Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 30.07.2015 18:43

dids76 napisał(a):Na Jadrance jedzie się straaaasznie wolno w większości turyści jadą "prędkością patrolową" :wink:
Raz jechałem z Trogiru do Zadaru w drodze powrotnej i więcej mi się nie chciało :oczko_usmiech: :mrgreen:

Bo też taka jest Jadranka - tą drogą jedzie się dla podziwiania widoków głównie, a nie dla szybszego przemieszczania. :)

Mariusz, musisz spróbować pojechać bardziej na południe, moim zdaniem jeszcze ładniejsze widoki. :wink:
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 30.07.2015 18:47

Tytusdj napisał(a):Ale w sumie w postach o walutach nie raz czytam "tylko gotówka, karty zostawiam na wyjazd w domu"...kurde ja się tylko pytam, po co mu te karty w ogóle...już wiem, do wypłaty całej pensji zaraz po przelewie na konto...takich znam

No i o to chodzi. Po co to nagłaśniać. Dzięki temu ja mam szybszą i bezstresową przeprawę przez bramki.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 30.07.2015 22:45

Tytusdj napisał(a):
krutom napisał(a):Może resztę kun chcą wydać. :lol:
Ja to wole zrobić na Karlovačko.

Co ci się stanie, jak 100 kun do domu przywieziesz??? no bez przesady...to jest jakaś niepojęta dla mnie mentalność...

Ale w sumie w postach o walutach nie raz czytam "tylko gotówka, karty zostawiam na wyjazd w domu"...kurde ja się tylko pytam, po co mu te karty w ogóle...już wiem, do wypłaty całej pensji zaraz po przelewie na konto...takich znam

Proszę czytać ze zrozumieniem. :idea:
Ja nie piszę, że chcę wydać resztę kun na opłatę za przejazd autostradą.
Próbuję odgadnąć intencje stojących w korku do bramek gotówkowych.
Jeszcze nigdy inaczej niż kartą nie płaciłem w Lučko.
Co do resztówek w kunach - to po co mam je wieźć do Polski, aby przez rok leżały. Nie lepiej na ostatniej stacji kupić jeszcze jakąś "pamiątkę" z CRO :?:

A jeśli intencja tego posta była inna, to proszę precyzyjnie w języku polskim formułować swoje myśli.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 30.07.2015 22:47

Lednice napisał(a):
Tytusdj napisał(a):
krutom napisał(a):Może resztę kun chcą wydać. :lol:
Ja to wole zrobić na Karlovačko.

Co ci się stanie, jak 100 kun do domu przywieziesz??? no bez przesady...to jest jakaś niepojęta dla mnie mentalność...

Bez pół litra tego się nie zrozumieć :wink:
Wiadomo, że jak zostanie resztówka kun, to zawsze można kupić benzynę ( jak zostanie więcej )
lub kilka piw, winko ( jak zostanie mniej )

Lednice patrz wyżej.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 31.07.2015 04:59

Jechalem jadranką z Baskiej Vody do Vodic. Jedynie gdzie jechalo się wolniej to przez Split tak to raczej pusto. Z tym ze juz w 2 strone korek do Omiś ładne pare kilometrow i samochody nie jechaly wcale. Myśle ze czas jazdy tą drogą jest nieporownywalnie nieekonomiczny do oplaty autostradowej i mozna z niego korzystac tylko podczac wycieczki tak jak ja wracajac z Bosni zjechalem Do Baskiej Vody a pozniej dalej juz 8. Ale jadac nia na wakacje chyba strasznie męczące. Swoją drogą na a1 w bih mają ciekawe opłaty za autostrady z walotowego na bramkach poszlo 0.63E:-)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 31.07.2015 06:30

walp napisał(a):
Mariusz, musisz spróbować pojechać bardziej na południe, moim zdaniem jeszcze ładniejsze widoki. :wink:

W tym temacie nawet kilka fotek moich gdzieś jest :oczko_usmiech:
Jak na razie mam zaliczone odcinki od Rijeki do Jablanaca i od Zadaru do Makarskiej. Tak jak pisał paulr Jadranka jest piękna jak jedziesz sobie na wycieczkę. Nie polecam jej w trasie do czy z Chorwacji, no chyba że ktoś jedzie z noclegiem po drodze :oczko_usmiech: :mrgreen:
GrzesiuŻar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) GrzesiuŻar » 31.07.2015 07:30

Jak tam świeże info z dróg? My dziś po 17:00 wyjeżdżamy z Tychów do Rogoznicy, trasa standardowa Czechy, Austria, Słowenia, Chorwacja. Jadę dość wcześnie, aby nie trafić na największe korki na Słowenii w nocy.

pozdrawiam,
Grzegorz
michu1978
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) michu1978 » 31.07.2015 07:40

Czy ktoś może się orientuje jak wygląda sytuacja na odcinku Mikulov Czechy- Poysdorf Austria??
Bo czytając teraz tu niby piszecie o jakiś korkach czy remontach.
Planuję właśnie dziś w nocy już wyjazd do Umag i chciałbym uniknąc właśnie korków
toretycznie w tym rejonie bede koło 3-4 nad ranem w sobote
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 31.07.2015 07:41

Tak teraz sprawdzam kamerki i trochę mnie zaskoczył korek przed granicą SLO/HR po Słoweńskiej stronie :?

http://www.dars.si/Vsebina/Mapa.aspx?a=c&id_menu=259
http://www.promet.si/portal/sl/cestne-kamere.aspx

Może nie jakiś ogromny, ale jak na piątkowy ranek to spory :wink:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 31.07.2015 07:44

michu1978 napisał(a):Czy ktoś może się orientuje jak wygląda sytuacja na odcinku Mikulov Czechy- Poysdorf Austria??
Bo czytając teraz tu niby piszecie o jakiś korkach czy remontach.
Planuję właśnie dziś w nocy już wyjazd do Umag i chciałbym uniknąc właśnie korków
toretycznie w tym rejonie bede koło 3-4 nad ranem w sobote

Remontów pomiędzy Mikulovem a Poysdorfem nie ma, zdarzają się korki w samym Poysdorfie spowodowane skrzyżowaniem ze światłami.
Nie martw się, wyjeżdżając dzisiaj w nocy na jakieś korki trafisz, może nie w Poysdorfie ale w pobliżu granicy Slo/Hr już raczej tak. Chyba że pojedziesz na jakieś małe przejście :oczko_usmiech:
michu1978
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) michu1978 » 31.07.2015 07:47

dzięki za info
jezeli chodzi o przejscie Sł- Ch planuje już zjechac na Socerga- Buzet
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 31.07.2015 08:44

Jesteśmy na Istrii w Novigrad, jutro (sobota) powrót przez Lublane. Myśleliśmy o Dragonia, ale też mamy obawy, które przejście CRO-SLO wybrać? Jak wygląda powrót z Istrii na granicy CRO-SLO?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.07.2015 08:47

Jak jutro powrót, to odradzam pchać się na Koper.
Chyba, że lubicie postać minimum z 1.5 godziny w korkach :roll:

Doradzam przejście Socerga-Buzet
kropi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropi » 31.07.2015 08:48

Miesiąc temu jechałem z piątku na sobotę przez Macelj i jedyny korek był na autostradzie w Czechach na Bratysławę. Poysdorf, Wiedeń, granica i Lućko szły na bieżąco.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 31.07.2015 10:37

Adax napisał(a):Jesteśmy na Istrii w Novigrad, jutro (sobota) powrót przez Lublane. Myśleliśmy o Dragonia, ale też mamy obawy, które przejście CRO-SLO wybrać? Jak wygląda powrót z Istrii na granicy CRO-SLO?

Wracaliśmy tędy w sobotę 2 tyg temu - godz. ok 19 - na drodze i samym przejściu luzik. Wjazd lokalną od strony Umag. W przeciwnym kierunku korek prawie 20 km do granicy SLO/HR.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 312
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone