Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2015 09:02

aiaf napisał(a):
Lednice napisał(a):W sobotę jest "najazd" mieszkańców Triestu i Lublany na wybrzeże i w Koper spotykają się te 2 grupy :wink:
Około 7 może jeszcze nie, ale lepiej nie testować, tylko pojechać na przejście graniczne Socerga-Buzet :roll:

A w tygodniu (rano) korki do granicy w Dragonji bywaja? W niedzielne popoludnie byl dramat - korek na wiele kilometrow od strony Cro. A ze jutro wybieram sie do Triestu, to nie wiem czy ryzykowac, czy robic kolko przez Buzet?

W tygodniu przeważnie nie ma korków.

W niedzielę po południu Włosi i Słoweńcy, którzy pojechali na weekend do Chorwacji, wracają do domu :!:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2015 09:06

PWojtek napisał(a):Ja wracałem do Polski w niedzielę rano około 9:00. W Macelj korek do granicy w stronę CRO był aż od autostrady, a to chyba dobre kilka kilometrów więc niedzielny poranek też jest niebezpieczny do wjazdu.

Bo to jest główna droga do Chorwacji dla większości turystów, kończy się autostrada, jest zwężenie, potem kontrole graniczne, potem bramki autostradowe :roll:
3 czynniki "korkogenne" :roll:
grisza2000
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grisza2000 » 29.07.2015 09:13

endi1975 napisał(a):
Daj znać jak trasa przez Czechy. Ja jadę z Kowar 13 sierpnia również przez Znojmo.

Jasne, napiszę.
Widzi mi się, że będę jechać tą bardziej zachodnią, nie przez Brno, a potem omijając autostradę w Słowenii.
andrzejzabrze
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzejzabrze » 29.07.2015 09:39

Ja wyjezdzam w nocy z czwartek na piatek z Zabrza . Jadę na Brno , Breclav , Wiedeń ,Gratz , Maribor ,Zagrzeb , Tribunij .Mam nadzieję że nie bedzie korków . Wracam 12.08 w środę tą sama drogą .Mam nadzieję ze nie będzie korków .
kropi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropi » 29.07.2015 12:03

W tamtą stronę raczej śmigniesz bezproblemowo. Uwaga na fotoradary w Austrii - są wszędzie...
Z powrotem może się trochę przytykać w Wiedniu, Poysdorfie i może ciutek w Czechach, bo zjedziesz tam zapewne późnym popołudniem, jeśli z Cro ruszysz rano.
mikolay
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mikolay » 29.07.2015 14:48

KarKoz napisał(a):
mikolay napisał(a):Czy w sobotni poranek (ok.7) korkuje się dojazd do granicy i sama granica HR/SLO na drodze do Koper?

Zapewne tak, lepiej uciekaj na przejście w Socerga...
Lednice napisał(a):W sobotę jest "najazd" mieszkańców Triestu i Lublany na wybrzeże i w Koper spotykają się te 2 grupy :wink:
Około 7 może jeszcze nie, ale lepiej nie testować, tylko pojechać na przejście graniczne Socerga-Buzet :roll:

Przepraszam, że wyraziłem się nieściśle. Chodzi mi o przejazd z Chorwacji do Słowenii w sobotni poranek.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2015 14:56

W sobotni poranek raz pojechałem na przejście graniczne na drodze do Koper i straciłem 1,5 godziny :?
Bramki chorwackie - korek
Koniec autostrady chorwackiej - korek
Przejście graniczne - korek

Nigdy więcej :twisted:
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 29.07.2015 15:35

kropi napisał(a):Uwaga na fotoradary w Austrii - są wszędzie...

A ja wcale tak nie uważam, sporo szarych pudeł stoi w Wiedniu, ale nie aż tak sporo i zawsze wiadomo gdzie będą [przy co najmniej dwupasmowych ulicach gdzie da się nieopatrznie rozpędzić], nie muszą być żółte, widać je z daleka.

Na autobanie były absolutnie sporadycznie, zwłaszcza przy remontach, TT i Sygic także miałem większość czasu cichusieńkie w tym temacie [wszystkie stacjonarne radary miałem sygnalizowane wcześniej, Sygic ani razu nie ostrzegał o potencjalnych patrolach lotnych]. Są dwa miejsca z kontrolą strefową prędkości w AT, ale słownie DWA.

Generalnie ja na całej trasie widziałem JEDEN lotny patrol w HR i ZERO suszarek...może miałem szczęście.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 29.07.2015 16:08

Lednice napisał(a):W sobotni poranek raz pojechałem na przejście graniczne na drodze do Koper i straciłem 1,5 godziny :?
Bramki chorwackie - korek
Koniec autostrady chorwackiej - korek

Nigdy więcej :twisted:

Chyba powinno być tak :wink: :
Koniec autostrady chorwackiej / Bramki chorwackie - korek
Odcinek granica - wjazd na autostradę w Koper - mega korek.

My w 2012 wracaliśmy początkiem września w sobotę i też straciliśmy z 1,5 godziny. Polecam alternatywne przejścia.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 29.07.2015 16:16

Lednice napisał(a):
aiaf napisał(a):

A w tygodniu (rano) korki do granicy w Dragonji bywaja? W niedzielne popoludnie byl dramat - korek na wiele kilometrow od strony Cro. A ze jutro wybieram sie do Triestu, to nie wiem czy ryzykowac, czy robic kolko przez Buzet?

W tygodniu przeważnie nie ma korków.
...

Niekoniecznie, wtorek 19 sierpnia 2014 droga do Koper (Kopru) od strony Chorwacji.
P8190150_DxO800Web.jpg

P8190153_DxO800Web.jpg

I tak ze 3 kilometry. Wtorek, godzina 17:53.
Ostatnio edytowano 29.07.2015 16:21 przez krutom, łącznie edytowano 1 raz
zaneta82
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zaneta82 » 29.07.2015 16:18

my wracalismy wczoraj o godz 16 w brnie w kierunku polski dobra godzina w korku :evil:
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 29.07.2015 16:22

zaneta82 napisał(a):my wracalismy wczoraj o godz 16 w brnie w kierunku polski dobra godzina w korku :evil:

Z powodu remontów?
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 29.07.2015 16:30

P8300427_DxO800Web.jpg

Z kolei sobota 30 sierpnia 2014, granica SLO-CRO - pusto.
czuszka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) czuszka » 29.07.2015 18:59

zaneta82 napisał(a):my wracalismy wczoraj o godz 16 w brnie w kierunku polski dobra godzina w korku :evil:

też tam staliśmy wracając 2 tygodnie temu (w środę, około południa)
caveman67
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caveman67 » 29.07.2015 19:09

Jechałem do Chorwacji 10.07 ( Gorzyczki, Ostrava, Brno, Wiedeń, Graz, Maribor, Zagrzeb i potem na A1 do Omis ) powrót 21.07 tą samą trasą. Bez korków w jedną i drugą stronę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 308
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone