Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tacim
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tacim » 05.03.2012 20:17

No 2 lata temu byłem w sobotę tam i powrót amok normalnie staliśmy po 2-3 godz. Od tamtej pory unikam jak ognia choć dużo wynajmujących ma to w d... że chcesz w tygodniu :)
gemišt
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemišt » 06.03.2012 18:40

W zeszłym roku wracałem z Cro w lipcu, w sobotę. Stałem w korku godzinę na bramkach pod Zagrzebiem. Za późno zorientowałem się, żeby zjechać na bramki płatne kartą. Na granicy bez korków. Może miałem trochę szczęścia?
raf81
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) raf81 » 06.03.2012 20:31

Chyba staliśmy w tym samym korku
Jarko1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarko1 » 06.03.2012 21:47

tacim napisał(a):No 2 lata temu byłem w sobotę tam i powrót amok normalnie staliśmy po 2-3 godz. Od tamtej pory unikam jak ognia choć dużo wynajmujących ma to w d... że chcesz w tygodniu :)

A może przypadkiem to turystom zależy aby dociągnąć do weekendu i wyjechać z Cro w ostatniej chwili ??? To niby gdzie gospodarze mają Was upchać ???
Tu ujawnia się zaleta rezerwacji, można wcześniej obgadać czy obmailować termin a chyba łatwiej z Chorwatem niż z Madziarem ??
Jak radzą weterani bezpieczniej jest używać cyfr arabskich niż nazw miesięcy aby nie pomylić np. lipanj albo srpanj lub kolovoz czyli kolejno czerwiec, lipiec i sierpień :))
Ja preferuję rujan, jakkolwiek to się kojarzy :)))
gemišt
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemišt » 06.03.2012 21:49

Bardzo możliwe. Byłem w Cro ostatni tydzień czerwca i pierwszy tydzień lipca.
rodzermur
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodzermur » 07.03.2012 08:36

PETERENZO napisał(a):
rodzermur napisał(a):Zarezerwowałem apartament w Slatine w dniach 15.09.2012 (sobota) - 29.09.2012 (sobota). Po przeczytaniu tego wątku witki mi opadły i poważnie zastanawiam się nad przesunięciem rezerwacji o 2-3 dni. Czy w tym "posezonowym" terminie, powinienem obawiać się korków w sobotę? Dodam, że na pokładzie będę miał dwójkę dzieci w wieku 2 i 5 lat, więc wszelkie opóźnienia są bardzo nie wskazane. Planowana trasa: CZ, AUS, SLO. Proszę o jakieś info od osób, które podróżowały we wrześniu.

Hejka.
Ja ostatnie 2 lata z rzędu urlop spędzałem w Chorwacji właśnie we wrześniu. Wyjeżdżałem zawsze na noc z soboty na niedzielę tak tam jak i z powrotem. Trasa PL-CZ-SV-AUS-SLO-HR. Ani razu nie napotkałem żadnych korków. Przejazd przez bramki czy granicę SLO-HR bez postoju (na bramkach tylko płatność kartą). Wyjazd z Katowic około 19.00 - przyjazd do Mimic (okolice Makarskiej) 7.00. Podróż spokojna, dzieciaki śpią. Postoje tylko na tankowanie i ewentualnie "siku". Zero zbędnych postojów - wyjazd po późnym obiedzie (kolacji), a śniadanko już na miejscu - 12 godzin bez posiłku każdy przeżyje. Zawsze jednak pod ręką kawa i spora ilość słodyczy. Rano w niedzielę zawsze budziłem dzieci na miejscu i prosto DO WODY!!!
PS.
Dzieciaki mam w podobnym wieku - aktualnie to 5 i 7 czyli 2 lata temu były w wieku Twoich dzieci. Nie było żadnych problemów w czasie podróży.
Pozdrawiam i życzę spokojnej podróży.

Dzięki serdeczne i pozdrawiam
macvw
Croentuzjasta
[size=18]JAK OMINĄĆ KOREK NA GRANICY SLO-CRO - trasa[/size]

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 11.03.2012 18:17

W ub. roku ze znajomymi byliśmy pierwszy raz w CRO /Primostein-Bilo/ oczywiście "zakochaliśmy się" w tym kraju. W tym roku jedziemy w 5 aut!!! Jestem "kierownikiem" :lol: wycieczki, ponieważ reszta jedzie do CRO pierwszy raz. W ub. roku stalismy w ogromnym korku na granicy SLO-CRO. Spojrzeliśmy z kumplem w atlas i objechaliśmy, co prawda dokładając jakieś 25km, ale nic nie staliśmy, na tym małym przejściu granicznym nie była ani jednego auta! I to była sobota rano! Polecam tą drogę, jak traficie na korki, na głównym przejściu. Pozdr.
TRASA - Droga 689 na Rogatec, tam jest przejście graniczne, a stamtąd do wyboru na drogę 207, na Dumanec lub tak, jak my na 206, na Pregrada.
kit
Croentuzjasta
Re: [size=18]JAK OMINĄĆ KOREK NA GRANICY SLO-CRO - trasa[/si

Nieprzeczytany postnapisał(a) kit » 11.03.2012 18:48

byłem już kilka razy w CRO jeżdżę przez Budapeszt i nigdy nie natrafiłem na korki :D a zawsze wyjeżdżam w sobotę po południu, na granicy CRO jestem około 6 rano w niedzielę,

w tym roku planuję pojechać przez SLO i po waszych wypowiedziach zaczynam się obawiać - ile stracę czasu w tych korkach :?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.03.2012 15:32

Mam pytanko.
Autostrada jest do Ravcy, prawda?
W związku z tym jechać dalej do Dubrovnika Jadranką czy też drogą 62 w kierunku Vrgorac-Nova Sela-Metkovic-Brestica(UWAGA.WAŻNE. Czy tam jest przejście graniczne?)-Slano.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.03.2012 15:52

Z tego co wiem to autostrada jest do Vrgorac.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.03.2012 16:01

Wygląda na to, że tak. Google nie nadążają... :wink:
tacim
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tacim » 13.03.2012 20:06

Jarko1 napisał(a):
tacim napisał(a):No 2 lata temu byłem w sobotę tam i powrót amok normalnie staliśmy po 2-3 godz. Od tamtej pory unikam jak ognia choć dużo wynajmujących ma to w d... że chcesz w tygodniu :)

A może przypadkiem to turystom zależy aby dociągnąć do weekendu i wyjechać z Cro w ostatniej chwili ??? To niby gdzie gospodarze mają Was upchać ???
Tu ujawnia się zaleta rezerwacji, można wcześniej obgadać czy obmailować termin a chyba łatwiej z Chorwatem niż z Madziarem ??
Jak radzą weterani bezpieczniej jest używać cyfr arabskich niż nazw miesięcy aby nie pomylić np. lipanj albo srpanj lub kolovoz czyli kolejno czerwiec, lipiec i sierpień :))

Nie zgodzę się z Twoją opinią (chyba, że ja mam pecha) ale my akurat jeździmy na 16-18 dni i ciągle mam problem bo chca właśnie od soboty do soboty bo jak tłumaczą pózniej mają jakieś 2-3 dni pokoje puste .
gemišt
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemišt » 14.03.2012 08:30

tacim napisał(a):
Jarko1 napisał(a):

Nie zgodzę się z Twoją opinią (chyba, że ja mam pecha) ale my akurat jeździmy na 16-18 dni i ciągle mam problem bo chca właśnie od soboty do soboty bo jak tłumaczą pózniej mają jakieś 2-3 dni pokoje puste .

Tak, bardzo trudno zarezerwować kwaterę w Cro w terminie innym niż od soboty do soboty, chyba, że jedzie zupełnie na "dziko"
r00x
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) r00x » 14.03.2012 14:20

To chyba słabo szukasz. W tamtym roku i także w tym nie miałem żadnego problemu żeby zarezerwować apartament od poniedziałku na 10 dni w Breli. Napisałem kilkadziesiąt mail i jeżeli termin był wolny to z wynajęciem od poniedziałku nie było problemu.
ruwado
Cromaniak
Re: [size=18]JAK OMINĄĆ KOREK NA GRANICY SLO-CRO - trasa[/si

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 14.03.2012 15:09

macvw napisał(a):TRASA - Droga 689 na Rogatec, tam jest przejście graniczne, a stamtąd do wyboru na drogę 207, na Dumanec lub tak, jak my na 206, na Pregrada.
albo z Ptuja na Cvetlin i do Granicy lub do Durmanec.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 30
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone