Lednice napisał(a):Zgadzam się z przedmówcą
Od 1 czerwca do 16 sierpnia jest bardzo korkogenne zwężenie na czeskiej autostradzie D1, między 220 a 229 kilometrem, w kierunku z Brna do Polski.
Jest zwężenie do jednego pasa Powoduje to gigantyczne korki w dni robocze, szczególnie po południu
http://www.dopravniinfo.cz/
Można stracić przeszło godzinę i się nieźle zdenerwować
Trzeba zjechać z autostrady na zjeździe nr 216 za Rousinov, przejechać starą drogą i wjechać na ekspresówkę do Ołomuńca na wjeździe nr 2 w Vyskovie
Oczywiście ma to sens, jak widzimy, że na autostradzie przy zjeździe 216 już są korki
Jadąc autostradą stracimy na pewno godzinę więcej
Rachunek jest prosty, no tak myślę
Zeszlego roku w wakacje korek byl juz na autostradzie z Bratyslawy. Ci co jechali od Mikolowa tez pewnie szybko na niego trafili. Wiec zjazd na Rusinov (ja pojechalem) wiele nie dawal bo tam tez az do wjazdu w Vyskovie korek. Moze jedzie sie troszeczke szybciej ale zyskiwalo sie minimalnie. By to ominac i zyskac sporo czasu nawigacja podpowoadala mi by zjechac jeszcze przed Brenm na autostradzie z Bratyslawy (jechalem przez Breclav) i dojechac do Vyskova od "dołu" ale niestety ja tak nie zrobilem. Natomias w vyskovie wiedzialem juz ze go był błąd. Bo tam na wjezdzie od dołu byly pojedyncze samochody wiec co niby sugerowala nawigacja zyskiwalo sie tam ponad godzine w porownaniu z normalna trasą.