Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Alize 1800
Croentuzjasta
Re: Jaka jest aktualna pogoda w Chorwacji ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 17.07.2016 10:28

lotnikwsk napisał(a):Fajne fotki z Breli , ale na górze już nie było tak fajnie :evil:
Po 30 godzinach jazdy ( nie liczę przymusowego noclegu ) wróciliśmy szczęśliwie do domu.
horror (poprzewracane przyczepy, pożar ) autostrada od Splitu zamknięta :evil:
dane z wczoraj. :papa:

To pewnie się spotkaliśmy się na trasie: wyjazd z Podgory ok. 12.00 - trzy zjazdy z autostrady: pożar na autostradzie i na zboczach gór, zamknięty most Maslenica, objazd tragedia: z Pirovaca na Benkovac, Obrovac na Gracac i na węzeł Sveti Rok. Korek zaczął się od Donji Karin do Zatonu Obrovacki ok. 12-15 km. Na tej trasie samochód ok. 2 ton bujał się, pożar, samochód ciężarowy ściągany przez podnośnik, przewrócona przyczepka z PL - nie wiem czy właściciele znaleźli jej zawartość (sorry nie mogłem pomóc, nie było miejsca i jeszcze z dziećmi), później deszcz, wiatr - dojazd na nocleg w Siofioku ok. 1.30.
Ale chyba bardziej współczuję tym co jechali na tym odcinku na HR! :cry:
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 17.07.2016 10:56

yooshky napisał(a):Gradac .....

Piękne.
Udanej wycieczki. 8)
greg.x
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) greg.x » 17.07.2016 11:39

Wracałem z oklic Splitu do Jeleniej Góry 29 h. Start o 11.30 w dniu 15.07.2016, za splitem na a1 pożar, trochę wolniej ale przyjechaliśmy. Wszyscy byli zmuszeni do zjazdu na Zadar, przejechanie 10km do zjazdu zajelo 5,5 h. Wyznaczony objazd zator calkowity, przesuwalismy sie po kilka metrów co 15~20 minut raczej tylko dlatego ze ludzie nawracali w kierunku zadaru. Przy pierwszej mozliwym zjezdzie pojechalem na knij na starą d1, tam równie ogromny ruch, jazda 50 km/h. Balem sie wrocic na a 1, bo nie wiedziałem gdzie autostrada byla zamknięta, zdecydowalem sie jechać wolno ale bez zastojów do Zagrzebia. Tam zrobilem przerwe na drzemke 3 h bo to juz godz 2.00, czyli 14,5 h podróży. Rano 6.00 ruszyłem na Słowenie (ominięcie płatnej autostrady bardzo sprawnie.), w przeciwnym kierunku dlugi korek do samego ptuja. Austria również sprawnie, wolno przez Wiedeń ale bez stania. Czechy kolo Brna wypadek 4 aut, zator na 50 minut dalej juz w porządku. Do Jeleniej Gory dojechałem na godz 17.00.
Podróż powrotna koszmarna, nie wiem czy zdecyduje sie na kolejne wakacje w tym kraju. Mam pretensje co do ich służb, ze nie kierowali ruchu ze splitu na d1. Na a1 nie bylo żadnej informacji o zatorze. Na zjeździe na Zadar bezczelnie kazano wszystkim płacić zgodnie z cennikiem pomimo czasu przejazdu ponad 6 godzin. Na bramkach nie bylo nikogo kto chciał udzielić informacji jaka sytuacja na a 1, jaki odcinek jest zamknięty, tylko kierowali wszytkich na objazd chyba na gocovac, gdzie juz nie dało się dojechać. Mam nadzieję ze sytuacja sie unormuje w kolejnych tygodniach wakacji i unikniecie takiego koszmaru.
lakizak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lakizak » 17.07.2016 12:17

30 w sobotę będę jechał około 10:00 z Sosnowca do Breli w dwóch etapach z noclegiem w Skaricevo za Krapiną.Pytanie dla cromaniaków wybieracie Brno Mikulov czy Brzeclaw, Czy objeżdżacie teraz Wiedeń w związku z wielkimi remontami jeśli tak to którędy polecacie.I ostatnie jak może mieliście okazję przejeżdżać przejazd przez granicę SLO Chr w Macelj po 17.Może ktoś podzielić się opinią?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.07.2016 12:56

greg.x napisał(a):Mam nadzieję ze sytuacja sie unormuje w kolejnych tygodniach wakacji i unikniecie takiego koszmaru.

Czasami ekstremalna pogoda potrafi spłatać trudności.
Zobacz na zdjęcia z kamerek - już jest wszystko w normie.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 17.07.2016 14:59

lakizak napisał(a):może mieliście okazję przejeżdżać przejazd przez granicę SLO Chr w Macelj po 17.Może ktoś podzielić się opinią?

2 lipca (sobota) o tej godzinie przejezdne było z marszu co nie znaczy że 30 będzie tak samo, tydzień wcześniej o tej porze zerknij na kamerki.
lakizak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lakizak » 17.07.2016 15:04

dzięki:)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.07.2016 15:20

lakizak napisał(a):30 w sobotę będę jechał około 10:00 z Sosnowca do Breli w dwóch etapach z noclegiem w Skaricevo za Krapiną.Pytanie dla cromaniaków wybieracie Brno Mikulov czy Brzeclaw, Czy objeżdżacie teraz Wiedeń w związku z wielkimi remontami jeśli tak to którędy polecacie.I ostatnie jak może mieliście okazję przejeżdżać przejazd przez granicę SLO Chr w Macelj po 17.Może ktoś podzielić się opinią?

Ja kombinuję nad tym, aby olać Brno i Ołomuniec, kierując się z Lipníka n/B z D1 na Přerov, Otrokovice, UH, Hodonín i do Břeclavi. Następnie przemknąć D2 do Blavy, skrecic na Parndorfi wrócić na autostradę w Wiener Neustadt. Trasa jest o mniej wiecej godzinę dłuższa a km podobnie, wiec... kolega z Ovy zarzucił taką trasę i nie marudził - ale tez sie nie spieszył :mrgreen: Sam bujałem się kiedyś do Kroměříže i jedzie sie przyjemnie 8)

Zaś znajoma z Wrocka wlasnie napisala, ze "Droga okropna, Slowency buduja droge - roboty i korki na 15 km przed granica. Poza Wiedniem, droga do Ciovo jakos zeszla".

Także ten... :mrgreen:
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 17.07.2016 15:24

Wczoraj wyjechaliśmy rano o 5 00 z pod Biogradu. Sobota 16.07. Obrovac, Gracac, s. Rok, Cz, A i kolo Warszawy byliśmy przed północą. Bura dała sporo emocji.
lakizak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lakizak » 17.07.2016 15:48

czyli od Bratysławy 50 -S31-S4 A2?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.07.2016 16:51

lakizak napisał(a):czyli od Bratysławy 50 -S31-S4 A2?

Raczej A6 - A4 (zamiast od razu 50) - 50 - S31 - S4 -A2.
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 17.07.2016 17:41

Alize 1800 napisał(a):To pewnie się spotkaliśmy się na trasie: wyjazd z Podgory ok. 12.00

Na pewno , ja wyjechałem około 10 z Drvenika tyko że ja jechałem jadranką do Splitu (chciałem zobaczyć wybrzeże) i już tam utknąłem na trzy godziny w korku , w Splicie wjazd na autostradę a reszta dokładnie tak jak piszesz . Żałuję że nie pojechałem na Knin pewnie by było luźniej . :wink:
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 17.07.2016 19:43

Pääkäyttäjä napisał(a):
lakizak napisał(a):30 w sobotę będę jechał około 10:00 z Sosnowca do Breli w dwóch etapach z noclegiem w Skaricevo za Krapiną.Pytanie dla cromaniaków wybieracie Brno Mikulov czy Brzeclaw, Czy objeżdżacie teraz Wiedeń w związku z wielkimi remontami jeśli tak to którędy polecacie.I ostatnie jak może mieliście okazję przejeżdżać przejazd przez granicę SLO Chr w Macelj po 17.Może ktoś podzielić się opinią?

Ja kombinuję nad tym, aby olać Brno i Ołomuniec, kierując się z Lipníka n/B z D1 na Přerov, Otrokovice, UH, Hodonín i do Břeclavi. Następnie przemknąć D2 do Blavy, skrecic na Parndorfi wrócić na autostradę w Wiener Neustadt. Trasa jest o mniej wiecej godzinę dłuższa a km podobnie, wiec... kolega z Ovy zarzucił taką trasę i nie marudził - ale tez sie nie spieszył :mrgreen: Sam bujałem się kiedyś do Kroměříže i jedzie sie przyjemnie 8)

Zaś znajoma z Wrocka wlasnie napisala, ze "Droga okropna, Slowency buduja droge - roboty i korki na 15 km przed granica. Poza Wiedniem, droga do Ciovo jakos zeszla".

Także ten... :mrgreen:

Aleś pokombinował.
Zamiast z S31 pchać się na Winer Neustad zaraz jedź do końca na Szombathely i 86 na Mursko Sredice, Cekovac a dalej już prosto. W czasie teoretycznym masz to samo lecz nie masz problemów z korkami do przejścia w Ptuj jak i na nim, km masz mniej i mniej miejsc gdzie coś może cię spowolnić. Ja tak w latach ubiegłych podobnie wracałem w ciągu dnia (lecz przez Wiedeń i Breclav)
A nie próbowałeś z Rybnika przez Słowację (Żory-Skoczów-Leszna G.) i dalej 86 z możliwością odbicia na 84 i potem 74 i Letenye. W ten sposób omijasz trzy wahadła na 86 i masz mniejszy ruch.
Ja ten wariant biorę pod uwagę jako powrót w ciągu tygodnia. "do" jadę nocą więc Cz jest mi nie straszne a na pewno w tym roku zostawiam Austrię na boku, dlatego będę miał Słowacką winietę (Brno-Bratysława) stąd możliwość dwóch wariantów.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.07.2016 20:00

wielbiciel napisał(a):Aleś pokombinował.
Zamiast z S31 pchać się na Winer Neustad zaraz jedź do końca na Szombathely i 86 na Mursko Sredice, Cekovac a dalej już prosto. W czasie teoretycznym masz to samo lecz nie masz problemów z korkami do przejścia w Ptuj jak i na nim, km masz mniej i mniej miejsc gdzie coś może cię spowolnić. Ja tak w latach ubiegłych podobnie wracałem w ciągu dnia (lecz przez Wiedeń i Breclav)
A nie próbowałeś z Rybnika przez Słowację (Żory-Skoczów-Leszna G.) i dalej 86 z możliwością odbicia na 84 i potem 74 i Letenye. W ten sposób omijasz trzy wahadła na 86 i masz mniejszy ruch.
Ja ten wariant biorę pod uwagę jako powrót w ciągu tygodnia. "do" jadę nocą więc Cz jest mi nie straszne a na pewno w tym roku zostawiam Austrię na boku, dlatego będę miał Słowacką winietę (Brno-Bratysława) stąd możliwość dwóch wariantów.

Nie chcę jechać przez Węgry (przynajmniej na razie - bo nie możemy się zdecydować, czy zrobić sobie jeden dzień w Zagrzebiu czy może jednak Budapeszt :mrgreen: ). Na Skoczów i Leszną Górę też mi się nie chce jak "pod płotem" mam A1. Z Rybnika wyjeżdżam o 3.00 więc... jeszcze pokombinuję :mrgreen:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 17.07.2016 20:03

Gdybym od siebie miał jechać na Słowację, to jadę przez Karvinę na Czeski Cieszyn. Ostatnio tak często wracam z Bielska w ok godz 16 i droga praktycznie pusta. Ca ły czas mnie Słowacja kusi, ale chyba pojadę przez Czechy i Austrię :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 376
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone