Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Michalm2012
Croentuzjasta
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 04.07.2015 22:33

sdolas napisał(a):No i stało się ...
Na wyjeździe z Brna staliśmy ponad godzinę w korku bo jest jakiś wakacyjne remont :x i zwężenie z czterech do jednego pasa. Masakra

Czy to był korek w kierunku Mikulova czy Breclav?
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 04.07.2015 22:35

Polska A4 od Wrocławia do granicy w Bohuminie. W przyszłą sobotę po 19 stej. Lepiej 94 przez Oławę Brzeg aż za Opole i A4 -A1 do granicy czy jednak tylko A4 do Gliwic? Poradżcie
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 04.07.2015 22:49

nowy100 napisał(a):Witam, mam pytanie czy wracając w sobotę 1 sierpnia (sobota) ta trasa https://goo.gl/maps/g7CZ0 jest fajną alternatywą? Wyjazd z Tucepi ok. 10.00 więc na bramkach ok .14 liczę i 15.00 granica. Słowenia(autostrada) opłacona.

Bardzo fajna alternatywa. O standardowej trasie zapomnij. Albo wyjedź z Makarskiej o 7.00
Edikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Edikol » 05.07.2015 00:58

piotrekbeti napisał(a):Polska A4 od Wrocławia do granicy w Bohuminie. W przyszłą sobotę po 19 stej. Lepiej 94 przez Oławę Brzeg aż za Opole i A4 -A1 do granicy czy jednak tylko A4 do Gliwic? Poradżcie

Ja jadę w piątek 10, i pomykam z Wrocka na Kłodzko - Boboszów w d... mam A4
Widmo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Widmo » 05.07.2015 01:25

wracając z Cro do PL przez Austrię trafiłem na zator 2h się przebijałem. (powoli do przodu ruch się posuwał, ale ponad 1h straciłem tak jadąc, zjechałem w centrum i w niecałe 30 min wyjechałem za korkiem (przyczyn nie znam), ale 2h straty).

godzina około 15:30 jak mijałem rozwidlenia objazdu na granicę Węgry i mój kierunek Czechy.

z tego co widziałem na mapie alternatywny nie ma, chyba że nadłożyć 100km i lewą stroną objechać.

taki pech czy norma w tych godzinach w okolicach Wiednia etc ?
Użytkownik usunięty
Re: Ominięcie autostrady w Słoweni przez Bad Radkersburg i O

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.07.2015 05:59

sdolas napisał(a):No i stało się ...
Na wyjeździe z Brna staliśmy ponad godzinę w korku bo jest jakiś wakacyjne remont :x i zwężenie z czterech do jednego pasa. Masakra

Ja tam stracilem okolo 5 minut i zgodnie z obietnica dana na forum polecialem na Laa an der Thaya, ruch sladowy 8)

Tam sie korkuje kola Brna TYLKO wtedy, gdy jest ogromny ruch na Wieden

Pozdro z Wiednie :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.07.2015 06:03

Widmo napisał(a):wracając z Cro do PL przez Austrię trafiłem na zator 2h się przebijałem. (powoli do przodu ruch się posuwał, ale ponad 1h straciłem tak jadąc, zjechałem w centrum i w niecałe 30 min wyjechałem za korkiem (przyczyn nie znam), ale 2h straty).

godzina około 15:30 jak mijałem rozwidlenia objazdu na granicę Węgry i mój kierunek Czechy.

z tego co widziałem na mapie alternatywny nie ma, chyba że nadłożyć 100km i lewą stroną objechać.

taki pech czy norma w tych godzinach w okolicach Wiednia etc ?

W zachodnich dzielnicach Wiednia byl luz, zero korkow, tam gdzie normalnie sa
shpath
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) shpath » 05.07.2015 07:55

Witam.

Mój pierwszy wyjazd do Chorwacji. Jedziemy (dwa samochody) z Krakowa na wyspę Pag.
Trasę planujemy "standardową" - CZ-A-SL. Słowenia - na pierwszy raz - na bogato czyli autostradą.
Niestety wyjazd z PL w piątek 10 lipca. Naczytałem się na forum, że to nie najlepszy pomysł i w sumie się z tym zgadzam, ale w takim terminie tylko możemy. Wiem, że można by było wyjechać dzień później, ale tracimy ten jeden dzień w Chorwacji a tego nie chcemy :)

I teraz tak. Google i nawigacja informuje, że trasa to ok. 11-12h spokojnej jazdy. Podobnie informuje strona użytkownika Iggy z uwzględnieniem postojów.
Jak optymalnie proponujecie wyjazd z PL tak żeby nie wpakować się w korki na granicy SL-CR no i na bramkach w Zagrzebiu?
Wstępnie planowaliśmy wyjazd o 22:00 w piątek, ale teraz nie wiem czy to nie jest za późno. Może np 20:00 byłaby lepsza. Nie wiadomo też jak zniesiemy wszyscy tę podróż, czy nie trzeba będzie jakiegoś dłuższego postoju na drzemkę. Wyczytałem na forum, że drzemkę najlepiej zrobić sobie po minięciu Lucko, co wydaje się logiczne, żeby nie stać w korkach ani przed ani po postoju.

Wiem, że takich pytań było już setki, ale w mojej ocenie każdy weekend czy inny miesiąc to już inna historia. Przecież wpakowanie się w korki jest uzależnione od wielu czynników, najczęściej pecha ;)

Planuje ktoś z Was podroż tą samą trasą w tym samym terminie? Jak to planujecie rozegrać?
Wiem, jest kalendarz urlopowy (notabene wpisałem się tam - mój 1 post na forum :) , ale możliwe, że nie wszyscy się chwalą tym kiedy i gdzie jadą.

Pozdrowienia.
shpath
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.07.2015 08:24

Korek możesz złapać w godzinach wczesnorannych i dopołudniowych.
O której najwcześniej możesz wyjechać?
shpath
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) shpath » 05.07.2015 09:01

Wydaje mi się, że najwcześniej to k. 19:00. Optymalnie k. 20:00.
Ponadto ja może i dałbym radę wcześniej, ale drugi samochód raczej nie ma szans - bo pracują w piątek.
Ja wziąłem sobie extra wolne w pracy w piątek w dniu wyjazdu - w planach porządne umycie samochodu (głównie środek, bo zaniedbałem - non-stop jeżdżę zapakowany na full -> praca), spokojne pakowanie, uczciwy obiad w domu, późno-popołudniowa kawka, no i w trasę. Dodatkowo w piątek w godzinach 16:00 - 19:00 to murowane korki w Krakowie, na obwodnicy i na bramkach A4 w Krakowie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.07.2015 09:34

shpath napisał(a):Wydaje mi się, że najwcześniej to k. 19:00. Optymalnie k. 20:00.

Do Lucka macie ok 800 km czyli przy średniej ok 75 km/h będziecie tam po ok 10-11 h :)
Wiem, że CZ-A-SLO kusi ale chyba będziecie mieć korki :/ my jedziemy w sierpniu w sobotę wieczorem też z Krakowa i cały czas kołacze mi trasa przez Słowację i Węgry 8)
shpath
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) shpath » 05.07.2015 09:40

Do Lucka macie ok 800 km czyli przy średniej ok 75 km/h będziecie tam po ok 10-11 h :)

Myślisz, że będziemy mieć tak niską średnią? Ja liczę na zdecydowanie wyższą, ok. 90-95km/h.
W końcu większość trasy autostradami i ekspresówkami. Czyżbym był w błędzie? W nocy też się korkuje trasa w Czechach i Austrii?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.07.2015 10:14

Może się uda wycisnąć taką średnią ale obawiam się ciężko będzie :) zawsze jedziemy z prędkością wg. gps 145 km/h i na całej trasie średnia wychodzi nie większa ni 80-85 :)
Kawa na trasie, siku, jedzenie, korek, wypadek, kolejka na granicy, deszcz i noc i pewnie wiele innych czynników które obniżają średnią, mam już pewne doświadczenie bo byłem już parę razy 8)
Andrzej3777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej3777 » 05.07.2015 10:33

krbaton napisał(a):Może się uda wycisnąć taką średnią ale obawiam się ciężko będzie :) zawsze jedziemy z prędkością wg. gps 145 km/h i na całej trasie średnia wychodzi nie większa ni 80-85 :)
Kawa na trasie, siku, jedzenie, korek, wypadek, kolejka na granicy, deszcz i noc i pewnie wiele innych czynników które obniżają średnią, mam już pewne doświadczenie bo byłem już parę razy 8)
Mi srednia z komputera jadąc z predkoscią na autostadzie około 150 wyniosla w Chorwacji 108/h Austri 95/h w Czechach 78/h w Polsce juz tylko 60/h dane z komputera ktory nie liczy przerw w trasie na siku itp.
shpath
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) shpath » 05.07.2015 10:48

Faktycznie trzeba wziąć poprawkę do średniej na te wszystkie dodatkowe czynności plus nieprzewidziane sytuacje. Może zbyt optymistycznie założyłem sobie prędkość podróżowania.
Prędkość maksymalną planujemy raczej zgodnie z obowiązującymi ograniczeniami co by nie narażać się na dodatkowe koszty :) , ponadto ja mam czym pocisnąć a kolega już nie bardzo, bo jedzie Berlingo 75KM.

Andrzej3777 przez Czechy faktycznie licho ta średnia wygląda, ale Ty z Poznania to raczej inną trasą jeździsz niż ja planuje z Krakowa (A4-A1 na Ostrawę - Brno etc).

Nic to, trzeba będzie faktycznie wyjechać wcześniej jeśli będzie to możliwe. Zawsze lepiej postać i odpocząć na parkingu niż stać w korkach.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 276
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone