Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wildthink
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wildthink » 15.07.2015 21:35

dids76 napisał(a):Z soboty na niedzielę większych korków nie ma, ale ja wyjechałbym wcześniej. Nie wiem gdzie na Śląsku mieszkasz, ja od siebie na granicy jestem gdzieś po 7-8 godzinach, więc gdzieś ok 2 byłbyś w Macelj. Następna godzina i jesteś pod Karlovacem. Jeśli nie jedziesz w ciemno i masz rezerwację to można gdzieś się na parkingu kimnąć. Nawet jak w niedziele rano miałbyś większy ruch, to już masz najbardziej korkujące się miejsca za sobą :wink:

10 minut i wpadam na A1 na węźle Rybnik. Wychodzi mi, że też po ok 7 godz. jestem na granicy w Macelj, Więc ok. 3:00 w nocy w niedzielę powinien być jeszcze spokój w okolicy Lucko?

Kwatera zaklepana, więc pewnie nad ranem drzemkę spokojnie sobie zrobimy. To spróbujemy przed 20 wyjechać. Wcześniej nie da rady, bo coś tam jeszcze zaplanowane mamy. Dzięki
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 15.07.2015 21:49

wildthink napisał(a):10 minut i wpadam na A1 na węźle Rybnik. Wychodzi mi, że też po ok 7 godz. jestem na granicy w Macelj, Więc ok. 3:00 w nocy w niedzielę powinien być jeszcze spokój w okolicy Lucko?

Kwatera zaklepana, więc pewnie nad ranem drzemkę spokojnie sobie zrobimy. To spróbujemy przed 20 wyjechać. Wcześniej nie da rady, bo coś tam jeszcze zaplanowane mamy. Dzięki

Z soboty na niedzielę powinien być spokój.
Mnie w niedzielę trasa z Ptuj w Słowenii do Raciborza zajęła 6,5 godziny. Jechałem objazdem Słoweńskiej autostrady, a w Austrii drogą B66 przez Feldbach i Ilz
de Zoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) de Zoo » 15.07.2015 22:17

Czy nadal się opłaca (czasowo) w Chorwacji przejeżdżać przez "karciane" bramki?
cryptus
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) cryptus » 15.07.2015 23:00

Jadę z Lublina 25-26 lipiec na Chorwację wyspa Pag szukam kogoś kto leci w tamtą stronę samemu smutno :( email adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Ostatnio edytowano 15.07.2015 23:12 przez cryptus, łącznie edytowano 1 raz
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 15.07.2015 23:02

cryptus napisał(a):Jadę z Lublina 25-26 lipiec na Chorwację wyspa Pag szukam kogoś kto leci w tamtą stronę samemu smutno :(

Ja z małopolski 25.07 do Splitu...
shpath
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) shpath » 16.07.2015 07:51

piotrulex napisał(a):
shpath napisał(a):Potwierdzam wszystkie opinie o tym, że jazda w weekend to nie najlepszy pomysł.
Wyjazd z Krakowa w piątek o 23:00 - niestety nie udało się wcześniej (planowaliśmy k. 19:00) - wystąpiły pewne komplikacje i musieliśmy tak późno wyjechać.
Trasa PL-CZ-A-SL-HR. Jazda spokojna, zgodna z przepisami. Przejazd przez PL (A4-A1), później przez Czechy i Austrię kompletnie bezproblemowy. Duży ruch, ale bez żadnego stania, jazda bardzo płynna. Granica CZ-A elegancko, bez stresu, bez zatrzęsienia.
Wjazd do Słowenii ok. godz. 6:00 rano,....

Fakt, parę godzin za późno. Dla większości pracujących weekend już od 15-tej i nawet my ruszając z Torunia jechalibyśmy z 4 godziny przed Wami - to ogromna różnica

Zgadza się.
Dlatego biję się w pierś .. ruszając w trasę już wiedziałem, że będą problemy.
Ale - jako że człowiek zawsze stara się być optymistą - liczyłem, że może nie będzie katastrofy.
Niestety była ..

Edit:

Proszę o radę:
Planuję powrót z Pagu do Krakowa w soboty na niedzielę (18-19.07).
O której proponujecie wyjechać, że znów się nie wpakować?
Apartmana zwalniamy o 10:00 rano w sobotę, ale chcemy jeszcze cały dzień w HR spędzić, więc wyjazd raczej w godzinach wieczornych.
wildthink
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wildthink » 16.07.2015 08:17

dids76 napisał(a):Z soboty na niedzielę powinien być spokój.
Mnie w niedzielę trasa z Ptuj w Słowenii do Raciborza zajęła 6,5 godziny. Jechałem objazdem Słoweńskiej autostrady, a w Austrii drogą B66 przez Feldbach i Ilz

Jak wygląda ta trasa nocą - mam na myśli czy spodziewać się zwierzyny, łażącej po drodze? Bo objazdem MLP jadę, więc może bym wcześniej z autostrady zjechał.
MeggiW
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MeggiW » 16.07.2015 08:25

My do Tucepi w sobotę 25. Do zobaczenia gdzieś na trasie (prawdopodobnie w korkach słowackich) :papa:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 16.07.2015 09:58

wildthink napisał(a):
dids76 napisał(a):Z soboty na niedzielę powinien być spokój.

Jak wygląda ta trasa nocą - mam na myśli czy spodziewać się zwierzyny, łażącej po drodze? Bo objazdem MLP jadę, więc może bym wcześniej z autostrady zjechał.

Przez M-L-P jechałem kilka razy w nocy i w dzień. Jak na razie na żadną zwierzynę, czy to chodzącą po drodze czy polująca się nie natknąłem, co zapewne nie oznacza że jej tam nie ma :oczko_usmiech: :mrgreen:
Drogą B66 w Austrii jechałem tylko w dzień i wieczorem (podczas powrotu w Mureck byłem ok 21) i też na nic się nie natknąłem.
pacsirta
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pacsirta » 16.07.2015 15:11

Pytanie do doświadczonych.
W sobotę wyjeżdżamy już niestety z Breli :( i będziemy jechać w kierunku Węgier. Nocleg mamy nad południowym Balatonem i musimy tam dotrzeć przed 22:00.
O której najlepiej przejeżdżać przez Lucko, żeby nie ugrzęznąć?
Czy faktycznie lepiej będzie płacić kartą? Jeszcze sporo kun nam zostało, ale może bardziej opłaca się zostawić je na przyszły rok a na bramce kartą zapłacić?
A może jakoś ominąć Lucko?
Z góry dziękuję za wskazówki :roll:
Lis-Witalis
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lis-Witalis » 16.07.2015 18:19

pacsirta napisał(a):Pytanie do doświadczonych.
W sobotę wyjeżdżamy już niestety z Breli :( i będziemy jechać w kierunku Węgier. Nocleg mamy nad południowym Balatonem i musimy tam dotrzeć przed 22:00.
Czy faktycznie lepiej będzie płacić kartą? Jeszcze sporo kun nam zostało, ale może bardziej opłaca się zostawić je na przyszły rok a na bramce kartą zapłacić?

Zdecydowanie płacić kartą na bramkach po pierwsze mniejsze kolejki na pasie z płatnością kartą a jak jedziesz w sobotę to niestety korki masz murowane. Możesz omijać Lucko znajdziesz opis trasy na forum.
Pozdrawiam i miłego powrotu.
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 16.07.2015 18:48

My 2 razy z Breli wyjeżdżaliśmy ok 6 rano, ok 11 przejeżdżaliśmy przez Lucko, oczywiście bramki z płatnoscią kartą, do gotówkowych były duże korki .
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 16.07.2015 20:43

Spokojnie, wyjedź sobie o której chcesz. Zjedź zjazdem przed Lućko na Jastrebarsko i starą jedynką dojedziesz do Zagrzebia gdzie włączysz się z powrotem na autostradę. Pamiętaj zatankować dzień przed wyjazdem i nie stawaj na odpoczynek na stacjach tylko na "Odmoriste".
pacsirta
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pacsirta » 16.07.2015 20:55

A kiedy włączyć się na autostradę? Przejechać przez Zagrzeb?
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 16.07.2015 20:57

shpath napisał(a):Proszę o radę:
Planuję powrót z Pagu do Krakowa w soboty na niedzielę (18-19.07).
O której proponujecie wyjechać, że znów się nie wpakować?
Apartmana zwalniamy o 10:00 rano w sobotę, ale chcemy jeszcze cały dzień w HR spędzić, więc wyjazd raczej w godzinach wieczornych.

Po opuszczeniu apartmana nie pchaj się absolutnie na prom.
Jeżeli chcesz wyjechać z wyspy, wyjedź mostem.
A jeżeli masz zamiar wyjechać z Cro wieczorem wg mnie nie powinieneś napotkać większych utrudnień.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 289
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone