Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
route666
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) route666 » 27.07.2015 14:53

Lednice napisał(a):
route666 napisał(a):Tak dało by sie ,wyjazd w Niedziele z Dolnego Śląska do Baska Voda,trasa Czeska czyli Hradec Kralove ,Pardubice,Znojmo-przejsce graniczne CZ -AUT. Dalej to już wiadomo Wiedeń -mURECK,Lenart ,Ptuj :D :D

PS Bez przesady z tą pisownią to są sczególy,a jeśli o chodzi o Hradec to wiadomo o co chodzi jeśli sie przejeżdża przejscie graniczne Kudowa -Słone

To nie są szczegóły :!: :? :roll:

W niedzielę nie ma najmniejszego sensu szukanie objazdów przez połowę Czech, bo korków koło Brna i w Poysdorf nie ma :!: :!: :!:

Dzięki za wzkazówke ,objazd to raczej nie jest po prostu trasa lepsza.Kilomety te same co na Svitavy, Mikulov :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2015 15:00

Ale drogami krajowymi w Czechach jedzie się o wiele gorzej niż autostradami 8)
Masz co chwila wioskę i to taką ze zwartą zabudową, gdzie jest 50
route666
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) route666 » 27.07.2015 15:18

Lednice napisał(a):Ale drogami krajowymi w Czechach jedzie się o wiele gorzej niż autostradami 8)
Masz co chwila wioskę i to taką ze zwartą zabudową, gdzie jest 50

I Tu się mylisz kolego,to nie są drogi krajowe gdzie wiochami się jedzie 50,są to ekspresówki szybkiego ruchu może przed Znojmem 30 km są wiochy.A jakie masz autostrady na trasie Svitavy,Mikulov?no właśnie autostrada zaczyna się od Brna do Mikulova dopiero, czyli 150 km od przejscia Kudowa-SLONE
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2015 16:27

Nie jesteśmy kolegami 8) :wink:

Miałem na myśli to, żeby zamiast jechać w niedzielę drogami krajowymi przez Czechy
tracąc mnóstwo czasu,
pojechać autostradą na Gliwice, potem na Ostrawę i na Brno 8)

Mieszkam przy granicy z Czechami, więc raczej wiem, jak tam się jeździ :wink:
GrzesiuŻar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) GrzesiuŻar » 27.07.2015 16:50

Ja też uważam, że przejazd bocznymi drogami zazwyczaj nie przyniesie nic dobrego, co innego jak jest korek czy wielki remont i jedziemy w szczycie ruchu jak np. w Wiedniu.
maciejdm1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciejdm1 » 27.07.2015 17:11

Pojedziemy jednak przez Breclaw-wybór nie zależy tylko ode mnie ... W sobotę śledziłem jaki ruch jest na trasie przejazdu i akurat na Breclaw nie było źle , fakt są remonty , ale ruch był oki. Ponadto znajomy , z którym jedziemy rozmawiał z kumplem , który tamtędy często jeździ -twierdził , że są dwa-trzy miejsca gdzie jedzie się wolniej tracąc ok 20-30 minut.
Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2015 17:14

Na pewno w soboty jedzie się przez Breclav lepiej niż przez Poysdorf :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2015 17:19

GrzesiuŻar napisał(a):Ja też uważam, że przejazd bocznymi drogami zazwyczaj nie przyniesie nic dobrego, co innego jak jest korek czy wielki remont

Moim skromnym zdaniem autostrady są po to, żeby z nich korzystać.
Jak autostradą z powodu korka jedzie się dłużej niż zwykłą drogą, to jest to wyjątek od reguły.
I wtedy jadę zwykłą drogą :wink:

Cały ból polega na tym, że wszystkiego się nie przewidzi. I zawsze korek nas może dopaść, np. z powodu kolizji :roll:

No i jeszcze są tego typu sytuacje jak płacenie 15 euro za przejazd kawałka autostrady w Słowenii 8)
route666
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) route666 » 27.07.2015 18:24

Lednice napisał(a):
GrzesiuŻar napisał(a):Ja też uważam, że przejazd bocznymi drogami zazwyczaj nie przyniesie nic dobrego, co innego jak jest korek czy wielki remont

Moim skromnym zdaniem autostrady są po to, żeby z nich korzystać.
Jak autostradą z powodu korka jedzie się dłużej niż zwykłą drogą, to jest to wyjątek od reguły.
I wtedy jadę zwykłą drogą :wink:

Cały ból polega na tym, że wszystkiego się nie przewidzi. I zawsze korek nas może dopaść, np. z powodu kolizji :roll:

No i jeszcze są tego typu sytuacje jak płacenie 15 euro za przejazd kawałka autostrady w Słowenii 8)

W moim przypadku kupowanie winietki na CZ za około 250 KC zeby przejechać10 km płatną autostradą której jest kawałek w Brnie to pomyłka bezsens ...dlatego Brno omijam :D
route666
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) route666 » 27.07.2015 18:29

Lednice napisał(a):Nie jesteśmy kolegami 8) :wink:

Miałem na myśli to, żeby zamiast jechać w niedzielę drogami krajowymi przez Czechy
tracąc mnóstwo czasu,
pojechać autostradą na Gliwice, potem na Ostrawę i na Brno 8)

Mieszkam przy granicy z Czechami, więc raczej wiem, jak tam się jeździ :wink:

Nie czytasz moich postów dokladnie,powtarzam to nie są drogi boczne, autostrade mam dopiero od Brna i to płatną 10 km odcinek w Brnie dlatego pisze o Znojmie,i też mieszkam przy granicy i wiem jak sie jeżdzi :D akurat mieszkamy chyba po innej stronie ja bliżej mam z Dolnego Śląska
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2015 18:40

Znam odcinek od Jihlavy do Znojma i granicy z Austrią.
Moim zdaniem jedzie się średnio, czyli tak samo bez rewelacji jak przez Svitavy i Brno :roll:

To krajowe w Czechach to nie są drogi na tranzyt :roll:

Moim zdaniem ta trasa jest najlepsza w Twoim przypadku w niedzielę:
https://www.google.pl/maps/dir/Graz,+Au ... 50.4345636

No, ale Twój wybór
route666
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) route666 » 27.07.2015 18:53

NO tak ale zachacze Poysdorf a celem jazdy przez Znojmo jest ominięcie Brna ,czyli robót drogowych oraz kupowania winiety na ten płatny krótki odcinek w Brnie oraz ten Poysdorf właśnie
sztolu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sztolu » 27.07.2015 19:00

Lednice napisał(a):Kwestia gustu,
co kto lubi 8)

Jak się nie jedzie w sobotę, to jednak najszybciej jest przez Czechy i Austrię 8)

masz na myśli z piątku na sobotę, czy z soboty na niedzielę?
mirmur
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirmur » 27.07.2015 19:12

to kolega Lednice pojechał po całości 8O
dla nas którzy jeżdżą przez Kudowę optymalna trasa to...

https://www.google.pl/maps/dir/50.43321 ... !5i2?hl=pl

ja cisnę tą przez Hradec KRALOVE...
zanim byśmy dojechali do płatnej autostrady, to w tym czasie jestem już za połową trasy do Mikulova...

dwa razy jechałem (+ raz przez Svitavy - więcej już nie) i za parę dni znowu, a jazda przez Czechy w niedzielę to bajka :mrgreen: .
Czesi w niedzielę albo na ogródkach, albo w gospodach :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2015 19:14

route666 napisał(a):NO tak ale zachacze Poysdorf a celem jazdy przez Znojmo jest ominięcie Brna ,czyli robót drogowych oraz kupowania winiety na ten płatny krótki odcinek w Brnie oraz ten Poysdorf właśnie

W niedzielę masz okazję w Poysdorf zahaczyć o sklep z winem, a nie o korki :wink:
Roboty drogowe koło Brna nie są groźne w niedzielę i nie są żadnym utrudnieniem 8)
Od Mohelnice masz dwupasmówkę aż do Pohorelic przed Mikulovem :!:

O mnie za mnie, ciśnijcie przez Hradec Kralove i zwiedzajcie w drodze nad Jadran połowę Republiki Czeskiej :mrgreen:
Lubię czeskie bajki, ale jazda po ich drogach słabo mi się z bajką kojarzy :wink:
Raczej z czeskim filmem wojennym :wink:
Ostatnio edytowano 27.07.2015 19:18 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 305
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone