Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 28.07.2015 21:38

Moim zdaniem o tej porze śmigniesz przez CZ, patrzę, a jest 22:33 i dr Google mówi że jest pusto na całej trasie czyli o tej porze jak nic nie walnie nie ma już ruchu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2015 06:33

Lednice napisał(a):Roboty drogowe koło Brna nie są groźne w niedzielę i nie są żadnym utrudnieniem

kolego nie wysuwaj takich tez, bo to nie jest takie pewne.
12.07 w niedzielę jechałem do CRO i faktycznie całe Czechy bez problemu przejechałem. O 10:30 wjechałem do Czech, potem postój na jedzenie w Brnie i dalej przez Breclav do Austri.
Jak wracałem również w niedzielę 26.07 około 14:20 to w Brnie trafiłem na korek ok 8km w którym trzeba było stać godzinę albo i dłużej.Ja dzięki CB objechałem to, ale nie każdy ma CB.
Ogólnie ludzie na CB narzekali że w Czechach co wakacje zaczyna się armagedon na drogach związany z robotami.
Ogólny wniosek to trzeba mieś trochę szczęścia :) i nie pchać się w godzinach w których wiadomo że ruch jest wzmożony.
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 29.07.2015 07:11

Jechałem w niedziele 20 lipca i Czechy źle wspominam za Brnem pól godziny stania wcześniej kilka zwężeń. Nie ma reguły i jak wyżej - trzeba mieć szczęście.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.07.2015 07:24

Już tu ostatnio pisałem że w niedzielne wieczory i noce z niedzieli na poniedziałek na trasie pomiędzy Brnem a Wiedniem panuje dosyć spory ruch. Ma się to z tego że wielu naszych rodaków (szczególnie z rejonu w którym ja mieszkam) pracuje w Austrii i na weekend zjeżdża do domu. Odwrotna sytuacja ma miejsce w piątkowe popołudnia :oczko_usmiech:
Do Cro jechałem popołudniu w piątek 26.06 i korek do pierwszego ronda w Mikulovie (od strony Austrii) miał dobre 500m. Wracałem w niedzielę 12.07 i w tamtych okolicach byłem około północy, nie korkowało się ale jechał sznur aut.
Dodam tylko że większość z tych aut była na rejestracjach Src, SWD, OK i OKR :oczko_usmiech: :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2015 07:28

PWojtek napisał(a):
Lednice napisał(a):Roboty drogowe koło Brna nie są groźne w niedzielę i nie są żadnym utrudnieniem

12.07 w niedzielę jechałem do CRO i faktycznie całe Czechy bez problemu przejechałem. O 10:30 wjechałem do Czech, potem postój na jedzenie w Brnie i dalej przez Breclav do Austri.
Jak wracałem również w niedzielę 26.07 około 14:20 to w Brnie trafiłem na korek ok 8km w którym trzeba było stać godzinę albo i dłużej.Ja dzięki CB objechałem to, ale nie każdy ma CB.
Ogólnie ludzie na CB narzekali że w Czechach co wakacje zaczyna się armagedon na drogach związany z robotami.
Ogólny wniosek to trzeba mieś trochę szczęścia :) i nie pchać się w godzinach w których wiadomo że ruch jest wzmożony.

To musiał być wypadek, bo normalnie w niedzielę jedzie się przez Czech najlepiej i korków nie ma, przetestowałem to już tyle razy, że strach :roll:
Nie ma co straszyć ludzi, że zawsze w Czechach są korki, bo to jest nieprawda :roll:
Powoli tworzy się już korkowa psychoza :wink:

Koło Brna jest zwężenie autostrady, ale w każdą stronę są 2 pasy ruchy i normalnie nic nie ma prawa tam się korkować w niedzielę :!:

Tak samo we Wiedniu, Poysdorf i okolicach najczęściej ruch jest płynny i też nie ma co straszyć
krzyspvfr
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyspvfr » 29.07.2015 07:36

Adax napisał(a):Trochę z innej beczki: tym razem jedziemy na Istrię przez Lublanę z winietą, czyli bez objazdu via Mureck :)
1. czy ta autostrada jest podobnej jakości jak w CRO?
2. Czy w tych dniach są jakieś remonty, itp na autostradzie w SLO?
Pozdrav

Słoweńskie autostrady są moim zdaniem gorsze niż chorwackie, ale spokojnie, dramatu nie ma.
Jechałem od Villach wprawdzie, przez Lubljanę na Istrię - remontów brak.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2015 07:41

Słoweńskie autostrady są bardzo dobre, tak samo jak chorwackie i austriackie 8)
Jadąc od Maribor na Lublaną koło Celje jest remont autostrady i zwężenia
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.07.2015 07:47

tu możecie sobie poczytać o ruchu, remontach itp na Słoweńskich autostradach http://www.dars.si/Vsebina/Mapa.aspx?a=c&id_menu=259
mikolay
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mikolay » 29.07.2015 07:53

Czy w sobotni poranek (ok.7) korkuje się dojazd do granicy i sama granica HR/SLO na drodze do Koper?
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 29.07.2015 07:59

mikolay napisał(a):Czy w sobotni poranek (ok.7) korkuje się dojazd do granicy i sama granica HR/SLO na drodze do Koper?

Zapewne tak, lepiej uciekaj na przejście w Socerga...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2015 08:00

W sobotę jest "najazd" mieszkańców Triestu i Lublany na wybrzeże i w Koper spotykają się te 2 grupy :wink:
Około 7 może jeszcze nie, ale lepiej nie testować, tylko pojechać na przejście graniczne Socerga-Buzet :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2015 08:33

Ja wracałem do Polski w niedzielę rano około 9:00. W Macelj korek do granicy w stronę CRO był aż od autostrady, a to chyba dobre kilka kilometrów więc niedzielny poranek też jest niebezpieczny do wjazdu.
aiaf
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aiaf » 29.07.2015 08:40

Lednice napisał(a):
PWojtek napisał(a):

To musiał być wypadek, bo normalnie w niedzielę jedzie się przez Czech najlepiej i korków nie ma, przetestowałem to już tyle razy, że strach :roll:
Nie ma co straszyć ludzi, że zawsze w Czechach są korki, bo to jest nieprawda :roll:
Powoli tworzy się już korkowa psychoza :wink:

Koło Brna jest zwężenie autostrady, ale w każdą stronę są 2 pasy ruchy i normalnie nic nie ma prawa tam się korkować w niedzielę :!:

Tak samo we Wiedniu, Poysdorf i okolicach najczęściej ruch jest płynny i też nie ma co straszyć

Identyczny korek kolo Brna byl tez w sobote (jechalem okolo 13). Wypadku nie bylo.
aiaf
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aiaf » 29.07.2015 08:43

Lednice napisał(a):W sobotę jest "najazd" mieszkańców Triestu i Lublany na wybrzeże i w Koper spotykają się te 2 grupy :wink:
Około 7 może jeszcze nie, ale lepiej nie testować, tylko pojechać na przejście graniczne Socerga-Buzet :roll:

A w tygodniu (rano) korki do granicy w Dragonji bywaja? W niedzielne popoludnie byl dramat - korek na wiele kilometrow od strony Cro. A ze jutro wybieram sie do Triestu, to nie wiem czy ryzykowac, czy robic kolko przez Buzet?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2015 08:59

aiaf napisał(a):
Lednice napisał(a):

Identyczny korek kolo Brna byl tez w sobote (jechalem okolo 13). Wypadku nie bylo.

Soboty są najgorsze :roll: Są "fale" turystów, są jeszcze tiry i jest dużo miejscowych :!:

Przez Czechy i Austrię da się przejechać bez problemu w niedzielę, z dni roboczych najgorszy jest piątek po południu, kiedy do miejscowych i tirów dochodzą wyjeżdżający turyści :!:
W pozostałe dni robocze można "przykorkować" rano, gdy ludzie jadą do pracy i po południu, gdy z niej wracają.
Ale to nie jest też tak, że stoi się godzinami.
Przeważnie jedzie się powoli. :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 307
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone