Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wos71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wos71 » 29.01.2012 17:19

Czyli generalnie powrót w sobotę jest najgorszy!A wracał ktoś w piątek?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.01.2012 17:24

Tak. Sobotę odpuść. Każdy inny dzień za wyjątkiem świat w cro.
Daniellos76
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Daniellos76 » 08.02.2012 11:12

Zawsze trzymam się zasady aby nie jechać do Cro w piątek i sobotę i w te same dni nie wracać. W niedzielę kilka razy jechałem do i wracałem ale nigdy nie było korków.
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 17.02.2012 11:18

Czterokrotnie wyjeżdżaliśmy w niedzielę nad ranem,drogi puste,nocleg już w Chorwacji i rano w poniedziałek spokojnie na wybrzeże.Nigdy nie staliśmy w korkach.Powrót zawsze w środku tygodnia i też bez niespodzianek.
rodzermur
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodzermur » 23.02.2012 10:37

Zarezerwowałem apartament w Slatine w dniach 15.09.2012 (sobota) - 29.09.2012 (sobota). Po przeczytaniu tego wątku witki mi opadły i poważnie zastanawiam się nad przesunięciem rezerwacji o 2-3 dni. Czy w tym "posezonowym" terminie, powinienem obawiać się korków w sobotę? Dodam, że na pokładzie będę miał dwójkę dzieci w wieku 2 i 5 lat, więc wszelkie opóźnienia są bardzo nie wskazane. Planowana trasa: CZ, AUS, SLO. Proszę o jakieś info od osób, które podróżowały we wrześniu.
Manga
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Manga » 23.02.2012 10:52

rodzermur napisał(a):Czy w tym "posezonowym" terminie, powinienem obawiać się korków w sobotę?

Nie.
raf81
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) raf81 » 26.02.2012 16:14

Jechałem w 17.07.2011 Niedziela z Starogardu Gdańskiego wyjazd o 19 tej z domu przez Pl na przejście w koło Cieszyna bez żadnych emocji gładko o 3.30 byłem na granicy. Znajomi odradzali mi drogę przez PL ale było Ok.
W drodze powrotnej 29.07.2011 były korki na granicy z CRO-SLO a później w dzień wracałem przez PL tą samą drogą tylko w dzień i była to gehenna nie polecam powrotu w dzień przez nasz wspaniały kraj.
caipirinha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caipirinha » 28.02.2012 11:32

rodzermur napisał(a):Zarezerwowałem apartament w Slatine w dniach 15.09.2012 (sobota) - 29.09.2012 (sobota). Po przeczytaniu tego wątku witki mi opadły i poważnie zastanawiam się nad przesunięciem rezerwacji o 2-3 dni. Czy w tym "posezonowym" terminie, powinienem obawiać się korków w sobotę? Dodam, że na pokładzie będę miał dwójkę dzieci w wieku 2 i 5 lat, więc wszelkie opóźnienia są bardzo nie wskazane. Planowana trasa: CZ, AUS, SLO. Proszę o jakieś info od osób, które podróżowały we wrześniu.

Nie masz się czego obawiać, szczególnie we wrześniu, ja w lipcu nie miałam problemów, a co roku podróż rozpoczynam w piątek ok. południa i w sobote nad ranem jestem w Chorwacji, i do Plolski wracam też w sobotę i zawsze jest ok.
W tym roku wyjeżdzam w czwartek i własnie tego się obawiam, korki i Tiry na drogach( w weekendy nie ma tego problemu)
Jeszcze jako ciekawostę dodam , że raz stałam w gigantycznym korku na Słoweni,i był to jedyny raz kiedy do kraju wracałam w piątek a nie w sobotę.
Pozdrawiam,
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 28.02.2012 15:52

Trzy razy byłem w Chorwacji i jakoś nigdy nie stałem w żadnych korkach. Zaznaczę ze rezerwację miałem od soboty do soboty, a przejechać musiałem całą Chorwację - na Półwysep Peljesac.
Jarko1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarko1 » 28.02.2012 16:48

Ostatnie dwa razy byłem we wrześniu i żadnych korków nie widziałem. Przed Zagrzebiem zawsze są spowolnienia, śmigasz na pas "card" czy "card only", aby nie "cash" i zajmuje tylko tyle czasu co na A1 koło Ravcy. Ostatnio Ptuj omijałem przez Bad Radkersburg i Varazdin, co niektórzy nazywają jazdą przez pole kukurydzy, lecz bez przesady. Jeśli prujesz 130 na 1 CZ, A2 i A1 to kawałek można pojechać nieco wolniej. Aby do lata !!
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 29.02.2012 13:11

rodzermur napisał(a):Zarezerwowałem apartament w Slatine w dniach 15.09.2012 (sobota) - 29.09.2012 (sobota). Po przeczytaniu tego wątku witki mi opadły i poważnie zastanawiam się nad przesunięciem rezerwacji o 2-3 dni. Czy w tym "posezonowym" terminie, powinienem obawiać się korków w sobotę? Dodam, że na pokładzie będę miał dwójkę dzieci w wieku 2 i 5 lat, więc wszelkie opóźnienia są bardzo nie wskazane. Planowana trasa: CZ, AUS, SLO. Proszę o jakieś info od osób, które podróżowały we wrześniu.

Hejka.
Ja ostatnie 2 lata z rzędu urlop spędzałem w Chorwacji właśnie we wrześniu. Wyjeżdżałem zawsze na noc z soboty na niedzielę tak tam jak i z powrotem. Trasa PL-CZ-SV-AUS-SLO-HR. Ani razu nie napotkałem żadnych korków. Przejazd przez bramki czy granicę SLO-HR bez postoju (na bramkach tylko płatność kartą). Wyjazd z Katowic około 19.00 - przyjazd do Mimic (okolice Makarskiej) 7.00. Podróż spokojna, dzieciaki śpią. Postoje tylko na tankowanie i ewentualnie "siku". Zero zbędnych postojów - wyjazd po późnym obiedzie (kolacji), a śniadanko już na miejscu - 12 godzin bez posiłku każdy przeżyje. Zawsze jednak pod ręką kawa i spora ilość słodyczy. Rano w niedzielę zawsze budziłem dzieci na miejscu i prosto DO WODY!!!
PS.
Dzieciaki mam w podobnym wieku - aktualnie to 5 i 7 czyli 2 lata temu były w wieku Twoich dzieci. Nie było żadnych problemów w czasie podróży.
Pozdrawiam i życzę spokojnej podróży.
alutka9
Cromaniak
Re: Mega korek na A1 w zeszły weekend.

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 02.03.2012 15:21

el_guapo napisał(a):Obrazek

na granicy chorwackiej rozdawali informatory min z taka tabelka,nie wiecie czy juz jest na ten rok dostepna w internecie (szukalam! )?czy musimy czekac az ktos wroci i przywiezie?

rodzermur we wrzesniu powinienes miec lekki przejazd ,ta masakra z korkami dotyczy czasu wakacji czyli od polowy czerwca do konca sierpnia i glownie "tam" jazda z piatku na sobote i "powrot" z soboty na niedziele :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 02.03.2012 15:59

alutka9 napisał(a):
el_guapo napisał(a):Obrazek

na granicy chorwackiej rozdawali informatory min z taka tabelka,nie wiecie czy juz jest na ten rok dostepna w internecie (szukalam! )?czy musimy czekac az ktos wroci i przywiezie?

rodzermur we wrzesniu powinienes miec lekki przejazd ,ta masakra z korkami dotyczy czasu wakacji czyli od polowy czerwca do konca sierpnia i glownie "tam" jazda z piatku na sobote i "powrot" z soboty na niedziele :)
pawel.777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel.777 » 03.03.2012 20:23

Przy planowaniu podróży pamiętajcie też, że nawet niegroźna stłuczka na autostradzie może spowodować monstrualny korek i to czasem w obu kierunkach (no bo przecież trzeba popatrzeć co się stało). W takich sytuacjach tabelka nie będzie zbyt wiarygodna :)
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 05.03.2012 12:06

pawel.777 napisał(a):Przy planowaniu podróży pamiętajcie też, że nawet niegroźna stłuczka na autostradzie może spowodować monstrualny korek i to czasem w obu kierunkach (no bo przecież trzeba popatrzeć co się stało). W takich sytuacjach tabelka nie będzie zbyt wiarygodna :)

oczywiscie ze moze sie zdarzyc i tak jak piszesz,ale sa tez rzeczy ktore przewidziec mozna i nalezy je wziasc pod uwage przy planowaniu podrozy ,aby zminimalizowac nieprzyjemne sytuacje :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 29
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone