Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 19.07.2015 10:57

te kiero napisał(a):
brygadzista napisał(a):
dids76 napisał(a):
Edikol napisał(a):Miałem wrażenie jadąc przez Feldbach, że ta różnica na pewno jest większa niż 10 minut, trasa ciekawa, chociaż w Ilz wylądowałem koło południa i trochę stania było.Droga miejscami kręta, ostre zjazdy i podjazdy, nawierzchnia dobra.

A to mi się wydaje że wychodzi praktycznie identycznie jak autostradą. Jest trochę zjazdów i podjazdów, ja jechałem tam popołudniu a w drodze powrotnej wieczorem. Ruch znikomy, fajnie się jechało. Jak nie zmienię całkowicie trasy na np. Węgry to w przyszłym roku też tak pojadę, tylko chyba zmienię w Słowenii na coś takiego: https://goo.gl/maps/FUL3G
Bo jednak jak na razie najgorszy odcinek objazdu M-L-P jest w okolicy Trate.

Nawiązując do wcześniejszych postów to jak czasowo ten objazd przez Feldbach jest podobny jak do jazdą autostrady to po co przepłacać. Wydaje mi się, że płynna jazda autostradą przez Graz auto spali mniej paliwka niż miejskimi ulicami (zwalnianie, przyspieszanie, redukcja biegów itp. Wiadomo, że jak kto woli, to są może znikome różnice. Ja osobiście wolę jechać płynnie już nie chodzi o ekonomiczność ale o komfort i dyskomfort jazdy w jednym i w drugim przypadku. Obiazd M-L-P preferuję, gdyż za cenę winety słoweńskiej mam jakiś obiad w Chorwacji.
Pozdrawiam

dokładnie to jest ten wybór + dodam od siebie odskocznia od autostrad,
droga 66 oprócz 2 serpentyn jest ok, jedzie się w większości te 75km-95km/h (w mojej renówce to zdecydowanie niższe spalanie), a nawet szybciej w nocy (ograniczenia do 70 nawet w miejscowościach, wsiach) i płynna jazda, w dzień nieco gorzej to wychodzi, ale wtedy jedzie się nie dla szybkości/prędkości tylko podziwiania okolicy,
poza tym jadąc do HR zwykle przy końcu 66 decydujemy czy M-L-P czy Ormoż/Varażdin

No i drogą B66 jest jakieś 35km bliżej :oczko_usmiech: :mrgreen:
sandomingo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandomingo » 19.07.2015 15:13

wielbiciel napisał(a):
marynamaj napisał(a):Niestety ale dziś miałam przyjemność stracić w korkach ok. 4 h :-(
Szło planowo do Słowenii - objazd M-L-P - byliśmy ok. 7 rano i wpadliśmy w korek po zjeździe z Ptuj'a. Korek do samej granicy 1,5 h - nie wiem dlaczego - dojazd do bramek na granicy oraz przez posterunki graniczne oraz wjazd na autostradę po str. chorwackiej - bezproblemowe - potem to już tylko dramat - korek na Karlowacia - strata ze 2 h i potem za św. Rock - kolejne godziny - a korek spowodowali sami Chorwaci ograniczając prędkość na autostradzie najpierw do 60 potem do 40 km/h - po prostu dobiły inne samochody i zrobiło się 11 km spiętrzenie. Jak już ruszyliśmy do Primostenu / zjazd na Szybenik to strzeliła nam opona - cud że nikomu nic się nie stało. I tak trasę 1450 km pokonaliśmy w 23,5 h

Jak kolega zaplanował przejazd po tylu stronach porad, że dopiero o 7 był na objeździe M-L-P.
O tej godzinie to trzeba było być na wysokości Karlovać, a wtedy by nie było straty tylu godzin.
Proponuję uważną lekturę niniejszego rozdziału na drogę powrotną, a na razie miłego wypoczynku.

Wczoraj wracałem z BV, to co się działo w kierunku do CRO na odcinku pomiędzy Lucko a zjazdem na Rijekę i wcześniej w Słowenii wyglądało naprawdę nieciekawie...

Ale to prawda, mało kto czyta takie uwagi jak w tym temacie. W kierunku z CRO korek do bramek ONLY CASH na Lucko był delikatnie mówiąc spory a na BANK CARD pustki - co mnie akurat nie zmartwiło:)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 19.07.2015 18:29

Wczoraj wyjazd z Istrii o 19 na granicy przejazd bez problemu. Do PL żadnych korków natomiast wjazd na Istrię od Kopru o tej porze to dramat. Mijalismy korek ciągnący się do granicy, miał z 15 km!
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 19.07.2015 19:45

3 ostatnie lata nasza podróż do Chorwacji to piątek/sobota.
W piątek popołudniu (bez żadnych korków) przejeżdzaliśmy granicę Macelj i dojeżdżaliśmy do pensjonatu w Chorwacji,
w sobotę wyjeżdżaliśmy ok 7 rano z pensjonatu pół godziny i bramki na Lućko bez korków.
Nigdy nie staliśmy w korkach.

W tym roku przesunęliśmy podróż na sobotę/niedzielę.

I tu mam pytanie: czy na granicy Macelj w sobotę popołudniu ok 17 jest już luźniej niż rano 8O
Kamery w tą sobotę rano pokazywały wielkie korki, potem trochę jakby mniej samochodów.
Może ktoś ostatnio wyjeżdżał w sobotę popołudniu z Cro i widział jaka jest sytuacja w drugą stronę ?
Może opóźnić wjazd na granicę jeszcze później na godz 18/19 ?
Szczerze mówiąc to myślałam, że sob/ niedz będzie lepiej, ale widzę ze chyba musimy rozważyć też inną trasę/ granicę.
fhuzbych
Croentuzjasta
Re: Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Nieprzeczytany postnapisał(a) fhuzbych » 19.07.2015 20:05

Minia 1 napisał(a):Wracałem wczoraj 86 droga spokojna bez korków z 3 zwężeniami. Trzeba tylko uważać na fotoradary przenośne, stoją nawet w słonecznikach. W drodze do Cro naliczyłem 6 takich kontroli, przy powrocie 4.

W nocy też stoją? :?:
Dotychczas zwykle 86-tką nocą prułem miejscami nawet 120 a w miasteczkach 60-70, zwykle się podczepiałem pod jakiegoś Węgra i nigdy nie widziałem żadnej kontroli, widać też szukają kasy, cóż trzeba będzie uważać, lepiej wydać kasę na inne cele niż wspieranie węgierskiej gospodarki he he .

A jak wyglądają tzn. czy są jakieś korki na autostardzie w Chorwacji ?
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 19.07.2015 21:07

Uwaga! W zeszłą niedzielę - wracałem z Dobra Voda-Czarnogóra, przez Bośnię, nocleg w Bilje k/Osijek, informuję, że korkuje się na autostradzie z Budapesztu w kierunku Wiednia, właściwie korkować zaczyna się na obwodnicy Budapesztu - niedaleko od wlotu na ring z kierunku Mohacsa (z trzech pasów, robią się dwa, a następnie jeden) nie jest w sumie źle, ale jechałem w żółwim tempie ok. 25 min. Jest to jakiś dłuższy remont, przejeżdżałem tamtędy w poniedziałek - ogromna ilość TIRów.
Pewnie jadąc w weekend jest lepiej, bo nie ma TIRów.
Minia 1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Minia 1 » 19.07.2015 21:16

fhuzbych napisał(a):
Minia 1 napisał(a):Wracałem wczoraj 86 droga spokojna bez korków z 3 zwężeniami. Trzeba tylko uważać na fotoradary przenośne, stoją nawet w słonecznikach. W drodze do Cro naliczyłem 6 takich kontroli, przy powrocie 4.

W nocy też stoją? :?:
Dotychczas zwykle 86-tką nocą prułem miejscami nawet 120 a w miasteczkach 60-70, zwykle się podczepiałem pod jakiegoś Węgra i nigdy nie widziałem żadnej kontroli, widać też szukają kasy, cóż trzeba będzie uważać, lepiej wydać kasę na inne cele niż wspieranie węgierskiej gospodarki he he .

A jak wyglądają tzn. czy są jakieś korki na autostardzie w Chorwacji ?

Korków nie było. Fotoradary podobne do tych na Słowacji wysuwane z transportowych Volkswagenów, lub ukryte w samochodach na poboczach. Ja też z reguły 86 do tej pory pokonywałem tak samo, ale tym razem Węgrzy mnie zaskoczyli.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.07.2015 21:21

fhuzbych napisał(a):A jak wyglądają tzn. czy są jakieś korki na autostardzie w Chorwacji ?

Bywają :idea: temat rzeka :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2015 21:24

Krótki RAPORT z powrotu do domu :wink:

Punat -start 8,30
Trasa - przeszło 910 km do Cieszyna
Cieszyn - byliśmy o 19,00

Po drodze kilka postojów, w tym obiad koło Brna na Rohlence, na postoje poszło 1,5 godziny z hakiem
Wakacje to nie survival :wink:

Trasa Punat-Rijeka-tunel Ucka-Buzet- przejście graniczne Socerga ( ta przejście to 100% gwarancji braku korków dla osób jadących z Kvarneru i Istrii do Polski lub odwrotnie :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: , w radiu słoweńskim podawali, że korki w Mecelj w tym samym czasie były na godzinę stania, a na trasie z Koper do granicy i z Rijeki do granicy na pół godziny :!: :!: :!: :!: :!: :!: )

Potem już standardowo --- autostrada do Lublany- Maribor- Graz- Wiedeń ( zero korków )-Poysdorf-Mikulov-Brno-Ołomuniec-Cieszyn

Bardzo fajna jazda, jedyny problem to upał, ale z klimą da się przeżyć

Kierowcyz Polski w 99% OK,
pomijając kilku buraków, o dziwo w 100% jadących BMW :evil:
Jechali jak świry, łamiąc wszelkie przepisy :twisted:
Ostatnio edytowano 19.07.2015 21:34 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 19.07.2015 21:28

Ostanie 4 wyjazdy nad Jadran - wyjazd z Gniezna 7.00 w sobotę, dojazd na nocleg Karlovac ok. 21.30... następnego dnia dobijam nad Jadran (południowa Dalmacja, Czarnogóra)... Powrót po 2 tygodniach, przez Bośnię... nigdzie nie spotkałem korków, oprócz ringu Budapesztu - w tym roku (ok. 25 min, jazdy w żółwim tempie)
akania
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) akania » 19.07.2015 21:39

Lednice napisał(a):Krótki RAPORT z powrotu do domu :wink:

Punat -start 8,30
Trasa - przeszło 910 km do Cieszyna
Cieszyn - byliśmy o 19,00

Po drodze kilka postojów, w tym obiad koło Brna na Rohlence, na postoje poszło 1,5 godziny z hakiem
Wakacje to nie survival :wink:

Trasa Punat-Rijeka-tunel Ucka-Buzet- przejście graniczne Socerga ( ta przejście to 100% gwarancji braku korków dla osób jadących z Kvarneru i Istrii do Polski lub odwrotnie :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: , w radiu słoweńskim podawali, że korki w Mecelj w tym samym czasie były na godzinę stania, a na trasie z Koper do granicy i z Rijeki do granicy na pół godziny :!: :!: :!: :!: :!: :!: )

Potem już standardowo --- autostrada do Lublany- Maribor- Graz- Wiedeń ( zero korków )-Poysdorf-Mikulov-Brno-Ołomuniec-Cieszyn

Bardzo fajna jazda, jedyny problem to upał, ale z klimą da się przeżyć

Kierowcyz Polski w 99% OK,
pomijając kilku buraków, o dziwo w 100% jadących BMW :evil:
Jechali jak świry, łamiąc wszelkie przepisy :twisted:

Witam,
a w jaki dzień tygodnia wyjeżdżaliście do Chorwacji?
Ostatnio edytowano 19.07.2015 22:26 przez akania, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2015 21:46

Co do dnia, to jechaliśmy dzisiaj, czyli w NIEDZIELĘ :!: :D

Polecam NIEDZIELĘ jako dzień podróży, już sam brak tirów to duży plus :D

Co do kierowców BMW, to wiem, że jest to wyważanie otwartych drzwi, ale oni na serio w większości mają coś z łepetyną :D :wink:
akania
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) akania » 19.07.2015 21:59

Lednice napisał(a):Co do dnia, to jechaliśmy dzisiaj, czyli w NIEDZIELĘ :!: :D

Co do kierowców BMW, to wiem, że jest to wyważanie otwartych drzwi, ale oni na serio w większości mają coś z łepetyną :D :wink:

No wracać też będziemy w niedzielę,
chciałam wiedzieć w jaki dzień tygodnia jechaliście do Chorwacji :)
Bo my mamy pierwszy nocleg nd/pon i zastanawiam się o czy wyjechać w sobotę wieczorem z Katowic czy niedzielę rano :)
Ostatnio edytowano 19.07.2015 22:04 przez akania, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.07.2015 22:01

akania napisał(a):Witam,
a w jaki dzień tygodnia wyjeżdżaliście na Chorwację?

Witam
Lednice wyjeżdżał do Chorwacji :idea:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 19.07.2015 22:03

akania napisał(a):
Lednice napisał(a):Co do dnia, to jechaliśmy dzisiaj, czyli w NIEDZIELĘ :!: :D

No wracać też będziemy w niedzielę,
chciałam wiedzieć w jaki dzień tygodnia jechaliście na Chorwację :)
Bo my mamy pierwszy nocleg nd/pon i zastanawiam się o czy wyjechać w sobotę wieczorem z Katowic czy niedzielę rano :)

Zależy gdzie DO Chorwacji jedziecie i o której możecie wejść do apartamentu. Z Katowic w okolice Splitu jadąc autostradami masz ok 12 -13 godzin jazdy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 294
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone