Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2015 23:31

Nie jestem wróżką, ale zapewne tak :roll:
I to mogą być spore korki

Piątek to jest dzień do d... na podróżowanie :roll:

Jest o wiele większy ruch tirów, bo kierowcy mają dotrzeć na czas przed weekendem do celu.
Takie dostali rozkazy od szefów firm :!: :!: :!:
A do tego ruszają turyści, którzy nie chcą czekać do soboty :roll:
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 26.07.2015 07:42

No chyba nie dziwota, że latem korki są większe?

Ja jeżdżę na trzy nawigacje, TT i Sygica mam uruchomione na stałe, bo w sygicu mam lepsze radary i info o zakretach, przydało się bardzo na Hvarze, a do tego korki weryfikuję z dr Google, ma pakiet na dane wykupiony w tym celu.

Benzynę najtaniej widziałem po wjeździe do CZ z AT na Stacji ONO, ceny byly takze w euro, diesel był po 1,06 a benzyna po 1,19 chyba
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 26.07.2015 08:19

Tytusdj napisał(a):No chyba nie dziwota, że latem korki są większe?

niestety, dla niektórych to dziwne...
od lat w określonych terminach korkują się autostrady i wąskie gardła, we Francji w kierunku Laz Wybrz, we Włoszech w kierunku płd, w Chorwacji - wiadomo, a wielu dalej pakuje się i się dziwi, żadne sprzęty czy działania władz nie pomogą, jak z rozumu się nie skorzysta
Tytusdj napisał(a):Ja jeżdżę na trzy nawigacje, TT i Sygica mam uruchomione na stałe, bo w sygicu mam lepsze radary i info o zakretach, przydało się bardzo na Hvarze, a do tego korki weryfikuję z dr Google, ma pakiet na dane wykupiony w tym celu.

to ładnie masz szybę zaklejoną :wink:
ja navi mam bardziej dla statystyki przejazdu; poza tym nie uciekniesz od korka, jak zdarzy się nagle na autostradzie, gdzie nie ma wyjazdu
b0czek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) b0czek » 26.07.2015 13:02

te kiero napisał(a):
Tytusdj napisał(a):No chyba nie dziwota, że latem korki są większe?

niestety, dla niektórych to dziwne...
od lat w określonych terminach korkują się autostrady i wąskie gardła, we Francji w kierunku Laz Wybrz, we Włoszech w kierunku płd, w Chorwacji - wiadomo, a wielu dalej pakuje się i się dziwi, żadne sprzęty czy działania władz nie pomogą, jak z rozumu się nie skorzysta

Czasem wybór został niestety narzucony przez czynniki trzecie i mam stres, bo przyjdzie mi jechać z 31go lipca na 1go sierpnia (Lublin - Słowacja - Węgry).

Wczoraj (sobota) patrzyłem w ciągu dnia na Lućko w kierunku morza. Widziałem, że do 16ej jest tam masakra... Komunikaty na hak.hr określały kolejkę jadących nad morze na 16 kilometrów z kierunku na Budapeszt i 8 kilometrów ze Słowenii.

W związku z tym mam pytanie - do której rano jest w miarę normalnie (nie spojrzałem jak jest koło 6ej - 7ej rano)?

I co to znaczy kolejka 16 kilometrów - jaka jest prędkość takiej kolejki ~5km/h?

Czy jest sens próbować kombinować i objeżdżać ten węzeł korzystając z drogi nr 1 i próbować wjeżdżać w D. Zdenćina albo Jastrebarsko albo Karlovac? Wtedy zjeżdżać na węźle Lućko, czy wcześniej? Czy Zagrzeb w sobotę jest bardzo zatłoczony?
barosw
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) barosw » 26.07.2015 13:38

Rowniez jedziemy 31.07 kolo 21:00z Wielkopolski do Baski Vody. Chcemy jechać przez Wegry wiec co polecacie by ominąć korki?
nowy100
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowy100 » 26.07.2015 14:12

Witam, ja się wybrałem w piątek po13.00 do Tucepi. Na granicy byłem ok. 0.30 godz. czyli już sobota, wolny dojazd trwał ok 5 minut. Na Lucko godz. 1.10 pusto. Tylko burza i ulewa niesamowita była. Zatwardzenie dopiero po wyjeździe z tunelu przy węźle Zagvozd, właściwie od ronda do Makarskiej korek. Natomiast to się działo w drugą stronę 24 lipca juz opisano, wlot to Ołomuńca zatkany, wylot z Brna na Polskę korek (remont i stłuczka), Brno zatkane, wlot do Brna zatkane. A Poysdorf to juz masakra byla, tak jak koniec autostrady z Wiednia. Współczułem jadącym w stronę Polski . Niemniej można jechać z piątku na sobotę jak wyjedzie się dość wczesnie.
Piśka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piśka » 26.07.2015 14:28

Wczoraj wracaliśmy z Breli. Wyjazd o 8.30. Po drodze mijaliśmy ogromny korek w przeciwnym kierunku. Zaczynał się na kilka kilometrów przed tunelem s . rok a kończył na samym dole za mostem. Między Karlovacem a Zagrzebiem kolejny korek w obie strony. W kierunku Zagrzebia zderzyło się 5 aut. Około 30 minut stania. Omijaliśmy korek na bramkach w Zagrzebiu zjeżdżając na 1a w D. Zdencina. Tak poprowadziła nas nawigacja. Na granicy hr-slo korek w stronę Chorwacji na 13 km. około 19 w Poysdorf staliśmy 10 minut, w miare luźno. Czechy od Brna masakra, wielki korek plus ulewa. Czy tylko ja mam wrażenie, że czeska autostrada to jakaś kpina, kiedy nie jadę zawsze jakieś prace drogowe, do tego wg mnie słabo oznakowane. konkluzja: droga z Breli do Cieszyna zajęła nam wczoraj 14,5 godziny. Nigdy więcej jazdy w którąkolwiek stronę w weekend.
asikczek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikczek » 26.07.2015 14:33

barosw napisał(a):Rowniez jedziemy 31.07 kolo 21:00z Wielkopolski do Baski Vody. Chcemy jechać przez Wegry wiec co polecacie by ominąć korki?

od wczoraj w Chorwacji - Grebastica koło Sibenika. Wybraliśmy trasę przez Węgry autostradą i tam problemów nie było żadnych. Granicę z Chorwacją przekraczaliśmy ok 9.00 w sobotę i już zaczęły się zatory na granicy i pierwszych bramkach. Najgorszy korek był przy Zagrzebiu na węźle - ( w chorwackiej telewizji mówiono,że akurat w ten weekend korki są ogromne). Staliśmy w nim godzinę i postanowiliśmy zjechać na Karlovac i jechać zwykłymi drogami. Potem znowu wskoczyliśmy na autostradę. Co chwilę tworzyły się zatory, więc jechało się wolno. Ogolnie dojechaliśmy do Sibenika o 17.
Znajomi jechali z Katowic przez Austrię 20 godzin 8O . Załapali się na korek w Zagrzebiu, zator w tunelu Sv Rok i wypadek przed Sibenikiem. Podczas podróży proponuję śledzić informacje o korkach na bieżąco na http://www.hak.hr/en
Ostatnio edytowano 26.07.2015 15:37 przez asikczek, łącznie edytowano 1 raz
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 26.07.2015 14:55

A tak w ogóle, to dlaczego tworzą się korki w okolicy tunela Sv Rok??? przeca tam nie ma żadnych zwężeń ani nic takiego?...stłuczki? jechałem tamtędy o różnych porach i nigdy nie było zwiększonego ruchu...

A generalnie jazda Chorwatów bardzo podobna jest do polskiej, nagminne przekraczanie prędkości, brawura, to co widziałem na Hvarze to był dramat, cięcie zakrętów, wyprzedzanie na ciągłej przy braku widoczności...ręce czasami opadały jak oni jeżdżą...

te kiero napisał(a):to ładnie masz szybę zaklejoną :wink:
ja navi mam bardziej dla statystyki przejazdu; poza tym nie uciekniesz od korka, jak zdarzy się nagle na autostradzie, gdzie nie ma wyjazdu

TT mam w rogu z lewej strony tuż nad deską, a Sygica na Srajfonie na kratce wentylacyjnej więc na jednym ekranie razem z dr Googlem, tak więc szybę mam pustą właściwie, TT nie ruszam, ustawiam jedynie trasę i sobie leci, tylko info na pasie bocznym sprawdzam, dobry jest bo mam na bieżąco podgląd ile do najbliższej stacji, jakie są korki i roboty drogowe przede mną, Sygic działa bez zadanej trasy, pokazuje zakręty i radary po prostu na drodze przede mną, a Googla odpalam jak muszę, do tego na Srajfonie miałem także podgląd kamer otwarty więc widziałem z wyprzedzeniem np co na Lucko się dzieje :mrgreen: trzeba korzystać z technologii jak są dostępne, w obie strony trasę pokonałem w czasie jaki TT pokazał, bez uwzględnienia korków :D
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 26.07.2015 15:05

nowy100 napisał(a):A Poysdorf to juz masakra byla, tak jak koniec autostrady z Wiednia. Współczułem jadącym w stronę Polski .

A nie mówiłem?
evelina325
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) evelina325 » 26.07.2015 15:08

Wczoraj o 20:00 wyjechaliśmy z Poznania do Kastel Luksic. Kawałek przed Wrocławiem (noc, godzina po 22) staliśmy w ogromnym korku z powodu jakichś remontów na autostradzie, zrobiło sie zwężenie na jeden pas, w sumie straciliśmy z 40-50 minut. Później trasa szła pięknie, śmignęliśmy przez Czechy i Austrię natomiast końcówka Słowenii, tam gdzie nie ma juz autostrady i jest normalna droga oraz sam wjazd do Chorwacji to jakaś tragedia. Na początku nie wiedzieliśmy w ogóle o co chodzi, z racji tego, że to jest nasz pierwszy wyjazd do Chorwacji, myśleliśmy że korek tworzy się do bramek wjazdowych na autostradę. Jakie było nasze zdziwienie kiedy okazało się, że jest to normalna kontrola dokumentów wjazdowych i to podwójna bo najpierw skontrolował nas chyba jakiś celnik a poźniej policjant przy drugiej bramce... Jak to jest z tymi kontrolami? Chorwacja jest w UE i myślałam, że już nie ma kontroli ... W efekcie w tym korku straciliśmy kolejną godzinę i podróż zajęła nam 18 h...
asikczek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikczek » 26.07.2015 15:17

ale nie jest w szengen...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2015 15:40

Tytusdj napisał(a):
nowy100 napisał(a):A Poysdorf to juz masakra byla, tak jak koniec autostrady z Wiednia. Współczułem jadącym w stronę Polski .

A nie mówiłem?

Mówiłeś 8) Sam w tym wątku już kilka razu namawiałem do omijania w soboty Poysdorf trasą przez Laa an der Thaya i Mistelbach :!: 8)
Ale nie spodziewałem się, że już piątek będzie totalny korek :roll:
W czerwcu pomimo dużego ruchu jechało się w piątki w miarę dobrze
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2015 15:44

evelina325 napisał(a): to jest nasz pierwszy wyjazd do Chorwacji, myśleliśmy że korek tworzy się do bramek wjazdowych na autostradę. Jakie było nasze zdziwienie kiedy okazało się, że jest to normalna kontrola dokumentów wjazdowych i to podwójna bo najpierw skontrolował nas chyba jakiś celnik a poźniej policjant przy drugiej bramce... Jak to jest z tymi kontrolami? Chorwacja jest w UE i myślałam, że już nie ma kontroli .

Akurat celników na granicach wewnętrznych UE nie ma, ten pierwszy to był policjant słoweński, ten drugi policjant chorwacki 8)
Chorwacja jeszcze nie jest w strefie Schengen i są kontrole na granicach.

PS: a jak tam winietki :?: :roll:
maciejdm1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciejdm1 » 26.07.2015 19:17

Witam. Ja niestety wyjeżdżam w sobotę rano z Głogowa przez Boboszów. Planowałem jechać A4 na Wrocław , ale chyba zrezygnuję po ostatnich wypadkach na autostradzie. Pojadę krajówkami przez Środę Śl. Kąty Wrocł. i na Kłodzko.Potem standardowo planuję Ołomuniec ( za Ołomuńcem spotykam się ze znajomymi z Krakowa ), Brno i dalej nie wiem czy przez Mikulov , czy Breslaw ? Jadąc przez Breclaw ominę słynne korki w Poysdorf , ale nie wiem jaka sytuacja jest jadąc od strony Breclawa ? Podpowiedzcie jeżeli coś wiecie aktualnego na ten temat.
Dzięki . Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 302
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone