Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 08.07.2015 13:55

Wolifek napisał(a):Witamy,
[...] Zwykle jeździliśmy przez Węgry, teraz pierwszy raz przez Austrię, więc oczywiście demontaż kamerki oraz CB wewnątrz auta (bat już zostawiłem) - sporo za nie można zapłacić.

A skąd taka informacja?[/quote]

mnie w tej sprawie odpowiadał kiedyś austriacki Asfinag, przytaczając odpowiednie paragrafy
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 08.07.2015 14:03

te kiero napisał(a):
kojacek napisał(a):
[...] Zwykle jeździliśmy przez Węgry, teraz pierwszy raz przez Austrię, więc oczywiście demontaż kamerki oraz CB wewnątrz auta (bat już zostawiłem) - sporo za nie można zapłacić.

A skąd taka informacja?

mnie w tej sprawie odpowiadał kiedyś austriacki Asfinag, przytaczając odpowiednie paragrafy

Przejechałem dwukrotnie przez Austrię z 1.4m anteną i Policja się mną nie interesowała, kamerą (Prestigio) wewnątrz samochodu również (fakt, była wyłączona).
Oprócz tego na tym forum ktoś pisał, że kilka lat temu zostali zatrzymani do kontroli i policjanta nie zainteresowało gadające wewnątrz CB.
Edikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Edikol » 08.07.2015 18:05

7 raz pod rząd i zawsze cb włączone i antena na dachu.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 08.07.2015 18:56

kojacek napisał(a):
te kiero napisał(a):
kojacek napisał(a):

A skąd taka informacja?

Przejechałem dwukrotnie przez Austrię z 1.4m anteną i Policja się mną nie interesowała, kamerą (Prestigio) wewnątrz samochodu również (fakt, była wyłączona).

szczerze... to w sumie nawet zapomniałem o tym mailu Asfinagu, na kamerkę również niezbyt zwracam uwagę (umocowana za lusterkiem) i moja Prestigio również pomykała na szybie, włączona :)
ale to inny działa na dyskusję...
Wolifek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wolifek » 09.07.2015 00:35

Kończąc dyskusję, która się przeze mnie rozpoczęła (niestety nie mogę wklejać linków - za młody stażem):
- kamerki w A - przepis od 2012 - do 10tys. EUR mandatu
- CB w A - można było tylko FM (radio nie mogło być też multisystem) - ale może faktycznie coś się zmieniło, nie słyszałem o tym
- gaśnica w kabinie w CZ - to przy okazji innego wyjazdu naczytałem się o czepianiu się czeskich policjantów - niby powinna być w miejscu łatwo dostępnym - tak aby kierowca sięgnął z fotela, ale szukałem teraz konkretnego przepisu i nie znalazłem, tylko komentarze innych ludzi np. na forum alfaholicy
jeszcze by doszły ołowiane ciężarki na felgach itd... :) No i oczywiście jest też Konwencja Wiedeńska, ale o niej były też już dyskusje na CRO.
Podsumowując jadąc z rodziną wolę przygotować auto, niż tracić czas na wykłócanie się z Policją w ich języku.
Natomiast nie ma co się stresować o wszystko, w końcu jedzie się na wakacje.
Powyższe to raczej i tak się pewnie dopiero przyczepią, jak złapią za prędkość, a jak prędkość przepisowa to i dużo mniejsza szansa na spotkanie z policją ;)

Pozdrawiam i życzę spokojnej podróży, bez korków i mandatów :)
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 09.07.2015 08:48

W Austrii już nie musimy chować CB :D

jasio napisał(a):Tu była dyskusja na ten temat radio-cb-na-trasie-pl-hr-pl-t18371-495.html#p1603077

Ural napisał(a):Kategoria: Aktualności
Poprawiony: czwartek, 27 marca 2014 18:39
Opublikowany w czwartek, 27 marca 2014 18:39
Wpisany przez Hans
Odsłon: 1919
Austriackie Federalne Ministerstwo Transportu, Innowacji i Technologii (BMVIT) wydała modulacji AM i SSB typy w CB radio na 24 marca 2014. Odpowiednie przepisy zostały opublikowane w austriackim Federalnym Dzienniku Ustaw. Do tej pory, tylko w Austrii pozwolono modulacji FM.

Parametry techniczne CB są w Austrii w tzw. Radio Interfejs Opis FSB-LN001 zestawu.

Transmisja będzie dopuszczalna moc 4 W w rodzajach modulacji AM i FM i 12 watów w trybie SSB. Ochrona wydajności wykonane w poprzednim opisem znajdującym się w "ERP" jest pominięty bez wymiany.

Dopuszczalna przepustowość wynosi 8 kHz w AM / FM i 2,7 kHz na SSB.

Anteny kierunkowe nie są nadal dozwolone w którym "nadawanie i odbiór odbywają się na różnych częstotliwościach" jak stosowanie repeaterów. Przy transmisji danych, sygnały niskiej częstotliwości muszą "jest dostarczany do mikrofonu i złącza mikrofonu" jak poprzednio.

Z obecnie prowadzone wydaniu AM i SSB Austrii ma ostatnie niemieckiego obszaru językowego kraj, "decyzja CEPT / ECC" realizowany dla radia CB do prawa krajowego. W Szwajcarii, wdrożenie zostało przeprowadzone na czas w dniu 1 października 2011 roku w Niemczech 7 grudnia 2011th

Nowy interfejs radiowy austriacka opis FSB-LN001 jest w Internecie na http://tinyurl.com/FSB-LN001 znaleźć.

- Wolf -

© FM RADIO MAGAZINE
http://www.funkmagazin.de

-

Źródło: http://www.funkmagazin.de/270314.htm
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 10.07.2015 05:40

Wczoraj Wjechalem do CZ o 13 i jechalem autostrada bez najmniejszych problemow az do Mikulowa, sporo robot ale ruchu na tylemalo ze nie tworzyly sie korki, AT do Wiednia takze luz, lekki korek na polnoc na koncu autostrady na wysokosci budowy dalszego odcinka, do samego miasta luz choc lecialem na S1 zawijasem i wjechalem od polnocy, wczesniej radio podawalo godzinny korek na S1-S2 (kierunek HR) bo wykraczyla sie jakas ciezarowka

Dzisiaj Hvar!
tadekg
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tadekg » 10.07.2015 05:56

Co do kamizelek dziecięcych, to jakby ktoś był w pobliżu Pyrzowic (lub gdzieś ościennie a będę w okolicy) to dam dziecięce w różnych rozmiarach. Handluje znakami drogowymi a takie kamizelki to gadżet promocyjny :). Są nawet dla takich maluszków koło 1 roku. Jakby co to mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
paw_el
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paw_el » 10.07.2015 06:24

cześć
odradzam jazdę przez CZ-A-SŁ.
w Czechach dużo remontów i fatalna betonowa autostrada.
w Austrii ograniczenia na obwodnicy Wiednia do 60, mają jakieś remonty
w Słowenii w sobotę 27 czerwca ok. godziny 15 był korek na autostradzie od pierwszego zjazdu na Ptuj (droga 454)
paw_el
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paw_el » 10.07.2015 06:29

w HR na bramkach w Lucko trzeba jechać na płatność kartą, na bramki do płatności gotówką był korek ok.3-4km
Gajdex
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajdex » 10.07.2015 16:31

Drodzy Cro-maniacy :)

W niedzielę startuję (5 rano) z Wolsztyna (zachodnia Wielkopolska) do Razanj.
Priorytetm dla mnie jest czas przejazdu. Załóżmy, że chętnie zapłacę za wszystkie tulele, za autostrady, winiety, byle by dotrzeć do celu w rozsądnym czasie.
Będę wdzięczny za propozycje trasy.
Kilka lat temy do Orebica jechałem przez Niemcy, ale z noclegiem, teraz jest bliżej i do wieczora chcę być na miejscu, ale na raz.
Patrzę głównie na porównanie trasy przez Niemcy oraz trakiej przez Wrocłw, Katowice, Brno, Wiedeń, Graz, Zagrzeb .....
Podpowiedzcie please :)

Jesli ktoś coś przy okazji napisze miłego (lub nie) o samym Razanj (plaże, restauracje - w pobliżu) też chętnie poczytam,
Czuwaj :)
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 10.07.2015 17:01

Gajdex napisał(a):
Jesli ktoś coś przy okazji napisze miłego (lub nie) o samym Razanj (plaże, restauracje - w pobliżu) też chętnie poczytam,
Czuwaj :)

Z trasą nie podpowiem ale ...
o Ražanj masz np :
TU

a i kilka relacji też się znajdzie:

Ta
i Ta
i Ta
i Ta

Czuwaj :D

Miłej lektury :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.07.2015 18:17

Gajdex napisał(a):Drodzy Cro-maniacy :)

przez Wrocłw, Katowice, Brno, Wiedeń, Graz, Zagrzeb .....

odradzam jazdę przez CZ-A-SŁ.
w Czechach dużo remontów i fatalna betonowa autostrada.
w Austrii ograniczenia na obwodnicy Wiednia do 60, mają jakieś remonty
w Słowenii w sobotę 27 czerwca ok. godziny 15 był korek na autostradzie od pierwszego zjazdu na Ptuj (droga 454)

Wygoda autostradami, ale wolniej, choć zawsze szybciej niż "bokami".
Gajdex
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajdex » 10.07.2015 18:27

Szaki17 .... Nie łapię skrótu myślowego ..... możesz sprecyzować odpowiedź ? :)
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 10.07.2015 18:42

szaki17 napisał(a):Wygoda autostradami, ale wolniej, choć zawsze szybciej niż "bokami".
Gajdex napisał(a):Szaki17 .... Nie łapię skrótu myślowego ..... możesz sprecyzować odpowiedź ? :)

To ja spróbuję rozwiązać ten rebus a Kolega Szaki17 ewentualnie przyzna mi 10 pkt. :wink:
Wygoda autostradami ... - to jasne;
... ale wolniej ... - bo korki, większy ruch, remonty czyli wolniej niż normalnie;
... choć zawsze szybciej niż "bokami" - bo szybciej niż krótszymi bezpłatnymi trasami (nie autostradami) .
I jak może być :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 280
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone