Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 12.07.2016 12:48

maciejdm1 napisał(a):Witam.
Ja planuję wyjazd w sobotę ok. 15 tej z Głogowa przez Boboszów i ...teraz nie wiem czy jechać na Ołomuniec, Vyśkov , Brno,Breclaw czy na Svitavy potem Brno i Breclaw. Zaznaczam ,że winiety na Czechy już mam i nie szukam darmowego przejazdu. W tym roku to wszędzie korki jak byś nie pojechał gdzies będą . My w piatek jechaliśmy z Oleśnicy 7:30 wyjazd a na nocleg w Otocac byliśmy na 23:45 masakra po drodze.
Dzięki za podpowiedzi.
black_lord
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) black_lord » 12.07.2016 15:07

Pääkäyttäjä napisał(a):
black_lord napisał(a):Świeże info:

Obecnie autostrady na Brno w Czechach ostro rozkopane.
Autostrada Brno - Ołomuniec to parodia drogi.
Da się przejechać 1 pasem, ale nie polecam.

Rozwiniesz myśl? Zwłaszcza to w drugiej linijce :)

Dotyczy autostrada Brno - Ołomuniec. Jest rozkopana.
maciejdm1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciejdm1 » 12.07.2016 16:46

black_lord napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):
black_lord napisał(a):Świeże info:

Obecnie autostrady na Brno w Czechach ostro rozkopane.
Autostrada Brno - Ołomuniec to parodia drogi.
Da się przejechać 1 pasem, ale nie polecam.

Rozwiniesz myśl? Zwłaszcza to w drugiej linijce :)

Dotyczy autostrada Brno - Ołomuniec. Jest rozkopana.

To już nie wiem czy jechać na Ołomuniec czy na Svitavy :?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.07.2016 17:38

maciejdm1 napisał(a):

Wejdź sobie na stronę www.dopravniinfo.cz, wybierz trasę (od granicy do granicy na terenie Czech) i zobaczysz, co Ci portal wypluje... pojedziesz przez Miedzylesie, Svitawy, itd?
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 12.07.2016 17:46

maciejdm1 napisał(a): To już nie wiem czy jechać na Ołomuniec czy na Svitavy :?

"Czy ja byłam z pieskiem czy bez pieska?" No człowieku tu masz tylko informacje ale decyzji nikt za Ciebie nie podejmie. Nikt tu nie ma szklanej kuli. Ale jeśli chcesz to proszę - Jedź przez Ołomuniec. Dlaczego? Bo ja tak pojadę. No chyba że pojadę przez Svitavy :?: Albo i nie :!: no już nie wiem czy jechać na Ołomuniec czy na Svitavy???? Pomooocy!!!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.07.2016 18:32

maciejdm1 napisał(a):

Z innego wątku ale na temat
histe napisał(a):Świeżo po powrocie, więc potwierdzam informacje.

- w Czechach w związku z pracami w rejonie Rusinov/Vyskov jechałem przez Svitavy i to też był błąd. (wiele drobnych utrudnień np robienie wysepek, malowanie pasów, drobne remonty - efekt kilka wahadeł + duży ruch i czas przejazdu znacznie odbiega od założeń nawigacji.

Jak żyć ......
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.07.2016 18:36

szaki17 napisał(a):Jak żyć ......

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
xXZENXx
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) xXZENXx » 12.07.2016 18:46

W niedzielę jechaliśmy przez Czechy trasa A1 z Gliwic - Ostrava - Olomouc - Brno - Wiedeń,( ok 16 stej po obiadku w Mszanie), żadnych utrudnień czy korków przez cały odcinek trasy, były owszem jakieś zwężenia ale płynnie się jechało jedyny korek to granicy Słowenia - Chorwacja: kontrola ID Cards a potem POlicija. W drugą stronę widzieliśmy mega korek za Brnem oraz za Wiedniem.
OKid2
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) OKid2 » 12.07.2016 18:53

Trasa przez Barwinek - Koszyce - Budapeszt - Makarska i z powrotem.

Wyjazd 3.07 po godz. 16: Na trasie zero utrudnień, no może poza Słowacją, zaraz na początku od strony Barwinka robią nawierzchnię (jedno dosyć długie wahadło ze światłami).

Powrót 11.07 ok. 14: Podobnie. Czysto, bez problemów, korków. Żadnych utrudnień oprócz tych wymienionych wyżej :)

Pozdrawiam.
kotecek5
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotecek5 » 12.07.2016 19:00

Bardzo dobry pomysl .Ja wyjezdzam z Klodzka o godzinie 16 wiec Mendoza1973 bedzie mnie zapewne gonil :devil: :devil:
bracik001
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bracik001 » 12.07.2016 22:02

Info dla wszystkich wracających. Za Brnem na 198 km w stronę PL na zwężeniu trzymać się lewego pasa. Pasy lewy i prawy są oddzielone od siebie i nie ma możliwości zjazdu z jednego na drugi. Prawy pas stał a lewy cały czas szedł.
maciejdm1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciejdm1 » 13.07.2016 06:42

Crocodyl napisał(a):
maciejdm1 napisał(a): To już nie wiem czy jechać na Ołomuniec czy na Svitavy :?

"Czy ja byłam z pieskiem czy bez pieska?" No człowieku tu masz tylko informacje ale decyzji nikt za Ciebie nie podejmie. Nikt tu nie ma szklanej kuli. Ale jeśli chcesz to proszę - Jedź przez Ołomuniec. Dlaczego? Bo ja tak pojadę. No chyba że pojadę przez Svitavy :?: Albo i nie :!: no już nie wiem czy jechać na Ołomuniec czy na Svitavy???? Pomooocy!!!

Dzięki za... pomoc. Wyraziłem swoją niepewność odnośnie trasy...jak wielu z Nas na tym forum,licząc na konkretne podpowiedzi ,jak np. od Pääkäyttäjä. Chciałem od Was jakiejś opinii , podobnie jak Ty w innym temacie:
Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry:
"Sam zastanawiam się nad lekką modyfikacją trasy i objazdem Wiednia.Niestety (albo stety :wink: ) mamy nocleg w Brnie więc całkowita zmiana trasy raczej nie wchodzi w grę. Jednak pomyślałem o minięciu Wiednia i trasie Brno - Bratysława:
https://www.google.pl/maps/dir/Brno,+Cz ... 070714!5i1
Trasa dłuższa o 60 km a czas wg. gugieła dłuższy o ok. 15 min. Zastanawiam się tylko czy jest sens kombinowania bo tym newralgicznym odcinkiem będę jechał za tydzień w niedzielę w godzinach "okołopołudniowych". Co sądzicie? "
Tak więc schowaj swoją szklaną kulę (nie podpowie Ci co będzie na trasie w niedzielę w godzinach "okołopołudniowych" ) ...
Nie szydź z ludzi , bo to nieładnie...
Forum to służy min. do pomocy innym użytkownikom i wyrażaniu swoich opinii . Ja szanuję innych użytkowników -także Ciebie - dlatego nie odpisuję szyderczo na ich pytania bądź wątpliwości ( choć wielu z Nas na to czasami zasługuje :wink: ) . Jest to po prostu niepotrzebne...
Pozdrawiam . Peace :papa:
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 13.07.2016 07:06

Widzę, że starałeś się przygotować do kontrataku ale ... umknęło Ci, że ja decyzje już podjąłem (i to w tym wątku o tym piszę)
Crocodyl napisał(a):Racja trochę tego jest ale nie napinam się zbytnio z kilku powodów:
1. Jadę w sobotę (wyjazd. ok. 6tej z Wawy);
2. W tym dniu nocuję w Brnie więc czy dojadę na 14-tą czy 15.30 to nic nie zmienia. Specjalnie tak planuje trasę bo utrudnienia w CZ i Wiedniu nie są tylko tegoroczną domeną.
3. Wiedeń minę w niedzielę przed południem jadąc oczywiście przez Breclav, choć przeszła mi przez myśl "awaryjna" trasa omijająca Wiedeń przez Breclav - Bratysławę ale daje sobie raczej spokój z tym rozwiązaniem choć zobaczymy.

a przywoływany przez Ciebie wpis był bardziej "głosem w dyskusji" niż przejawem wewnętrznego rozdarcia , które paraliżuje mój ośrodek decyzyjny.

Co do szydery uwierz, że byłem (i jestem) daleki od tego. Widocznie jesteś przewrażliwiony, więc urlop się przyda.
maciejdm1 napisał(a):Tak więc schowaj swoją szklaną kulę (nie podpowie Ci co będzie na trasie w niedzielę w godzinach "okołopołudniowych" ) ...

No właśnie ja nie mam czego chować - niestety :lol:
maciejdm1 napisał(a):Forum to służy min. do pomocy innym użytkownikom i wyrażaniu swoich opinii . Ja szanuję innych użytkowników -także Ciebie - dlatego nie odpisuję szyderczo na ich pytania bądź wątpliwości ( choć wielu z Nas na to czasami zasługuje :wink: ) . Jest to po prostu niepotrzebne...

Tutaj się z Tobą zasadniczo zgadzam. Pozdrawiam także.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.07.2016 08:02

maciejdm1 napisał(a):Jednak pomyślałem o minięciu Wiednia i trasie Brno - Bratysława:
https://www.google.pl/maps/dir/Brno,+Cz ... 070714!5i1
Trasa dłuższa o 60 km a czas wg. gugieła dłuższy o ok. 15 min. Zastanawiam się tylko czy jest sens kombinowania bo tym newralgicznym odcinkiem będę jechał za tydzień w niedzielę w godzinach "okołopołudniowych". Co sądzicie? "

No, to Ci zamieszam - między Brnem a granicą CZ/SK jest parę zwężeń, zamknięty głównie lewy pas i tak jest co kilkanaście kilometrów (jak nie wymiana barier to zmiana nawierzchni). Ograniczenie do 80 km/h, ruch puszczony tylko prawym pasem. Ale jedzie się całkiem płynnie - to nie jest A4 między Katowicami a Gliwicami, ruch podobny do tego na A1.
maciejdm1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciejdm1 » 13.07.2016 10:35

Crocodyl napisał(a):Widzę, że starałeś się przygotować do kontrataku ale ... umknęło Ci, że ja decyzje już podjąłem (i to w tym wątku o tym piszę)
Crocodyl napisał(a):Racja trochę tego jest ale nie napinam się zbytnio z kilku powodów:
1. Jadę w sobotę (wyjazd. ok. 6tej z Wawy);
2. W tym dniu nocuję w Brnie więc czy dojadę na 14-tą czy 15.30 to nic nie zmienia. Specjalnie tak planuje trasę bo utrudnienia w CZ i Wiedniu nie są tylko tegoroczną domeną.
3. Wiedeń minę w niedzielę przed południem jadąc oczywiście przez Breclav, choć przeszła mi przez myśl "awaryjna" trasa omijająca Wiedeń przez Breclav - Bratysławę ale daje sobie raczej spokój z tym rozwiązaniem choć zobaczymy.

a przywoływany przez Ciebie wpis był bardziej "głosem w dyskusji" niż przejawem wewnętrznego rozdarcia , które paraliżuje mój ośrodek decyzyjny.

Co do szydery uwierz, że byłem (i jestem) daleki od tego. Widocznie jesteś przewrażliwiony, więc urlop się przyda.
maciejdm1 napisał(a):Tak więc schowaj swoją szklaną kulę (nie podpowie Ci co będzie na trasie w niedzielę w godzinach "okołopołudniowych" ) ...

No właśnie ja nie mam czego chować - niestety :lol:
maciejdm1 napisał(a):Forum to służy min. do pomocy innym użytkownikom i wyrażaniu swoich opinii . Ja szanuję innych użytkowników -także Ciebie - dlatego nie odpisuję szyderczo na ich pytania bądź wątpliwości ( choć wielu z Nas na to czasami zasługuje :wink: ) . Jest to po prostu niepotrzebne...

Tutaj się z Tobą zasadniczo zgadzam. Pozdrawiam także.

No i super. Cieszmy się urlopem i odpoczywajmy. Pozdrawiam jeszcze raz.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 370
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone