Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 11.07.2016 09:02

piotrulex napisał(a):
Roxi napisał(a):
piotrulex napisał(a):Hej. Nie uwierzysz ale od ladę jeżdzę przez Mikulov i Brno i Pysdorf i jakos przegapiłem ten Breclaw. Teraz jak napisaliscie, ze dużo o tym tu napisano to w końcu zobaczyłem gdzie ten Breclaw i jak dla mnie rewelacja. W tym roku tak pojadę :)

My też w tym roku po raz pierwszy tak pojedziemy. Chyba, że zdecydujemy się na nocną jazdę, wtedy tak jak zawsze... przez Mikulov.

A no właśnie, jeszcze kwestia dnia i godziny

Do cro raczej standardem choć testowo mnie korci. Będziemy tam w ten piątek koło 23. Zanim do płatnego odcinka dojadę pewnie gdzieś kupię winietę. W okolicy Poysdorf o tej godzinie nie stalismy, to samo z Brnem

Na powrocie to już obowiazkowo, byłbym w okolicy Brna koło 17-18 pewnie w czwartek lub piątek. Zwykle stoimy do miasteczka w winami jak i wcześniej w Brnie na remontach. 2 lata temu wcześniej zjechaliśmy i gdzieś miastem i wsiami pyknęlismy temat. Rok temu zagadalem sie przez telefon i później stalismy z 1,5h w kilkukilometrowym korku :(

w wyborze trasy bardzo ważny jest właśnie termin, poza sezonem czy w środku tygodnia spokojnie można na Mikulov, niestety jazda w sezonie i to w najgorszy możliwy czas czyli piątek/sobota- godzina jest ważna tylko dla wielości korka, a nie czy będzie czy nie będzie-bo będzie na pewno :( przy zjeździe na Breclav (zjazd 203 ) omijasz całe Brno co jest dodatkowym atutem tej trasy.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 11.07.2016 09:03

Przez Brno-Breclav pomimo remontów jedzie się lepiej i szybciej niż przez Poysdorf. W weekendy jest tam minimalny ruch. Wyjeżdża się w Wilfersdorf i zaraz jest A5 na Wiedeń.
Zastanawiam się czy ze względu na mnogość utrudnień w Austrii i Czechach nie lepiej przez Węgry i Słowację.
W takim wariancie znikają wszystkie nieprzewidziane problemy remontowe, objazdowe (doszedł Wiedeń z A23), a czas przejazdu podobny szczególnie dla tych co w ciągu dnia jadą.
Ja na koniec sierpnia "do" jadę nocą, więc PL-Brno-Bratysława-86-Karlovać i starą D1. Za to powrót w ciągu dnia to na pewno Węgry-Słowacja-Pl z pominięciem Austrii i Czech.
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 11.07.2016 09:12

wielbiciel napisał(a):... Zastanawiam się czy ze względu na mnogość utrudnień w Austrii i Czechach nie lepiej przez Węgry i Słowację. ...

Może i lepiej ale jak się jedzie na Istrię to raczej tylko trasa przez CZ i A.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 11.07.2016 09:21

Crocodyl napisał(a):
wielbiciel napisał(a):... Zastanawiam się czy ze względu na mnogość utrudnień w Austrii i Czechach nie lepiej przez Węgry i Słowację. ...

Niekoniecznie. Przytrafiło nam sie jechać na Istrię przez Słowację i dalej 86 na Wegrzech. Wcześniej zawitaliśmy jednak w Plitvicach ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.07.2016 09:35

Crocodyl napisał(a):

Ale jak tak patrzę na planowanie trasy 24.07 po samych tylko Czechach, to...

2407.png
kowcio
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kowcio » 11.07.2016 09:43

Wszyscy Brno, Poysdorf, Breslav a nikt nie jeździ Bielsko-Biała- Żylina, Bratysława i wylot za Wiedniem?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.07.2016 09:52

kowcio napisał(a):Wszyscy Brno, Poysdorf, Breslav a nikt nie jeździ Bielsko-Biała- Żylina, Bratysława i wylot za Wiedniem?

Można ale niedawno służbowo tamtędy leciałem i zonk między Nowym Miastem nad Wagiem a Trnawą (65 km; pisałem o tym wcześniej). Na D1 między tymi miastami są zwężenia i ograniczenia do 80 bo budują i wymieniają bariery energochłonne. Więc też nie jest OK ale jak tak obserwuję Google, to w miarę płynnie. Więc ne wiem sam... 8)
kowcio
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kowcio » 11.07.2016 09:57

Pääkäyttäjä napisał(a):
kowcio napisał(a):Wszyscy Brno, Poysdorf, Breslav a nikt nie jeździ Bielsko-Biała- Żylina, Bratysława i wylot za Wiedniem?

Można ale niedawno służbowo tamtędy leciałem i zonk między Nowym Miastem nad Wagiem a Trnawą (65 km; pisałem o tym wcześniej). Na D1 między tymi miastami są zwężenia i ograniczenia do 80 bo budują i wymieniają bariery energochłonne. Więc też nie jest OK ale jak tak obserwuję Google, to w miarę płynnie. Więc ne wiem sam... 8)

No ale mija się te wszystkie "słynne" zakorkowania. Ruszam w piątek na noc, nie wiem czy tamtędy nie pocisnąć.
Załączniki:
trasa.jpg
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 11.07.2016 10:00

W Austrii A5->A4->B50->S31->S4 i wjazd na A2 w Wiener Neustadt.
Mogę polecić kilka razy jechałem wracając z Włoch .
Ale mam winiete na CZ a więc nie opłaca mi się kupować dodatkowo jeszcze na SK.
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 11.07.2016 10:02

kowcio napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):

No ale mija się te wszystkie "słynne" zakorkowania. Ruszam w piątek na noc, nie wiem czy tamtędy nie pocisnąć.

Jeśli masz zamiar tak jechać to spoko ale polecam taki przejazd od granicy SK-.A
https://www.google.pl/maps/dir/48.07345 ... m2!4m1!3e0
kowcio
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kowcio » 11.07.2016 10:02

kodens79 napisał(a):

W Austrii A5->A4->B50->S31->S4 i wjazd na A2 w Wiener Neustadt.
Mogę polecić kilka razy jechałem wracając z Włoch .
Ale mam winiete na CZ a więc nie opłaca mi się kupować dodatkowo jeszcze na SK.

Słusznie 20 km mniej i omijamy Wiedeń. Dobra wskazówka.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 11.07.2016 10:04

Crocodyl napisał(a):

Jeżeli nocą to Cz-A-Slo, jak w dzień to lepiej powinno być SL-A(Eisenstadt-Wiener Neustadt)-Slo.
Ja kiedyś tak jeździłem jak nie było u nas A1.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 11.07.2016 10:07

Pääkäyttäjä napisał(a):

Ja też ostatnio o tym pisałem.
Przynajmniej o fragmencie do Bratysławy.
(Ostatni post na podlinkowanej stronie)
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 11.07.2016 10:18

Pääkäyttäjä napisał(a): Ale jak tak patrzę na planowanie trasy 24.07 po samych tylko Czechach, to...
2407.png

Racja trochę tego jest ale nie napinam się zbytnio z kilku powodów:
1. Jadę w sobotę (wyjazd. ok. 6tej z Wawy);
2. W tym dniu nocuję w Brnie więc czy dojadę na 14-tą czy 15.30 to nic nie zmienia. Specjalnie tak planuje trasę bo utrudnienia w CZ i Wiedniu nie są tylko tegoroczną domeną.
3. Wiedeń minę w niedzielę przed południem jadąc oczywiście przez Breclav, choć przeszła mi przez myśl "awaryjna" trasa omijająca Wiedeń przez Breclav - Bratysławę ale daje sobie raczej spokój z tym rozwiązaniem choć zobaczymy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.07.2016 10:39

Crocodyl napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a): Ale jak tak patrzę na planowanie trasy 24.07 po samych tylko Czechach, to...
2407.png

Racja trochę tego jest ale nie napinam się zbytnio z kilku powodów:
1. Jadę w sobotę (wyjazd. ok. 6tej z Wawy);
2. W tym dniu nocuję w Brnie więc czy dojadę na 14-tą czy 15.30 to nic nie zmienia. Specjalnie tak planuje trasę bo utrudnienia w CZ i Wiedniu nie są tylko tegoroczną domeną.
3. Wiedeń minę w niedzielę przed południem jadąc oczywiście przez Breclav, choć przeszła mi przez myśl "awaryjna" trasa omijająca Wiedeń przez Breclav - Bratysławę ale daje sobie raczej spokój z tym rozwiązaniem choć zobaczymy.

O szóstej rano z Wawy? To coś cca 12-13 w Brnie. Nooo, nie wiem - ilekroć byłem w Brnie o tej porze, to było ciasno. Może teraz, jak skończyli roboty na krzyżówce Videňské z D1, to jest lepiej ale przed Slatiną widzę dalej przeniesienie ruchu na jedną jezdnię (wymiana nawierzchni w stronę Polski) i tak jest jeszcze w paru miejscach daleko przed Brnem. Ja pojadę nad ranem... zobaczymy :mrgreen: Póki co, największe korki miałem w Niemczech, jadąc w stronę przełęczy Brennero :mrgreen:

Utrudnienia w Wiedniu - a kiedy ich nie było? :mrgreen: Wiedeń można ominąć z drugiej strony, tłucząc się przez Floridsdorf, okolice Schonnbrunn i wypaść nazad na autobanę w Inzersdorfie :mrgreen: Czas pokaże :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 368
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone