Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rbandula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rbandula » 18.05.2012 21:59

Ta sama trasa tam i z powrotem. Płaciliśmy i gotówką (gdy nie było korków) i kartą (jeśli chcieliśmy ich uniknąć).
Przykro mi to pisać, ale na bramce koło Zagrzebia zostaliśmy oszukani. Uprzedzali o tym forumowicze, ale nie uwierzyłam, zapłaciłam, pojechaliśmy dalej, okazało się, że wydano nam mniej. Machnęłam ręką. To było przy pierwszym wyjeździe. Przy drugim przeliczyłam resztę jeszcze przy bramce i znów brakowało :( . Po zwróconej uwadze pan w budce wymamrotał coś o braku bilonu, ale jednak resztę wydał. To nie były duże pieniądze, ale liczy się sam fakt próby oszustwa.
To była jedna przykrość, która spotkała mnie w Chorwacji. Potem było już tylko cuuuudoooownie!
andriu.polak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) andriu.polak » 19.05.2012 10:30

Ja jeżdżę ze Suchej Beskidzkiej (mam godzinę jazdy do Chrzanowa). Jechałem trasą przez Gyor, ale krótsza i szybsza jest przez Graz w Austri i Słowenie. W zeszłym roku w nocy początkiem lipca wracałem 11,5 godziny ze Splitu (wyjazd z promu), przestrzegając przepisów drogowych szczególnie w Słowenii, Austrii i Słowacji. Do Zwardonia z Chrzanowa jechałbym przez Bielsko (fajna obwodnica otwarta) lub przez Zator, Andrychów, przełęcz Kocierz(? nie wiem czy dobrze pamiętam nazwę), Żywiec (gotowa "obwodnica" od tej strony od zeszłego roku).
Doctor Wu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doctor Wu » 19.05.2012 13:14

Na trasie Brno - Bratysława zatrzymałem się zaraz za granicą aby kupić winietę słowacką. Także w tym samym miejscu można było kupić węgierską. Ja ją kupiłem trzy dni wcześniej w internecie.
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 25.05.2012 13:57

Czy na autostradzie Wiedeń-Graz dalej jest zwężenie na autostradzie - remont na odcinku ok 30 km jak w zeszłym roku?
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 25.05.2012 19:59

jak że ja Wam Chrzanowianie zazdroszczę jak ja bym chciał mieć o te prawie 700km mniej nad Jadran tak jak wy macie, w tym roku jedziemy do Podgory i ni jak mi mniej nie chce wyjść jak prawie 1900km w jedną stronę :( dobrze że choć do niemieckich autostrad mam raptem 250km, bo jak jazda do Cro miałaby wyglądać jak przejazd z północy na południe naszego kraju to chyba bym tam nie jeździł- i tak się wszyscy dziwią czemu my jeździmy do Chorwacji skoro mamy nad Bałtyk raptem 18km?
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 25.05.2012 20:23

barti75 napisał(a):... i tak się wszyscy dziwią czemu my jeździmy do Chorwacji skoro mamy nad Bałtyk raptem 18km?

Barti, jako ziomek który dalej jeździ po słońce - do Grecji - odpowiem na twoje pytanie:

- jeździmy ponieważ chcemy słońca
- jeździmy ponieważ chcemy zróżnicowanych i czystych plaż
- jeździmy bo Jordan czy Jońskie ma kolor, który cieszy, a nie kolor który przypomina wydzielinę ropną

Pozdrawiam

p.s.

i w moim przypadku , ponieważ miesiąc w 5 osób jest tańszy na południu Europy niż w Polsce (dla mnie)
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 25.05.2012 21:32

taurus
Ziomek z północy zawsze umie pocieszyć ziomka z północy, Twoje argumenty są jak najbardziej za myślę podobnie, dlatego zapewne gonię te prawie 2tyś km żeby po prostu odpocząć, a nie myśleć czy jak rano się obudzę w sierpniu będąc na urlopie nad Bałtykiem będzie pogoda czy od razu szukać spożywczaka z monopolem bo co innego można robić, jak pada deszcz temp powietrza 18 wody może 17 jak nie rozgrzewać się od środka :D, a wątroba może i się regeneruje ale po 2 czy 3 tygodniach tak spędzonych myślę przeszczep(o ile bym się załapał) murowany bo by po prostu zgniła :D
guniak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) guniak » 26.05.2012 12:37

Barti75
inni maja jeszcze bliżej,a też pochodzę z Chrzanowa
sheryll
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sheryll » 26.05.2012 13:12

widze, ze z Chrzanowa i okolic jest spore gronow cromaniakow - moze forumowe spotanie urzadzimy u nas:D
pablo74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo74 » 26.05.2012 13:15

Cóż...trasa przede mną rysuje się w długości ok 1400 km :)...ale mam nadzieję i wierzę w to iż dzięki pomocy Szanownych Forumowiczów( cóż za dziwny neologizm :D) jak i jeszcze większego pragnienia naocznego zachwytu nad urokami Chorwacji, trasa ta będzie lekką i łatwą w pokonaniu :)
Pozdrawiam Chrzanowian i Zacnych mieszkańców Północy :)
pablo74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo74 » 26.05.2012 13:17

sheryll napisał(a):widze, ze z Chrzanowa i okolic jest spore gronow cromaniakow - moze forumowe spotanie urzadzimy u nas:D

idea niewątpliwie przednia:D
Bożusia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bożusia » 26.05.2012 13:27

Witam cromaniaków z północnej Polski i nie tylko!
To fakt wiele osób które nie odwiedziły jeszcze Chorwacji dziwi się, że jedziemy tak daleko a morze mamy na miejscu. My (z Sopotu) już 7-y raz pokonujemy te ponad 1600-1800km, żeby popływać w czystym, ciepłym morzu i po słońce oraz widoki :) W tym roku Rażanj.
Pozdrawiam
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 26.05.2012 13:39

pablo74 napisał(a):
sheryll napisał(a):widze, ze z Chrzanowa i okolic jest spore gronow cromaniakow - moze forumowe spotanie urzadzimy u nas:D

idea niewątpliwie przednia:D

... a Jaworzno też przyjmiecie :?: :D bo widzę że cel wyjazdu ten sam czyli Pag i termin podobny :D
Ostatnio edytowano 26.05.2012 13:42 przez Guzior, łącznie edytowano 1 raz
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 26.05.2012 13:40

Mam pytanie odnośnie korków na bramce Lućko w kierunku Jadranu - czy nadal jest tak, ze przy intensywnym ruchu - sobota koło południa - przy bramkach są podniesione szlabany i chodzą pracownicy i rozdają kwitki na autostradę??
Pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.05.2012 14:41

W poprzednich latach spotkałem się z takim przypadkiem.
Planuję zakup ETC na granicy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 36
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone