Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 04.07.2016 09:09

Pääkäyttäjä napisał(a):Dlatego lepiej przygotować się na odbicie w Pohořelicach (raz stałem już od miejsca, jak się kończy ekspresówka) w stronę Znojma i skręcić na Laa and der Thaya i nazad do Mistelbach (na A5 wjeżdża się wtedy od strony Shella w Schricku). Już dwa razy tak robiłem i lepsze to było od stania w korkach.

Tylko czy można na tej trasie, w nocy kupić Austriacką winietę?
Ewentualnie zostaje przejazd przez Wifersdorf.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 04.07.2016 09:27

Pääkäyttäjä napisał(a):
endrius napisał(a):Współczuje natomiast wsZystkim jadącym w drugą stronę ok. północy przez Poysdorf, było kilka transportów specjalnych i od końca Mikulova do początku autostrady w Austrii było mega tłoczno i miejscami wszystko stało. Pechowo.

Pozdrav

Dlatego lepiej przygotować się na odbicie w Pohořelicach (raz stałem już od miejsca, jak się kończy ekspresówka) w stronę Znojma i skręcić na Laa and der Thaya i nazad do Mistelbach (na A5 wjeżdża się wtedy od strony Shella w Schricku). Już dwa razy tak robiłem i lepsze to było od stania w korkach.

A czy tam też można kupić winiety austriackie w środku nocy?
pol1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pol1 » 04.07.2016 09:41

zember napisał(a):Witajcie,

Brak mi relacji osoby jadącej do HR w nocy z soboty na niedzielę. Jeżeli jest ktoś kto tak jechał to proszę dać znać jak wyglądała droga.
Ja będę jechał o takiej porze w następny weekend, stąd moje żywe zainteresowanie.
Z lektury poprzednich wieeelu stron wątku wynikało że raczej jest to dobra pora na jazdę.

Pozdrawiam wszystkich

Przyłączam się do prośby Zembera. Planujemy wyjazd 30 lipca późnym wieczorem z Kalisza ( z soboty na niedzielę) czy ktoś może jechał już na przełomie lipca/sierpnia w sobotnią noc? Z góry dzięki.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.07.2016 10:40

dids76 napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):Dlatego lepiej przygotować się na odbicie w Pohořelicach (raz stałem już od miejsca, jak się kończy ekspresówka) w stronę Znojma i skręcić na Laa and der Thaya i nazad do Mistelbach (na A5 wjeżdża się wtedy od strony Shella w Schricku). Już dwa razy tak robiłem i lepsze to było od stania w korkach.

Tylko czy można na tej trasie, w nocy kupić Austriacką winietę?
Ewentualnie zostaje przejazd przez Wifersdorf.

kojacek napisał(a):A czy tam też można kupić winiety austriackie w środku nocy?

Tak - da się. Stacja jest czynna całą dobę. I LPG tam mają (drogie ale jest).
el_grego
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_grego » 04.07.2016 11:35

pol1 napisał(a):
zember napisał(a):Witajcie,

Brak mi relacji osoby jadącej do HR w nocy z soboty na niedzielę. Jeżeli jest ktoś kto tak jechał to proszę dać znać jak wyglądała droga.
Ja będę jechał o takiej porze w następny weekend, stąd moje żywe zainteresowanie.
Z lektury poprzednich wieeelu stron wątku wynikało że raczej jest to dobra pora na jazdę.

Pozdrawiam wszystkich

Przyłączam się do prośby Zembera. Planujemy wyjazd 30 lipca późnym wieczorem z Kalisza ( z soboty na niedzielę) czy ktoś może jechał już na przełomie lipca/sierpnia w sobotnią noc? Z góry dzięki.

Obydwa dotychczasowe moje wyjazdy były z soboty na niedzielę na przełomie lipca i sierpnia, jeden przez Boboszów a drugi przez A1, w obu przypadkach winietki i tankowanie LPG na ostatnich stacjach w PL ok 22:00 w soboty (na A1 zajęło to 1,5h - giga korek do LPG, a w Boboszowie ok 30 min z kawką)
W Mikulovie zazwyczaj koło 1:00, dotankowanie i w drogę, do początku autostrady w AT miałem za każdym razem spory ruch ale płynny i dalej już bez problemów, potem objazd M-L-P i ok 45 min stania w korku do granicy SLO/HR (+/- ok 5-6 rano). W samym CRO już bez żadnych utrudnień.

W tym roku tez startuję 30 lipca (sobota) ok 14:00 z okolic Poznań/Bydgoszcz i ponownie planuję drogę przez Boboszów, oby równie bezproblemowo jak ostatnio :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.07.2016 11:41

el_grego napisał(a):na A1 zajęło to 1,5h - giga korek do LPG

Czyżby nieszczęsne BP na A1 w Mszanie? Tam tak zawsze... Jakby co, to od miesiąca jest otwarta kawałek dalej, nowa stacja benzynowa - Uniwar. Paliwa mają dobre (maja nawet CNG...), winiety też już powinni mieć w sprzedaży.
el_grego
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_grego » 04.07.2016 11:49

Pääkäyttäjä napisał(a):

Czyżby nieszczęsne BP na A1 w Mszanie? Tam tak zawsze... Jakby co, to od miesiąca jest otwarta kawałek dalej, nowa stacja benzynowa - Uniwar. Paliwa mają dobre (maja nawet CNG...), winiety też już powinni mieć w sprzedaży.

tak BP w Mszanie... masa ludzi i system płacenia/tankowania gazu który przyprawiał o białą gorączkę... w skrócie... kolejna osoba mogła zatankować dopiero jak poprzednik zapłacił a że kolejka do kas tak na oko jakieś 50 osób więc przepustowość stanowiska masakrycznie niska... a i akurat tego dnia tylko jedno stanowisko LPG (z 2 dostępnych) działało.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.07.2016 11:56

el_grego napisał(a):tak BP w Mszanie... masa ludzi i system płacenia/tankowania gazu który przyprawiał o białą gorączkę... w skrócie... kolejna osoba mogła zatankować dopiero jak poprzednik zapłacił a że kolejka do kas tak na oko jakieś 50 osób więc przepustowość stanowiska masakrycznie niska... a i akurat tego dnia tylko jedno stanowisko LPG (z 2 dostępnych) działało.

Jadąc do Austrii na weekend świąteczny, utknąłem tam na 20 minut - bo tyle wytrzymałem. Przed dystrybutorami LPG kolejka. Jakiś Lexus stoi od 15 minut i nikt do niego nie wraca. Wkurzyłem się i idę - wołam, kto jest właścicielem białego Lexusa bo blokuje dystrybutor. Nikt się nie odezwał. Typek, którego widziałem popijać kawę, przylazł chwilę po tym, jak wróciłem do auta.

Mnie na tym BP więcej nie zobaczą - za system płatności, za kolejki i powolny personel. Jak mnie przypili, to pojadę dalej, do Gorzyczek. Tam jest partnerska stacja Slovnaft/Mol - Uniwar. Dużo miejsca, dużo stanowisk, mniej ludzi, kawiarnia i bardzo przyzwoite miejsce odpoczynku. Tankowałem tam trzy razy, by uzupełnić paliwo przed opuszczeniem kraju (stąd do granicy jest 2km) i było OK.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 04.07.2016 12:03

Pääkäyttäjä napisał(a):
el_grego napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):

tak BP w Mszanie... masa ludzi i system płacenia/tankowania gazu który przyprawiał o białą gorączkę... w skrócie... kolejna osoba mogła zatankować dopiero jak poprzednik zapłacił a że kolejka do kas tak na oko jakieś 50 osób więc przepustowość stanowiska masakrycznie niska... a i akurat tego dnia tylko jedno stanowisko LPG (z 2 dostępnych) działało.

Jadąc do Austrii na weekend świąteczny, utknąłem tam na 20 minut - bo tyle wytrzymałem. Przed dystrybutorami LPG kolejka. Jakiś Lexus stoi od 15 minut i nikt do niego nie wraca. Wkurzyłem się i idę - wołam, kto jest właścicielem białego Lexusa bo blokuje dystrybutor. Nikt się nie odezwał. Typek, którego widziałem popijać kawę, przylazł chwilę po tym, jak wróciłem do auta.

Mnie na tym BP więcej nie zobaczą - za system płatności, za kolejki i powolny personel. Jak mnie przypili, to pojadę dalej, do Gorzyczek. Tam jest partnerska stacja Slovnaft/Mol - Uniwar. Dużo miejsca, dużo stanowisk, mniej ludzi, kawiarnia i bardzo przyzwoite miejsce odpoczynku. Tankowałem tam trzy razy, by uzupełnić paliwo przed opuszczeniem kraju (stąd do granicy jest 2km) i było OK.

Też mam takie odczucia :(

Każdy psioczy, ze kolejka a jak juz zatankuje i zapłaci to ma wszystko w d....

Rok temu podjeżdżałem od przodu bo tankujący gaz i tak wszystko poblokowali a od frontu były wolne dystrybutory. Ledwo mi węża starczyło ale ...

Ja się zastanawiam nad BP w Jastrzębiu Zdrój gdzie tankowało się jak wiadukt na A1 był nieczynny

W sumie to i tak na chwilę musimy byc w Katowicach, tam wleję pod korek i mam w nosie Mszanę, aby zaoszczędzić 20 parę zeta nie mam w planie stać w kolejce ;)

Aby do tej przy A1 w Żorach wjechać to mniemam, że też nie ma wiele kręcenia?

Mam Routexa więc w PL szukam BP ...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.07.2016 12:16

piotrulex napisał(a):Ja się zastanawiam nad BP w Jastrzębiu Zdrój gdzie tankowało się jak wiadukt na A1 był nieczynny

BP w Zdroju - znam. Kawałek wcześniej, w Żorach i znacznie bliżej autostrady niż ta w Jastrzebiu, jest jeszcze jedna całodobowa stacja tej sieci. Trzeba tylko zjechać na strefę przemysłową w Rowniu (rzut beretem od węzła, przy obwodnicy; na A1 w Rowniu jest jeszcze jedno BP ale w stronę przeciwną, do Gliwic).
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 04.07.2016 13:10

Pääkäyttäjä napisał(a):
piotrulex napisał(a):Ja się zastanawiam nad BP w Jastrzębiu Zdrój gdzie tankowało się jak wiadukt na A1 był nieczynny

... Kawałek wcześniej, w Żorach i znacznie bliżej autostrady niż ta w Jastrzebiu, jest jeszcze jedna całodobowa stacja tej sieci. Trzeba tylko zjechać na strefę przemysłową w Rowniu (rzut beretem od węzła, przy obwodnicy ...

Super, odległość zaledwie 20km od Mszany a mniemam, że zero stania w kolejce :)

W tym roku mam o 10 litrów mniejszy zbiornik a nie chcę po trasie tankować wcześniej niż przed wjazdem na wyspę Krk
Ostatnio edytowano 04.07.2016 13:12 przez piotrulex, łącznie edytowano 1 raz
fabio007
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fabio007 » 04.07.2016 13:12

Tak nieśmiało zapytam: a to nie można po prostu zatankować wcześniej, a nie na ostatniej stacji przed granicą? Przecież prawie na pewno na ostatnich stacjach można się spodziewać kolejek. Cenowo to też chyba wychodzi korzystniej zatankować przed wjazdem na autostradę, albo na wcześniejszej stacji.

A co do zachowań niektórych kierowców (tak jak z tego lexusa) to już niestety, ale kultura to dla niektórych pojęcia zupełnie obce.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 04.07.2016 13:15

fabio007 napisał(a):Tak nieśmiało zapytam: a to nie można po prostu zatankować wcześniej, a nie na ostatniej stacji przed granicą? Przecież prawie na pewno na ostatnich stacjach można się spodziewać kolejek. Cenowo to też chyba wychodzi korzystniej zatankować przed wjazdem na autostradę, albo na wcześniejszej stacji.

A co do zachowań niektórych kierowców (tak jak z tego lexusa) to już niestety, ale kultura to dla niektórych pojęcia zupełnie obce.

Można, ja jak wspomniałem mam kartę paliwową działającą tylko w PL, im więcej "wywiozę" z PL na tym dłużej mi starczy ;)
fabio007
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fabio007 » 04.07.2016 13:25

piotrulex napisał(a):
fabio007 napisał(a):Tak nieśmiało zapytam: a to nie można po prostu zatankować wcześniej, a nie na ostatniej stacji przed granicą? Przecież prawie na pewno na ostatnich stacjach można się spodziewać kolejek. Cenowo to też chyba wychodzi korzystniej zatankować przed wjazdem na autostradę, albo na wcześniejszej stacji.

Można, ja jak wspomniałem mam kartę paliwową działającą tylko w PL, im więcej "wywiozę" z PL na tym dłużej mi starczy ;)

Z kartami paliwowymi to z jednej strony zrozumiałe, ale z drugiej nie wiem, czy warte stania w kolejce do dystrybutora, bo jakiś ... pije sobie kawkę i ma gdzieś innych, i nerwów z tym związanych :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.07.2016 13:31

fabio007 napisał(a):Z kartami paliwowymi to z jednej strony zrozumiałe, ale z drugiej nie wiem, czy warte stania w kolejce do dystrybutora, bo jakiś ... pije sobie kawkę i ma gdzieś innych, i nerwów z tym związanych :)

Zależy od karty... mam BiznesTank i tankuję na ostatnim Orlenie w Wodzisławiu, przed A1 w Mszanie, gdzie jest po prostu pusto ;) Ostatnio jak pilot bombowca, robię nalot na stację, krążę by wypadać sytuację i podejmuję decyzję o pozostaniu ;) Chociaż w moim przypadku, to wsio ryba, czy zatankuję w Rybniku czy przed granicą...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 361
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone