Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
biokd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) biokd » 20.07.2015 18:02

Lednice napisał(a):Drogi wyglądają dobrze, to znaczy nie ma korków :lol:

Dzisiaj był duży ruch w kierunku na Wiedeń od strony Brna, ale tragedii nie było :!:

NIEDZIELA to najlepszy dzień na podróże :!: :wink: :!: :wink: :!: :wink:

Potwierdzam, praktycznie zero korków ruch płynny.
Wyjezdzalismy w niedziele a jako że ja jeżdżę na jeden raz całą trasę z Krakowa to jechaliśmy do Omisza 17 godzin robiąc długie i częste przerwy na jedzenie i drzemkę bo normalnie jadąc ciągiem to z niedzieli na poniedziałek da się w 12-13h zrobić bez problemu. Nawet niepotrzebnie omijalem Lucko przez Jankomir bo nic się nie korkowalo przed Zagrzebiem no ale generalnie po odbiór bilecikow to się nie korkuje. W Zapresic kolejki do karty i gotówki tylko na kilka samochodów. Przejazd przez granicę tez płynny.

A ciekawa rzecz zauważyłem ze w lipcu to tu jest mniej Polaków. Ostatnio byliśmy w sierpniu to w apartmanach sami Polacy i na plaży głównie tez. A teraz to Czesi, Niemcy i lokalesi.

Pozdrav z Mimic. Temp ok 36°C :)
bazyl67
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bazyl67 » 20.07.2015 18:20

te kiero napisał(a):
wrona25 napisał(a):Jak może wyglądać sytuacja jadąc na południe w Lucko z piątku na sobotę w godzinach 1.00 - 3.00 w nocy? Jechał ktoś?

będziesz w Lućko o 1:00-3:00 czy wyjeżdżasz dopiero z PL w tych godz? trochę niejednoznaczne
jeżeli to pierwsze to wal śmiało, korków z powodu zatorów na granicy czy bramkach nie będzie

podpinam się pod wątek wrona25 i też ze względu ,że wyjeżdżamy do Orebica i mamy być w sobotę 1.08. planujemy wyjechać w piątek około 14 okolice kraków -katowice
tradycyjnie ostrawa- brno -wiedeń -graz-ptuj-chorwacjaA1-neum-orebić
bez noclegu jedziemy busem 3 kierowców więc tylko postój na siku, paliwo , winiety ,jakieś jedzonko i dalej w drogę
i teraz nie wiem czy o tej godzinie nie licząc nieprzewidzianych niespodzianek jest to dobry pomysł czy racje wybrać jakąś inną opcje trasy
biokd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) biokd » 20.07.2015 18:24

kazow napisał(a):
paulr napisał(a):W temacie Lucko:-) jadac w piatek okolo 100m korka 2 czynne bramki i szeryf z Polski blokujacy lewy pas. Na szczescie bardzo nerwowo zostal potraktowany przez patrol, ktory stal w okolicach bramek i nagle korek zmalał o połowę i nie bylo problemow by z 4 pasow zrobic 2 przejazdowe przez brsmki gdzie nie trzebabylo sie nawet zatrzymac bo obsluga dawala bilety wiec starczylo pomalu sie toczyc i dalej. Ale po 2 stronie korek prawie pod bramki nocash przez co i tych wyjazdowych otwartych bylo wiecej a wjazdowych tylko 2. Co powoduje ze ludzie bojacy sie zaplacic z jakiegos powodu 0.554 (tyle kosztowala mnie jedna kuna w mbanku z podwojnym przewalutowaniem i zjodziejskim kursem euro. ) robia korek na wyjezdzie z Chorwacji ale tez obsluga zmniejsza ilosc bramek wjazdowych przez co korek robi sie i na wjezdzie... I tak w zasadzie bledne kolo. Aha na bramkach nocash w strone pl widzialem jakies pojedyncze samochody. Nie wiem czy do branki w kolejce stalo wiecej jak 2 samochody. Moze ktos kto stoi w takiej kolejce napisze co powoduje ze ludzie lubia przeplacac i jeszcze stac w korku?

ja o to pytam juz od 5 lat, jak widac w innych watkach ludzie tutaj sa w stanie zalozyc ze 3 konta w roznych bankach zeby w jednym dostac karte za darmo, w drugim przelewy za darmo a w trzecim konto walutowe ...a jak co do czego to wszyscy placa gotowizna na bramkach i stoja 5 km w korku

mi tam sie jeszcze gotowka nie zdarzylo placic, no ale moze ludzie sie boja wtykac karte do automatu a noz widelec polknie

Tego właśnie nie rozumiem... po jaką cholerę stać w korkach do płatności gotówką skoro każdy praktycznie ma kartę i zakładam ze umie jej używać. .chyba ze ludzie lubią stać w korkach.
Ja specjalnie aby nie płacić prowizji w swoim banku założyłem na czas wakacji konto w innym banku gdzie nie mam żadnych opłat i nie brałem z Polski żadnych kun poza tymi 40HRK które mi zostały sprzed 2 lat. I np gotówkę wypłaciłem na poczcie w Mimicach gdzie mają terminal i działa on jak bankomat a poza tym to wszędzie i za wszystko place karta.
Po jaką cholerę jeździć z gotówką na wakacje do krajów cywilizowanych ktoś mi to może wytłumaczyć??
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 20.07.2015 18:59

biokd napisał(a):
kazow napisał(a):
paulr napisał(a):W temacie Lucko:-) jadac w piatek okolo 100m korka 2 czynne bramki i szeryf z Polski blokujacy lewy pas. Na szczescie bardzo nerwowo zostal potraktowany przez patrol, ktory stal w okolicach bramek i nagle korek zmalał o połowę i nie bylo problemow by z 4 pasow zrobic 2 przejazdowe przez brsmki gdzie nie trzebabylo sie nawet zatrzymac bo obsluga dawala bilety wiec starczylo pomalu sie toczyc i dalej. Ale po 2 stronie korek prawie pod bramki nocash przez co i tych wyjazdowych otwartych bylo wiecej a wjazdowych tylko 2. Co powoduje ze ludzie bojacy sie zaplacic z jakiegos powodu 0.554 (tyle kosztowala mnie jedna kuna w mbanku z podwojnym przewalutowaniem i zjodziejskim kursem euro. ) robia korek na wyjezdzie z Chorwacji ale tez obsluga zmniejsza ilosc bramek wjazdowych przez co korek robi sie i na wjezdzie... I tak w zasadzie bledne kolo. Aha na bramkach nocash w strone pl widzialem jakies pojedyncze samochody. Nie wiem czy do branki w kolejce stalo wiecej jak 2 samochody. Moze ktos kto stoi w takiej kolejce napisze co powoduje ze ludzie lubia przeplacac i jeszcze stac w korku?

ja o to pytam juz od 5 lat, jak widac w innych watkach ludzie tutaj sa w stanie zalozyc ze 3 konta w roznych bankach zeby w jednym dostac karte za darmo, w drugim przelewy za darmo a w trzecim konto walutowe ...a jak co do czego to wszyscy placa gotowizna na bramkach i stoja 5 km w korku

mi tam sie jeszcze gotowka nie zdarzylo placic, no ale moze ludzie sie boja wtykac karte do automatu a noz widelec polknie

Tego właśnie nie rozumiem... po jaką cholerę stać w korkach do płatności gotówką skoro każdy praktycznie ma kartę i zakładam ze umie jej używać. .chyba ze ludzie lubią stać w korkach.
Ja specjalnie aby nie płacić prowizji w swoim banku założyłem na czas wakacji konto w innym banku gdzie nie mam żadnych opłat i nie brałem z Polski żadnych kun poza tymi 40HRK które mi zostały sprzed 2 lat. I np gotówkę wypłaciłem na poczcie w Mimicach gdzie mają terminal i działa on jak bankomat a poza tym to wszędzie i za wszystko place karta.
Po jaką cholerę jeździć z gotówką na wakacje do krajów cywilizowanych ktoś mi to może wytłumaczyć??

np w takim Ivan Dolać w restauracji kartą nie zapłacisz :)
biokd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) biokd » 20.07.2015 19:02

To wypłacasz z bankomatu juz w Chorwacji po drodze np w większym miescie :)
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 20.07.2015 19:09

biokd napisał(a):To wypłacasz z bankomatu juz w Chorwacji po drodze np w większym miescie :)

no co Ty ;)

chodzi o to, że nie wszędzie da się kartą, więc gotówka potrzebna..
jurow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurow » 20.07.2015 19:58

w sobotę wracałem nocą 22.00 przez Wiedeń ....katastrofa....2 godz korek... remonty na trzech pasach puszczali tylko jednym pasem ..czy tak zawsze nocą remontują...
wrona25
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wrona25 » 20.07.2015 20:14

te kiero napisał(a):
wrona25 napisał(a):Jak może wyglądać sytuacja jadąc na południe w Lucko z piątku na sobotę w godzinach 1.00 - 3.00 w nocy? Jechał ktoś?

będziesz w Lućko o 1:00-3:00 czy wyjeżdżasz dopiero z PL w tych godz? trochę niejednoznaczne
jeżeli to pierwsze to wal śmiało, korków z powodu zatorów na granicy czy bramkach nie będzie

Będę w Lucko w godz. 1-3. Rok temu jechałem pierwszy raz i znajomi którzy jechali 4 raz wybrali trasę przez Słowację i Węgry jechaliśmy na trzy auta CB do kontaktu między pojazdami, muszę przyznać, że jazda była fantastyczna wyjazd w piątek około szesnastej ze Śląska zero remontów, korków niespodzianek 90% trasy autostradą. W tym roku rozważam inną opcje ze względu na odległość (przez Węgry dalej) ale po wpisach forumowiczów oraz opowieści ludzi którzy jechali w tym roku przez Słowenie chyba jednak pojadę tak jak rok temu. Trudna decyzja, czekam na podpowiedzi.
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 20.07.2015 20:18

jurow napisał(a):w sobotę wracałem nocą 22.00 przez Wiedeń ....katastrofa....2 godz korek... remonty na trzech pasach puszczali tylko jednym pasem ..czy tak zawsze nocą remontują...

Za to u nas remontują w dzień i wszystko się wyrównuje :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.07.2015 20:36

jurow napisał(a):w sobotę wracałem nocą 22.00 przez Wiedeń ....katastrofa....2 godz korek... remonty na trzech pasach puszczali tylko jednym pasem ..czy tak zawsze nocą remontują...

Gdzie tak było :?:
Dokładnie w którym miejscu :?: :roll:
jurow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurow » 20.07.2015 20:49

Jechałem od trasą od Graz. Wiedeń Mikulov ....Wiednia nie znam pod wiaduktami w korku było duszno..
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 20.07.2015 20:51

Lednice napisał(a):

Zapewne Prater, ale jak ja jechałem to był trzy pasy. Jeden normalnie, czyli tak jak droga idzie a dwa "dookoła" przez zjazd. Byłem we Wiedniu ok 23 i problemów nie było, czego nie moge powiedzieć o drodze w przeciwnym kierunku :oczko_usmiech: :mrgreen:
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 20.07.2015 20:59

dids76 napisał(a):
Lednice napisał(a):

Zapewne Prater, ale jak ja jechałem to był trzy pasy. Jeden normalnie, czyli tak jak droga idzie a dwa "dookoła" przez zjazd. Byłem we Wiedniu ok 23 i problemów nie było, czego nie moge powiedzieć o drodze w przeciwnym kierunku :oczko_usmiech: :mrgreen:

Znaczy był korek w kierunku południowym o 11 w nocy? 8O
Ciekawe ile czasu ludzie tam stracili.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.07.2015 21:13

W MIEJSCU gdzie rozebrali most Erdberg
jest IDENTYCZNA ilość pasów ruchu w OBU kierunkach na mostach prowizorycznych, kierunkach PÓŁNOCNYM I POŁUDNIOWYM :!:

Obrazek

Po prostu musiał być wypadek albo stłuczka i wtedy jest d... zbita :?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 20.07.2015 21:13

kojacek napisał(a):Znaczy był korek w kierunku południowym o 11 w nocy? 8O
Ciekawe ile czasu ludzie tam stracili.

Oczywiście źle się wyraziłem, korek to ja miałem w Wiedniu jak jechałem w drodze do CRO :wink:
W niedzielę wieczorem dosyć spory ruch jest na rasie Mikulov-Wiedeń gdyż wielu naszych rodaków jedzie do pracy w Austrii :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 296
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone