Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wildthink
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wildthink » 15.07.2015 06:38

To może taki objazd?

mapa
grzesiek32
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzesiek32 » 15.07.2015 07:24

Witam!
Jadę w niedzielę ze Szczecina do Cro ok. 9 z noclegiem w Ptuj, czy przekraczając granicę w poniedziałek ok. 10 SLO/CRO mam obawiać się korków czy utrudnień?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 15.07.2015 07:29

grzesiek32 napisał(a):Witam!
Jadę w niedzielę ze Szczecina do Cro ok. 9 z noclegiem w Ptuj, czy przekraczając granicę w poniedziałek ok. 10 SLO/CRO mam obawiać się korków czy utrudnień?

jeśli nic się nie wydarzy po drodze (nagłe zdarzenie) to powinno być płynnie

wildthink napisał(a):To może taki objazd?
mapa

polecam, choć w godz szczytu w poranki sobotnie i tam robi się ciasno, gdyż wielu wpadło na ten sam lub kierują tam ruch
Hadler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadler » 15.07.2015 08:09

wildthink napisał(a):To może taki objazd?

mapa

Polecam, przetestowane w obu kierunkach. W razie info o zatwardzeniu na Lućko ta trasa zarówno na "tam" jak i "z powrotem". Choć tak jak pisze te kiero, wielu może wpaść na ten pomysł.
Edikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Edikol » 15.07.2015 08:11

W zeszla sobote w Ptuju bylem okolo 5 rano, po przejechaniu nowego mostu juz bylo widac korek, wiec w tyl i na Varazdin, tam na przejsciu moze ze 2 auta, jak dojechalem do Lucka to bylo kilkanascie aut ale wszystko szlo na biezaco, masakra zaczela sie przed Karlovackiem po 30 minutach przemieszczania sie do przodu w slimaczym tepie ucieklem na Plitwice a tam szybciej jak 60 nie pojechales bo autobus albo Polak przestrzegajacy bordzo przepisy ruchu drogowego, jaj go autobus wyprzedzil to troche sie rozluznilo w sumie niewiem czy polecac trase na Plitwice mialem nadzieje ze to bedzie dobra alternatywa do autostrady.
anna001
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) anna001 » 15.07.2015 13:44

Witajcie mam pytanie wybieramy się jutro po raz pierwszy na Chorwację do miejscowości Trogir Vranjica startujemy z Tarnowa którędy jechać aby ominąć ewentualne korki -którą trasę polecacie może ktoś w ostatnich dniach jechał i może pomóc .
Wstępnie myśleliśmy jechać autostradą Brno,Wiedeń itd Ale z tego co wyczytałam wcale autostradą nie oznacza szybciej...
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 15.07.2015 13:52

Na jakiej podstawie autostrada nie oznacza szybciej... pozatym czytajac ten wątek mozna dojsc do wniosku ze jadac jutro specjalnie duzej szansy na korek po drodze nie ma. Chyba ze wypadek a tego nikt nie przewidzi.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.07.2015 14:02

anna001 napisał(a):Witajcie mam pytanie wybieramy się jutro po raz pierwszy na Chorwację do miejscowości Trogir Vranjica startujemy z Tarnowa którędy jechać aby ominąć ewentualne korki -którą trasę polecacie może ktoś w ostatnich dniach jechał i może pomóc .
Wstępnie myśleliśmy jechać autostradą Brno,Wiedeń itd Ale z tego co wyczytałam wcale autostradą nie oznacza szybciej...

Z Tarnowa to pojechałbym Preszów- Koszyce - Miszkolc :)
Od Miszkolca masz przejazd 100% autostradą :)
Korki w tygodniu to chyba tylko zdarzenia losowe :)
anna001
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) anna001 » 15.07.2015 16:20

Dzięki za info właśnie rozważamy tą trasę Preszów Koszyce Miszkolc ....Na google mapa pokazuje różnicę w czasie 10min :) a czytając tu kilka wątków to straszą co niektórzy korkami na bramkach na Słoweni a tak omijamy Słowenię tylko słabsza droga do Miszkolca ...
Patrząc na mapie nie widać aby dalszy odcinek tzn od Miszkolca to już same autostrady ...Aaaa jeszcze jedno pytanko jak z opłatami ...
Sorki za tak zapewne banalne pytania dla większości zaawansowanych w karawaningu :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.07.2015 18:08

anna001 napisał(a):Dzięki za info właśnie rozważamy tą trasę Preszów Koszyce Miszkolc ....Na google mapa pokazuje różnicę w czasie 10min :) a czytając tu kilka wątków to straszą co niektórzy korkami na bramkach na Słoweni a tak omijamy Słowenię tylko słabsza droga do Miszkolca ...
Patrząc na mapie nie widać aby dalszy odcinek tzn od Miszkolca to już same autostrady ...Aaaa jeszcze jedno pytanko jak z opłatami ...
Sorki za tak zapewne banalne pytania dla większości zaawansowanych w karawaningu :)

Raz tak jechałem, winieta na Słowację ( nie wiem czy da się ominąć ) i winieta na Węgry ( to wszystko można znaleźć na forum ) od Miszkolca jest już cały czas autostrada i na granicy H/HR na pewno nie będzie korka :)
wildthink
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wildthink » 15.07.2015 19:08

wildthink napisał(a):Wyjeżdżając w sobotę ze Śląska lepiej wyjechać wcześniej 18-19, czy 22-24 biorąc pod uwagę Lucko ale i granicę SLO-CR w Macelj?

Zacytuję sam siebie, bo nie padła odpowiedź. O której lepiej jechać?
anna001
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) anna001 » 15.07.2015 19:13

Dzięki wybór ciężki ale chyba pojedziemy na Austrie okazało się że znajomy dziś pojechał trasą na Wiedeń jechał w dzień i powiedział że bez żadnych korków i problemów jest 100 km od celu ...:)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 15.07.2015 19:35

wildthink napisał(a):
wildthink napisał(a):Wyjeżdżając w sobotę ze Śląska lepiej wyjechać wcześniej 18-19, czy 22-24 biorąc pod uwagę Lucko ale i granicę SLO-CR w Macelj?

Zacytuję sam siebie, bo nie padła odpowiedź. O której lepiej jechać?

Z soboty na niedzielę większych korków nie ma, ale ja wyjechałbym wcześniej. Nie wiem gdzie na Śląsku mieszkasz, ja od siebie na granicy jestem gdzieś po 7-8 godzinach, więc gdzieś ok 2 byłbyś w Macelj. Następna godzina i jesteś pod Karlovacem. Jeśli nie jedziesz w ciemno i masz rezerwację to można gdzieś się na parkingu kimnąć. Nawet jak w niedziele rano miałbyś większy ruch, to już masz najbardziej korkujące się miejsca za sobą :wink:
dr.kokos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dr.kokos » 15.07.2015 21:30

anna001 napisał(a):Dzięki za info właśnie rozważamy tą trasę Preszów Koszyce Miszkolc ....Na google mapa pokazuje różnicę w czasie 10min :) a czytając tu kilka wątków to straszą co niektórzy korkami na bramkach na Słoweni a tak omijamy Słowenię tylko słabsza droga do Miszkolca ...

Ja tak jeżdzę z Dabrowy Tarnowskiej, autostrady Słowacja omijam, Wegry około 65 zeta miesięczna, kupuje na pierwszej stacji, Cro do Trogiru 150 zeta max w obie strony...
Jadac w tym roku na początku lipca z czwartku na piątek, korków nie odnotowałem ;)
Ostatnio edytowano 15.07.2015 21:35 przez dr.kokos, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 288
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone