Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 30.07.2015 09:57

rojass napisał(a):
Google podpowiada Graz, Maribor i Lućko - tylko czy o tej godzinie nie będzie to strzałem w kolano...?
Najwyżej sytuację będę obserwował na bieżąco w tablecie i słuchał info z CB.

Będzie :oczko_usmiech: :mrgreen: Ruszając z Wiednia ok 4 na granicy Slo/Cro jesteś około 8-9 więc już korek na 100%. Nawet pchanie się na autostradę w Słowenii nie ma sensu bo tydzień temu w niedzielę był na jej końcu korek ok 10km :?
Ja bym radził jechać tak do Ptuj https://goo.gl/maps/olLBt
A potem tak: https://goo.gl/maps/dAz5i
lub tak: https://goo.gl/maps/bMW8p

Co i tak nie gwarantuje braku korków :oczko_usmiech: :mrgreen:
artjur
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) artjur » 30.07.2015 09:59

Koledzy Koleżanki!

A jaką drogę polecacie z Krakowa do Lokva Rogoznica, bo czytam i czytam i już się gubię - mam wrażenie, że jak nie pojadę to i tak du.....
A wyjazd 08.08 w sobotę ok. 14-15.
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 30.07.2015 10:06

25 lipca w sobote rano byłem na granicy Slo Cro-ósma była. Zostało mi około 400 km do celu. Byłem zadowolony....krótko.
Na miejscu byłem o 17stej.
Autostrada miejscami stała. Na wysokości Karlovaca kompletnie nie było ruchu. Nie widziałem nigdy czegoś takiego.
Generalnie jade pierwszy raz pod koniec lipca i prawdopodobnie to jest problem.
Koniec czerwca - poczatek lipca jest przyzwoicie.
Zobacze jak bedzie z powrotem. Planuje w niedziele rano.
joaszy
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) joaszy » 30.07.2015 10:09

Witajcie:) przeglądałam wątek, ale trochę się juz pogubiłam, stąd moje pytanie: wyjazd z Rzeszowa, prawdopodobnie popołudniu/wieczorem we wtorek, 4.08. Czy przyjazd do Makarskiej w środę około południa wchodzi w grę? Zakładając brak noclegu po drodze,ewentualnie jakaś krótka drzemka w aucie? Jakieś rady, jakie miejsce omijać?
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 30.07.2015 10:17

dids76 napisał(a):Co i tak nie gwarantuje braku korków :oczko_usmiech: :mrgreen:

A nie wystarczy tak ominąć Lucko?
https://www.google.pl/maps/dir/45.82605 ... !5i1?hl=pl

ja tak ostatnio robiłem, w 20 minut i po problemie...
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 30.07.2015 10:20

Tytusdj napisał(a):
dids76 napisał(a):Co i tak nie gwarantuje braku korków :oczko_usmiech: :mrgreen:

A nie wystarczy tak ominąć Lucko?
https://www.google.pl/maps/dir/45.82605 ... !5i1?hl=pl

ja tak ostatnio robiłem, w 20 minut i po problemie...

Może wystarczy, tylko że ostatnio (szczególnie w soboty) autostrada korkuje się aż do rozjazdu z A6 w Bosiljevo i moim zdaniem im dalej pojedziesz D1 tym lepiej :oczko_usmiech: :mrgreen:
Ja i tak nie pojechałbym autostradą na południe tylko D1, bo od kilku lat tak jeżdżę, ale komuś kto jedzie z Tczewa "na raz" nigdy bym tego nie zaproponował ;)
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 30.07.2015 10:24

joaszy napisał(a):Witajcie:) przeglądałam wątek, ale trochę się juz pogubiłam, stąd moje pytanie: wyjazd z Rzeszowa, prawdopodobnie popołudniu/wieczorem we wtorek, 4.08. Czy przyjazd do Makarskiej w środę około południa wchodzi w grę? Zakładając brak noclegu po drodze,ewentualnie jakaś krótka drzemka w aucie? Jakieś rady, jakie miejsce omijać?

https://www.google.pl/maps/dir/Rzesz%C3 ... !3e0?hl=pl

Dr Google mówi, że ruszając o 18 powinnaś jechać "normalną" droga przez CZ, AT, SI, bo przelecisz większą część newralgicznym odcinków nocą, ale ja bym jechał przez Węgry, co wydaje się dawać dużo większą pewność braku korków gdziekolwiek

No i 140 km krócej, co rekompensuje ci czasowo odcinki bez autostrad.
rojass
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rojass » 30.07.2015 10:26

Jak fizycznie nie damy rady obskoczyć trasy na raz, to nocleg nie będzie problemem. Spiny na czas nie mamy, w końcu to urlop a nie gonitwa :)
Dzięki póki co za wskazówki:)
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 30.07.2015 10:28

Venom555 napisał(a):....

Wracałem do Polski 25 lipca - patrzyłem z przerażeniem na jadących w kierunku Jadrana . Najpierw w okolicach Bosiljeva stłuczka, jazda jednym pasem, koreczek się zrobił ok. 10km; później za Karlovacem ( przed dla jadących nad Jadran) koreczek właściwie bez powodu, chyba tylko dlatego, że bardzo dużo samochodów jechało. Zagrzeb standardowo - ok. 14 km koreczek do Lućko. No i oczywiście przed Gruskovje/Macelj - można powiedzieć, że korek aż po horyzont - zjeżdżałem przed Ptuj na węźle Drazenci i autostrada stała.
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 30.07.2015 10:31

Ja tyle w dwóch kierowców zrobiłbym na raz. Bez problemu. Tylko tego, który na początku nie będzie prowadził trzeba od razu uśpić. Samemu dwa Red Bulle od razu i dwa ok. 23 i tak jechać do 2 w nocy max. Potem zamiana, pierwszy kierowca kima cztery godzinki i znowu zamian o 6 rano jak w ogóle będzie konieczna.

Robiłem tak 1800km bez problemów.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2015 10:39

Z Tczewa do Primosten z malymi dziecmi to bym przenocowal po drodze w hotelu, np. Oekotel :!:
I spokojnie dojechal w niedziele do celu
A nie pchal sie w korki i drzemal na autostradzie, gdzie dzieci i halas spac nie dadza :!:
Taka jazda to masakra, doba jazdy razem z korkami to jest stanowczo za duzo
joaszy
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) joaszy » 30.07.2015 10:44

Tytusdj napisał(a):
joaszy napisał(a):Witajcie:) przeglądałam wątek, ale trochę się juz pogubiłam, stąd moje pytanie: wyjazd z Rzeszowa, prawdopodobnie popołudniu/wieczorem we wtorek, 4.08. Czy przyjazd do Makarskiej w środę około południa wchodzi w grę? Zakładając brak noclegu po drodze,ewentualnie jakaś krótka drzemka w aucie? Jakieś rady, jakie miejsce omijać?

Dr Google mówi, że ruszając o 18 powinnaś jechać "normalną" droga przez CZ, AT, SI, bo przelecisz większą część newralgicznym odcinków nocą, ale ja bym jechał przez Węgry, co wydaje się dawać dużo większą pewność braku korków gdziekolwiek

No i 140 km krócej, co rekompensuje ci czasowo odcinki bez autostrad.

Tak właśnie myślę, kierować się na Koszyce, potem na Budapeszt. Ciekawe czy to 13 godzin 50 minut to realny czas. Dodając jakieś 3-4 godziny na przystanki, powinno być w sam raz.
fhuzbych
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fhuzbych » 30.07.2015 11:21

Witam jadę do Makarskiej 14 sierpnia czyli pt na sob. Pojadę kultową 86 przez Węgry więc interesują mnie ewentualne korki na autostradzie w Chorwacji. W jakich godzinach najlepiej jechac przez Chorwackie autostrady. Zawsze jechałem nocą przez Wegry i potem przez Chorwacje w godzinach porannych tak aby np w Makarskiej być w okolicach wczesnego popołudnia. Zastanawiam sie jak skalkulowac trasę i wyjazd z domu.
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 30.07.2015 11:39

joaszy napisał(a):Tak właśnie myślę, kierować się na Koszyce, potem na Budapeszt. Ciekawe czy to 13 godzin 50 minut to realny czas. Dodając jakieś 3-4 godziny na przystanki, powinno być w sam raz.

Weź sobie na całą trasę średnią dla pewności 80 kmh i zobacz ile to będzie godzin.

Jak masz tempomat lub ciężką nogę, to możesz dodać 5 kmh
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 30.07.2015 11:41

dids76 napisał(a):Może wystarczy, tylko że ostatnio (szczególnie w soboty) autostrada korkuje się aż do rozjazdu z A6 w Bosiljevo i moim zdaniem im dalej pojedziesz D1 tym lepiej :oczko_usmiech: :mrgreen:
Ja i tak nie pojechałbym autostradą na południe tylko D1, bo od kilku lat tak jeżdżę, ale komuś kto jedzie z Tczewa "na raz" nigdy bym tego nie zaproponował ;)

Przejechałem spory kawałek D1 jadąc z południa do Plitvickich i potem do Karlovaca by znowu wpaść na autostradę. Nie podobało mi się. Wąsko, kręto, pełno wsi. Musiałbym mieć sporo czasu lub wiedzieć o mega korkach by wybrać się D1 świadomie...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 310
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone