Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 18.07.2015 13:44

Janusz Bajcer napisał(a):Karlovačko to piwo - miasto na trasie to Karlovač

to prawie jak: Żywiec to piwo, miasto na trasie... to Żywiec :mrgreen:
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 18.07.2015 14:06

nowy100 napisał(a):https://goo.gl/maps/g7CZ0

Widząc co się teraz dzieje na Lucko, już się zdecydowałem na alternatywę opisaną wcześniej . Będę wracał w sobotę 1 sierpnia. Ktoś tędy jechał?

Ktoś już tak jechał ale na południe, pamiętam opis i zdjęcia tylko nie wiem w jakim dziale, chyba "Relacje z podróży" koleżanka mysza73
Są dwa słabe punkty:
1. to Celje, miasto o dość sporym ruchu (sobota wczesne południe) a przez centrum trzeba przejechać oraz remont autostrady (ustawiają ekrany dźwiękochłonne), więc są zwężenia.
2. koszt winiety co nie zawsze jest argumentem patrząc na kamerki z rejonu Zagrzebia
Osobiście brałem ten wariant pod uwagę na ten rok na dojazd, jeżeli bym wyjeżdżał bardzo wcześnie rano (ok.4).
Black
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Black » 18.07.2015 15:37

witka, ja wracałem podobną trasą w 2011 roku z Orebica, z tym, że omijałem chorwackie autostrady jadąc starą trasą nr 1 od Splitu do Karlovaca-superowo polecam-no i potem na przejście Jurovski Brod-Metlika do Novo Mesto. Tam miałem plana żeby dojechać do Celje no i iiiiiiiiii się pozajączkowało. Pojechałem autostradą na Lubljanę i nie żałuję, mały ruch można "jechać" być może nadrobiłem ok.godziny, ale komfortowo. Do Mariboru dojechałem bez problemu, bez korków, bez nerwów, a stamtąd na granicę SLO/AUS. Szkoda że nie wbiłem się do Celje, ale na rozjeździe trafiła taka ulewa, że aż. Naprawdę nie żałuję fajna jazda była-na pewno urozmaicona trasa nie pozwalająca zasnąć. Z Orebica wyjechałem 4.40-5.00 a w Opoluniuniuniu byłem po 22.00 (bez spania na trasie-szoking).
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 18.07.2015 18:20

mac30 napisał(a):Jak polecacie ominąć Lucko jadąc A4 od strony Węgier?

np. tak, choć pewności nie ma że inni nie wpadną na taki sam pomysł
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 18.07.2015 20:40

Pytanko do tych co jechali objazdem M,L,P i trasą przez Ilz, Feldbach, M,L,P.
https://goo.gl/maps/RVNXU
https://goo.gl/maps/1F80w
Google pokazuje różnicę 33km. I 10 minut różnicy na korzyść dłuższej trasy.
Czy ta trasa przez Feldbach faktycznie tylko 10 minut dłużej? Podoba mi się ten skrót i ostro biorę go pod uwagę. Będziemy tam jechać we wtorek przed południem.
marynamaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marynamaj » 18.07.2015 21:03

Niestety ale dziś miałam przyjemność stracić w korkach ok. 4 h :-(
Szło planowo do Słowenii - objazd M-L-P - byliśmy ok. 7 rano i wpadliśmy w korek po zjeździe z Ptuj'a. Korek do samej granicy 1,5 h - nie wiem dlaczego - dojazd do bramek na granicy oraz przez posterunki graniczne oraz wjazd na autostradę po str. chorwackiej - bezproblemowe - potem to już tylko dramat - korek na Karlowacia - strata ze 2 h i potem za św. Rock - kolejne godziny - a korek spowodowali sami Chorwaci ograniczając prędkość na autostradzie najpierw do 60 potem do 40 km/h - po prostu dobiły inne samochody i zrobiło się 11 km spiętrzenie. Jak już ruszyliśmy do Primostenu / zjazd na Szybenik to strzeliła nam opona - cud że nikomu nic się nie stało. I tak trasę 1450 km pokonaliśmy w 23,5 h
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 18.07.2015 21:08

Miałem wrażenie jadąc przez Feldbach, że ta różnica na pewno jest większa niż 10 minut, trasa ciekawa, chociaż w Ilz wylądowałem koło południa i trochę stania było.Droga miejscami kręta, ostre zjazdy i podjazdy, nawierzchnia dobra.
HubertBiad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) HubertBiad » 18.07.2015 21:15

Od której godziny mniej więcej korkuje się droga z Ptuja do granicy ?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 18.07.2015 21:29

Leszek W napisał(a):Miałem wrażenie jadąc przez Feldbach, że ta różnica na pewno jest większa niż 10 minut, trasa ciekawa, chociaż w Ilz wylądowałem koło południa i trochę stania było.Droga miejscami kręta, ostre zjazdy i podjazdy, nawierzchnia dobra.

A to mi się wydaje że wychodzi praktycznie identycznie jak autostradą. Jest trochę zjazdów i podjazdów, ja jechałem tam popołudniu a w drodze powrotnej wieczorem. Ruch znikomy, fajnie się jechało. Jak nie zmienię całkowicie trasy na np. Węgry to w przyszłym roku też tak pojadę, tylko chyba zmienię w Słowenii na coś takiego: https://goo.gl/maps/FUL3G
Bo jednak jak na razie najgorszy odcinek objazdu M-L-P jest w okolicy Trate.
Edikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Edikol » 18.07.2015 22:19

dids76 napisał(a):
Leszek W napisał(a):Miałem wrażenie jadąc przez Feldbach, że ta różnica na pewno jest większa niż 10 minut, trasa ciekawa, chociaż w Ilz wylądowałem koło południa i trochę stania było.Droga miejscami kręta, ostre zjazdy i podjazdy, nawierzchnia dobra.

A to mi się wydaje że wychodzi praktycznie identycznie jak autostradą. Jest trochę zjazdów i podjazdów, ja jechałem tam popołudniu a w drodze powrotnej wieczorem. Ruch znikomy, fajnie się jechało. Jak nie zmienię całkowicie trasy na np. Węgry to w przyszłym roku też tak pojadę, tylko chyba zmienię w Słowenii na coś takiego: https://goo.gl/maps/FUL3G

Niewiem jakich minusow szukacie przy obiezdzie M-L-P w Ptuju za nowym mostem jak jest korek zawracasz i jedzie na Varazdin i dojezdzasz do Lucka bez zadnych problemow.
tomasz1510
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz1510 » 18.07.2015 23:02

Nieprzeczytany postnapisał(a) Edikol » 18.07.2015 23:19

dids76 napisał(a):

Leszek W napisał(a):
Miałem wrażenie jadąc przez Feldbach, że ta różnica na pewno jest większa niż 10 minut, trasa ciekawa, chociaż w Ilz wylądowałem koło południa i trochę stania było.Droga miejscami kręta, ostre zjazdy i podjazdy, nawierzchnia dobra.

Witam wszystkich Cro maniaków jest to mój pierwszy post i z tego miejsca dziękuję za wszystkie rady, które do tej pory mogłem wykorzystać w swoich wyprawach do Chorwacji.
Nawiązując do wcześniejszych postów to jak czasowo ten objazd przez Feldbach jest podobny jak do jazdą autostrady to po co przepłacać. Wydaje mi się, że płynna jazda autostradą przez Graz auto spali mniej paliwka niż miejskimi ulicami (zwalnianie, przyspieszanie, redukcja biegów itp. Wiadomo, że jak kto woli, to są może znikome różnice. Ja osobiście wolę jechać płynnie już nie chodzi o ekonomiczność ale o komfort i dyskomfort jazdy w jednym i w drugim przypadku. Obiazd M-L-P preferuję, gdyż za cenę winety słoweńskiej mam jakiś obiad w Chorwacji.
Pozdrawiam
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 19.07.2015 06:05

brygadzista napisał(a):
dids76 napisał(a):
Edikol napisał(a):Miałem wrażenie jadąc przez Feldbach, że ta różnica na pewno jest większa niż 10 minut, trasa ciekawa, chociaż w Ilz wylądowałem koło południa i trochę stania było.Droga miejscami kręta, ostre zjazdy i podjazdy, nawierzchnia dobra.

Nawiązując do wcześniejszych postów to jak czasowo ten objazd przez Feldbach jest podobny jak do jazdą autostrady to po co przepłacać. Wydaje mi się, że płynna jazda autostradą przez Graz auto spali mniej paliwka niż miejskimi ulicami (zwalnianie, przyspieszanie, redukcja biegów itp. Wiadomo, że jak kto woli, to są może znikome różnice. Ja osobiście wolę jechać płynnie już nie chodzi o ekonomiczność ale o komfort i dyskomfort jazdy w jednym i w drugim przypadku. Obiazd M-L-P preferuję, gdyż za cenę winety słoweńskiej mam jakiś obiad w Chorwacji.
Pozdrawiam

dokładnie to jest ten wybór + dodam od siebie odskocznia od autostrad,
droga 66 oprócz 2 serpentyn jest ok, jedzie się w większości te 75km-95km/h (w mojej renówce to zdecydowanie niższe spalanie), a nawet szybciej w nocy (ograniczenia do 70 nawet w miejscowościach, wsiach) i płynna jazda, w dzień nieco gorzej to wychodzi, ale wtedy jedzie się nie dla szybkości/prędkości tylko podziwiania okolicy,
poza tym jadąc do HR zwykle przy końcu 66 decydujemy czy M-L-P czy Ormoż/Varażdin
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 19.07.2015 06:53

Feldbach biorę pod uwagę w drodze powrotnej - dla ładnych widoków. Dzisiaj wyjeżdżam i w nocy to nie miałoby to sensu.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 19.07.2015 07:38

marynamaj napisał(a):Niestety ale dziś miałam przyjemność stracić w korkach ok. 4 h :-(
Szło planowo do Słowenii - objazd M-L-P - byliśmy ok. 7 rano i wpadliśmy w korek po zjeździe z Ptuj'a. Korek do samej granicy 1,5 h - nie wiem dlaczego - dojazd do bramek na granicy oraz przez posterunki graniczne oraz wjazd na autostradę po str. chorwackiej - bezproblemowe - potem to już tylko dramat - korek na Karlowacia - strata ze 2 h i potem za św. Rock - kolejne godziny - a korek spowodowali sami Chorwaci ograniczając prędkość na autostradzie najpierw do 60 potem do 40 km/h - po prostu dobiły inne samochody i zrobiło się 11 km spiętrzenie. Jak już ruszyliśmy do Primostenu / zjazd na Szybenik to strzeliła nam opona - cud że nikomu nic się nie stało. I tak trasę 1450 km pokonaliśmy w 23,5 h

Jak kolega zaplanował przejazd po tylu stronach porad, że dopiero o 7 był na objeździe M-L-P.
O tej godzinie to trzeba było być na wysokości Karlovać, a wtedy by nie było straty tylu godzin.
Proponuję uważną lekturę niniejszego rozdziału na drogę powrotną, a na razie miłego wypoczynku.
Janusz_z_wąsem
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz_z_wąsem » 19.07.2015 08:39

Yanush napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Karlovačko to piwo - miasto na trasie to Karlovač

to prawie jak: Żywiec to piwo, miasto na trasie... to Żywiec :mrgreen:

Jak wiemy prawie robi wielką różnicę 8) Sytuacja przypomina Tychy i Tyskie 8)

PS
Nie wiem jak można twierdzić, że czyta się to forum i jechać w godzinach porannych/przedpołudniowych przez odcinek SLO / Lucko w sobotę... Też wyruszam w piątek ale na tym odcinku będę w sobotę między 0:00-3:00 (w zależności od ilości zatrzymań i tego czy wyruszę na czas, a znając życie to się nie uda...). Życzę udanego wypoczynku i spokojnego powrotu :hut:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 293
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone