Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 27.07.2015 09:38

Rafal G-ce napisał(a):Dids76 jak możesz, napisz proszę gdzie Ty przekraczają granice w Cro? Grzebie w Twoich postach i nie mogę znaleźć ;-) a wiem ze pisałeś o tym.

Granicę Slo/Hr przeważnie przekraczam w Macelj, zawsze tak planuje trasę żeby być tam w czasie gdy jest luz :wink:
Raz w drodze powrotnej pojechałem na Rogatec, bardziej żeby przetestować trasę niż dlatego że był duży ruch
Rafal G-ce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal G-ce » 27.07.2015 09:46

Qba30
Ja i pewnie większość mamy podobnie, wiec nie jesteś wyjątkiem jadąc z piątku na sobotę. Jednak z racji zmęczenia biorę dzień przed wyjazdem urlop żeby wypocząć. Jadę o tej porze co Ty z racji urlopu lepszej połowy. Choć tak naprawdę nigdy nie potrafię zasnąć w dzień wyjazdu to jestem bardziej wypoczęty niż po pracy. Taka dziwna robota, że nie da się w niej odpoczywać ;-)
Korków możesz spodziewać się na granicy, bramkach i tam gdzie są obecnie remonty. Korkuje się też Poysdorf, ale to już powyżej bardziej doświadczeni opisują. Dodatkowo każda stłuczka, awaria czy inna nieprzewidziana sytuacja na drodze i masz dodatkowe postoje.
Objazd MLP robi się dla oszczędności 15EUR w jedna stronę bez względu na porę przejazdu. Sam musisz wiedzieć czy warto, ja objezdzam i oszczędzam.
Dzieci też mam dwójkę, tez jadę na noc. Żona daje im Lokomotiv na drogę i jest ok.
Ja jeżdżę z Gliwic ok 22:00. W każdym roku korki są i zdarzają się różne sytuacje nieprzewidziane. Jak się spoznisz godzinę czy dwie nic się nie stanie. Wazne żebyś dojechał z Rodziną szczęśliwie.
Warto zapoznać się z trasą przed wyjazdem i wiedzieć gdzie i którędy jedziemy na wypadek awarii navi czy korków. Banał ale z doświadczenia wiem, że nie dla wszystkich ;-)
Ostatnio edytowano 27.07.2015 10:29 przez Rafal G-ce, łącznie edytowano 3 razy
Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 27.07.2015 09:48

dids76 napisał(a):

A można gdzieś na tej trasie w nocy kupić winiety :?: :wink:

No chyba żeby pojechać tak: https://goo.gl/maps/cwqhV

Edit. Widzę że przed wjazdem na A5 jest Shell, ciekawe tylko czy całodobowy :wink:

No właśnie - czy całodobowy ? A przy okazji - dids76 - Twoja opcja przewiduje zakup winiet na OMV przy trasie nr 7 za Hobersdorf, tak mi to wygląda ... :?:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 27.07.2015 10:00

Marko66 napisał(a):No właśnie - czy całodobowy ?

Według tej strony Shell Schrick jest otwarty 24h
http://stiglechner.at/tankstellen/
Marko66 napisał(a):A przy okazji - dids76 - Twoja opcja przewiduje zakup winiet na OMV przy trasie nr 7 za Hobersdorf, tak mi to wygląda ... :?:

Według tej strony Shell Schrick jest otwarty 24h
Tak, ja tak poprowadziłem trasę żeby winietę można było kupić na OMV, tam mam pewność że jest całodobowo otwarte :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2015 10:00

Shell jest całodobowy i na pewno muszą tam mieć winietki, więc NIE TRZEBA jechać na stację OMV w Hobersdorf-Wilfersdorf żeby je kupić :!: :!: :!: :!:

http://www.oeamtc.at/spritapp/ShowGasSt ... id=1209660

Tyle że w nocy nie ma sensu jechać przez Laa i Mistelbach, bo w Poysodrf nie ma korków :wink:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 27.07.2015 10:03

Lednice napisał(a):Tyle że w nocy nie ma sensu jechać przez Laa i Mistelbach, bo w Poysodrf nie ma korków :wink:

Ja zadałem pytanie o dostępność winiet, uprzedzając innych :oczko_usmiech: :mrgreen:
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 27.07.2015 11:09

W CZ kupowałem winiety na tej pierwszej stacji Shella, miesięczną bez problemów, nawet była osobna Pani od winiet, by nie czekać w kolejce paliwowej.
W AT kupiłem na granicy na stacji w Drasenhofen, także bez najmniejszych problemów.
Nie polecam kupowania winiet wcześniej, u nas, są droższe i jest stres czy dobrze się austriacką przedziurkuje, a tak Pani robi to sama.
W AT kupiłem dwie 10dniowe - Pani od razu przedziurkowała obie odpowiednio [nie sprzeda nie przedziurkowanej], drugą nakleiłem w czasie pobytu w HR [zrywając uprzednio wcześniejszą].
kropi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropi » 27.07.2015 12:28

Dla mnie JEDYNĄ motywacją do jazdy przez Czechy jest elegancki objazd Śląska autostradą A1, dzięki czemu zyskuję sporo czasu. Pierwszy raz do granicy z Łodzi jechaliśmy 8 godzin, teraz zajmuje to około 4. Niestety, jadąc w sobotę całą oszczędność szlag trafia na zwężkach czeskich autostrad i innych wąskich gardłach dalej na trasie. Na sobotę wybrałbym zapewne "myk" z Czech na Słowację w stronę Mostów u Jablunkova, autostradą na Bratysławę i dalej drogą 86 przez Węgry, która nawet pomimo mijanek nigdy nie zatyka się na dłużej niż kilka minut. Niestety, przez zmianę węgierskich przepisów odnośnie opłat za autostrady (jest stosowny wątek na forum) trzeba zjechać już w Bratysławie i granicę przekroczyć drogą krajową, ale i tak nie słyszałem o jakichś mega korkach na tej trasie.
Nie ma sensu przeżywać tak mocno tych winietek, bo nigdy nie było z nimi problemu, kiedyś tylko nie mogłem kupić miesięcznej na Czechy w jakiejś dziurze, ale te najkrótsze zawsze są. Można płacić kartą tak jak za benzynę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2015 13:10

Kwestia gustu,
co kto lubi 8)

Jak się nie jedzie w sobotę, to jednak najszybciej jest przez Czechy i Austrię 8)
route666
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) route666 » 27.07.2015 14:04

Ktos moze jechal trasa przez czechy na Hradec Pardubice Znojmo?jest to dobra opcja przy uniknieciu korków w brnie i poysdorf...Jak to tam wygląda ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2015 14:21

route666 napisał(a):Ktos moze jechal trasa przez czechy na Hradec Pardubice Znojmo?jest to dobra opcja przy uniknieciu korków w brnie i poysdorf...Jak to tam wygląda ?

Dałoby się pisać na forum starannie :?: :!: Z przecinkami, z nazwami z dużej litery, w sposób jasny i zrozumiały :?: 8)
Nie tak niechlujnie :!:

Nawet nie napisałeś skąd w Polsce chcesz jechać :!: :?
Kiedy chcesz jechać :?: :? Dokąd chcesz jechać :?: :?
To wszystko ma ogromne znaczenie :!:
Jaki Hradec :?: W Czechach jest z 20 miast z nazwą Hradec :wink:
sneer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sneer » 27.07.2015 14:32

Niestety niektórym osobom na forum nie chcę się nawet poświęcić jednej minuty na staranne napisanie posta, a oczekują, że inne osoby poświęcą im znacznie więcej czasu, aby na ten ich bełkot odpowiedzieć. Smutne, chyba za dużo tabletów i facebooka :evil:
route666
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) route666 » 27.07.2015 14:35

Tak dało by sie ,wyjazd w Niedziele z Dolnego Śląska do Baska Voda,trasa Czeska czyli Hradec Kralove ,Pardubice,Znojmo-przejsce graniczne CZ -AUT. Dalej to już wiadomo Wiedeń -mURECK,Lenart ,Ptuj :D :D

PS Bez przesady z tą pisownią to są sczególy,a jeśli o chodzi o Hradec to wiadomo o co chodzi jeśli sie przejeżdża przejscie graniczne Kudowa -Słone
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 27.07.2015 14:37

kropi napisał(a):Dla mnie JEDYNĄ motywacją do jazdy przez Czechy jest elegancki objazd Śląska autostradą A1, dzięki czemu zyskuję sporo czasu. Pierwszy raz do granicy z Łodzi jechaliśmy 8 godzin, teraz zajmuje to około 4. Niestety, jadąc w sobotę całą oszczędność szlag trafia na zwężkach czeskich autostrad i innych wąskich gardłach dalej na trasie. Na sobotę wybrałbym zapewne "myk" z Czech na Słowację w stronę Mostów u Jablunkova, autostradą na Bratysławę i dalej drogą 86 przez Węgry, która nawet pomimo mijanek nigdy nie zatyka się na dłużej niż kilka minut. Niestety, przez zmianę węgierskich przepisów odnośnie opłat za autostrady (jest stosowny wątek na forum) trzeba zjechać już w Bratysławie i granicę przekroczyć drogą krajową, ale i tak nie słyszałem o jakichś mega korkach na tej trasie.
Nie ma sensu przeżywać tak mocno tych winietek, bo nigdy nie było z nimi problemu, kiedyś tylko nie mogłem kupić miesięcznej na Czechy w jakiejś dziurze, ale te najkrótsze zawsze są. Można płacić kartą tak jak za benzynę.

4 h. 8O Ja tam Kubica nie jestem ale w niedzielę jechałem 2,30 , powrót w poniedziałek 2,45 :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2015 14:45

route666 napisał(a):Tak dało by sie ,wyjazd w Niedziele z Dolnego Śląska do Baska Voda,trasa Czeska czyli Hradec Kralove ,Pardubice,Znojmo-przejsce graniczne CZ -AUT. Dalej to już wiadomo Wiedeń -mURECK,Lenart ,Ptuj :D :D

PS Bez przesady z tą pisownią to są sczególy,a jeśli o chodzi o Hradec to wiadomo o co chodzi jeśli sie przejeżdża przejscie graniczne Kudowa -Słone

To nie są szczegóły :!: :? :roll:

W niedzielę nie ma najmniejszego sensu szukanie objazdów przez połowę Czech, bo korków koło Brna i w Poysdorf nie ma :!: :!: :!:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 304
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone