Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 20.07.2015 21:21

Podczas wczorajszego/dzisiejszego powrotu mnóstwo samochodów stało na poboczach, współczuję m/in Polakom w tunelu Sveti Rok. Zbyt wysoka temperatura, wysokie obroty silnika, małe chłodzenie przy temperaturze powyżej 40 C, dawały swoje. Korki na drogach niemiłosierne, wracaliśmy przez Czechy.
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 20.07.2015 22:37

A moźesz dokladniej napisać gdzie te korki były?
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 20.07.2015 22:46

:D no cóż, przed bramkami, tunelami, zjazdami w jeden pas. Mnóstwo intensywnych robót trwa obecnie na drogach, wierz mi, nie sposób tego wymieniać. Na pewno warto jednak uzbroić się w cierpliwość :D
Edikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Edikol » 21.07.2015 01:46

Start z Tucepi. Wczoraj o god.9.15 przejazd Jadranka do Splitu po 2 osoby do centrum cala droga praktycznie bez problemów, na Lucku kilka aut do bramek i na przejsciu, Wieden tloczno ale plynnie odstawilem. Te 2 osoby do Wrocka i w Glogowie bylem o kolo 1.40.
Pozdrawiam jadacych i wracajacych mnie to czeka za rok, obyscie mieli jak naj mniej korków :D :D :D
MaJaKi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MaJaKi » 21.07.2015 06:45

Czy leciał ktoś odcinkiem Barwinek-Koszyce? Co tam się korkuje? Bo teraz nawet google mapa pokazuje z Lublina żeby jechać na Konieczną a nie Barwinek.
lesko77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lesko77 » 21.07.2015 07:01

MaJaKi napisał(a):Czy leciał ktoś odcinkiem Barwinek-Koszyce? Co tam się korkuje? Bo teraz nawet google mapa pokazuje z Lublina żeby jechać na Konieczną a nie Barwinek.

Dyskusję o bieżących problemach przejazdu przez Słowację masz w wątku https://www.cro.pl/trasa-do-chorwacji-z-polski-poludniowo-wschodniej-dyskusja-t32901-330.html
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 21.07.2015 07:21

dids76 napisał(a):
Lednice napisał(a):
jurow napisał(a):w sobotę wracałem nocą 22.00 przez Wiedeń ....katastrofa....2 godz korek... remonty na trzech pasach puszczali tylko jednym pasem ..czy tak zawsze nocą remontują...

Gdzie tak było :?:
Dokładnie w którym miejscu :?: :roll:

Zapewne Prater, ale jak ja jechałem to był trzy pasy. Jeden normalnie, czyli tak jak droga idzie a dwa "dookoła" przez zjazd. Byłem we Wiedniu ok 23 i problemów nie było, czego nie moge powiedzieć o drodze w przeciwnym kierunku :oczko_usmiech: :mrgreen:

Wiedeń od wielu lat jest jedną wielką budową, przebudowują, dobudowują - to świadczy o bogactwie.
Jednocześnie wszystkie budowy związane z infrastrukturą drogową są wykonywane pod ruchem stąd chwilowe utrudnienia. Wiedzą że w nocy z piątku na sobotę i z niedzieli na poniedziałek jest duży ruch tranzytowy dlatego przymykają na chwilę z soboty na niedzielę. Jest to normalne. Tak samo jak montowali przęsła na A4 czy A1, też wstrzymywany był ruch na 15 min/ 2 godz by posadzić jedno z przęseł i tak w koło do zakończenia montażu.
Trzeba podziwiać wiedeńczyków za ich organizację pracy przy tak skomplikowanej infrastrukturze i poziomie ruchu jaki mają. Nie wiem jak w tygodniu ale Wiedeń zawsze mijam bezproblemowo z prędkościami zalecanymi.
A może ci co podają o korkach na powrocie z wakacji, to kierują się zgodnie z sugestią na A11 i A4 jak podają w jednym miejscu tablice tj. na wschodnią "obwodnicę" w okolicy lotniska zamiast trzymać się A23. Tam lubi się korkować przy powrocie na A23 z A4 - raz to zaliczyłem.
MaJaKi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MaJaKi » 21.07.2015 07:47

Dyskusję o bieżących problemach przejazdu przez Słowację masz w wątku https://www.cro.pl/trasa-do-chorwacji-z-polski-poludniowo-wschodniej-dyskusja-t32901-330.html[/quote]

Oj, dziękuję, nie pomyślałam, uciekam na interesujący mnie wątek.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 21.07.2015 10:54

dids76 napisał(a):
kojacek napisał(a):Znaczy był korek w kierunku południowym o 11 w nocy? 8O
Ciekawe ile czasu ludzie tam stracili.

Oczywiście źle się wyraziłem, korek to ja miałem w Wiedniu jak jechałem w drodze do CRO :wink:
W niedzielę wieczorem dosyć spory ruch jest na rasie Mikulov-Wiedeń gdyż wielu naszych rodaków jedzie do pracy w Austrii :oczko_usmiech:

Aha, czyli sporo samochodów ale płynnie.
Jeśli mi się nic nie zmieni to będę w okolicach Wiednia o podobnej porze ale w tygodniu, czyli dojdą TIRy ale odpadnie trochę osobówek.
Liczę na to, że nie będę musiał stać po drodze :)
I teraz nieco OT, skoro mowa o terminie wyjazdu: Zastanawia mnie jeszcze kwestia poszukiwania noclegu w okolicach 10 sierpnia gdzieś np na Pagu, Rabie ew. Vir (choć to taka niby-wyspa ;) ). Czy są duże szanse na to, że będą tam wolne apartamenty? Jak myślicie?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.07.2015 13:41

kojacek napisał(a):
dids76 napisał(a):
kojacek napisał(a):Znaczy był korek w kierunku południowym o 11 w nocy? 8O
Ciekawe ile czasu ludzie tam stracili.

Oczywiście źle się wyraziłem, korek to ja miałem w Wiedniu jak jechałem w drodze do CRO :wink:
W niedzielę wieczorem dosyć spory ruch jest na rasie Mikulov-Wiedeń gdyż wielu naszych rodaków jedzie do pracy w Austrii :oczko_usmiech:

Aha, czyli sporo samochodów ale płynnie.
Jeśli mi się nic nie zmieni to będę w okolicach Wiednia o podobnej porze ale w tygodniu, czyli dojdą TIRy ale odpadnie trochę osobówek.

Jadąc A23 są we Wiedniu 2 zwężenia i ograniczenia prędkości do 60 km/h :!:

Jedno to wspomniany most Erdberg, który zburzyli i budują na nowo.
Drugie ograniczenie jest kilka kilometrów na południe od mostu Erdberg, przu zjeździe do dzielnicy Favoriten

Faktycznie jadąc od strony Graz drogowskazy z literkami CZ( Czechy ) i SK ( Słowacja )kierują na Schwechat

Najgorszy do przejechania odcinek to ten:
https://www.google.pl/maps/dir/48.19702 ... m2!4m1!3e0

Ale przeważnie jedzie się płynnie :!: 8)
Czeki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Czeki » 21.07.2015 13:49

Jadąc do Cro, nie mam problemu przejeżdzam Wiedeń ok. północy.
Ale wracając zastanawiam się czy przed Wiedniem nie odbić na Bratysławę i docelowo Kraków.
Zakładam przyjazd do Wiednia 16-17 czyli sam miejski szczyt.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.07.2015 14:04

Czeki napisał(a):Jadąc do Cro, nie mam problemu przejeżdzam Wiedeń ok. północy.
Ale wracając zastanawiam się czy przed Wiedniem nie odbić na Bratysławę i docelowo Kraków.

Można odbić, ale Bratysława też może się korkować :roll:
https://www.google.pl/maps/dir/48.04493 ... 497638!5i1

Musiałbyś mieć pewne na 100% informacje z radia, że jest duży korek na A23 we Wiedniu i wtedy rozsądek nakazuje odbić 8)
Tyle że to kosztuje 10 euro :wink:
Czeki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Czeki » 21.07.2015 14:10

Lednice napisał(a):
Czeki napisał(a):Jadąc do Cro, nie mam problemu przejeżdzam Wiedeń ok. północy.

Można odbić, ale Bratysława też może się korkować :roll:
https://www.google.pl/maps/dir/48.04493 ... 497638!5i1

Musiałbyś mieć pewne na 100% informacje z radia, że jest duży korek na A23 we Wiedniu i wtedy rozsądek nakazuje odbić 8)
Tyle że to kosztuje 10 euro :wink:

Czyli jednak po staremu "smażony ser " w Mikulowie na kolacje.
Dzięki za podpowiedź.
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 21.07.2015 14:30

Uważajcie na fotoradary na tych ograniczeniach do 60km/h ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.07.2015 14:50

Tam są wszędzie fotoradary :D
Na ograniczeniach do 80 są tak samo często, jak i tam gdzie jest tylko ograniczenie do 100 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 297
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone