Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.07.2015 12:08

wielbiciel napisał(a):A to kolega chyba dawno jechał lub miał pecha. Właśnie wróciłem jadąc przez te "zapchane Plitvice" tylko nie zauważyłem gdzie one są, tak szybko starą jedynką się jedzie. Tak samo było w sobotę tydzień temu, jak i rok temu i w 2013 też. Dziś mijałem je ok.12:30, w ubiegłą sobotę ok. 9:00, a w latach ubiegłych nie pamiętam już ale też w podobnych godzinach.
Plitvice się już chyba opatrzyły już tak nie przyciągają jak kiedyś, ponadto wciągu ostatnich 10 lat zmieniono trochę organizację ruchu: są zjazdy, droga poszerzona i trzeci pas do włączenia się więc to wszystko usprawnia ruch. Nie demonizujmy.
Zresztą dzisiaj wyjechałem z Murter o 10:30 (oddane klucze w biurze) i przez Obroviak-Gracac-Plitvice-Karlovac-autostrada-Zagrzeb-autostrada-Cekovać-Mursko Średice-Szombathely-Koszeg-S31-A3-Wiedeń-Brno-Ostrawa-Tarnowskie Góry (1045km) i o 22:15 byłem pod drzwiami domu. Jeden postój na wysokości Varażdina na tankowanie i spacer z psem (każdy musi..). Jednym słowem zero korka, Lucko (po 14:00)puste na kartach, Węgry trzy mijanki (okolica Kormend). Jeden kierowca. Już trzeci rok tak wracam i nie widzę lepszej możliwości powrotu do domu, zresztą rodzinka też.
Polecam wszystkim.

A ja wczoraj jechałem później ,bo nam się zachciało ostatniej kąpieli w Jadranie :wink: . I jak jazda D1 jeden poszła bardzo sprawnie tak postałem sobie na A1. Co najlepsze, wczoraj bardziej się opłacało jechać na bramki "gotówkowe", wszystko przez mecz Dinamo - Hajduk który o 19 odbywał się w Zagrzebiu. Policja zatrzymywała samochody ze "splickimi tablicami" akurat na końcu, tam gdzie pasy "bezgotówkowe" się kończą i mieli ich eskortować aż na stadion. Zaraz po zapłaceniu kartą stanąłem w korku i dojazd do jego końca zajął mi prawie godzinę :?
Zawsze planuję dokładnie trasę żeby nie wpaść w korki a tu rozłożył mnie mecz :oczko_usmiech: :mrgreen:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 13.07.2015 12:22

dids76 napisał(a):Zawsze planuję dokładnie trasę żeby nie wpaść w korki a tu rozłożył mnie mecz :oczko_usmiech: :mrgreen:

Na przyszły rok, do działań logistycznych musisz wziąć pod uwagę terminarz ligii chorwackiej. :D
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.07.2015 12:32

walp napisał(a):
dids76 napisał(a):Zawsze planuję dokładnie trasę żeby nie wpaść w korki a tu rozłożył mnie mecz :oczko_usmiech: :mrgreen:

Na przyszły rok, do działań logistycznych musisz wziąć pod uwagę terminarz ligii chorwackiej. :D

Po prostu wychodzi na to że choćbyś nie wiem jak planował to zawsze może się coś "wysrać" i będziesz stał po drodze :oczko_usmiech: :mrgreen:
Miszczu123
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miszczu123 » 13.07.2015 12:36

Witam,

Mam pytanko, czy na A7 - bramki za Rupą jest osobny pas do płacenia kartą ?.

Dzieki
bl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bl » 13.07.2015 13:01

aguua napisał(a):Biorę pod uwage dwie opcje:
1. Maribor-Celje-Krsko-Novo Mesto-granica w Metlika-na autostrade w Karlovac...
2.Ptuj-granica w Ormoż-Varazdin-na autostrade w Bartolovec-poprzez Sesvete do Zagrzebia....

Drugia opcja raczej nie eliminuje problemu w Lucko. w zwiazku z tym czy ktoś może objezdzał Lucko z tej strony i moze mnie pokierowac?

Czy ta pierwsza trasa nie składa sie z samych serpentyn i przepasci ?
Jesli ktos wyprobowa te trasy to moze sie orientuje jakie jest tam natezenie ruchu w sezonie? tzn chcialabym jechac płynnie, bez stania w długich kolejkach.

Kilka razy przejechałem tę pierwszą trasę w sobotę, na początku lipca. Trochę zakrętów, ale bez ekstremów, przepaści nie zaobserowałem. Na przejściu granicznym w Metlice bywałem około południa, w kolejce góra dwa-trzy samochody. Ruch niezbyt wielki.
nowy100
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowy100 » 13.07.2015 17:31

bl napisał(a):
aguua napisał(a):Biorę pod uwage dwie opcje:
1. Maribor-Celje-Krsko-Novo Mesto-granica w Metlika-na autostrade w Karlovac...
2.Ptuj-granica w Ormoż-Varazdin-na autostrade w Bartolovec-poprzez Sesvete do Zagrzebia....

Drugia opcja raczej nie eliminuje problemu w Lucko. w zwiazku z tym czy ktoś może objezdzał Lucko z tej strony i moze mnie pokierowac?

Czy ta pierwsza trasa nie składa sie z samych serpentyn i przepasci ?
Jesli ktos wyprobowa te trasy to moze sie orientuje jakie jest tam natezenie ruchu w sezonie? tzn chcialabym jechac płynnie, bez stania w długich kolejkach.

Kilka razy przejechałem tę pierwszą trasę w sobotę, na początku lipca. Trochę zakrętów, ale bez ekstremów, przepaści nie zaobserowałem. Na przejściu granicznym w Metlice bywałem około południa, w kolejce góra dwa-trzy samochody. Ruch niezbyt wielki.

Tez planuję taka drogę powrotną (opcja nr.1), ponieważ będę wracać w sobotę 1 sierpnia, ok. 13.00 na bramkach w Lucko może być ciężko. Do Chorwacji planuję tradycyjną trasą(24 na 25 lipiec), na granicy powinienem być ok. 1.00 i ok. 2.00 na bramkach. Może będzie luźno.
Ostatnio edytowano 13.07.2015 19:07 przez nowy100, łącznie edytowano 1 raz
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 13.07.2015 17:38

broodzio napisał(a):Jako, że to mój pierwszy post na forum zacznę od: Dzień dobry :)

wielbiciel napisał(a):Zresztą dzisiaj wyjechałem z Murter o 10:30 (oddane klucze w biurze) i przez Obroviak-Gracac-Plitvice-Karlovac-autostrada-Zagrzeb-autostrada-Cekovać-Mursko Średice-Szombathely-Koszeg-S31-A3-Wiedeń-Brno-Ostrawa-Tarnowskie Góry (1045km)

W sierpniu będę jechał z Katowic do Paksotane. Od 2 tygodni czytam forum i głowię się nad koncepcją dojazdu na miejsce i bardzo zaciekawiła mnie Twoja koncepcja powrotu (rozumiem, że dojazd do Chorwacji odbywał się tą samą trasą). Będziemy podróżować z dwoma dzieciakami i psem więc trasa CZ-A-ominięcie autostady w SLO-HR trochę mnie odstrasza ze względu na duże prawdopodobieństwo korków (szczyt sezonu). Czy możesz podać jakieś dodatkowe info: gdzie można zrobić postój na wybieganie dzieciaków i psa/rozprostowanie kości.

Ostatni raz jechałem do Chorwacji (Murter :D ) ponad 10 lat temu przez SK-HU i pewnie dużo się od tego czasu zmieniło. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Jadąc do jechałem przez Graz z objazdem przez M-L-P z zamiarem przejechania bramek Lucko w nocy. W tym roku wyjechałem niestety późno bo o 20, więc bramki mijałem przed 4 rano przez co byłem mocno zmęczony.
Sensownie jest wyjechać ok 18 wtedy bramki Lucko mijam ok. 2 w nocy. Taka godzina ma też tą zaletę że mój psiak jat wyćwiczony na pewne pory dnia a taką jest godzina 22-22:30 a wtedy jestem za Wiedniem na miejscu postojowym :
https://www.google.pl/maps/@47.9095701, ... a=!3m1!1e3
Następnie nocna jazda objazdem w SLO lub nie i postój na pierwszej stacji za bramkami na małe spanko.
Jazdę nocną planuję tylko autostradą z niewielkimi objazdami, tak jest szybciej i bezpiecznej.
Jadąc z psem zawsze rozkładam czas postojów pod niego. Jako że celem jest minąć bramki w nocnej porze, resztę podróży (o poranku) kontynuuję w dowolnym wariancie.
Przy drogach krajowych jest wiele miejsc postojowych i w każdej chwili można się zatrzymać. Na autostradzie tylko stacje paliw ale te mają w większości spore miejsca postojowe z dużą ilością "zielonego".
Ważna sprawa : zawsze ze sobą trzeba mieś woreczki i zbierać po swoim psiaku, nawet małym.
Powrót z wakacji zawsze (trzeci raz) w wariancie jaki opisałem w poprzednim poście.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 13.07.2015 17:45

dids76 napisał(a):
wielbiciel napisał(a):A to kolega chyba dawno jechał lub miał pecha. Właśnie wróciłem jadąc przez te "zapchane Plitvice" tylko nie zauważyłem gdzie one są, tak szybko starą jedynką się jedzie. Tak samo było w sobotę tydzień temu, jak i rok temu i w 2013 też. Dziś mijałem je ok.12:30, w ubiegłą sobotę ok. 9:00, a w latach ubiegłych nie pamiętam już ale też w podobnych godzinach.
Plitvice się już chyba opatrzyły już tak nie przyciągają jak kiedyś, ponadto wciągu ostatnich 10 lat zmieniono trochę organizację ruchu: są zjazdy, droga poszerzona i trzeci pas do włączenia się więc to wszystko usprawnia ruch. Nie demonizujmy.
Zresztą dzisiaj wyjechałem z Murter o 10:30 (oddane klucze w biurze) i przez Obroviak-Gracac-Plitvice-Karlovac-autostrada-Zagrzeb-autostrada-Cekovać-Mursko Średice-Szombathely-Koszeg-S31-A3-Wiedeń-Brno-Ostrawa-Tarnowskie Góry (1045km) i o 22:15 byłem pod drzwiami domu. Jeden postój na wysokości Varażdina na tankowanie i spacer z psem (każdy musi..). Jednym słowem zero korka, Lucko (po 14:00)puste na kartach, Węgry trzy mijanki (okolica Kormend). Jeden kierowca. Już trzeci rok tak wracam i nie widzę lepszej możliwości powrotu do domu, zresztą rodzinka też.
Polecam wszystkim.

A ja wczoraj jechałem później ,bo nam się zachciało ostatniej kąpieli w Jadranie :wink: . I jak jazda D1 jeden poszła bardzo sprawnie tak postałem sobie na A1. Co najlepsze, wczoraj bardziej się opłacało jechać na bramki "gotówkowe", wszystko przez mecz Dinamo - Hajduk który o 19 odbywał się w Zagrzebiu. Policja zatrzymywała samochody ze "splickimi tablicami" akurat na końcu, tam gdzie pasy "bezgotówkowe" się kończą i mieli ich eskortować aż na stadion. Zaraz po zapłaceniu kartą stanąłem w korku i dojazd do jego końca zajął mi prawie godzinę :?
Zawsze planuję dokładnie trasę żeby nie wpaść w korki a tu rozłożył mnie mecz :oczko_usmiech: :mrgreen:

A ja się zastanawiałem dlaczego policja i telewizja ustawia się na końcu pasów bezgotówkowych, jeszcze ruch wstrzymali bo w poprzek autostrady przejechali.
A i wyjaśniło się też skąd takie małe zielone Tiko z flagami pomykało na DC1 po 145km/h, że trudno było za nim nadążyć silniejszym i większym.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.07.2015 17:46

Miszczu123 napisał(a):Witam,

Mam pytanko, czy na A7 - bramki za Rupą jest osobny pas do płacenia kartą ?.

Dzieki

Czlowieku, tam sie placi 8 kun czyli 1 euro lub 4 zlote :wink:

Dzisiaj tam jechalem i dajesz kuny lub euro, nikt nie placi karta takie drobne :!:
Nie ma korkow, placisz z gory za przejazd

Na przejsciu Starod-Pasjak dzisiaj ostro trzepali

:roll:
Wszyscy podejrzani od razu na bok,
Brali wszystkich Szwajcarow. Rumunow, Bosniakow i kopali :roll:
Puszczali bez kontroli reszte

Bardzo fajnie sie jechalo z Mestre do Punat, zero korkow wszedzie, ruch kolo Rijeki maly :D
tyger
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyger » 13.07.2015 17:58

tyger napisał(a):dzisiaj oglądając TVN 24 mówili że A-4 w kierunku Opola była zakorkowana. Interesuje mnie jak tam jest w godzinach rannych ok 8-9 Gdzieś ktoś podawał namiary na fajne forum autostradowe może kojarzycie co to za forum

I co nikt nic nie wie ???????????
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 13.07.2015 18:01

Adax napisał(a):Trochę z innej beczki: tym razem jedziemy na Istrię przez Lublanę z winietą, czyli bez objazdu via Mureck :)
1. czy ta autostrada jest podobnej jakości jak w CRO?
2. Czy w tych dniach są jakieś remonty, itp na autostradzie w SLO?
Pozdrav

Nie wiem jaki standard prezentują chorwackie autostrady bo przejechałem tylko kawałeczek Istrijský ypsilon, ale wg mnie nie masz się czego obawiać. Najgorsze z trójki - CZ, A, SLO były czeskie autostrady.
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 13.07.2015 18:03

tyger napisał(a):
tyger napisał(a):dzisiaj oglądając TVN 24 mówili że A-4 w kierunku Opola była zakorkowana. Interesuje mnie jak tam jest w godzinach rannych ok 8-9 Gdzieś ktoś podawał namiary na fajne forum autostradowe może kojarzycie co to za forum

Może chodzi o skyscrapercity.com
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 13.07.2015 19:19

Lednice napisał(a):
Czlowieku, tam sie placi 8 kun czyli 1 euro lub 4 zlote :wink:

Dzisiaj tam jechalem i dajesz kuny lub euro, nikt nie placi karta takie drobne :!:
...

Wszędzie gdzie się da płacę kartą więc i mniejsze kwoty przytrafia nam się płacić. Nie widzę w tym nic nadzwyczajnego :)
Iwona88
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona88 » 13.07.2015 19:25

W tej chwili zablokowana jest droga S1 w kierunku Cieszyna przed Jasienicą. Poważny wypadek, utrudnienia mają potrwać do późnych godzin nocnych.
tyger
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyger » 13.07.2015 19:58

KarKoz napisał(a):
tyger napisał(a):

Może chodzi o skyscrapercity.com

O właśnie o to chodziło. Lecz nie mogę sie tam zareejestrowac ale to juz cos poczytac mozna
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 285
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone