Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 14.07.2015 15:22

demiane napisał(a):Czy mógłby ktoś określić w jakich dniach (pt-sob-nd) i w jakich miejscach na trasie PL-CRO robią się korki?

Wyjedź ( jeżeli jest taka możliwość ) w niedzielę i korków nie uświadczysz.
Jeżeli pojedziesz w pt w nocy lub w sobotę, spodziewaj się ich w Lučko.

Możesz to ominąć skręcając na drogę nr 1 z tym, że takich sprytnych jak Ty będzie pewnie więcej. :oczko_usmiech:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 14.07.2015 17:16

shpath napisał(a):Potwierdzam wszystkie opinie o tym, że jazda w weekend to nie najlepszy pomysł.
Wyjazd z Krakowa w piątek o 23:00 - niestety nie udało się wcześniej (planowaliśmy k. 19:00) - wystąpiły pewne komplikacje i musieliśmy tak późno wyjechać.
Trasa PL-CZ-A-SL-HR. Jazda spokojna, zgodna z przepisami. Przejazd przez PL (A4-A1), później przez Czechy i Austrię kompletnie bezproblemowy. Duży ruch, ale bez żadnego stania, jazda bardzo płynna. Granica CZ-A elegancko, bez stresu, bez zatrzęsienia.
Wjazd do Słowenii ok. godz. 6:00 rano,....

Fakt, parę godzin za późno. Dla większości pracujących weekend już od 15-tej i nawet my ruszając z Torunia jechalibyśmy z 4 godziny przed Wami - to ogromna różnica
czlowiek_bigos
Globtroter
Re: Czy utknę w korku na granicy SLO-HR?

Nieprzeczytany postnapisał(a) czlowiek_bigos » 14.07.2015 17:22

Czyli na granicy (zakładam, że w Macelj), będziesz pewnie w okolicach 8-9 rano w poniedziałek.
Nie słyszałem o korkach na granicy w poniedziałek, jedź śmiało
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 14.07.2015 19:12

Jeśli ruszasz z Katowic ok 24 i zależy Ci na szybkości, czyli Słowenia też autostradą, na granicy powinieneś około 7 -8 rano. W poniedziałek powinno być pusto.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 14.07.2015 19:20

anakin napisał(a):Możesz to ominąć skręcając na drogę nr 1 z tym, że takich sprytnych jak Ty będzie pewnie więcej. :oczko_usmiech:

Otóż to. Jadę w sobotę. Nie wiem jeszcze, o której będę na Lučko, ale będę śledził sytuację.

W razie niepomyślnych wieści, przed węzłem "zwrot przez rufę" i dalej tędy :)
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 14.07.2015 20:53

walp napisał(a):
anakin napisał(a):Możesz to ominąć skręcając na drogę nr 1 z tym, że takich sprytnych jak Ty będzie pewnie więcej. :oczko_usmiech:

Otóż to. Jadę w sobotę. Nie wiem jeszcze, o której będę na Lučko, ale będę śledził sytuację.

Nie wiem czy dobrze kombinujesz, bo żeby zjechać z autostrady A3 w kierunku Lućko to będziesz musiał odstać swoje (wszyscy skręcają) i korek w soboty zaczyna się już na A3. Jak już skręcisz w prawo to niewiele zostanie do bramek.
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 14.07.2015 21:19

Jechałem "obok Lucko" w piątek po południu, radio ostrzegało przez obustronnym znacznym ruchem, ale bez tworzenia się korków, wolałem nie ryzykować i ominąłem szczególnie, że kamery pokazywały masę samochodów bez końca.

Swoją drogą, czy ktoś może precyzyjnie podać, która kamera pokazuje ruch od Zagrzebia a która do Zagrzebia???

Poza tym od Wiednia do Drvenika bez przygód, ominąłem autostradę słoweńską przez Ptuj, ale powiem, że chyba wracając wydam te 15 euro, bo droga gówniana, kręta i można zawieszenie miejscami stracić, a nie tylko 30 minut. Choć nie powiem, drożyzna straszna jak za te kilka km.

Promy Drvenik-Sucuraj kursowały wahadłowo, więc czekanie było minimalne.

Generalnie gdyby nie marudzące dzieciaki przejazd byłby bardzo przyjemny.

Aktualnie zgłębiam infrastrukturę drogową Hvaru :wink:
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 14.07.2015 21:26

Tytusdj Na Lučko kamera pokazująca korek na większej ilości pasów ruchu to jest z południa do Zagrzebia. Ta mniejsza ilość aut i pasów ruchu od Zagrzebia :mrgreen:
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 14.07.2015 21:28

walp napisał(a):Otóż to. Jadę w sobotę. Nie wiem jeszcze, o której będę na Lučko, ale będę śledził sytuację.

Łączę się z Tobą w bólu :)
Z tym, że ja będę leciał od Ilz i Varaždin (tzn. jeszcze rozważam i też będę się decydował w zależnosci od informacji drogowych - radio, CB) -> https://www.google.pl/maps/dir/47.11643 ... 62!1m0!3e0

A chciałem w tym roku przetestować austriacką S6 :(
Ruszasz teraz w tą sobotę?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 14.07.2015 21:35

Michalm2012 napisał(a):Nie wiem czy dobrze kombinujesz, bo żeby zjechać z autostrady A3 w kierunku Lućko to będziesz musiał odstać swoje (wszyscy skręcają) i korek w soboty zaczyna się już na A3. Jak już skręcisz w prawo to niewiele zostanie do bramek.

Tylko, że ja tam będę w nocy, w najgorszym wypadku we wczesnych godzinach rannych, więc może nie będzie tak źle. :)
Jechałem już w sobotę i na A3 nie stałem.
yooshky napisał(a):Łączę się z Tobą w bólu :)

Ruszasz teraz w tą sobotę?

Dopiero 15.08 :wink:
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 14.07.2015 22:23

No jak w nocy będziesz na Lućko to raczej jedziesz w piątek. Tak czy siak w nocy nie będzie źle.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 14.07.2015 22:36

Michalm2012 napisał(a):No jak w nocy będziesz na Lućko to raczej jedziesz w piątek. Tak czy siak w nocy nie będzie źle.

Ja mam zapisane, że wyjazd w sobotę. :mrgreen:
Na Lućko będę w nocy z soboty na niedzielę, albo w niedzielę nad ranem.
wildthink
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wildthink » 15.07.2015 03:57

Wyjeżdżając w sobotę ze Śląska lepiej wyjechać wcześniej 18-19, czy 22-24 biorąc pod uwagę Lucko ale i granicę SLO-CR w Macelj?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.07.2015 04:49

Michalm2012 napisał(a):
walp napisał(a):

Nie wiem czy dobrze kombinujesz, bo żeby zjechać z autostrady A3 w kierunku Lućko to będziesz musiał odstać swoje (wszyscy skręcają) i korek w soboty zaczyna się już na A3. Jak już skręcisz w prawo to niewiele zostanie do bramek.

Tak dokładnie pewny korek na A2 i A3 przy dojeździe do Lucka :) trzeba zjechać wcześniej :)
Kafar26
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kafar26 » 15.07.2015 06:28

Dziękuje za wskazówki!:)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 287
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone