Re: Uwaga na korki za Brnem w kierunku do Polski
napisał(a) Użytkownik usunięty » 10.06.2016 22:25
Lednice napisał(a):paulr napisał(a):Zeszlego roku w wakacje korek byl juz na autostradzie z Bratyslawy. Ci co jechali od Mikolowa tez pewnie szybko na niego trafili. Wiec zjazd na Rusinov (ja pojechalem) wiele nie dawal bo tam tez az do wjazdu w Vyskovie korek. Moze jedzie sie troszeczke szybciej ale zyskiwalo sie minimalnie. By to ominac i zyskac sporo czasu nawigacja podpowoadala mi by zjechac jeszcze przed Brenm na autostradzie z Bratyslawy (jechalem przez Breclav) i dojechac do Vyskova od "dołu" ale niestety ja tak nie zrobilem. Natomias w vyskovie wiedzialem juz ze go był błąd. Bo tam na wjezdzie od dołu byly pojedyncze samochody wiec co niby sugerowala nawigacja zyskiwalo sie tam ponad godzine w porownaniu z normalna trasą.
Wczoraj jak zjechałem do Rousinova, to postałem 5 minut na rondzie i potem aż do Vyskova przejazd był płynny, nie licząc kilku świateł po drodze
Na 100% jechało się o wiele szybciej niż stojąc w korku na 10 kilometrów na autostradzie
Nawigacja może czasem wprowadzać w błąd
Np. 1 czerwca zamknęli ten wjazd na autostradę:
https://www.google.pl/maps/place/683+01 ... 16.8821522A w nawigacjach droga jest otwarta
Poza tym nie każda nawigacja ma informacje o korkach, a jak już ma to szacunki stania w korkach są bardzo różniące się.
Np. raz szacują, że traci się 1,5 godziny, raz że 40 minut
Jeśli w tym miejscu, na tym zjeździe nr 216 w Rousinovie, zobaczymy korek to za bardzo nie ma co kombinować i wypadałoby zjechać z autostrady i dalej starą drogą na Vyskov
https://www.google.pl/maps/place/683+01 ... 16.8821522Oczywiście, jak ktoś lubi stać w korkach albo boi się bocznych dróg, jego sprawa
o 10 wieczór byłem w domu po powrocie z Wiednia
Pierwsza połowa meczu poszła się....
Cóż, zjechałem w Rousinovie, bo korek był już przy zjeździe 216
Tyle, że miejscowi Czesi wpadli na ten sam pomysł i aż do Vyskova się wlokłem okrutnie
Z prędkością 20-30 km/h
Tydzień temu to było zaskoczenie, ten remont autostrady, teraz Czesi o nim wiedzą i masowo zjeżdżają na Rousinov, i się wloką
Nawigację można śmiało tam wy... w kosmos, bo bredzi od rzeczy Po prostu navi szacuje ŚREDNIE natężenie ruchu, a nie szacuje, że na zwykłej drodze Czech-tubylec potrafi przepuścić 10 aut z bocznej drogi, a sam stoi jak sierota
Albo miejscowy dziadek reaguje na zielone światło po 5 sekundach
Albo jakiś Czech postawi auto tak, że blokuje pas ruchu, a sam w tym czasie gada z kolegę
I dlatego na starej drodze równolegle do autostrady navi podaje, że jest szybciej o 40 minut, a w praktyce jest szybciej o 10 minut
Kiedy wreszcie wjechaliśmy w Vyskowie na ekspresówkę do Ołomuńca, to początkowo było fajnie, ale w Ołomuńcu polski tir roz... motocykl, który na zwężce wciskał się między auta...
Tym z motocykla nic się nie stało, ale korek na pół godziny był
Navi też można było wystrzelić w kosmos
Tam są świeże zwężki i po prostu żadna navi tego nie uwzględnia, navi pokazuje skręt w prawo do Polski, a faktycznie przejeżdża się przez kilka ślimaków
Wniosek jest jeden i dość prosty :
w dni robocze nie jedzie się po południu przez Czechy do Polski