Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2015 19:19

krutom napisał(a):
Niekoniecznie, wtorek 19 sierpnia 2014 droga do Koper (Kopru) od strony Chorwacji.
P8190150_DxO800Web.jpg

P8190153_DxO800Web.jpg

I tak ze 3 kilometry. Wtorek, godzina 17:53.

Napisałem, że w tygodniu jest PRZEWAŻNIE bez korków :roll:

O 17.53 we wtorek :?: Coś się musiało stać, niekoniecznie wypadek. Np. mogła być impreza sportowa, koncert, itp. 8)

Generalnie w soboty i niedziele najsensowniej jest jechać na przejście Buzet-Socerga
zaneta82
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zaneta82 » 29.07.2015 21:11

krutom napisał(a):
P8300427_DxO800Web.jpg

Z kolei sobota 30 sierpnia 2014, granica SLO-CRO - pusto.

zwezenie do jednego pasa i remont
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 29.07.2015 21:31

Lednice napisał(a):W sobotni poranek raz pojechałem na przejście graniczne na drodze do Koper i straciłem 1,5 godziny :?
Bramki chorwackie - korek
Koniec autostrady chorwackiej - korek
Przejście graniczne - korek

Nigdy więcej :twisted:

W sobotnie późne popołudnie ok. 17 ej na wjeździe do Cro od Kopru człapaliśmy ze 2 h jakieś 12 km i to ciągle pod górę :evil: W przeciwnym kierunku był luz.
Na powrót wybraliśmy też sobotę ale ok. 19 - był luzik ale w stronę Cro korek miał praktycznie 20 km.

Nigdy więcej :mrgreen:
michu1978
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) michu1978 » 30.07.2015 07:57

Witam
ja tak samo się wybieram do Umag , gdzie mi nawigacja pokazuje droge przez Koper. ale koledzy z formu mi doradzili abym zjechał w Słoweni z autostrady jużw Crni Kal droga 208 i tu jechał do Chorwacji na Buzet
ponoc bez korków
rojass
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rojass » 30.07.2015 08:11

:papa: :papa: Witajcie :)
Jutro wyjazd, od kilku dni czytam podpowiedzi ale powoli się gubię, więc proszę o pomoc :)
Wyjazd z Tczewa, k. Gdańska około 12-ej w południe, około 20-ej mamy plan dotrzeć do Kudowy (2-3 przerwy w między czasie, bo dwójka małych dzieci na pokładzie).
Pytanie o najlepszą trasę z Kudowy w kierunku Wiednia, a może ten lepiej ominąć ?
Google podpowiada trzy warianty, na Ołomuniec, na Hradec Kralove ( tu raczej polecany ) lub na Ujście nad Orlicą ( o tym cisza, sądzę więc że chyba nie warte uwagi ? )
Droga z Kudowy do Wiednia powinna nam zająć około 4-5 godzin. Na miejscu bylibyśmy więc około 1 w nocy. Tu planujemy drzemkę około 2-3 godziny.
Około 4 wyruszamy w kierunku Primosten, stąd wydaje mi się, że najlepszą opcją będzie Graz a dalej Maribor i Lućko ?
Czy w tych godzinach warto omijać autostradę słoweńską? Zawsze 15 Euro na zimne Karlovacko więcej :lol:
pozdrawiam i do zobaczenia na miejscu :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2015 08:45

Nie napisałeś gdzie jedziecie do Chorwacji :!: :roll:
Do jakiej miejscowości jedziecie :?: :roll:

I dlaczego musi być po drodze Kudowa :?: 8)

Zaproponowana przez ciebie trasa to gwarantowane korki na granicy słoweńsko-chorwackiej i koło Zagrzebia :?

W tym wątku jest wiele alternatyw,jak je ominąć
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 30.07.2015 08:48

Takie trochę głupie pytanko, dlaczego z Tczewa jedziesz na Kudowę, jak masz pod nosem A1?
Nie łatwiej autostrada, potem "gierkówką" i od Pyrzowic dalej autostradą do Czech :?:
Dalej trasa ok, czy warto omijać to już Twój wybór, ja omijam zawsze ;)
Nie piszesz w jakim terminie jedziesz więc o korkach nic Ci nikt nie powie :oczko_usmiech: :mrgreen:
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 30.07.2015 08:53

Kudowa??? 8O 8O 8O

może po drodze do babci jedzie? :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2015 09:00

dids76 napisał(a):Nie piszesz w jakim terminie jedziesz więc o korkach nic Ci nikt nie powie :oczko_usmiech: :mrgreen:

Napisał, że jutro z Tczewa 8)
Z Kudową po drodze :roll:

Czyli wpakuje się w największe korki :?

Jak jedzie do Dubrownika, to nie wiem, czy podziwiać, czy wpaść w przerażenie :roll:
Tyle kilometrów bez noclegu, bo drzemka we Wiedniu, to jak spać na Marszałkowskiej :roll:
Ostatnio edytowano 30.07.2015 09:13 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 30.07.2015 09:00

zaneta82 napisał(a):my wracalismy wczoraj o godz 16 w brnie w kierunku polski dobra godzina w korku :evil:

Czy jechaliście od Mikulova czy od Breclav?
grzeslaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzeslaw » 30.07.2015 09:07

też mam dylemat jak jechać. Mikulov czy Breclav? Co radzicie? Chociaż czytałem na forum że w Mikulov można dobrze zjeść :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2015 09:09

Michalm2012 napisał(a):
zaneta82 napisał(a):my wracalismy wczoraj o godz 16 w brnie w kierunku polski dobra godzina w korku :evil:

Czy jechaliście od Mikulova czy od Breclav?

To nie miało znaczenia, czy jechali z Mikulova, czy z Breclavia 8)

Jak jest zwężenie autostrady koło Brna, w kierunku na Ołomuniec, to NALEŻY koniecznie wybrać LEWY pas ruchu przy zwężeniach.
Prawy się korkuje, bo na autostradę wjeżdżają auta np. od strony Slavkova
Pamiętam, że raz w piątek, w czerwcu prawy się korkował, a lewym ludzie fajnie jechali :!:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2015 09:12

grzeslaw napisał(a):też mam dylemat jak jechać. Mikulov czy Breclav? Co radzicie? Chociaż czytałem na forum że w Mikulov można dobrze zjeść :)

Wszędzie w Czechach można dobrze zjeść :D

W sobotę i w piątek po południu w życiu bym się nie pchał na Mikulov :!: 8)

Tyle że ja jadę wtedy na Laa an der Thaya - Mistelbach
W pozostałe dni nie ma to znaczenia.
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 30.07.2015 09:14

Lednice napisał(a):Jak jest zwężenie autostrady koło Brna, w kierunku na Ołomuniec, to NALEŻY koniecznie wybrać LEWY pas ruchu przy zwężeniach.
Prawy się korkuje, a lewym ludzie fajnie jechali :!:

Na nic się to zda, gdy się trafi jakiś "szeryf" TIRem - tak mieliśmy w ostatnią sobotę. Strata na tej zwężce ponad godzinę.
rojass
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rojass » 30.07.2015 09:33

Ta Kudowa to mi sen z powiek spędza odkąd nawigacja 2 lata temu wyprowadziła mnie w pole jeszcze w Czechach i jakimś cudem wyjechałem właśnie tam.. Ehh szkoda gadać.
Jadę oczywiście A1 od samego Stanisławia, czyli w zasadzie spod domu :)
Napisałem, że :
wyjazd jutro w południe do Primosten.
Około 20-ej przekraczamy granicę Czeską a dalej jeśli wszystko pójdzie sprawnie, a dzieci pozwolą prowadzić w ludzkich warunkach czeka nas jeszcze około 3 godzin jazdy w kierunku Wiednia. Tam planujemy drzemkę 2-3 godziny i dalej w drogę, tylko nie bardzo mogę się zdecydować jaką drogę obrać.
Google podpowiada Graz, Maribor i Lućko - tylko czy o tej godzinie nie będzie to strzałem w kolano...?
Najwyżej sytuację będę obserwował na bieżąco w tablecie i słuchał info z CB.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 309
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone