Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 19.07.2015 22:10

Co do korków, to nie za bardzo polecam drogi przez Brno-Mikulov w stronę Wiednia w nocy z niedzieli na poniedziałek. Tydzeiń temu wracałem z Cro w Mikulovie byłem ok 12 w nocy i od Pohorelic do początku autostrady jechał sznur aut, w większości były to rejestracje SRC, OK, OKR, OP, SWD czyli nasi rodacy jechali do pracy w Austrii.
Podobny sznurek widziałem w stronę przeciwną w piątek 26.06 kiedy to oni na weekend jechali do domu. :oczko_usmiech: :mrgreen:
akania
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) akania » 19.07.2015 22:39

Zależy gdzie DO Chorwacji jedziecie i o której możecie wejść do apartamentu. Z Katowic w okolice Splitu jadąc autostradami masz ok 12 -13 godzin jazdy.[/quote]

Poprawione :)
Godzina przyjazdu na miejsce nie ma znaczenia.
Chciałabym uniknąć korków na granicy słoweńsko-chorwackiej - dlatego zastanawiam się o której wyjechać...
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 19.07.2015 22:43

akania napisał(a):Zależy gdzie DO Chorwacji jedziecie i o której możecie wejść do apartamentu. Z Katowic w okolice Splitu jadąc autostradami masz ok 12 -13 godzin jazdy.

Poprawione :)
Godzina przyjazdu na miejsce nie ma znaczenia.
Chciałabym uniknąć korków na granicy słoweńsko-chorwackiej - dlatego zastanawiam się o której wyjechać...

Kiedyś jeździłem zawsze w nocy z soboty na niedziele, fakt że były to przeważnie weekendy pod koniec sierpnia, i nigdy na korki nie natrafiłem. Tak że spokojnie możecie jechać. Jeśli nie robi wam problemu jazda w nocy to jedźcie na noc, zawsze to jeden dzień dłużej nad Jadranem :oczko_usmiech: :mrgreen:
mikolay
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mikolay » 19.07.2015 23:05

Lednice napisał(a):Krótki RAPORT z powrotu do domu :wink:

Punat -start 8,30
Trasa - przeszło 910 km do Cieszyna
Cieszyn - byliśmy o 19,00

Po drodze kilka postojów, w tym obiad koło Brna na Rohlence, na postoje poszło 1,5 godziny z hakiem
Wakacje to nie survival :wink:

Trasa Punat-Rijeka-tunel Ucka-Buzet- przejście graniczne Socerga ( ta przejście to 100% gwarancji braku korków dla osób jadących z Kvarneru i Istrii do Polski lub odwrotnie :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: , w radiu słoweńskim podawali, że korki w Mecelj w tym samym czasie były na godzinę stania, a na trasie z Koper do granicy i z Rijeki do granicy na pół godziny :!: :!: :!: :!: :!: :!: )

Potem już standardowo --- autostrada do Lublany- Maribor- Graz- Wiedeń ( zero korków )-Poysdorf-Mikulov-Brno-Ołomuniec-Cieszyn

A jak wyglądają drogi od przejścia granicznego Socerga? Będę jechał do wioski Valtura blisko Puli, którą drogą najlepiej, przez Pazin?
tomasz1510
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz1510 » 19.07.2015 23:20

Witam. Ja trzeci raz jadę do CRO teraz 08.08(sobota) z pod Łodzi ok. 14:00 do Slatine/kTrogiru. Fakt, że godzina wyjazdu ma znaczenie by uniknąć korki. Za Lućko byłem zawsze w nocy więc korki mnie nie złapały. Jeżeli miałem zapas czasu to stanąłem na pierwszej stacji za Lućko na drzemkę i dalej na przód. Byłem tam ok 2:00.
Pierwszy raz bramki Lućko ok.05:00 z piątku na sobotę nie było problemów, drugi raz wyjazd w czwartek też nie było problemów na całej trasie PL/CZ/A/SL/HR. Teraz obieram tą samą trasę z soboty na niedzielę, wyliczyłem, że będę w Slatine ok.8/9 zobaczymy jak będzie mi się chciało przerw.Jestem po prostu zwolennikiem jazdy na RAZ z 2 godzinami przerwy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2015 23:27

Drogi wyglądają dobrze, to znaczy nie ma korków :lol:

Dzisiaj był duży ruch w kierunku na Wiedeń od strony Brna, ale tragedii nie było :!:

NIEDZIELA to najlepszy dzień na podróże :!: :wink: :!: :wink: :!: :wink:
Edikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Edikol » 20.07.2015 06:51

Ja mam dzisiaj powrot z Tucepi, zawsze byl to wtorek przez 6 lat i na Lucku zdazalo postac z 15-20min zobaczymy dzisiaj na granicy tez pare razt stalem.
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 20.07.2015 07:55

mikolay napisał(a):

Punat -start 8,30

Po drodze kilka postojów, w tym obiad koło Brna na Rohlence, na postoje poszło 1,5 godziny z hakiem

Trasa Punat-Rijeka-tunel Ucka-Buzet- przejście graniczne Socerga ( ta przejście to 100% gwarancji braku korków dla osób jadących z Kvarneru i Istrii do Polski lub odwrotnie :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: , w radiu słoweńskim podawali, że korki w Mecelj w tym samym czasie były na godzinę stania, a na trasie z Koper do granicy i z Rijeki do granicy na pół godziny :!: :!: :!: :!: :!: :!: )

Potem już standardowo --- autostrada do Lublany- Maribor- Graz- Wiedeń ( zero korków )-Poysdorf-Mikulov-Brno-Ołomuniec-Cieszyn

Jedyna opcja to Istarski Ipsilon...

Potwierdzam to co pisał Lednice i chyba wcześniej wielbiciel odnośnie przejścia granicznego... Omijać Koper na korzyść Socerga.
Pozdro...

A jak wyglądają drogi od przejścia granicznego Socerga? Będę jechał do wioski Valtura blisko Puli, którą drogą najlepiej, przez Pazin?
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 20.07.2015 07:56

mikolay napisał(a):

Punat -start 8,30

Jedyna opcja to Istarski Ipsilon...

Potwierdzam to co pisał Lednice i chyba wcześniej wielbiciel odnośnie przejścia granicznego... Omijać Koper na korzyść Socerga.
Pozdro...
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 20.07.2015 08:51

W temacie Lucko:-) jadac w piatek okolo 100m korka 2 czynne bramki i szeryf z Polski blokujacy lewy pas. Na szczescie bardzo nerwowo zostal potraktowany przez patrol, ktory stal w okolicach bramek i nagle korek zmalał o połowę i nie bylo problemow by z 4 pasow zrobic 2 przejazdowe przez brsmki gdzie nie trzebabylo sie nawet zatrzymac bo obsluga dawala bilety wiec starczylo pomalu sie toczyc i dalej. Ale po 2 stronie korek prawie pod bramki nocash przez co i tych wyjazdowych otwartych bylo wiecej a wjazdowych tylko 2. Co powoduje ze ludzie bojacy sie zaplacic z jakiegos powodu 0.554 (tyle kosztowala mnie jedna kuna w mbanku z podwojnym przewalutowaniem i zjodziejskim kursem euro. ) robia korek na wyjezdzie z Chorwacji ale tez obsluga zmniejsza ilosc bramek wjazdowych przez co korek robi sie i na wjezdzie... I tak w zasadzie bledne kolo. Aha na bramkach nocash w strone pl widzialem jakies pojedyncze samochody. Nie wiem czy do branki w kolejce stalo wiecej jak 2 samochody. Moze ktos kto stoi w takiej kolejce napisze co powoduje ze ludzie lubia przeplacac i jeszcze stac w korku?
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 20.07.2015 11:35

Odnośnie korków... wracałem w sobotę do domu autostradą w Cro i nagle korek na jakieś 30 minut stania/toczenia się. Żadnych bramek, tuneli po drodze to pewnie wypadek. Ale nie, okazało się, że jednemu Słoweńcowi padło Audi na prawym pasie i przez to ten mega korek. Po co zepchnąć auto z prawego pasa na awaryjny jak lepiej otworzyć sobie wszystkie drzwi i bawić się telefonem... masakra.
kazow
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kazow » 20.07.2015 11:53

paulr napisał(a):W temacie Lucko:-) jadac w piatek okolo 100m korka 2 czynne bramki i szeryf z Polski blokujacy lewy pas. Na szczescie bardzo nerwowo zostal potraktowany przez patrol, ktory stal w okolicach bramek i nagle korek zmalał o połowę i nie bylo problemow by z 4 pasow zrobic 2 przejazdowe przez brsmki gdzie nie trzebabylo sie nawet zatrzymac bo obsluga dawala bilety wiec starczylo pomalu sie toczyc i dalej. Ale po 2 stronie korek prawie pod bramki nocash przez co i tych wyjazdowych otwartych bylo wiecej a wjazdowych tylko 2. Co powoduje ze ludzie bojacy sie zaplacic z jakiegos powodu 0.554 (tyle kosztowala mnie jedna kuna w mbanku z podwojnym przewalutowaniem i zjodziejskim kursem euro. ) robia korek na wyjezdzie z Chorwacji ale tez obsluga zmniejsza ilosc bramek wjazdowych przez co korek robi sie i na wjezdzie... I tak w zasadzie bledne kolo. Aha na bramkach nocash w strone pl widzialem jakies pojedyncze samochody. Nie wiem czy do branki w kolejce stalo wiecej jak 2 samochody. Moze ktos kto stoi w takiej kolejce napisze co powoduje ze ludzie lubia przeplacac i jeszcze stac w korku?

ja o to pytam juz od 5 lat, jak widac w innych watkach ludzie tutaj sa w stanie zalozyc ze 3 konta w roznych bankach zeby w jednym dostac karte za darmo, w drugim przelewy za darmo a w trzecim konto walutowe ...a jak co do czego to wszyscy placa gotowizna na bramkach i stoja 5 km w korku

mi tam sie jeszcze gotowka nie zdarzylo placic, no ale moze ludzie sie boja wtykac karte do automatu a noz widelec polknie
wrona25
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wrona25 » 20.07.2015 13:14

Jak może wyglądać sytuacja jadąc na południe w Lucko z piątku na sobotę w godzinach 1.00 - 3.00 w nocy? Jechał ktoś?
Czy taka trasa jest w miarę komfortowa? Czy lepiej się nie pchać ze względu na ruch,dziury,wioski?
https://goo.gl/maps/9gXp4
Planuje jechać busem, winietka miesięczna w Słowenii kosztuje dla mnie 60 euro więc jestem jakby zmuszony nie jechać autostradą.
Jeszcze jedno pytanie bo nie znalazłem konkretnej informacji bus trafic, vivaro, primstar mają 194 cm według danych technicznych, a autostrada w Cro powyżej 190 cm jest sporo droższa czy ktoś jechał takim autem i jak był policzony?
Ostatnio edytowano 20.07.2015 14:03 przez wrona25, łącznie edytowano 2 razy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.07.2015 13:21

Po prostu jedni się boją płacić kartą za granicą 8)

Drugim została resztówka kun i chcą ją wydać na bramkach :roll:

No i jest całkiem spora grupa, która nie ma zielonego pojęcia, że jest odrębny pas do płacenia kartą,
bo gps im takiego pasa nie pokazuje :!: :roll:

W temacie "korki" ogromną "winę" ponosi właśnie ślepe korzystanie z gps,
ludzie bardzo często wklepują adres przyjazdu i wio, bez cienia refleksji,
że jest sobota i że mogą być korki i że warto mieć alternatywę 8)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.07.2015 17:25

wrona25 napisał(a):Jak może wyglądać sytuacja jadąc na południe w Lucko z piątku na sobotę w godzinach 1.00 - 3.00 w nocy? Jechał ktoś?

będziesz w Lućko o 1:00-3:00 czy wyjeżdżasz dopiero z PL w tych godz? trochę niejednoznaczne
jeżeli to pierwsze to wal śmiało, korków z powodu zatorów na granicy czy bramkach nie będzie
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 295
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone