Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2015 19:16

sztolu napisał(a):
Lednice napisał(a):Kwestia gustu,
co kto lubi 8)

Jak się nie jedzie w sobotę, to jednak najszybciej jest przez Czechy i Austrię 8)

masz na myśli z piątku na sobotę, czy z soboty na niedzielę?

Od piątku po południu do soboty wieczorem :roll:
mirmur
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirmur » 27.07.2015 19:25

ze Śląska to wiadomo że nie pojedziesz przez Kudowę :mrgreen:
dla nas to najkrótsza i najszybsza droga, a jakość dróg ... jak wszędzie, są lepsze i gorsze ale ruch praktycznie żaden :D
a o powrocie nie wspomnę, w nocy jak by całe miasteczka i wioski powymierały 8O także można pocisnąć troszkę, bo i Policja Czeska ma inne sprawy na głowie w nocy :mrgreen:
sztolu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sztolu » 27.07.2015 19:28

Lednice napisał(a):
sztolu napisał(a):
Lednice napisał(a):
Od piątku po południu do soboty wieczorem :roll:

Mam zamiar wyjechąc z okolic Oświęcimia w sobote ok 18-19. Do Poysdorf mam niecałe 3,5h, mogą się tam tworzyć ok 22 korki?
Granicę S/HR chciałbym przekorczyć ok 2-3 w nocy z soboty na niedziele - myślę, że nie powinno być korków na granicy - mam rację?
A jak reszta trasy - Wiedeń o tej porze w której zamierzam jechać?
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 27.07.2015 19:29

Witam, jadę do Chorwacji na Pag w najbliższy piątek, wyjazd z okolic Bielska Białej ok 17tej. Na granicy Slo-Cro w Macelj planuję zameldować się ok. północy, może o 1 w nocy, liczę na to, że o tej porze większych korków na tej granicy nie będzie. Czy ktoś ma sprawdzone info, czy trasa przez Słowację na Wiedeń przez Zwardoń, to dobra alternatywa dla trasy przez Czechy? Trochę mnie postraszyliście Poysdorfem i remontami w okolicach Brna i zacząłem się zastanawiać, czy nie jechać przez Słowację. Z góry przepraszam, jeśli w ostatnim czasie ten temat był wałkowany :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2015 19:32

Nie powinno być korków w obu przypadkach 8)

Ale nie przewidzicie, co się może wydarzyć nagle na trasie, stłuczka, wypadek, itp. :roll:

Można przetestować trasę przez obwodnicę Żywca :wink:
Na dzień dzisiejszy trudno powiedzieć, czy będzie szybciej.
Pamiętam, że od Trnavy do Bratysławy jest ograniczenie prędkości do 120, w samej Bratysławie da się jechać jeszcze wolniej.
No, ale może być szybciej niż przez Brno, choć moim zdaniem wyjdzie teraz na to samo 8)
A wcześniej jechało się wolniej do Wiednia przez Słowację o około 20-30 minut
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 27.07.2015 21:52

Lednice, bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Chyba zdecydujemy się pojechać przez Słowację, cztery razy jechałem przez Czechy, to najmniej lubiana przeze mnie część trasy do CRO
grisza2000
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grisza2000 » 28.07.2015 07:43

Lednice napisał(a):
route666 napisał(a):NO tak ale zachacze Poysdorf a celem jazdy przez Znojmo jest ominięcie Brna ,czyli robót drogowych oraz kupowania winiety na ten płatny krótki odcinek w Brnie oraz ten Poysdorf właśnie

W niedzielę masz okazję w Poysdorf zahaczyć o sklep z winem, a nie o korki :wink:
Roboty drogowe koło Brna nie są groźne w niedzielę i nie są żadnym utrudnieniem 8)
Od Mohelnice masz dwupasmówkę aż do Pohorelic przed Mikulovem :!:

O mnie za mnie, ciśnijcie przez Hradec Kralove i zwiedzajcie w drodze nad Jadran połowę Republiki Czeskiej :mrgreen:
Lubię czeskie bajki, ale jazda po ich drogach słabo mi się z bajką kojarzy :wink:
Raczej z czeskim filmem wojennym :wink:

Witam, jadę do Cro w nocy z niedzieli na poniedziałek, pierwszy wyjazd w tym kierunku :)
Stąd mam pytanie - dlaczego polecacie jechać z Hradec Kralove trasa bardziej na zachód, a nie przez Svitavy i dookoła Brna? Kilka takich wypowiedzi się pojawiło, ale w sumie nikt nie napisał, dlaczego.
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 28.07.2015 08:38

Skąd chcesz jechać i o której masz zamiar być w CZ? nocą moim zdaniem można spokojnie przez CZ lecieć. Zwłaszcza, w nocy z niedzieli na poniedziałek.
route666
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) route666 » 28.07.2015 09:35

grisza2000 napisał(a):
Lednice napisał(a):
route666 napisał(a):NO tak ale zachacze Poysdorf a celem jazdy przez Znojmo jest ominięcie Brna ,czyli robót drogowych oraz kupowania winiety na ten płatny krótki odcinek w Brnie oraz ten Poysdorf właśnie

W niedzielę masz okazję w Poysdorf zahaczyć o sklep z winem, a nie o korki :wink:
Roboty drogowe koło Brna nie są groźne w niedzielę i nie są żadnym utrudnieniem 8)
Od Mohelnice masz dwupasmówkę aż do Pohorelic przed Mikulovem :!:

O mnie za mnie, ciśnijcie przez Hradec Kralove i zwiedzajcie w drodze nad Jadran połowę Republiki Czeskiej :mrgreen:
Lubię czeskie bajki, ale jazda po ich drogach słabo mi się z bajką kojarzy :wink:
Raczej z czeskim filmem wojennym :wink:

Witam, jadę do Cro w nocy z niedzieli na poniedziałek, pierwszy wyjazd w tym kierunku :)
Stąd mam pytanie - dlaczego polecacie jechać z Hradec Kralove trasa bardziej na zachód, a nie przez Svitavy i dookoła Brna? Kilka takich wypowiedzi się pojawiło, ale w sumie nikt nie napisał, dlaczego.

Dlatego że trasa jest szybsza i lepsza na HK ,przez Svitavy jakoś mi nie leży,a z Powiatu klodzkiego jest to najlepsza opcja.Ja cisne na HK,Pardubice,Znojmo ,,Brno,Mistelbach,Poysdorf omijam szerokim łukiem ze względu na roboty drogowe
grisza2000
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grisza2000 » 28.07.2015 16:24

Tytusdj napisał(a):Skąd chcesz jechać i o której masz zamiar być w CZ? nocą moim zdaniem można spokojnie przez CZ lecieć. Zwłaszcza, w nocy z niedzieli na poniedziałek.

Planuję wyjechać około 20:00 w niedzielę z Karpacza. Planujemy jechać na dwie osoby przez całą nockę. W Cro nam wszystko jedno, na która dojedziemy; zakładamy być jakoś tak 10:00 rano w Plitvickich jeziorach, aby odpocząć i obejrzeć, a potem dalej na wysokość Splitu.
Jadę przez Lubawkę - wolę niż górą przez Małą Upę. Planowałem dalej przez Trutnov, Hradec Kralove i przez Brno. Jednak widzę, że kierujecie mnie tą trasa bardziej na zachód.
mendoza1973
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mendoza1973 » 28.07.2015 16:56

Nie straszcie tą autostrada na Bratyslawe z Brna na Breclav...
2 zwezenia do 80 km/h
Jechałem w piątek w dzień z Wroclawia i nie bylo problemów
A i przez Węgry 86 ką mimo 5 zwezen jezdzi sie coraz szybciej
Duzo nowych wyremontowanych odcinków.
MIREKES
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MIREKES » 28.07.2015 17:43

Hej,

do mrafalisko30 , odezwij się proszę na maila: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
MIREKES
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MIREKES » 28.07.2015 17:47

wyjeżdżam w piatek o tej samej porze.
Rafal G-ce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal G-ce » 28.07.2015 18:33

dids76 napisał(a):
Rafal G-ce napisał(a):Dids76 jak możesz, napisz proszę gdzie Ty przekraczają granice w Cro? Grzebie w Twoich postach i nie mogę znaleźć ;-) a wiem ze pisałeś o tym.

Granicę Slo/Hr przeważnie przekraczam w Macelj, zawsze tak planuje trasę żeby być tam w czasie gdy jest luz :wink:
Raz w drodze powrotnej pojechałem na Rogatec, bardziej żeby przetestować trasę niż dlatego że był duży ruch

Dzięki! :papa:
Bardziej myślałem o jeździe na Ormoz, nie brałem pod uwagę drugiej strony autostrady i Rogatec.
endi1975
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) endi1975 » 28.07.2015 20:01

grisza2000 napisał(a):
Tytusdj napisał(a):Skąd chcesz jechać i o której masz zamiar być w CZ? nocą moim zdaniem można spokojnie przez CZ lecieć. Zwłaszcza, w nocy z niedzieli na poniedziałek.

Planuję wyjechać około 20:00 w niedzielę z Karpacza. Planujemy jechać na dwie osoby przez całą nockę. W Cro nam wszystko jedno, na która dojedziemy; zakładamy być jakoś tak 10:00 rano w Plitvickich jeziorach, aby odpocząć i obejrzeć, a potem dalej na wysokość Splitu.
Jadę przez Lubawkę - wolę niż górą przez Małą Upę. Planowałem dalej przez Trutnov, Hradec Kralove i przez Brno. Jednak widzę, że kierujecie mnie tą trasa bardziej na zachód.

Daj znać jak trasa przez Czechy. Ja jadę z Kowar 13 sierpnia również przez Znojmo.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 306
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone