Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 16.07.2016 13:14

szaki17
W tygodniu to wszyscy do Plitwic ciągną, a w sobotę i niedzielę jest luz, no może Karlovać-Plitwice jest jakiś ruch a dalej to pustki.
Od czterech lat (łącznie 10 razy) tak jeżdżę i nie spotkałem utrudnień.
A w ubiegłym roku np. Murter-Plitwice-Zagrzeb-Mursko Sredice-Szombathely(86 i pięć mijanek)-Eisenstadt-Wiedeń-Brno-Tarn.Góry w 12h objechałem z dwoma przystankami(niedziela 10-22) jeden za kółkiem.
W tym roku tak samo jadę.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 16.07.2016 13:16

Dziś w Polsce. Niestety trasa w tym roku nieciekawa:(. Wczoraj najgorzej było w Czechach, korki na odcinku Brno - Ołomuniec tragiczne. Ok 1,5 godziny stania:(. Do tego wiatr w Chorwacji i korki w związku z zamknięciem autostrady w górach przed św. Jure:(. Do tego sporo ograniczeń. Dziś w Polsce A1 beznadziejna. Niby przepustowość jest oczywiscie poza bramkami ale tak tłoczno że trzeba się nieźle nagimnastykowac.A wypić kawę i coś przekasic graniczyło od Łodzi z cudem w szczególności do Torunia.Hi po jakiego groma caly Śląsk i Waw goni nad ten Bałtyk:).Szybciej dojadą nad Jardan:):). Kolejne wyjazdy jadę tak jak do cro przez Niemcy.
ZAQ_12
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAQ_12 » 16.07.2016 13:42

JacekPlacek nie planujemy noclegu po drodze. Wszyscy są zawsze tak podekscytowani, że o spaniu moglibyśmy tylko pomarzyć. Trasa wcale nie jest taka wykańczająca, warto jednak kilka dni przed podróżą normalnie spać po ok 8 godzin. Raz tylko po nocce w pracy zaczęłam się pakować, robić zakupy i miałam zamiar przespać się ok. 2 godzin przed wyjazdem. Oczywiście nic z tego nie wyszło, bo cały czas kotłowały mi się w głowie myśli, czy czegoś nie zapomniałam, tzw. Reisefieber :oczko_usmiech: W trasie zmęczenie dało o sobie znać w okolicach Słowenii i przyznam szczerze... nie polecam.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 16.07.2016 14:42

Jechałem wczoraj. Czechy luzik. Wiedeń na Pragę i od zachodu luzik. Słowenia luzik. Ale w Chorwacji mam rekord przed sv rock korek 80 kilometrów jechalismy praktycznie 10 godzin... Dobrze ze nie było upału..m
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 16.07.2016 15:02

Do cro też jechałem przez Pragę na Wiedeń i było super. Wczoraj zmienilismy plany i z Brna odbilismy na Ołomuniec i było to błędem. Stojąc w korku z innymi naszymi rodakami nerwach śmialiśmy się że gdyby pojawił się ktoś z obsługi ich tych pseudo autostrad to winiety by mieli naklejone na swoich 4 litrach:)
krystian186
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystian186 » 16.07.2016 16:03

W Wiedniu godzina stracona w korkach przed remontem. To samo na zwężeniu autostrady w Czechach za Brnem. Tak w drodze powrotnej w dzień. Jadąc do cro w nocy bez problemów.
alycja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) alycja » 16.07.2016 20:02

Wczoraj o 10.30 wyjechałam z Tucepi. Granice z Czechami przekroczyłam 10 min temu. Do domu jeszcze 9 h . W zyciu czegoś takiego nie przeżyłam. Mam dość Chorwacji na najbliższy rok na pewno ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.07.2016 20:14

alycja napisał(a):Wczoraj o 10.30 wyjechałam z Tucepi. Granice z Czechami przekroczyłam 10 min temu. Do domu jeszcze 9 h . W zyciu czegoś takiego nie przeżyłam. Mam dość Chorwacji na najbliższy rok na pewno ;)

34 godziny z Tucepi do granicy A/CZ ? To co tam się działo po drodze ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.07.2016 20:26

Brat też dzisiaj wracał do ze Splitu do Brna- 25 godzin.
Zamknięta autostrada przed tunelem Sveti Rok ze względu na bardzo mocny wiatr.
Powrót bocznymi drogami z korkach z prędkością ok. 20-30 km na godzinę.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 16.07.2016 20:33

Ponadto korek do Lucko (powrót) jest przed zjazdem na bramki karciane. Lucko wszystkie bramki otwarte dla wracających.
Pogoda potrafi namieszać.
agnella82
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) agnella82 » 16.07.2016 20:36

Granica słoweńsko austrackia okolice Villach (płatny tunel 8km) korek około 1.5h w obie strony. Dziś się przebijaliśmy, możliwe że to z powodu soboty. Reszta trasy z Chorwacji - startowaliśmy z okolic Poreč - bardzo płynnie. W ogóle Słowenia cała bardzo płynnie, lekkie zatory w Chorwacji przed granicą. Ale ten tunel w okolicach Villach to masakra, odradzam jechać tamtędy.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 16.07.2016 20:47

alycja napisał(a):Wczoraj o 10.30 wyjechałam z Tucepi. Granice z Czechami przekroczyłam 10 min temu. Do domu jeszcze 9 h . W zyciu czegoś takiego nie przeżyłam. Mam dość Chorwacji na najbliższy rok na pewno ;)

Alicja co się stało? Jejku? To przez ten rypany wiatr? Nam przez cro po mimo wiatru w miarę sprawnie minęła droga. Z Lokvy wyjechaliśmy o 06.15 a w Sloweni byliśmy ok 12.15. Nas puści w " okienku" przez św. Rok. Trochę odstaliśmy i udało się chociaż cały czas były ograniczenia 40 i każdy raczej się tego trzymał bo mega wialo. Autem nieźle rzucało.Przed nami ludzi kierowali na objazd dołem:(.To jest zrozumiałe bo naprawdę wialo na mostach strasznie. Mnie wkurzaly korki od Brna do Olomunca!Bałagan mają Czesi że maskara!Płaci się winiete i stoi! W Słupsku byłem niestety dopiero dzis po 12 Korki tak mnie wymeczyly że przed Częstochowa musiałem 4 godziny się zdrzemnąć na MOP bo nasza A1 wymagał niezłego skupienia. Duży dziś był ruch w kierunku północnym.Jak dla mnie w zeszłym roku jadąc 15 lipca z cro bylo o niebo lepiej, kilka dobrych godzin szybciej o czym świadczy moja prędkość średnia , dziś 84 a rok temu blisko 110:(. Najważniejsze że bezpiecznie u celu i nie ma co się zrażać, za rok cro:)
lotnikwsk
Cromaniak
Re: Jaka jest aktualna pogoda w Chorwacji ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 16.07.2016 21:32

Fajne fotki z Breli , ale na górze już nie było tak fajnie :evil:
Po 30 godzinach jazdy ( nie liczę przymusowego noclegu ) wróciliśmy szczęśliwie do domu.
horror (poprzewracane przyczepy, pożar ) autostrada od Splitu zamknięta :evil:
dane z wczoraj. :papa:
joso79
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) joso79 » 16.07.2016 21:40

Współczuję ludziom jadącym dziś do Cro. Takich mega korków jeszcze nie widzialam, korek przed Sveti Rok miał 40km
kowgan
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kowgan » 16.07.2016 21:43

Witam
A czy ktoś z Was jechał aby ominąć Macelj i Lucko (czyli największe korki) w Słowenii przez granice w Obrezji?
Skręcić nie na Ptuj tylko na Bistice i dojechać aż do Obrezji.
Po przejechaniu granicy w Obrezjii kierować się na Kerestinec, natępnie na Klinca Sela i wyskoczyć na autostradzie E65 nad wybrzęze?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 374
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone