej drogi mógł się już znacząco zmienić.

Albo inaczej zapytam jechał ktoś droga na Ołomuniec i Brno długo staliście w korku (jade niestety w piątek wyjazd o 24 z polski)? Bo jeśli nie są to jakieś straszne roboty to sądzę że nie będę szukać innej trasy tylko poczekam cierpliwie jak inni:)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 378
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone