Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 13.06.2016 09:52

kodens79 napisał(a):
wielbiciel napisał(a):A sam Wiedeń oraz Wiedeń-Brno jak wygląda, mamy tam po drodze budowę autostrady.

Budowa autostrady w niczym nie przeszkadza bo B7 biegnie już nowym śladem na pewnym odcinku .
Przejazd płynny .

A ktoś w tym roku jechał już przez Breclav ?, tam też trochę robót jest i pytanie jak to idzie... sam będę jechał w sobotę, więc może ktoś coś wie ?
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 13.06.2016 09:54

brygadzista napisał(a):Witam wszystkich.
Ktoś wcześniej napisał o odcinkowym pomiarze prędkości w Wiedniu. Czy mógłby ktoś wstawić mapkę albo wskazać lub opisać jakoś to miejsce gdzie to jest, byłbym wdzięczny.
Z góry dzięki.

Zazwyczaj przejazd przez Wiedeń to ograniczenie do 80km/h no chyba że jest korek lub inne zdarzenie na drodze .
Pamiętaj że w A obowiązuje droga ratunkowa bo dużo naszych rodaków czasami o tym nie pamięta :(
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 13.06.2016 15:01

kodens79 napisał(a):
wielbiciel napisał(a):A sam Wiedeń oraz Wiedeń-Brno jak wygląda, mamy tam po drodze budowę autostrady.

Budowa autostrady w niczym nie przeszkadza bo B7 biegnie już nowym śladem na pewnym odcinku .
Przejazd płynny .

Bardziej chodziło mi o odcinek Hobersdorf (Wilfersdorf) stacja OMV a Schrick początek A5, gdzie prace są prowadzone w okolicy drogi. W ubiegłym roku dołożyli sygnalizację świetlną na jednym ze skrzyżowań, stąd moje pytanie.
A jeżeli jest płynnie to spoko.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.06.2016 15:24

Ja jechałem ostatnio w środy i piątki, ruch był płynny 8)
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 18.06.2016 09:43

Właśnie Lucko stanęło, sobota godz. 10:30 (kamery na hak.hr)
Jeszcze po 10:00 był bardzo płynny ruch, a teraz kicha na pięciu pasach. Za bramkami też kicha bo z pięciu do dwóch pasów ruchu trzeba upchać ileś tam pojazdów.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 18.06.2016 09:47

wielbiciel napisał(a):Właśnie Lucko stanęło, sobota godz. 10:30 (kamery na hak.hr)
Jeszcze po 10:00 był bardzo płynny ruch, a teraz kicha na pięciu pasach. Za bramkami też kicha bo z pięciu do dwóch pasów ruchu trzeba upchać ileś tam pojazdów.

Też właśnie sprawdzam :? A sezon tak na prawdę się jeszcze nie zaczął, w lipcu i sierpniu będzie masakra. Jechać w każdy inny dzień tylko nie w sobotę
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 18.06.2016 10:31

Myślę, że połowa czerwca to w Chorwacji już sezon, choć jeszcze nie ten "wysoki". Nie wszyscy mogą jechać poza weekendem, ale można tak ułożyć trasę, aby np. na Lučko być we wczesnych godzinach rannych, bądź skorzystać z polecanych opcji objazdu.

Wielu rad nie słucha, tak jak moi znajomi i potem jest płacz, że pół dnia spędzili w korkach.
Andrzej3777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej3777 » 18.06.2016 10:38

walp napisał(a):Myślę, że połowa czerwca to w Chorwacji już sezon, choć jeszcze nie ten "wysoki". Nie wszyscy mogą jechać poza weekendem, ale można tak ułożyć trasę, aby np. na Lučko być we wczesnych godzinach rannych, bądź skorzystać z polecanych opcji objazdu.

Wielu rad nie słucha, tak jak moi znajomi i potem jest płacz, że pół dnia spędzili w korkach.
Ja uważam że najgorszym dniem do jazdy do Chorwacji jest sobota od kilku lat jeżdżę w każdy możliwy dzień tylko nie w sobotę i nigdy nie trafiłem na korki.Oczywiśćie wypadków losowych typu wypadek itp się nie przewidzi ale można to zminimalizować nie jadąc w sobotę. :D
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 18.06.2016 10:44

Zgadza się, sobota to nie jest dobry dzień, ale jak już ktoś musi, to wskazane jest, aby podjąć dodatkowe działania logistyczne,
żeby nie wpakować się na Lučko w sobotnie południe. :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.06.2016 10:50

Generalnie pchanie się w soboty na przejście w Macelj i na Zagrzeb jest mało rozsądne :roll:

No, ale korki mogą też być w soboty w innych miejscach. I często są :roll:

Jak się da, to unikać soboty :wink:
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 18.06.2016 11:57

Macelj jeszcze można ominąć i tu jest wiele wariantów, Lucko ma tylko jeden.
Jeżeli mamy konieczność być w sobotę, to Lucko należy minąć nocą lub bardzo wcześnie rano. Zauważyłem też że bramki w sezonie (głównie w lipcu) blokują się od ok. 06:30, a przejście w Macelj (w zasadzie stoi już autostrada w Ptuj) o 04:30-05:00. I to jest reguła co sezon.
Mając powyższe dane, dość łatwo zaplanować czas wyjazdu z domu by zdążyć przed tymi godzinami.

Moje powyższe obserwacje potwierdzają się w 100%, ponieważ ani razu nie stałem w korku w tych newralgicznych miejscach.
Raz tylko musiałem zawrócić na zjeździe w Ptuj przed piątą rano, bo już był korek po horyzont (lipiec 2014). Wtedy nawrotka na Rogatek (halo dids76) a przed Zagrzebiem zjechałem na A3 by zaraz zjechać na starą jedynkę i tak pojechałem przez Karlovać, Plitvice, Graćac do Murter.
Jadąc zwykła drogą zaoszczędziłem 4h i ok 120 zł za autostradę, a skąd to wiem ponieważ sąsiedzi z katery ok.06:30 byli w Zagrzebiu czyli podobnie jak ja.
Tak więc by nie stać w korku w tych miejscach, wystarczy wiedzieć które pory dnia w sobotę unikać oraz mieć wariant awaryjny.
I tylko tyle.

Na pytanie : czy będę stał w korku w sobotę w lipcu lub w sierpniu - odpowiedź brzmi : tak, jeżeli nie zastosujesz się do powyższego
ogi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogi » 19.06.2016 06:48

Co sądzicie o takim planie podróży:
Wyjazd z Warszawy w piątek 4 rano - cel nocleg w Krapinskich Toplicach.
Google pokazuje czas przejazdu ok 10 godz. Wiadomo, że trzeba zjeść po drodze, zatrzymać się na odpoczynek, zatankować itp. Myślę, że do 17 powinienem być w Maceli. I tu jest pytanie. Czy stanę w korku czy w megakorku? Czy może lepiej nadłożyć drogi i pojechać na Rogatec?
Jadę w pierwszy weekend sierpnia.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.06.2016 07:40

17 w piątek :roll: :?:

Nie powinno być tragicznie 8)

Zawsze można wykupić sobie za kilkadziesiąt złotych korzystanie z danych komórkowych za granicą :!:
Przyda się w różnych przypadkach, tam gdzie nie ma wifi, a musimy mieć dostęp do internetu :!:

Wtedy sprawdzamy na bieżąco mapy google i wiemy, co nas czeka :roll:
Oszacowanie, ile czasu straci się w korkach, jest trudne :roll:
Nawigacja może się mylić.
Ale jak widzimy kilka kilometrów zaznaczonych na czerwono, czyli potężny korek, to wiemy, co się dzieje :roll:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 19.06.2016 08:25

ogi napisał(a):Co sądzicie o takim planie podróży:
Wyjazd z Warszawy w piątek 4 rano - cel nocleg w Krapinskich Toplicach.
Google pokazuje czas przejazdu ok 10 godz. Wiadomo, że trzeba zjeść po drodze, zatrzymać się na odpoczynek, zatankować itp. Myślę, że do 17 powinienem być w Maceli. I tu jest pytanie. Czy stanę w korku czy w megakorku? Czy może lepiej nadłożyć drogi i pojechać na Rogatec?
Jadę w pierwszy weekend sierpnia.

w ubiegłym roku byłem w Macelj ok godz 20 i było całkowicie pusto. Fakt że było to we wcześniejszym terminie, bo w ostatni weekend czerwca, ale nie powinno być tragedii. Ja zawsze na objezdzie M-L-P robie sobie przerwę w pizzeri i sprawdzam na hak.hr ruch na granicy
ogi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogi » 19.06.2016 08:32

Dzięki za podpowiedz. Obawiałem się, że przekraczanie granicy SLO - CRO w piątek to może być bardzo zły pomysł i żeby w związku z tym spać gdzieś w SLO niedaleko granicy. Wtedy (podobnie jak w zeszłym roku) w Maceli byłbym około 8:00 i chyba jakoś by to poszło.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 354
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone