Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 12.07.2015 17:25

No i dojechałem. 16h 1250km. Najgorsza masakra na granicy Slo -Hr o 5,00 podobno jest zmiana straży granicznej i staliśmy 1,5 nie wiadomo dlaczego. A4 od Wrocławia do Opola omijać szerokim łukiem. Trochę robót w Czechach, w Wiedniu i Austrii i zaraz za granicą na Aucocjescie w kierunku na Lućko. W nocy w Niedzielę to nie przeszkadza. Marnie i wąsko od Mikulov pod Wiedeń.Ogólnie ruch duży, ale da się przejechać. Ceny paliwa Pb okolice Wiednia 1.49E, okolice Zagrzebia 10.42Kuny
brown
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) brown » 12.07.2015 17:52

Wracałem z okolic Makarskiej w piątek. Wyjazd ok. 9:15, o 14 byłem w Zagrzebiu w ambasadzie (zgubiony dowód). O 13:30 w Lucko korek na ok. 10 minut patrząc od południa, w przeciwną stronę luz. Z Zagrzebia po załatwieniu paszportu (1h), spacerze po centrum i obiedzie wyjechałem po 19. Macelj o 20 w stronę domu bez najmniejszego problemu. Widząc to co działo się w stronę Chorwacji zacząłem się zastanawiać co skłania ludzi do wyjazdów z piątku na sobotę? Chyba lepiej wyjechać dzień później niż stracić go w korkach. O 20 na granicy słoweńsko-chorwackiej było już ciasno, sznur samochodów stojących przed kontrolą i kawałek dalej jadących 10-20km/h w odstępach 5m. Jadąc potem przez Austrię i Czechy szczególnie na odcinku w okolicach Mikulova ruch na południe bardzo duży. Sobotni ranek w Macelj i Lucko musiał być ciężki.
Jadąc w obie strony w nocy przez Czechy i Austrię jest kilka zwężeń ale nie stwarzają one problemów. W drodze powrotnej przy wjazdach do tuneli w Chorwacji dwa razy mijałem policjantów z radarem. Obaj trzymali szybszych.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 12.07.2015 22:36

FUX napisał(a):Autostradą.
W okolicach Plitvic można zakwitnąć na dłużej. Tam się blokuje przez pojazdy włączające się do ruchu z parkingów przy wodospadach.
Ze trzy lata temu pojechaliśmy właśnie dlatego przez góry. Spaliśmy w Ratoke i kilka km od tej miejscowości w kierunku Plitvic wszystko zamarło.

A to kolega chyba dawno jechał lub miał pecha. Właśnie wróciłem jadąc przez te "zapchane Plitvice" tylko nie zauważyłem gdzie one są, tak szybko starą jedynką się jedzie. Tak samo było w sobotę tydzień temu, jak i rok temu i w 2013 też. Dziś mijałem je ok.12:30, w ubiegłą sobotę ok. 9:00, a w latach ubiegłych nie pamiętam już ale też w podobnych godzinach.
Plitvice się już chyba opatrzyły już tak nie przyciągają jak kiedyś, ponadto wciągu ostatnich 10 lat zmieniono trochę organizację ruchu: są zjazdy, droga poszerzona i trzeci pas do włączenia się więc to wszystko usprawnia ruch. Nie demonizujmy.
Zresztą dzisiaj wyjechałem z Murter o 10:30 (oddane klucze w biurze) i przez Obroviak-Gracac-Plitvice-Karlovac-autostrada-Zagrzeb-autostrada-Cekovać-Mursko Średice-Szombathely-Koszeg-S31-A3-Wiedeń-Brno-Ostrawa-Tarnowskie Góry (1045km) i o 22:15 byłem pod drzwiami domu. Jeden postój na wysokości Varażdina na tankowanie i spacer z psem (każdy musi..). Jednym słowem zero korka, Lucko (po 14:00)puste na kartach, Węgry trzy mijanki (okolica Kormend). Jeden kierowca. Już trzeci rok tak wracam i nie widzę lepszej możliwości powrotu do domu, zresztą rodzinka też.
Polecam wszystkim.
paw_el
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paw_el » 13.07.2015 06:39

Gajdex napisał(a):No bo chyba nie przez Wegry .... co ?

Jedyna sensowna i obecnie najlepsza droga to przez Słowację i Węgry
paw_el
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paw_el » 13.07.2015 06:39

AgataHubert napisał(a):Ja również startuję za tydzień w niedzielę. W Czechach bede ok. 10-11. Jedziemy tą drogą pierwszy raz, w związku z tym mam pytanie:
lepiej jechać na Mikulov czy Brzecław? Która trasa lepsza i szybsza?

zdecydowanie Mikulov
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 13.07.2015 07:15

brown napisał(a):... Widząc to co działo się w stronę Chorwacji zacząłem się zastanawiać co skłania ludzi do wyjazdów z piątku na sobotę? Chyba lepiej wyjechać dzień później niż stracić go w korkach. O 20 na granicy słoweńsko-chorwackiej było już ciasno ...

my też jeździmy z piątku na sobotę z tym że jak wyjedziemy w piątek po robocie o 15 to w cro jesteśmy w sobotę o 8 wiec i granicę SLO-HR robimy w nocnej godzinie. Stoimy może z 20 minut. Powodów takiej jazdy jest kilka
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.07.2015 07:53

wielbiciel napisał(a):.........

Jechaliśmy 3 lata temu.
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 13.07.2015 08:03

piotrulex napisał(a):
brown napisał(a):... Widząc to co działo się w stronę Chorwacji zacząłem się zastanawiać co skłania ludzi do wyjazdów z piątku na sobotę? Chyba lepiej wyjechać dzień później niż stracić go w korkach. O 20 na granicy słoweńsko-chorwackiej było już ciasno ...

my też jeździmy z piątku na sobotę z tym że jak wyjedziemy w piątek po robocie o 15 to w cro jesteśmy w sobotę o 8 wiec i granicę SLO-HR robimy w nocnej godzinie. Stoimy może z 20 minut. Powodów takiej jazdy jest kilka

my jeździmy podobnie i problemu nie ma,wyjeżdżamy ciut szybciej bo z dzieciakami więcej postojów a teraz jeszcze pisura z nami jedzie,dłuższa pauza w mc przed Wiedniem,potem spanko najepiej za Lucko i rano sniadanie a potem już sama przyjemność jazdy :)
najważniejsze nie spinać się podróżą-przecież po trzaśnięciu drzwiami auta pod domem zaczynamy urlop,a nie po dojeździe do apartmana :D
aguua
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) aguua » 13.07.2015 08:18

witajcie,
W tym roku pierwszy raz wyjezdzamy do Cro. Niestety z Warszawy wyjezdzamy w piatek z noclegiem w Sebersdorf w Austrii. Tak wyszło ze względu na termin w apartamentach w CRO :(
A poniewaz czytam to forum i juz wiem ze dojade w sobote w najgorszych mozlliwych godzinach do Macelj ok 10 i potem do Lucko ok 11 to chcialabym prosic o pomoc w wyborze najdogodniejszej drogi objazdu.
Biorę pod uwage dwie opcje:
1. Maribor-Celje-Krsko-Novo Mesto-granica w Metlika-na autostrade w Karlovac...
2.Ptuj-granica w Ormoż-Varazdin-na autostrade w Bartolovec-poprzez Sesvete do Zagrzebia....

Drugia opcja raczej nie eliminuje problemu w Lucko. w zwiazku z tym czy ktoś może objezdzał Lucko z tej strony i moze mnie pokierowac?

Czy ta pierwsza trasa nie składa sie z samych serpentyn i przepasci ?
Jesli ktos wyprobowa te trasy to moze sie orientuje jakie jest tam natezenie ruchu w sezonie? tzn chcialabym jechac płynnie, bez stania w długich kolejkach.

i jeszcze dwa głupie pytania:
Na granicy SLO/CRO nadal sprawdzaja paszporty mimo ze Cro jest w UE?

Czy bramki do placenia karta sa zawsze po prawej stronie? Rozumiem ze jest jakis zjazd sporo wczesniej?
Czy oznaczenia po chorwacku/obrazki sa na tyle czytelne ze bedze wiedziala gdzie sie kierowac?

Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam wszystkich Cromaniaków
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.07.2015 08:33

aguua napisał(a): ....

Tak - dokumenty są sprawdzane.
Chorwacja jest w UE - ale jeszcze nie jest w strefie Schengen.
Jeśli spełni warunki. to może wejdzie w 2016 roku.
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 13.07.2015 09:00

paw_el napisał(a):
AgataHubert napisał(a):Ja również startuję za tydzień w niedzielę. W Czechach bede ok. 10-11. Jedziemy tą drogą pierwszy raz, w związku z tym mam pytanie:
lepiej jechać na Mikulov czy Brzecław? Która trasa lepsza i szybsza?

zdecydowanie Mikulov

Moje wrażenia:
jadąc do HR w Mikulov byłem nad ranem z piątku na sobotę, kolejka do zatankowania LPG na stacji Shell, duży ruch i jakoś tak tłoczno...
wracając (sobota wieczór) po zjeździe z autostrady w A zrobiło się tłoczno, do świateł podjeżdżało się na 2-3 razy, zatem za radą navi odbiłem w prawo i na Breclav, zdecydowanie luźniej, LPG bez problemu w CZ
Zatem, ja następnym razem walę na Breclav...
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 13.07.2015 09:10

Janusz Bajcer napisał(a):
aguua napisał(a): ....

Tak - dokumenty są sprawdzane.
Chorwacja jest w UE - ale jeszcze nie jest w strefie Schengen.
Jeśli spełni warunki. to może wejdzie w 2016 roku.

Sprawdzane to dużo powiedziane, czasami są liczone wzrokiem w wyciągniętej ręce i porównane z ilością osób w aucie.Baczniej zerkają jak jedzie się z dzieckiem ale "sprawdzeniem" paszportu to też bym raczej nie nazwał

W zeszłym roku paszport córki odbierałem z godzinę wcześniej niz planowany wyjazd. Jakby nie zdążyli zrobić i tak byśmy pojechali na tym przeterminowanym i musielibyśmy mieć strasznego pecha aby mieć kłopot z przekroczeniem jakiejkolwiek granicy
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 13.07.2015 11:17

Trochę z innej beczki: tym razem jedziemy na Istrię przez Lublanę z winietą, czyli bez objazdu via Mureck :)
1. czy ta autostrada jest podobnej jakości jak w CRO?
2. Czy w tych dniach są jakieś remonty, itp na autostradzie w SLO?
Pozdrav
tyger
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyger » 13.07.2015 11:33

dzisiaj oglądając TVN 24 mówili że A-4 w kierunku Opola była zakorkowana. Interesuje mnie jak tam jest w godzinach rannych ok 8-9 Gdzieś ktoś podawał namiary na fajne forum autostradowe może kojarzycie co to za forum
Ostatnio edytowano 13.07.2015 17:58 przez tyger, łącznie edytowano 1 raz
broodzio
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) broodzio » 13.07.2015 11:44

Jako, że to mój pierwszy post na forum zacznę od: Dzień dobry :)

wielbiciel napisał(a):Zresztą dzisiaj wyjechałem z Murter o 10:30 (oddane klucze w biurze) i przez Obroviak-Gracac-Plitvice-Karlovac-autostrada-Zagrzeb-autostrada-Cekovać-Mursko Średice-Szombathely-Koszeg-S31-A3-Wiedeń-Brno-Ostrawa-Tarnowskie Góry (1045km)

W sierpniu będę jechał z Katowic do Paksotane. Od 2 tygodni czytam forum i głowię się nad koncepcją dojazdu na miejsce i bardzo zaciekawiła mnie Twoja koncepcja powrotu (rozumiem, że dojazd do Chorwacji odbywał się tą samą trasą). Będziemy podróżować z dwoma dzieciakami i psem więc trasa CZ-A-ominięcie autostady w SLO-HR trochę mnie odstrasza ze względu na duże prawdopodobieństwo korków (szczyt sezonu). Czy możesz podać jakieś dodatkowe info: gdzie można zrobić postój na wybieganie dzieciaków i psa/rozprostowanie kości.

Ostatni raz jechałem do Chorwacji (Murter :D ) ponad 10 lat temu przez SK-HU i pewnie dużo się od tego czasu zmieniło. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 284
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone