Jestem świeżo po wakacjach więc napiszę jak było w naszym przypadku:
1. Winiety kupione przez tolltickets.com więc nie traciliśmy czasu na niepotrzebne postoje.
2. Wyjazd z Gliwic o 21.20 24.06 (piątek)
3. Przejazd przez Czechy bez problemów, kilka zwężeń ale płynnie tak że około północy na granicy czesko-austriackiej.
4. Przejazd przez Austrię również bez niespodzianek. Tankowanie i 20-minutowy odpoczynek w Zoebern (przy Shell'u).
5. Dalej szybciutko, autostradą przez Słowenię i...korek kilka kilometrów od granicy (budowa autostrady)
. Po kilku minutach stania w miejscu byłem pewien że lekko godzina w plecy ale nagle wszystko ruszyło i cały czas 50-60 km/h do samej granicy
.
6. Na przejściu korków nie było (kilkanaście aut). Godzina 4.30-5.00.
7. Lucko - bez stania, z marszu.
8. Postój ze 40 min kilkadziesiąt km za Zagrzebiem na przydrożnym parkingu.
9. Dalej spokojnie, bez korków, ruch nieduży, tankowanie w Jasenicach koło Zadaru.
10. Cel - Rogoznica osiągnięty o 10.00
Czyli 1086 km przejechane w 12h 40 min z czego postoje w sumie koło 70min.
Powrót tydzień później:
1. Wyjazd w sobote 02.07 o 8.40
2. Jazda cały czas płynna aż do okolic Karlovaca gdzie na łuku drogi złapał mnie radarem policjant na motorze. 70 Euro nie moje
Uważajcie bo ograniczenie do 100km/h a droga opada w dół więc samo zdjęcie nogi z gazu nie zmniejsza prędkości.
3. W Lucko od razu w prawo na "no cash" i tam z marszu. Natomiast po lewej stronie korek "gotówkowców" na 400-500m.
4. W przeciwną stronę obserwowany był spory ruch, momentami autostrada w stronę wybrzeża prawie stała ale przy samym Lucko korku nie zauważono. W sierpniu będzie masakra.
5. Tankowanie tuż przed granicą na stacji INA.
6. Na granicy ruch wzmożony ale większego zatoru nie stwierdzono. Również od strony Słowenii. Auto za autem ale wszyscy jadą.
7. W Austrii szybko i bez niespodzianek, przez Wiedeń momentami 60km/h ale płynnie. Za Wiedniem postój-odpoczynek.
8. W Czechach znacznie gorzej. Pod Brnem korek na 5km. Potem jeszcze kilka problemów. Stracona w sumie godzina wg GPS.
9. Małe dotankowanie 10l w okolicach Ołomuńca.
9. W Polsce przez całą A1 gwałtowna burza i silna ulewa. Droga ledwo widoczna, tempo 70-90km/h.
10. Na miejscu w Gliwicach o 21.10. Czyli 12,5h. Minimalnie szybciej mimo korków i przygody z policjantem (krótsze postoje, szybsze tempo jazdy).