Misioł napisał(a):Kochani,
Zapewne podpowiecie, widziałem też kilka postów wyżej że już ktoś wcześniej pytał ale mi chodzi o troszkę więcej szczegółów. Wyjazd z północnej Polski w godzinach popołudniowych (piątek), czyli jazda na noc z ambicją dojazdu do celu (Split) w sobotę w okolicach południa. Trasa Polska/Czechy/Austria/Słowenia/Chorwacja... Czy są miejsca gdzie mogę spodziewać się większych korków? Jak wygląda sytuacja na granicy w nocy?
Jeszcze dodam, że jazda non stop na dwóch kierowców. Z góry dziękuję za podpowiedzi!
Ja jeżdżę z Gliwic do Podgory, kawałek za Split. Tą samą drogą, którą wskazałeś. Objeżdżam autostradę w Słowenii dla odpoczynku od autostrady i z doświadczenia. Zawsze jak jadę, korek na autostradzie jest dużo wcześniej niż zjazd w Ptuju i stoję krócej.
Wyjeżdżam w piątki w okolicy 22:00-24:00 zależnie od tego, czy uda mi się zdrzemnąć, czy moje kobiety zdążą się spakować itd. Nie mam presji czasu, mam urlop więc nie planuję wyjazdu z zegarkiem w ręku.
Jeśli nie ma nieprzewidzianych zdarzeń na drodze, to pierwszy korek jest na granicy Slo-Cro. Później standardowo bramki.
Jak koledzy wyżej piszą, w tym roku rozkopana droga w Czechach. Zakończenie prac jest 16-go, ja jadę 13-go sierpnia i po cichu liczę na zakończenie prac przed czasem.