napisał(a) wielbiciel » 18.06.2016 11:57
Macelj jeszcze można ominąć i tu jest wiele wariantów, Lucko ma tylko jeden.
Jeżeli mamy konieczność być w sobotę, to Lucko należy minąć nocą lub bardzo wcześnie rano. Zauważyłem też że bramki w sezonie (głównie w lipcu) blokują się od ok. 06:30, a przejście w Macelj (w zasadzie stoi już autostrada w Ptuj) o 04:30-05:00. I to jest reguła co sezon.
Mając powyższe dane, dość łatwo zaplanować czas wyjazdu z domu by zdążyć przed tymi godzinami.
Moje powyższe obserwacje potwierdzają się w 100%, ponieważ ani razu nie stałem w korku w tych newralgicznych miejscach.
Raz tylko musiałem zawrócić na zjeździe w Ptuj przed piątą rano, bo już był korek po horyzont (lipiec 2014). Wtedy nawrotka na Rogatek (halo dids76) a przed Zagrzebiem zjechałem na A3 by zaraz zjechać na starą jedynkę i tak pojechałem przez Karlovać, Plitvice, Graćac do Murter.
Jadąc zwykła drogą zaoszczędziłem 4h i ok 120 zł za autostradę, a skąd to wiem ponieważ sąsiedzi z katery ok.06:30 byli w Zagrzebiu czyli podobnie jak ja.
Tak więc by nie stać w korku w tych miejscach, wystarczy wiedzieć które pory dnia w sobotę unikać oraz mieć wariant awaryjny.
I tylko tyle.
Na pytanie : czy będę stał w korku w sobotę w lipcu lub w sierpniu - odpowiedź brzmi : tak, jeżeli nie zastosujesz się do powyższego