Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.08.2015 07:24

rafalisko30 napisał(a):A ja wyruszyłem wczoraj o 20tej, na Pag dotarłem dopiero o 15tej w sobotę. 1100km w 19???!!!! godzin... Jechałem przez Zwardoń na Bratysławę, potem mając zamiar jechać na Wiedeń i Graz przez nieuwagę wylądowałem na drodze do Budapesztu (zawróciłem na granicy Slo-H). Będąc kilkadziesiąt km od Graz, "poprosiłem" o optymalną trasę na Mureck w celu ominięcia słoweńskiej autostrady i w nagrodę (z której skorzystałem) otrzymałem przejazd totalnymi zadupiami, w mega ciemnościach, z przebiegającą po drodze leśną zwierzyną, z wijącymi się serpentynami. Do Mureck w końcu dotarłem, ale sam jestem ciekaw, co to była za trasa...
Oczywiście mały koreczek na granicy w Macejl, potem większy na Lucko, potem naiwnie myślałem (co chwilą zatrzymując samochód na autostradzie), że będzie lepiej, jak się rozdzieli trasa na Rijekę i Split. Lepiej nie było, ale z tym kilkunastokilometrowym korkiem przed Sveti Rok to już była lekką przesada. Na szczęście nie było więcej problemów i z prawdziwą przyjemnością zaplaciłem za przejazd tą niewątpliwie przepiękną autostradą. A mądrzy ludzie pisali żeby nie jechać z piątku na sobotę, nawet chyba w tym wątku...
Tak poza tym, to bardzo się cieszę, że znowu spędzam swój urlop w Cro, zostało mi jeszcze 13 dni :hut:

Nauczka na przyszłość :wink: ale za to 15 € do przodu 8)
Delikatesy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Delikatesy » 02.08.2015 07:42

Witam, wczoraj dostałem sms-a od mojej znajomej , która w piątek wyjechała do Chorwacji.
"Wyjechałam o 17.30 , zostało mi jeszcze 100 km" , a była 20.30 w sobotę !!!
Delikatesy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Delikatesy » 02.08.2015 08:12

Delikatesy napisał(a):Witam, wczoraj dostałem sms-a od mojej znajomej , która w piątek wyjechała do Chorwacji.
"Wyjechałam o 17.30 , zostało mi jeszcze 100 km" , a była 20.30 w sobotę !!!

Czy jechał ktoś z Was przez Węgry w ten weekend - czy takie masakryczne korki też były ,
proszę o info .
nowy100
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowy100 » 02.08.2015 08:25

Ja dzisiaj kontynuuję powrót od 11 z Graz. Czyli o 13 w Wiedniu, 14 w Poysdorf i 15 w Brnie. Powinno być w miarę czy jechać przez Breclav? Jak myślicie?
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 02.08.2015 09:03

Wiedeń - wielka niewiadoma, my natrafiliśmy na wypadek i spowolnienie na prawie godzinę. Najdłużej staliśmy na zwężeniu w okolicy Brna - dobra godzina i krócej 15 minut w Ołomuńcu. Swoją drogą w przeciwnym kierunku źle wyglądała jazda w przeciwnym kierunku od Sv Roka z małymi tylko przerwami aż do autostrady za Ptujem. Objazd MLP spokojnie, ON przed austriacką autostradą 1.099€.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.08.2015 09:08

Breclav.
mendoza1973
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mendoza1973 » 02.08.2015 09:16

Wczoraj była kumulacja korków i wypadków
Przed tunelami najpierw wypadek a potem jeszcze auto się zapalilo (info z Hak)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.08.2015 09:40

nowy100 napisał(a):Ja dzisiaj kontynuuję powrót od 11 z Graz. Czyli o 13 w Wiedniu, 14 w Poysdorf i 15 w Brnie. Powinno być w miarę czy jechać przez Breclav? Jak myślicie?

w niedzielę jest spokojnie, nie ma podstaw od obaw :!: :D
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 02.08.2015 09:57

[quote="Delikatesy"][quote="Delikatesy"]Witam, wczoraj dostałem sms-a od mojej znajomej , która w piątek wyjechała do Chorwacji.
"Wyjechałam o 17.30 , zostało mi jeszcze 100 km" , a była 20.30 w sobotę !!![/quote]

Czy jechał ktoś z Was przez Węgry w ten weekend - czy takie masakryczne korki też były ,
proszę o info .[/quote]
dot. osób wracających z Jadransko More - na Węgrzech korki robią się na obwodnicy Budapesztu, w kier. na Wiedeń (z trzech pasów, robią się dwa, a później jeden).
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 02.08.2015 10:20

nowy100 napisał(a):Ja dzisiaj kontynuuję powrót od 11 z Graz. Czyli o 13 w Wiedniu, 14 w Poysdorf i 15 w Brnie. Powinno być w miarę czy jechać przez Breclav? Jak myślicie?

Jak wrócisz, to napisz jak to wyglądało w niedzielę. Czy jechałeś przez Mikulov czy Breclav. I jak sytuacja koło Brna.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.08.2015 10:35

krbaton napisał(a):
rafalisko30 napisał(a):A ja wyruszyłem wczoraj o 20tej, na Pag dotarłem dopiero o 15tej w sobotę. 1100km w 19???!!!! godzin... Jechałem przez Zwardoń na Bratysławę, potem mając zamiar jechać na Wiedeń i Graz przez nieuwagę wylądowałem na drodze do Budapesztu (zawróciłem na granicy Slo-H). Będąc kilkadziesiąt km od Graz, "poprosiłem" o optymalną trasę na Mureck w celu ominięcia słoweńskiej autostrady i w nagrodę (z której skorzystałem) otrzymałem przejazd totalnymi zadupiami, w mega ciemnościach, z przebiegającą po drodze leśną zwierzyną, z wijącymi się serpentynami. Do Mureck w końcu dotarłem, ale sam jestem ciekaw, co to była za trasa...
Oczywiście mały koreczek na granicy w Macejl, potem większy na Lucko, potem naiwnie myślałem (co chwilą zatrzymując samochód na autostradzie), że będzie lepiej, jak się rozdzieli trasa na Rijekę i Split. Lepiej nie było, ale z tym kilkunastokilometrowym korkiem przed Sveti Rok to już była lekką przesada. Na szczęście nie było więcej problemów i z prawdziwą przyjemnością zaplaciłem za przejazd tą niewątpliwie przepiękną autostradą. A mądrzy ludzie pisali żeby nie jechać z piątku na sobotę, nawet chyba w tym wątku...
Tak poza tym, to bardzo się cieszę, że znowu spędzam swój urlop w Cro, zostało mi jeszcze 13 dni :hut:

Nauczka na przyszłość :wink: ale za to 15 € do przodu 8)

Nie oceniaj pochopnie :!: Wczoraj 2/3 całej autostrady słoweńskiej to jeden wielki korek...czyli płacisz i stoisz :mrgreen: Rafalisko nie płacił i jechał (wolniej), ale jednak jechał.
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 02.08.2015 13:53

slapol napisał(a):
Nie oceniaj pochopnie :!: Wczoraj 2/3 całej autostrady słoweńskiej to jeden wielki korek...czyli płacisz i stoisz :mrgreen: Rafalisko nie płacił i jechał (wolniej), ale jednak jechał.

I najważniejsze że dojechał :D
chybil
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) chybil » 02.08.2015 14:08

Trasa Wrocław - Pag. Wyjazd w piątek o 18:30.

Czechy bez winietki. W Wiedniu meldunek po 6 godzinach. Na mapach Google korek. Tomtom podpowiada 53 minuty straty. Odjeżdżamy Wiedeń na około. Zaraz za mostem wracamy na trasę. Autostradą do Mureck. Gęsto ale płynnie. Słowenia płynnie bez winiety . Znowu korek za Ptuj. Jedziemy boczkiem na cvetlin. Na autostradę wracamy i szybko na zagrzebia. Płatność kartą szybko. Uciekamy z autostrady i boczkiem do karlovaca. O 8 rano idzie dobrze. Radio i Google meldunek o wielkich korkach na autostradzie. Jedziemy na plitvice. Na pag docieramy stara trasa. O godzinie 13. 18 godzin. Ale były długie przerwy. Winietki tylko w Austrii i opłata przed zagrzebiem 6.5 euro.
Polecam wspomniany wcześniej tomtom, ładnie omija korki (ale nie w CRO bo tu ta usługa nie działa). W Chorwacji wyznaczenie trasę na google maps ale już na nim nie jechałem ze względu na koszt danych. Na wyznaczanie poszło 10 MB. Sprawdzałem kilkanaście razy ile zajmie dojazd autostradą a ile inna droga.
mendoza1973
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mendoza1973 » 02.08.2015 14:16

Dlatego wytarczy poświęcić parę zlotych na transfer danych i na bieżąco sprawdzać co się dzieje na trasie-wystarczy google maps i wlaczona funkcja "natezenie ruchu"
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.08.2015 15:08

Hej!
Piszemy na świeżo relacje z naszej dzisiejszej podróży z Dąbrowy Górniczej do Medulina. Cały czas śledziliśmy ten wątek więc byliśmy na bieżąco gdzie nas mogą spotkać jakieś niespodzianki:)
Wiele wskazówek okazało się pomocnych a my piszemy bo może komuś też się przydadzą nasze informację jeżeli wybiera się w kierunki Istrii.

Wyruszyliśmy z Dąbrowy Górniczej o 2:40 i jechaliśmy trasą na Gliwice-Brno-Wiedeń-Maribor-Graz-Lubljana i dalej na Koper ale nie jechaliśmy do końca tylko skręciliśmy na przejście graniczne Socerga/Buzet. Na granicy przed nami jedno auto(!) i przekroczyliśmy ją o 11:20. Po drodze nie mieliśmy żadnych korków, wypadków. Dalej piękną, krętą drogą zajechaliśmy pozwiedzać Motovun a na miejscu w Medulinie byliśmy o 14:20. Pozdrawiamy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 315
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone