pacsirta napisał(a):A kiedy włączyć się na autostradę? Przejechać przez Zagrzeb?
https://goo.gl/maps/rV3H6
Wjeżdżasz poza korkiem. Sprawdzone osobiście.
pacsirta napisał(a):A kiedy włączyć się na autostradę? Przejechać przez Zagrzeb?
wildthink napisał(a):dids76 napisał(a):Z soboty na niedzielę powinien być spokój.
Mnie w niedzielę trasa z Ptuj w Słowenii do Raciborza zajęła 6,5 godziny. Jechałem objazdem Słoweńskiej autostrady, a w Austrii drogą B66 przez Feldbach i Ilz
Jak wygląda ta trasa nocą - mam na myśli czy spodziewać się zwierzyny, łażącej po drodze? Bo objazdem MLP jadę, więc może bym wcześniej z autostrady zjechał.
Lis-Witalis napisał(a):Zdecydowanie płacić kartą na bramkach po pierwsze mniejsze kolejki na pasie z płatnością kartą a jak jedziesz w sobotę to niestety korki masz murowane. Możesz omijać Lucko znajdziesz opis trasy na forum.
Pozdrawiam i miłego powrotu.
anakin napisał(a):shpath napisał(a):Proszę o radę:
Planuję powrót z Pagu do Krakowa w soboty na niedzielę (18-19.07).
O której proponujecie wyjechać, że znów się nie wpakować?
Apartmana zwalniamy o 10:00 rano w sobotę, ale chcemy jeszcze cały dzień w HR spędzić, więc wyjazd raczej w godzinach wieczornych.
Po opuszczeniu apartmana nie pchaj się absolutnie na prom.
Jeżeli chcesz wyjechać z wyspy, wyjedź mostem.
A jeżeli masz zamiar wyjechać z Cro wieczorem wg mnie nie powinieneś napotkać większych utrudnień.
dids76 napisał(a):Wydzielony pas dla płatności karta jest tylko na bramkach w Lučko i zjazd na niego wygląda
gregorypets napisał(a):Jadę pierwszy raz do Cro i nie bardzo się orientuję po czym poznać bramki do płatności kartą. Patrzyłem na street view i nie bardzo zrozumiałem... To są te zewnętrzne bramki? Nie chcę wbić się niepotrzebnie w najgorszy korek
Tytusdj napisał(a):gregorypets napisał(a):Jadę pierwszy raz do Cro i nie bardzo się orientuję po czym poznać bramki do płatności kartą. Patrzyłem na street view i nie bardzo zrozumiałem... To są te zewnętrzne bramki? Nie chcę wbić się niepotrzebnie w najgorszy korek
zachowaj zdwojoną czujność, jak to na bramkach w całej Europie trzeba patrzeć co jest nad nimi napisane, są bardzo różne oznakowania, w zależności od tego, co przyjmują za płatność, unikaj bramek z oznaczeniem ENC chyba, to bramki wyłącznie na czujniki przedpłacone, domyślisz się, które są do płatności bezgotówkowych
a jak jest korek, to trzeba patrzeć na oznakowanie pionowe i poziome wcześniej
generalnie nie zapierniczać jak wariat przed bramkami tylko jak pojawią się oznakowania do bramek, zwolnić i myśleć....
Mosqito napisał(a):Jeśli byłby korek na Węźle i bramkach Lucko w stronę nad morze to sugerowałbym następujące rozwiązanie dla jadących od strony Graz i Maribor
- zjazd z A2 na węźle Jankomir na A3 kierunek Ljubljana/Samobor/Zagreb Zapad
- trzymać się prawego pasa, za około 500 metrów zjazd z A3 na kierunek Kerestinec/Jezdovec/Rakitje (biała tablica)
- na krzyżówce skręt w lewo kierunek Kerestinec/Jezdovec na wiadukt nad autostradą
- za wiaduktem na krzyżówce w prawo kierunek Kerestinec (żółta tablica)
- następnie 3 km prosto Kerestinecką Cestą do Kerestinec
- po minięciu po lewej kościoła na krzyżówce ze światłami w lewo kierunek Żitarka
- następnie 1 km prosto Svetonedelijska Ulica aż do skrzyżowania gdzie w prawo kierunek Karlovac/Jastrebarsko
- następnie DK1 przez 10 km do miejscowości Klinca Sela gdzie na krzyżówce skręt w lewo kierunek Pisarovina/G.Zdencina 3106
- po 2 km wjazd na autostradę A1 na węźle D.Zdencina
Cały objazd ma 19km czyli dokładnie tyle co trasa autostradą A2-A1
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi