Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
joso79
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) joso79 » 16.07.2016 06:13

Już wiem że droga jest zamknięta. Za radą właścicielki apartamentu jedziemy "starą drogą"
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 16.07.2016 06:56

joso79 napisał(a):Już wiem że droga jest zamknięta. Za radą właścicielki apartamentu jedziemy "starą drogą"

na kamerkach w tej chwili widać zablokowany tunel Sv.Rok i korek na autostradzie w okolicy Gornja Ploca/Zadar (autostrada zamknięta :!: );
tymczasem na Lućko o tej porze luz 8O
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 16.07.2016 07:04

Lucko i granica luz 8O Korek zaczyna się robić na końcu autostrady przed Ptuj
nitomen
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nitomen » 16.07.2016 07:09

Wczoraj jechałem Szczecin - Graz. , dobre 12 godzin z 1 tankowanien i 2 przystanki na kibelek..
JacekPlacek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JacekPlacek » 16.07.2016 08:02

Wystarczy w Google mapach ustawić sobie ..''natężenie ruchu '' widać co się dzieje i to się sprawdza jak jechałem nad nasz ciepły Bałtyk uratowało mi to tyłek
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 16.07.2016 08:33

Tutaj sprawdzajcie przed podróżą - http://www.hak.hr/en
Bartolski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartolski » 16.07.2016 08:47

nitomen napisał(a):Wczoraj jechałem Szczecin - Graz. , dobre 12 godzin z 1 tankowanien i 2 przystanki na kibelek..

Przez Niemcy-Czechy czy tylko Niemcy? I gdzie największe korki były?
wielbiciel
Cromaniak
Re: ZMARTWIONY

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 16.07.2016 09:16

JacekPlacek napisał(a):Witam

Na samym początku napiszę że sprawdzałem FAQ jest tam artykuł z moim zapytaniem ale z 2007 roku i ogólnie przeglądając forum nie napotkałem na żadną świeżynkę.
Problem tkwi w tym że jadę pierwszy raz do Cro 19 sierpnia (piątek) planowałem wyjazd z wrocka około godziny 16 - 17 dojazd z przerwami gdzieś na miejscu byłbym około godziny 7-8 (sobota) rano rejon makarskiej.
Zostało miesiąc do wyjazdu a ja czytając fora dowiedziałem się o strasznych korkach na granicy slo-cr0 jak i bramkach.
Czy w dalszym ciągu jest z tym problem ???
Nie wiem co mam zrobić , jadę z małym dzieckiem termin zaklepałem już w styczniu .
Dajcie jakiś pomysł !!!!!

Drugie pytanie czy oszczędność na winietach w słowenii jest naprawdę uzasadniona ??

Czytaj ten watek, przeglądaj kamerki w interesujących cię godzinach.
Z moich co sobotnich obserwacji wynika że korek przed bramkami "do" jest jakby nieaktualnym tematem, z powrotem tylko bramki płatności kartą i w temacie Lucko koniec.
Problemy mają jadący przez Słowenię autostradą gdyż na końcu w Ptuj jest zwężenie i korek w tej chwili jest do stacji paliw czyli ok.7km. Więc pytanie czy warto wydać 15E lub 30E i stać w korku, sam sobie odpowiedz. Dlatego preferowany jest objazd przez SLO bo wbijasz się już na zwężeniu lub masz dwa warianty ominięcia odcinka Ptuj-Macej.
Z utrudnieniami mamy też styczność w Austrii tj. częsty korek w Poysdorf, objazd w Wiedniu, zwężenia kilku kilometrowe Wiedeń-Graz lecz tu ruch z informacji od innych jest płynny tzn jedziemy powoli.
Jako że jedziesz z Wrocławia 19.08. więc zwężenie w Czechach w okolicy Komorany-Vyskov nie powinno już być, jedynie Olomouc może być spowolnieniem.
A po za tym termin 19.08. już nie jest szczytowym więc nie powinno być źle.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 16.07.2016 09:23

te kiero napisał(a):
joso79 napisał(a):Już wiem że droga jest zamknięta. Za radą właścicielki apartamentu jedziemy "starą drogą"

na kamerkach w tej chwili widać zablokowany tunel Sv.Rok i korek na autostradzie w okolicy Gornja Ploca/Zadar (autostrada zamknięta :!: );
tymczasem na Lućko o tej porze luz 8O

Dlatego ja jak i dids76 jeździmy starą D1, zero stresu a jakie widoki.... , a tylko 40 minut więcej a i kasy na Karlovacko możemy więcej wydać na wakacjach.
ZAQ_12
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAQ_12 » 16.07.2016 10:42

JacekPlacek my też wyjeżdżamy w piątek 19.08.2016 z Wrocławia :D Planujemy trasę przez Boboszów. Dwa lata temu wypróbowaliśmy trasę autostradą A4 w Polsce i kierunek na Ostrawę, ale czasowo wyszło nam dłużej. Korków w tym terminie już się nie spodziewamy, nie jest to szczyt sezonu, może jedynie przez roboty drogowe.
A objazd MLP jest przez nas sprawdzony i nie mamy do niego uwag. Fajny przerywnik w autostradowej monotonii.
Jeżeli jedziesz z dzieckiem to planowana przez Ciebie godzina 07:00 - 08:00 rano może się przeciągnąć do ok. 10:00 :) Nasza córka niby śpi całą drogę, ale na każdym postoju, tym bardziej jeżeli w zasięgu wzroku znajdzie się sklep, bar etc. chce siusiu... a przy okazji loda, frytki, kiełbaskę :twisted: cyt. "COKOLWIEK MAMO!", żeby tylko wejść do sklepu. I przerwa z ustawowych 5-10 minut przeciąga się do 20-25 min.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.07.2016 10:51

wielbiciel napisał(a):Dlatego ja jak i dids76 jeździmy starą D1, zero stresu a jakie widoki.... , a tylko 40 minut więcej a i kasy na Karlovacko możemy więcej wydać na wakacjach.

W ubiegłym roku jechałem ( w czwartek, wiec dzień "bez korkowy" ) tyko za Zadar więc też chciałem "zaoszczędzić" na Karlovacko i pojechałem D1, droga koszmar :twisted: . Do Plitvickich sznur aut które jadą nad jeziora, jedziemy w tym łańcuszku całe ok. 60 km/h przed nami kilka starych ciężarówek okropnie kopcących tak że filtr kabinowy powiedział "ja pierdziulę" mam dość, po minięciu jezior miałem nadzieję że pojadę szybciej :lol: a gdzie tam 8O co chwila podwójna ciągła, serpentynki oczywiście ciężarówki a dobił mnie miejscowy Chorwat który wypasionym Passatem na ograniczeniu do 70 jechał całe 35, powód, rozmawiał sobie przez telefon i gów.o go obchodziło że zanim sznur aut, bo oczywiście była ciągła linia i wyprzedzanie to loteria tak więc całe moje pokojowe nastawienie do tej drogi runęło i poszukałem najbliższego wjazdu na autostradę.
Więc z tym "40 min więcej" bym polemizował, oczywiście jak autostrada zamknięta to jest ok. bo nie ma innego wyjścia ale gdy jest otwarta to wolę wypić parę piwek mniej ale się nie wk...iać na zawalidrogi :papa:
JacekPlacek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JacekPlacek » 16.07.2016 11:29

ZAQ_12 napisał(a):JacekPlacek my też wyjeżdżamy w piątek 19.08.2016 z Wrocławia :D Planujemy trasę przez Boboszów. Dwa lata temu wypróbowaliśmy trasę autostradą A4 w Polsce i kierunek na Ostrawę, ale czasowo wyszło nam dłużej. Korków w tym terminie już się nie spodziewamy, nie jest to szczyt sezonu, może jedynie przez roboty drogowe.
A objazd MLP jest przez nas sprawdzony i nie mamy do niego uwag. Fajny przerywnik w autostradowej monotonii.
Jeżeli jedziesz z dzieckiem to planowana przez Ciebie godzina 07:00 - 08:00 rano może się przeciągnąć do ok. 10:00 :) Nasza córka niby śpi całą drogę, ale na każdym postoju, tym bardziej jeżeli w zasięgu wzroku znajdzie się sklep, bar etc. chce siusiu... a przy okazji loda, frytki, kiełbaskę :twisted: cyt. "COKOLWIEK MAMO!", żeby tylko wejść do sklepu. I przerwa z ustawowych 5-10 minut przeciąga się do 20-25 min.

Jak mogę zapytać w jakich godzinach wyjeżdżacie ??
ZAQ_12
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAQ_12 » 16.07.2016 11:34

JacekPlacek Planowany wyjazd spod Factory o 17:00 ale jedziemy na trzy samochody, więc może się trochę opóźnić :D
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 16.07.2016 12:00

Wczoraj jechałem z Zagrzebia do Omiša 12 godzin... Informacje o zamknięciu tunelu pojawiły się, kiedy nie można było już uciec z autostrady. Dopiero przed samym tunelem Sveti Rok wszyscy uciekali na starą drogę.

Kiedyś dojechałem z Krakowa o Splitu w 12 godzin, tym razem tyle zajęła jazda z Zagrzebia :).
JacekPlacek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JacekPlacek » 16.07.2016 13:04

ZAQ_12 napisał(a):JacekPlacek Planowany wyjazd spod Factory o 17:00 ale jedziemy na trzy samochody, więc może się trochę opóźnić :D

Ostatnie pytanie
Planujecie jakiś nocleg po drodze?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 373
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone