Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 11.07.2015 18:26

No to będę wypatrywać Golfa. Powodzenia.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 11.07.2015 18:34

Co do planowania trasy przejazdu do Chorwacji przez A4. Co kilka dni wypadki. Dzisiaj kolejny http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/ ... ,id,t.html
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 11.07.2015 20:04

yooshky napisał(a):
te kiero napisał(a):
yooshky napisał(a):
te kiero napisał(a):oczywiście, jechałem tak bardzo płynnie 2x (granice przekraczając w Ormoz i Srediste ob Dravi)

Lučko mnie nie przytrzyma? Za tydzień będę startował z domu z piątku na sobotę (niestety) ok 0:00.
W rejonie Lučko powinienem być ok 8:00

nie no Lucko powinieneś mieć bankowo postój :!: omijałem przez małą mieścinę Kerestinec i na DK 1

Mimo, że chcę pojechać tak? -> https://www.google.com/maps/dir/47.1441 ... d0!1m0!3e0
Jest jakiś błąd w Google i nie chce cały czas prowadzić drogą nr 1...

niektórzy wpadli na ten sam pomysł objazdu Lućko i czasem tam też się blokuje, ale warto spróbować jak będziesz jechał obwodnicą i przed węzłem będzie korek na pasie w kierunku Lućko
marecki27
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecki27 » 11.07.2015 22:38

Witam szanownych cromaniaków,mam pytanko,09.08 wybieram się do Orebic.Czy warto pchac się na prom z Ploce,czy lepiej pognać na kołach przez BiH?
Pozdrawiam.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 12.07.2015 00:19

marecki27 napisał(a):Czy warto pchac się na prom z Ploce,czy lepiej pognać na kołach przez BiH?

Ze względu na większe doznania, polecam pognać na kołach. :D
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 12.07.2015 08:24

walp napisał(a):
marecki27 napisał(a):Czy warto pchac się na prom z Ploce,czy lepiej pognać na kołach przez BiH?

Ze względu na większe doznania, polecam pognać na kołach. :D

Potwierdzam :lol:
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 12.07.2015 09:58

Również potwierdzam.
Na kołach powinno też być ciut szybciej niż promem Ploče-Trpanj i później dojazd do Orebić.
Prom płynie ok 1h + 0,5h dojazd Trpanj-Orebić, doliczyć trzeba załadunek i rozładunek.
Jazda na około wyjdzie ~2h (będzie ze 120 km), na granicy BiH machają ręką jak w Macelj.

Edit: jadąc na kołach pamiętaj o zielonej karcie...
mario1969
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario1969 » 12.07.2015 13:12

wczoraj wracając do Polski korek w Lućko 9km ,zjechałem zjazd wcześniej i po 20 minutach byłem na autostradzie za bramkami ,ta że można tam spokojnie jechać
Wolifek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wolifek » 12.07.2015 14:16

endrius napisał(a):Raport z przejścia BiH, Neum. Właśnie przejechaliśmy w drodze z Pelješaca. W tym kierunku w miarę luz. Natomiast na południe do wjazdu na BiH sznur aut na jakieś 3km, potem kolejne przejście to samo i ciągle suną nowe.

To ja dodam swój raport, bo my pchaliśmy się właśnie w stronę Peljesaca -
sobota ok 12:55 kolejka zaczęła się tuż przed tablicą Klek (3,3km do przejścia), ale poszło w miarę sprawnie w pół godziny (na przejściu dla aut z UE nawet nie sprawdzali paszportów, ale już np. Szwajcarów musieli opieczętować :).
Potem parę minut relaksu z jazdy do Neum i już w Neum koniec ogonka do kolejnej granicy (ok 5,7km). Tu już się ślimaczyło 1,5h, upał, auta nagrzane (jakimś Chorwatkom wyglądającego na parę lat VW klęknął i laweta jeszcze przebijała się przez korek). A ja tylko patrzyłem jak termometr na zewnątrz pokazywał coraz wyższą temperaturę (dobiło do 42 st. C).

Tak że w sobotę na Peljesac może lepiej próbować promem z Ploce.

W przeciwnym kierunku od Dubrownika na obu przejściach był o tej porze luz.
wildthink
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wildthink » 12.07.2015 15:01

A jak sprawa wygląda w niedzielę w okolicach g. 10-14. Czy na granicy z BiH należy się spodziewać dłuższych postojów - bo też mam dylemat na kołach czy promem?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 12.07.2015 15:48

wildthink napisał(a):A jak sprawa wygląda w niedzielę w okolicach g. 10-14. Czy na granicy z BiH należy się spodziewać dłuższych postojów - bo też mam dylemat na kołach czy promem?

jeśli chodzi Ci o Neum, to przed południem, może być tłoczno, gdyż sporo ludzi wybiera zwykle się w weekend do Dubrownika
Azazel
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Azazel » 12.07.2015 16:24

Jako że to mój pierwszy post tutaj, witam wszystkich miłośników Chorwacji!

Za niespełna 3 tygodnie pojawię się tam i ja :) Mam jednak pytanie odnośnie dojazdu z nietypowego kierunku, bo z Niemiec, a konkretnie szczegółów czego mogę się spodziewać, ponieważ tą trasą i w takim terminie jeszcze nie jechałem.

Ruszamy w piątek 30 lipca z samego rana z Kolonii, natomiast miejsce docelowe to marina w Sukosanie. Po drodze załatwiamy sprawę w Karlsruhe i dalej kierując się na München i Salzburg do austriackiego St. Michael im Lungau gdzie mamy nocleg (jak czas pozwoli po drodze zajedziemy do Hallstatt). Dalej, w sobotę z samego rana ruszamy przez Villach, zajeżdżając nad Jez. Bled i wąwóz Vintgar.
I tutaj zaczynają się schody :) Z Bled w dalszą podróż planujemy ruszyć ok. godz. 12stej, oczywiście autostradą przez Lublanę i dalej. Z Bled do Sukosanu jest 400km, Google pokazuje 4h jazdy. ALE - to będzie sobota, a to bardzo zmienia postać rzeczy :( Wiedząc o korkach w okolicach Zagrzebia, planujemy w Novym Miescie zjechać z autostrady i pojechać drogą nr 105 przez góry, i wyjechać przy Karlovacu. Jestem świadom że nie my jedni wpadniemy na taki pomysł, niemniej wydaje mi się to bezpieczniejsza opcja niż jazda dookoła autostradą przez Zagrzeb, z przebijaniem się przez "słynne" Lucko.

I teraz pytanie co dalej - autostrada czy DK nr 1 przez Slunj i Plitvickie? Autostrada, to duże ryzyko korków, plus przez natężenie ruchu prędkość podróżna to też nie będzie raczej 130 na tempomacie. Teoretycznie, Google pokazuje że autostrada jest o 1h szybsza.
Pytanie czy ktoś jechał i może powiedzieć jak to się ma do rzeczywistości w tym najgorszym szczycie jakim jest sobota (i to w środku wysokiego sezonu 1 sierpnia)? Wiadomo, każdy tydzień może być trochę inny, ale jakiś punkt wyjścia też warto mieć :)
Może jechać autostradą, a starać się objechać tylko jakieś newralgiczne miejsca? (typu rozjazd na Rijekę, miejsca gdzie są jakieś roboty/zwężenia, najpopularniejsze zjazdy itp)

A jeżeli bardziej pewną opcją jest DK nr 1, to czy realne jest pokonanie odcinka od Karlovaca do rozjazdu za miejscowością Udbina (135km) w około 2h? I czy jadąc tędy, lepiej odbić tutaj w drogę 522 i wjechać dalej na autostradę, czy obu zjazdach na Zadar (do Sukosanu to szczególnie Zadar 2) może być masakra (nie mylić z Makarska=] ), i lepiej to objechać jadąc ciągle DK1i dopiero w Gracac odbić w drogę 27 i dalej przez Karin (Dolny i Górny) i Smilcic na ekspresówkę 424 (lub równoległą 502 wzdłuż lotniska) do Sukosanu?

W Sukosanie musimy być ok. 18-19, bo będąc wcześniej i tak byśmy czekali na wydanie łodzi. Czy zatem 6-7h na pokonanie 400km z Bledu to wystarczający zapas czasu? Którą trasę byście polecali w takim terminie?
Ruszając z Bledu ok godz. 12stej, w Karlovacu wg Google powinniśmy być ok. 14stej. Zakładam że przejście graniczne SLO-HR na drodze nr 105/6 w Metlice jest raczej jak inne, gdzie nie traci się jakoś szczególnie dużo czasu.
Przy okazji uprzedzę, że inny termin podróży z różnych względów nie jest możliwy.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc i sugestie.

Pozdrawiam,
Michał
Ostatnio edytowano 12.07.2015 16:33 przez Azazel, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.07.2015 16:29

Autostradą.
W okolicach Plitvic można zakwitnąć na dłużej. Tam się blokuje przez pojazdy włączające się do ruchu z parkingów przy wodospadach.
Ze trzy lata temu pojechaliśmy właśnie dlatego przez góry. Spaliśmy w Ratoke i kilka km od tej miejscowości w kierunku Plitvic wszystko zamarło.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 12.07.2015 16:33

Azazel napisał(a):J
I tutaj zaczynają się schody :) Z Bled w dalszą podróż planujemy ruszyć ok. godz. 12stej, oczywiście autostradą przez Lublanę i dalej. Z Bled do Sukosanu jest 400km, Google pokazuje 4h jazdy. ALE - to będzie sobota, a to bardzo zmienia postać rzeczy :( Wiedząc o korkach w okolicach Zagrzebia, planujemy w Novym Miescie zjechać z autostrady i pojechać drogą nr 105 przez góry, i wyjechać przy Karlovacu. Jestem świadom że nie my jedni wpadniemy na taki pomysł, niemniej wydaje mi się to bezpieczniejsza opcja niż jazda dookoła autostradą przez Zadar, z przebijaniem się przez "słynne" Lucko.

również omijałbym w tym wypadku Lućko, jak piszesz przez góry na Karlovac lub pojechałbym taką trasę przez Rupę
Azazel napisał(a):I teraz pytanie co dalej - autostrada czy DK nr 1 przez Slunj i Plitvickie? Autostrada, to duże ryzyko korków, plus przez natężenie ruchu prędkość podróżna to też nie będzie raczej 130 na tempomacie. Teoretycznie, Google pokazuje że autostrada jest o 1h szybsza.
Pytanie czy ktoś jechał i może powiedzieć jak to się ma do rzeczywistości w tym najgorszym szczycie jakim jest sobota (i to w środku wysokiego sezonu 1 sierpnia)? Wiadomo, każdy tydzień może być trochę inny, ale jakiś punkt wyjścia też warto mieć :)

za Karlovacem na autostradzie będziesz ok. 14:30-15:00, więc powinno już być płynnie
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 12.07.2015 16:47

Azazel napisał(a):W Sukosanie musimy być ok. 18-19, bo będąc wcześniej i tak byśmy czekali na wydanie łodzi. Czy zatem 6-7h na pokonanie 400km z Bledu to wystarczający zapas czasu? Którą trasę byście polecali w takim terminie?

Witaj.

Pojechałbym autostradą, tak jak proponuje te kiero, bądź wg Twojego pomysłu, tą trasą

W obu wersjach 6-7 godz. to czas realny na pokonanie trasy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 283
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone