Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 25.07.2015 14:51

Lednice napisał(a):Austriacy budują autostradę i dlatego od miejsca, gdzie się ona kończy, jest wzmożony ruch i tam są światła dla aut wyjeżdżających z budowy :!: Potem jest jeszcze kilka świateł, łącznie z tymi w Poysdorf.
Ale na pewno nie stoi się tam 1 godziny 37 minut, ruch jest wolny, ale w miarę płynny 8)

Ruch zdecydowanie nie był powolny tylko wszystko stało i ludzie po polu zawracali. TT jak ruszyłem z Wiednia podawał 29 min korka i jak tam dojechałem zwiększył to do 1.37h więc nie zastanawiałem się tylko wiałem.

Jak ktoś woli ryzykować jego prawo ja sugeruję alternatywę.

Dzisiaj dr Google podaje masakrę w obu kierunkach między Lucko a Karlovacem
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2015 14:55

Tytusdj napisał(a):jak ruszyłem z Wiednia podawał 29 min korka i jak tam dojechałem zwiększył to do 1.37h więc nie zastanawiałem się tylko wiałem.

A ha, to co innego :roll:
Musiał być wypadek albo stłuczka 8)

Wtedy trzeba wiać na Mistelbach, najlepiej od razu na Laa 8)
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 25.07.2015 15:27

Też tam stałem, zero stłuczki, to te światła w Poysdorf i wcześniej tak zakorkowały, realnie 50minut w plecy, jakieś 15 km żabki
dadamek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dadamek » 25.07.2015 15:29

Lednice napisał(a):Medulin :?: 8)

Tu akurat nie ma powodów do obaw :D
Trzeba przejechać przez przejście graniczne Socerga-Buzet
Poza granicą słoweńsko-chorwacką nie ma za bardzo co się korkować 8)

dzieki za odpowiedz, czyli rozumiem że stresu nie powinno być, tym bardziej że jadę z roczną córą 8)

W związku z tym że jadę na Chorwację pierwszy raz to mam jeszcze kilka pytań:
1. gdzie zakupić winiety na autostrady? w PL na stacji przed granicą z Czechami, czy jest możliwość zakupu po stronie czeskiej na pierwszej stacji? (w PL będę jechał A1)
2. taka sama sprawa z resztą granic CZ-AUS, AUS-SŁO
3. czy jest ewentualnie możliwość zakupu winiety na wszystkie kraje na jednej stacji w Czechach lub w PL? Jeżeli tak to bardzo bym prosił o info na której.
michu1978
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) michu1978 » 25.07.2015 15:34

ja sobie dziś zakupiłem winiety prze te stronę wniety.com.pl
może trochę drozej ale mam juz spokój nie tracę czasu aby kupic w nocy po stacjach
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2015 15:37

No, a na tolltickets nie zdążysz :?:
https://www.tolltickets.com/
Tam sprzedają w cenie nominalnej

Jak nie zdążysz, to
w Polsce nie kupuj winiet na stacjach :!: Skasują cię prawie podwójnie :?
W Boguminie na stacji Shell kup czeską, w Austrii na granicy w Drasenhofen lub na stacji w Wilfersdorf austriacką, słoweńską kupisz w Austrii 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2015 15:39

piotrekbeti napisał(a):Też tam stałem, zero stłuczki, to te światła w Poysdorf i wcześniej tak zakorkowały, realnie 50minut w plecy, jakieś 15 km żabki

50 minut to nie 1 godzina 37 minut :roll:
Ciekawe jak TomTom wylicza korki :roll:

Tak czy siak, jak się wie, że jest duży korek, to lepiej jechać na Mistelbach i Laa :wink:
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 25.07.2015 15:58

Lednice napisał(a):Jak wjedziesz na Węgry autostradą z Bratysławy, a nie masz winietki, to MUSISZ ją kupić DOKŁADNIE na granicy :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
https://www.google.pl/maps/@48.011295,1 ... 56!6m1!1e1

Inaczej d... zbita, bo zaraz za dawnym przejściem autostradowym często winietki sprawdzają

Tadeusz o tym miejscu mówisz? https://goo.gl/RxhAus
Można płacić tam kartą?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2015 16:05

No, ten duży budynek i obok jest mniejszy 8)

Nie wyobrażam sobie, żeby nie chcieli płatności kartą 8)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 25.07.2015 17:45

Lednice napisał(a):Ciekawe jak TomTom wylicza korki :roll:

Systemy do nawigacji korzystają z usług live. TomTom ma m. in. funkcję HD Traffic
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 25.07.2015 19:27

I TCM RDS i w najnowszych po gsm ida dane

Ale np paru zwezen w CZ nie pokazal wiec nie jest idealny
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 25.07.2015 19:57

Tytusdj napisał(a):I TCM RDS i w najnowszych po gsm ida dane

Ale np paru zwezen w CZ nie pokazal wiec nie jest idealny

Idealnego systemu nie ma. :wink: Ważne, aby z systemem nawigacyjnym współpracować.

Wielu wyznacza punkty start - stop i zdaje się całkowicie na system, a później narzekania, że poprowadził po schodach,
albo przez pole kukurydzy. Sam kiedyś tego doświadczyłem i może kiedyś opiszę tę przygodę. :D
lompy
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lompy » 25.07.2015 21:47

dzisiaj wracałem, koło 13:30 od końca autostrady w Austrii do ostatnich świateł w Poysdorf korek stania na 50min (bez wypadku - powód: światła + wzmożony ruch ciężarówek, aaa i jak ktoś wcześniej pisał nie jazda tylko żeczywiście stanie przez parę minut i trochę podjeżdżania). Miejscowi objeżdżali, tak że zostawali w korku ciężarówki, czesi i polacy. Sam wracam już 7 raz ale 1-szy raz taki korek więc nie kombinowałem już z objazdami. Następnie od granicy au-cz do 2-pasmówki przed Brnem też korek ale już w miarę 40-60km/h. Później za Brnem znów masakra już konkretna korek na 1,5h stania - powód zwężenie na remontowanej "płytowej autobanie". pzdr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2015 21:51

Czyli teraz jest gorzej na tej trasie w piątki i soboty niż przed sezonem 8)

Soboty mnie nie dziwią ani trochę, ale piątki były zawsze lepsze :roll:
W niedzielę jechałem tam niedawno płynnie, choć ruch był duży 8)
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 25.07.2015 23:23

Jechałem trasą Ostrava - Mikulov - Wiedeń - M-L-P w czwartek nad ranem. Odcinek na Mikulov był trochę wolniejszy (tiry) ale i tak się jechało płynnie. Poysdorf mnie trochę wstrzymał, ale raptem może ze dwie zmiany świateł czekałem, więc uznaję że to żadne utrudnienie. W Wiedniu byłem o godzinie 10 rano, ruch bardzo duży ale też i bardzo płynny, nigdzie nie stałem. Potem na Mureck trochę przekombinowałem i jechałem wsiami, ale w zasadzie nic nie straciłem, a bardzo fajne miejsca zobaczyłem. Trasa M-L-P bez problemu aczkolwiek jechałem powoli, żeby losu nie kusić. Na granicy SLO-HR kolejka po 2-3 samochody najwyżej, plynnie i bez problemów (godzina chyba 15 to była), w drugą stronę też problemów nie widziałem. Generalnie trasa bardzo prosta (to mój pierwszy wyjazd do HR był). Polecam tankowanie w Austrii, cena 1.11-1.16€ za ON.
Natomiast powrót przewiduję w piątek przed południem (z Vodic) i się teraz zastanawiam czy wpakuję się w jakieś standardowe korki? Bo zdarzeń losowych się przecież nie przewidzi...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 301
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone