Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 13.07.2015 20:34

@tyger, odpal targeo, ustaw sobie trasę na A4, dzień tygodnia i godzinę, a wtedy pokaże gdzie się korkuje.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 13.07.2015 21:02

Wczoraj chyba znajomy wracał, i mówił że na Lucko była awaria terminali i nie można było płacić kartą....
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.07.2015 21:08

Ja wracałem wczoraj, w Lučko byłem ok 17. Terminale pracowały normalnie (płaciłem przy bramkach "automatycznych"), ale w związku z meczem Dinamo-Hajduk były korki, gdyż policja wyłapywała auta na ''splitskich blachach" i część pasów przy bramkach była zablokowana :wink:
marcintasak
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcintasak » 13.07.2015 21:58

Witam,
Wybieram się z żoną w przyszłym tygodniu czy na przejazd konieczne będą paszporty?
Chodzi mi o granicę SLO/CHOR. adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 13.07.2015 22:01

marcintasak napisał(a):Witam,
Wybieram się z żoną w przyszłym tygodniu czy na przejazd konieczne będą paszporty?
Chodzi mi o granicę SLO/CHOR. adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Czytałeś FAQ??
faq-czyli-najczesciej-zadawane-pytania-f27.html
marcintasak
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcintasak » 13.07.2015 22:17

Dzięki za info...ale akurat o Słowenii nie napisali,
rozumiem że tam również przejadę na dowód.
tyger
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyger » 13.07.2015 22:34

bzyq74 napisał(a):@tyger, odpal targeo, ustaw sobie trasę na A4, dzień tygodnia i godzinę, a wtedy pokaże gdzie się korkuje.

A powiedz mi czy informacja w trageo o średnim opóźnieniu jest co jaki czas uaktualniana ?
Azazel
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Azazel » 14.07.2015 01:10

Ok, chyba przekonaliście mnie że najgorsza fala powinna już przejść/przejechać, więc autostrada powinna być szybsza niż DK1. Choć skoro przyjedziemy jako jedni z ostatnich, to już przed wjazdem do mariny będziemy stać prawie na pewno :) Ale cóż, swoje trzeba odstać :)
Zacheusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zacheusz » 14.07.2015 06:25

Ja jechałem wczoraj. Jeśli chodzi o autostrady to wszystko sprawnie i ok. Żadnych korków, bez problemów. Ruch na autostradzie również płynny.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 14.07.2015 07:08

paulr napisał(a):Wczoraj chyba znajomy wracał, i mówił że na Lucko była awaria terminali i nie można było płacić kartą....

tia

to taka historia gdzie znajomy, znajomego, kuzynki, szwagra słyszał jak rozmawiali w autobusie że gdzieś tam chyba ktoś powiedział ...

:papa:
shpath
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) shpath » 14.07.2015 09:10

Potwierdzam wszystkie opinie o tym, że jazda w weekend to nie najlepszy pomysł.
Wyjazd z Krakowa w piątek o 23:00 - niestety nie udało się wcześniej (planowaliśmy k. 19:00) - wystąpiły pewne komplikacje i musieliśmy tak późno wyjechać.
Trasa PL-CZ-A-SL-HR. Jazda spokojna, zgodna z przepisami. Przejazd przez PL (A4-A1), później przez Czechy i Austrię kompletnie bezproblemowy. Duży ruch, ale bez żadnego stania, jazda bardzo płynna. Granica CZ-A elegancko, bez stresu, bez zatrzęsienia.
Wjazd do Słowenii ok. godz. 6:00 rano, pod koniec autostrady korek - aż do samej granicy z Chorwacją. Jazda na sprzęgle (brr, jak ja tego nie lubię!) - stracone 1,5h.
Lekkie zatrzęsienie na pierwszych bramkach w HR - kolejka by pobrać bilet. Ale przy każdej bramce stała urokliwa Chorwatka i wydawała sama bilety, żeby było szybciej. Przejazd A2 do Jankomira bezproblemowy. Przed Lucko zaczeło się. Okazało się, że jest jakaś awaria bramek. Ruchem steruje policja, przy bramkach znów urokliwe Chorwatki wydają bilety. Jakoś poszło w kilka minut.
Za bramkami super giga korek. Był jakiś wypadek - bo karetki i policmajstry na motorach gnały na sygnale. Stoimy. Na CB mówią "prawy idzie" - no to zjazd na prawy i turlamy się do przodu. Prędkość 10-20km/h, momentami 40-50km/h, niekiedy po prostu się stało - wychodziło się z auta na fajkę - aż do zjazdu do Karlovać. No koszmar. Trwało to ok 2,5h.
Później już bez problemu aż do zjazdu w Posedarje. No i jesteśmy na Pagu! :)
Czas podróży - z wszystkim ok 19h. Faktycznie mieliśmy dużo przerw po trasie - praktycznie do 1,5h (siusiu, papierosek, rozprostowanie kości, kawka).

Nie mniej jednak. Wyleczyłem się dożywotnio z jazdy w weekend.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 14.07.2015 09:57

piotrulex napisał(a):
paulr napisał(a):Wczoraj chyba znajomy wracał, i mówił że na Lucko była awaria terminali i nie można było płacić kartą....

tia

to taka historia gdzie znajomy, znajomego, kuzynki, szwagra słyszał jak rozmawiali w autobusie że gdzieś tam chyba ktoś powiedział ...

:papa:

Właśnie nie. Jest to osoba co jeździ do cro juz ponad 10 lat i od zawsze mowi ze tylko karta i opowiadal ze mieli problemy bo nie mieli gotowki. Tylko jechali na kilka samochodow i jakos nazbierali euro. Na stronie hak w komunikatach tez byla o tym informacja. Byc moze mial to szczescie ze przez caly rok raz przez jakis czas nie dzialalo i on na to trafil. U nas tez sie przeciez czasem trafia ze terminale sa czasowo nieczynne:-)
Zbog tehničkih poteškoća (blokirani POS uređaji) korisnike autoceste A1 upozoravamo da na naplati Demerje i Lučko na izlasku s autoceste isključivo mogu plaćati gotovinom.
Kafar26
Autostopowicz
Czy utknę w korku na granicy SLO-HR?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kafar26 » 14.07.2015 11:27

Witam serdecznie,

Czytam wątki i sam zastanawiam się nad korkami z dnia 02.08-03.08 (z niedzieli na poniedziałek)
Chciałbym wyjechac z Katowic w okolicach 24:00. Jadę z małym dzieckiem więc wybieram najszybszą trasę autostradami także przez Słowenię. Podzielcie się swoimi uwagami i wskazówkami czy przypadkiem nie popełniam błędu i potem odcierpie w korku kilka h.

z góry dziękuję
barti77
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti77 » 14.07.2015 12:36

Jadę pierwszy raz z rodziną na wakacje do Cro , w związku z tym że ruszmy z warmińsko mazurskiego start planujemy 01.08 rano i chcemy ruszyć przez Czechy - Austria - Słowenia - Chorwacja czytając o warunkach dróg w Czechów i korkach w Chorwacji zaczynam być pełen obaw , czy nie zmienić trasy ( jedziemy z noclegiem ) wydawałoby się że najtrudniej przejechać Polskę a tu znowu niespodzianki.
Mimo wszystko w/w trasa pasuje Mi najbardziej , no chyba że ktoś ma lepszą trasę ( a wiadomo że w stronę Chorwacji każdy chce być jak najszybciej i najsprawniej)
demiane
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) demiane » 14.07.2015 14:33

Witam serdecznie Cromaniaków
Czytają posty lekko się zagubiłem
Czy mógłby ktoś określić w jakich dniach (pt-sob-nd) i w jakich miejscach na trasie PL-CRO robią się korki? Oczywiście wykluczam zdarzenia losowe. Chciałbym ominąć te osławione korki, planując trasę.

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję z góry
Demiane
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 286
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone