Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 30.07.2015 12:36

Tytusdj napisał(a):Przejechałem spory kawałek D1 jadąc z południa do Plitvickich i potem do Karlovaca by znowu wpaść na autostradę. Nie podobało mi się. Wąsko, kręto, pełno wsi. Musiałbym mieć sporo czasu lub wiedzieć o mega korkach by wybrać się D1 świadomie...

Jak dla mnie najgorszy odcinek D1 to Karlovac-Plitvice, jest kręto i wąsko. Później jest bardzo dobra droga, większość podjazdów ma dwa pasy, jest dużo odcinków prostych gdzie można wyprzedzać i mało miejscowości. Średnia prędkość na D1 wychodzi mi ok 75km/h. Odcinek Karlovac-Split jedzie się około półtorej godziny dłużej niż autostradą, jest o 60km bliżej no i gratis :oczko_usmiech: :mrgreen:
No ale to nie w tym temacie :wink:
informer
Plażowicz
Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Nieprzeczytany postnapisał(a) informer » 30.07.2015 12:47

Witam!
Wyjeżdzam jutro ok 7 rano z Krakowa do Zagrzebia. Trasa Chyżne,Żylina, Bratysława, Wiedeń, objazd autostrady Słoweńskiej,Macelij, Zagrzeb. Na granicy SLO-CRO planuję być ok 15-16. Jak myślicie, bac się korków, czy powinien być luzik?
artjur
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) artjur » 30.07.2015 13:58

informer napisał(a):Witam!
Wyjeżdzam jutro ok 7 rano z Krakowa do Zagrzebia. Trasa Chyżne,Żylina, Bratysława, Wiedeń, objazd autostrady Słoweńskiej,Macelij, Zagrzeb. Na granicy SLO-CRO planuję być ok 15-16. Jak myślicie, bac się korków, czy powinien być luzik?

Też myślałem nad taką trasą, przez Słowację, tylko ja chcę wyjechać w sobotę ok. 14, i nie wiem czy mnie zakopianka nie zatrzyma - może być tam tłoczno przy sobocie.
I zastanawiam się czy potem wracać tak samo i od razu kupić winietkę miesięczną, czy mi potem nie odbije żeby jechać "normalnie" przez Czechy, bo wracam w piątek, może będzie luźniej w drodze powrotnej właśnie w piątek.
misiudg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiudg » 30.07.2015 14:11

[quote="informer"]Witam!
Wyjeżdzam jutro ok 7 rano z Krakowa do Zagrzebia. Trasa Chyżne,Żylina, Bratysława, Wiedeń, objazd autostrady Słoweńskiej,Macelij, Zagrzeb. Na granicy SLO-CRO planuję być ok 15-16. Jak myślicie, bac się korków, czy powinien być luzik?[/quote

Granicy nie masz się co bać najgorzej będzie na Lučko, sam zobacz http://www2.hak.hr/rmt/
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 30.07.2015 14:25

Na tych zdjęciach widać na pewno, że jadąc od strony Adriatyku pasy do płatności kartą są KOMPLETNIE puste a jak durne owce cały naród stoi do płatności gotówką....czego normalnie zrozumieć nie potrafię....
http://www2.hak.hr/rmt/zoom.asp?id=31&t=5&l=2
morto15
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) morto15 » 30.07.2015 14:28

A jak wygląda sytuacja w niedzielę po południu w drodze do HR? O tej porze będę prawdopodobnie przekraczał granicę.Interesuje mnie odcinek od Ptuja do granicy, bramki na autostradę za przejściem granicznym.Lućko objadę tak:https://www.google.pl/maps/dir/45.8260551,15.8198268/45.6739597,15.7459687/@45.7515678,15.7459082,12z/data=!4 :lol:
kropi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropi » 30.07.2015 15:07

W niedzielę prawdopodobnie nie będziesz musiał niczego objeżdżać, to najluźniejszy z luźnych dni :boss:
Na podstawie własnych doświadczeń drogi w poszczególne dni tygodnia wyglądają tak:

pn-cz - ruch miejscami spory, ale jazda jest płynna, możliwe kilkuminutowe postoje na zwężkach typu Poysdorf. Granice - luz.

pt - robi się gęsto, zwłaszcza po południu, potrafi się przydławić na autostradzie w Czechach czy na przelotówce przez Wiedeń, granica raczej spokojna.

so - korek może się pojawić dosłownie wszędzie - o ile przejazd przez Polskę jest w miarę, to Czechy i Austria dostają czkawki a na przejściach autostradowych czy autostradawych typu Macelj mamy typowe zatwardzenie na kilka km. Zalecane objazdy lub droga przez Słowację i Węgry, ale granicę należy przekroczyć poza autostradą.

nd - wszyscy dojechali nad Jadran i raczą się Karlovačkiem i Ožujskiem (ew. Malvaziją), więc na drogach cisza i spokój. Do kraju dojeżdżają ci, którzy nocowali po drodze, więc np. rondko w Strykowie czy bramki na A1 mogą się lekko przytykać.
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 30.07.2015 16:15

Tytusdj napisał(a):Na tych zdjęciach widać na pewno, że jadąc od strony Adriatyku pasy do płatności kartą są KOMPLETNIE puste a jak durne owce cały naród stoi do płatności gotówką....czego normalnie zrozumieć nie potrafię....

a teraz patrzcie, minęło 2,5h i kompletnie pusto...
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 30.07.2015 16:34

dids76 napisał(a):Jak dla mnie najgorszy odcinek D1 to Karlovac-Plitvice, jest kręto i wąsko...

Ale za to jak klimatycznie :lol:
1A235142_DxO800Web.jpg

Można wrzucić coś z rusztu na ruszt. :wink:
1A235146_DxO800Web.jpg
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 30.07.2015 16:36

Tytusdj napisał(a):Na tych zdjęciach widać na pewno, że jadąc od strony Adriatyku pasy do płatności kartą są KOMPLETNIE puste a jak durne owce cały naród stoi do płatności gotówką....czego normalnie zrozumieć nie potrafię....

Może resztę kun chcą wydać. :lol:
Ja to wole zrobić na Karlovačko.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2015 17:14

Arek napisał(a):
Venom555 napisał(a):....

Wracałem do Polski 25 lipca - patrzyłem z przerażeniem na jadących w kierunku Jadrana . Najpierw w okolicach Bosiljeva stłuczka, jazda jednym pasem, koreczek się zrobił ok. 10km; później za Karlovacem ( przed dla jadących nad Jadran) koreczek właściwie bez powodu, chyba tylko dlatego, że bardzo dużo samochodów jechało. Zagrzeb standardowo - ok. 14 km koreczek do Lućko. No i oczywiście przed Gruskovje/Macelj - można powiedzieć, że korek aż po horyzont - zjeżdżałem przed Ptuj na węźle Drazenci i autostrada stała.

Zobaczcie jakie jaja :roll:
Kiedyś autostrada kończyła się w Karlovcu...potem przeskok na "jedynkę" i przez Plitvice, Knin, Sinj jechało się do Splitu i dalej na południe z obowiązkowymi korkami przed Omišem :(
Potem wybudowali autostradę do Sestanovca na wysokości Splitu i był RAJ :!:
Następnie pociągnięto ją w rejon Ploce z dobrym zjazdem.
A teraz :?: ...warto ominąć wjazd i Macelj, potem kichę na Lučko, słabo do Bosiljeva :roll: i czasami (nie wiedzieć czemu) jakieś korki przed tunelem Sv. Rok (zrozumiałe przez czasy czynnego jednego pasa ruchu, ale od kilku lat są dwa) :!:
Myślę, to b.duże natężenie ruchu w weekendy. Byle zwężenie czy mała stłuczka i korek gotowy, o granicy czy płatnościach gdzie gość szuka drobnych przez 5 min nie wspominam :wink: :lol:
Myślę też, to trochę "nasza wina" :wink: , rozreklamowaliśmy Crolandię i teraz wszyscy tam walą na wypoczynek :)
W związku z powyższym pewnie niedługo przyjdzie nam się przeprosić ze starą, dobrą "jedynką" by ominąć korki na płatnej autostradzie :wink: :lol:
Niniejszym rezerwuję tytuł wątku "Objazd płatnej autostrady w Chorwacji w drodze do Dalmacji" :wink:
Pozdrav dla wszystkich i szerokiej drogi :!: :)
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 30.07.2015 17:40

Jadranka. Trasa Zadar-Split w zeszłym tygodniu. Ok. 170km. Czas przejazdu z dopuszczalnymi prędkościami 3h.15min. Bez korków, w 2 miejscach suszarki . Realnie od Zagrzebia do Splitu z 8h jest mało na przejazd. Do Dubrownika to z 14h. Non stop 80/h ograniczenia, wioski nawet 30-40.Ale trasa jest naprawdę widowiskowa, miejscami kilka metrów od morza i nawet barierek brak. Widoki super. Autocjesta Zadar -Split to z 140km i czas przejazdu 3krotnie krótszy tylko opłaty na bramkach z 100kun?
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 30.07.2015 18:01

krutom napisał(a):Może resztę kun chcą wydać. :lol:

Co ci się stanie, jak 100 kun do domu przywieziesz??? no bez przesady...to jest jakaś niepojęta dla mnie mentalność...

Ale w sumie w postach o walutach nie raz czytam "tylko gotówka, karty zostawiam na wyjazd w domu"...kurde ja się tylko pytam, po co mu te karty w ogóle...już wiem, do wypłaty całej pensji zaraz po przelewie na konto...takich znam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2015 18:04

Tytusdj napisał(a):
krutom napisał(a):Może resztę kun chcą wydać. :lol:

Co ci się stanie, jak 100 kun do domu przywieziesz??? no bez przesady...to jest jakaś niepojęta dla mnie mentalność...

Bez pół litra tego się nie zrozumieć :wink:
Wiadomo, że jak zostanie resztówka kun, to zawsze można kupić benzynę ( jak zostanie więcej )
lub kilka piw, winko ( jak zostanie mniej )
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 30.07.2015 18:24

piotrekbeti napisał(a):Jadranka. Trasa Zadar-Split w zeszłym tygodniu. Ok. 170km. Czas przejazdu z dopuszczalnymi prędkościami 3h.15min. Bez korków, w 2 miejscach suszarki . Realnie od Zagrzebia do Splitu z 8h jest mało na przejazd. Do Dubrownika to z 14h. Non stop 80/h ograniczenia, wioski nawet 30-40.Ale trasa jest naprawdę widowiskowa, miejscami kilka metrów od morza i nawet barierek brak. Widoki super. Autocjesta Zadar -Split to z 140km i czas przejazdu 3krotnie krótszy tylko opłaty na bramkach z 100kun?

Na Jadrance jedzie się straaaasznie wolno w większości turyści jadą "prędkością patrolową" :wink:
Raz jechałem z Trogiru do Zadaru w drodze powrotnej i więcej mi się nie chciało :oczko_usmiech: :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 311
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone