Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 01.08.2015 11:47

te kiero napisał(a):
Hadler napisał(a):A to psikus!
info z hak.hr
"Na autocesti A1 na naplati Demerje cestarinu je moguće platiti i gotovinom, ENC-om, te kreditnim i debitnim karticama"

a to akurat ciekawa informacja, mogąca zmienić postać rzeczy, niekorzystnie dla chcących przyspieszyć przejazd poprzez płatność kartą, choć kto czyta tak dokładnie stronę HAK.HR
ciekawe jak to rozwiązali, automaty do płacenia czy obsługa

Dokładnie :D
Musieliby zmienić jeszcze piktogramy przed bramkami i przeprogramować niektórym nawigację :wink: :mrgreen:
arabesqa74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arabesqa74 » 01.08.2015 12:44

Na M7 od Budapesztu tez 3 "dzwony" wg info na utinform.hu.
Mnie bardziej interesuje trasa przez Słowację - Węgry, a z tej strony nie było/jest źle. Mam nadzieję, że za dwa tygodnie też nie będzie strasznie :)
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 01.08.2015 13:40

wracałem wczoraj i na bramkach w CRO można jechać przez te do płatności ala viatol, kolejnym usprawnieniem jest to iż nie trzeba było naciskać guzika by pobrać bilet tylko sam drukował i czekał, jak ja pobrałem to zanim się szlaban otwarł to już kolejny czekał, zawsze to kilka sekund na aucie:)
Kolejny raz śmiałem się z ludzie gdzie korek do płatności gotówką był z 3/4 długości do rozjazdu na płatność kartą a na karcie byłem 1!!!!!!!!!!!Kartą mbanku z przewalutowaniem złodziejskim kursem euro banku itp wyszło około 56 groszy (jeszcze transakcja wisi)
Dodatkowo przetestowałem tomtoma na androida z funkcję trafik... super sprawa polecam każdemu z pakietem 25mb i yanosikiem w tle w jedną stronę poszło całe 5mb(bez pakietu było by 5zł) Jak ktoś wczoraj wracał przez BRNO popołudniu i widział co tam się działo to mam dla was wiadomość przejechałem to w kilka minut objazdem, który zaproponował tomtom:)
https://www.google.pl/maps/dir/49.05839 ... !3e0?hl=pl
Jako że wyjechałem na końcu remontu to nie wiem dokładnie co tam się dzieje ale pepiki w radiu mówili że korek ponad 10km!!!!!!!!!!!!, jako że jest to wyjazd z dużego miasta, roboty pewnie będą trwały więc objazd w tym sezonie może się przydać:)
W radiu mówili że korek przed Paysdort był na niecałą godzinę, a przez Breclav pojedyncze auta:)
A przez Mikulow trafia się na jeszcze dłuższy korek na wyjeździe z Brna
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 01.08.2015 16:55

paulr napisał(a):wracałem wczoraj i na bramkach w CRO można jechać przez te do płatności ala viatol, kolejnym usprawnieniem jest to iż nie trzeba było naciskać guzika by pobrać bilet tylko sam drukował i czekał, jak ja pobrałem to zanim się szlaban otwarł to już kolejny czekał, zawsze to kilka sekund na aucie:)
Kolejny raz śmiałem się z ludzie gdzie korek do płatności gotówką był z 3/4 długości do rozjazdu na płatność kartą a na karcie byłem 1!!!!!!!!!!!Kartą mbanku z przewalutowaniem złodziejskim kursem euro banku itp wyszło około 56 groszy (jeszcze transakcja wisi)
Dodatkowo przetestowałem tomtoma na androida z funkcję trafik... super sprawa polecam każdemu z pakietem 25mb i yanosikiem w tle w jedną stronę poszło całe 5mb(bez pakietu było by 5zł) Jak ktoś wczoraj wracał przez BRNO popołudniu i widział co tam się działo to mam dla was wiadomość przejechałem to w kilka minut objazdem, który zaproponował tomtom:)
Jako że wyjechałem na końcu remontu to nie wiem dokładnie co tam się dzieje ale pepiki w radiu mówili że korek ponad 10km!!!!!!!!!!!!, jako że jest to wyjazd z dużego miasta, roboty pewnie będą trwały więc objazd w tym sezonie może się przydać:)
W radiu mówili że korek przed Paysdort był na niecałą godzinę, a przez Breclav pojedyncze auta:)

Kolejny " bystry " co to korkom się nie kłania :D
Pozdrawiam.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 01.08.2015 18:17

jasio napisał(a):
paulr napisał(a):wracałem wczoraj i na bramkach w CRO można jechać przez te do płatności ala viatol, kolejnym usprawnieniem jest to iż nie trzeba było naciskać guzika by pobrać bilet tylko sam drukował i czekał, jak ja pobrałem to zanim się szlaban otwarł to już kolejny czekał, zawsze to kilka sekund na aucie:)

Kolejny " bystry " co to korkom się nie kłania :D
Pozdrawiam.

jedni mają ubaw z tych co stoją w korkach inni mają ubaw z pisowni i nowo powstających miejscowości :wink:
plessek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) plessek » 01.08.2015 20:50

Pozdrowienia dla wszyatkich stojących dziś w korkach , w drodze do Dalmacji min.3h opóźnienia .
Daniellos76
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Daniellos76 » 01.08.2015 20:54

Dojechaliśmy dziś z Gorzowa Wlkp. do Ceskiego Krumlova. Droga przez PL bez żadnych problemów chociaż to co widzieliśmy w przeciwnym kierunku (korki) nad Bałtyk to jakaś miazga (nie wiem czy do tej pory dojechali... :D ). W Czechach koło Pragi (dzielnica Sterboholy) korek na ok 30 min 9 zwężka z 2 do 1 pasa, jak jechać to polecam sprawdzić jakiś objazd. Drugi korek to po zjeździe na Benesov (oczywiście żwężka z 2 na 1 :evil: ), ok 30 min straty. Dodatkowo dalej wypadek ale to zdarzenie losowe. 3 godzinki spacerków po C. Krumlovie (niesamowite miasteczko, jestem pod wrażeniem, bardzo polecam) i jutro rano dzida na Tucepi :hut: . Mam nadzieję na brak korków :wink: .
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 01.08.2015 20:58

A ja wyruszyłem wczoraj o 20tej, na Pag dotarłem dopiero o 15tej w sobotę. 1100km w 19???!!!! godzin... Jechałem przez Zwardoń na Bratysławę, potem mając zamiar jechać na Wiedeń i Graz przez nieuwagę wylądowałem na drodze do Budapesztu (zawróciłem na granicy Slo-H). Będąc kilkadziesiąt km od Graz, "poprosiłem" o optymalną trasę na Mureck w celu ominięcia słoweńskiej autostrady i w nagrodę (z której skorzystałem) otrzymałem przejazd totalnymi zadupiami, w mega ciemnościach, z przebiegającą po drodze leśną zwierzyną, z wijącymi się serpentynami. Do Mureck w końcu dotarłem, ale sam jestem ciekaw, co to była za trasa...
Oczywiście mały koreczek na granicy w Macejl, potem większy na Lucko, potem naiwnie myślałem (co chwilą zatrzymując samochód na autostradzie), że będzie lepiej, jak się rozdzieli trasa na Rijekę i Split. Lepiej nie było, ale z tym kilkunastokilometrowym korkiem przed Sveti Rok to już była lekką przesada. Na szczęście nie było więcej problemów i z prawdziwą przyjemnością zaplaciłem za przejazd tą niewątpliwie przepiękną autostradą. A mądrzy ludzie pisali żeby nie jechać z piątku na sobotę, nawet chyba w tym wątku...
Tak poza tym, to bardzo się cieszę, że znowu spędzam swój urlop w Cro, zostało mi jeszcze 13 dni :hut:
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 01.08.2015 21:24

Jechałam dzisiaj tzn w Sobotę z Warszawy do Wiednia, nie było korków. Odradzam jedynie jazdę z Austrii autostradą na Bratysławę, korek było widać i zawróciliśmy szybko na Mikulowice, gdzie są remonty, ale jazda płynna. Natomiast w stronę przeciwną w Austrii był kosmiczny korek na 2-3 godziny stania. Wcześniej w Czechach też widzieliśmy korek nie tak duży jak w Austrii, ale był.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.08.2015 22:01

Fanka napisał(a):Jechałam dzisiaj tzn w Sobotę z Warszawy do Wiednia, nie było korków. Odradzam jedynie jazdę z Austrii autostradą na Bratysławę, korek było widać i zawróciliśmy szybko na Mikulowice, gdzie są remonty, ale jazda płynna. Natomiast w stronę przeciwną w Austrii był kosmiczny korek na 2-3 godziny stania. Wcześniej w Czechach też widzieliśmy korek nie tak duży jak w Austrii, ale był.

To w końcu jechaliście z Warszawy do Wiednia, czy z Wiednia na Bratysławę, czyli w odwrotnym kierunku :?: :?: :?: :?: :?:

Z tekstu wynika, że jednocześnie jechaliście w przeciwnych kierunkach :!: :!: :!: :wink:

I gdzie są do tej pory całkowicie nieznane nikomu Mikulowice :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 01.08.2015 22:13

Lednice napisał(a):
Fanka napisał(a):Jechałam dzisiaj tzn w Sobotę z Warszawy do Wiednia, nie było korków. Odradzam jedynie jazdę z Austrii autostradą na Bratysławę, korek było widać i zawróciliśmy szybko na Mikulowice, gdzie są remonty, ale jazda płynna. Natomiast w stronę przeciwną w Austrii był kosmiczny korek na 2-3 godziny stania. Wcześniej w Czechach też widzieliśmy korek nie tak duży jak w Austrii, ale był.

To w końcu jechaliście z Warszawy do Wiednia, czy z Wiednia na Bratysławę, czyli w odwrotnym kierunku :?: :?: :?: :?: :?:

Z tekstu wynika, że jednocześnie jechaliście w przeciwnych kierunkach :!: :!: :!: :wink:

I gdzie są do tej pory całkowicie nieznane nikomu Mikulowice :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

Wcale nie.

Jechaliśmy w stronę Wiednia, a dokładnie na południowe jego przedmieścia. Wstępnie mieliśmy plan jechać w Czechach na Breclav autostradą na Bratysławę, ale jak zobaczyliśmy korek, od razu pojechaliśmy na Mikulow nie Mikulownice ;). Korki były w stronę przeciwną niż Chorwacja, ale też był korek na autostradzie w kierunku Bratysławy okolicach Brna.
plessek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) plessek » 01.08.2015 22:22

Pozdrowienia dla wszystkich jadących i stojących w korkach do Cro
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.08.2015 22:27

plessek napisał(a):Pozdrowienia dla wszystkich jadących i stojących w korkach do Cro

Przestań spamować tymi pozdrowieniami :idea: :!: :!: :!:
damian0s
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) damian0s » 02.08.2015 00:26

plessek napisał(a):Pozdrowienia dla wszystkich jadących i stojących w korkach do Cro

Wracałem wczoraj (start o 6:00 rano 01.08.2015) z Ninu na A1 w Chorwacji wskoczyłem w okolicach Zadaru. To co się działo na trasie po przeciwnej stronie pasa to jakaś masakra. Pierwszy korek na kilka kilometów pojawił około 7:00 ludzie jadący w kierunku Zadaru zablokowani na 2 godziny jak nic. W Chorwacji widziałem jeszcze 3 takie akcje. W Austrii było to samo. Ludzie pewnie jechali po 19 - 20 godzin. Ja też swoje odstałem w okolicach Brna i przy Wiedniu, ale wam startującym chorwackim urlopowiczom współczuje :/
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 02.08.2015 07:11

damian0s napisał(a):

Wracałem wczoraj (start o 6:00 rano 01.08.2015) z Ninu na A1 w Chorwacji wskoczyłem w okolicach Zadaru. To co się działo na trasie po przeciwnej stronie pasa to jakaś masakra. Pierwszy korek na kilka kilometów pojawił około 7:00 ludzie jadący w kierunku Zadaru zablokowani na 2 godziny jak nic. W Chorwacji widziałem jeszcze 3 takie akcje. W Austrii było to samo. Ludzie pewnie jechali po 19 - 20 godzin. Ja też swoje odstałem w okolicach Brna i przy Wiedniu, ale wam startującym chorwackim urlopowiczom współczuje :/

Ja wyjechałam wczoraj z Warszawy o 9.30 z postojami około 2 godziny razem byłam na za wiedniem przed 19, jadąc cały czas przepisowo. Zero korków w kierunku Chorwacji, ale w przeciwną stronę koło Brna i Wiednia widziałam korki, szczególnie koło Wiednia był ogromny.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 314
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone