Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
morka2
Odkrywca
koreczki

Nieprzeczytany postnapisał(a) morka2 » 05.09.2011 09:49

byliśmy trzykrotnie w cro, zawsze 2 ostatnie tygodnie sierpnia, coby łyknac resztki lata i musze przyznać nigdy nie ptzryrafiło nam sie to co w sobotę (03-09-11) na drogach :x KORKI po horyzont! najpierw przy bramkach, następnie na granicy ze Słowenią , z Vrbnika do Ptuj jechaliśmy ponad 6 godzin, normalnie przejechalibyśmy to w góra 3. 3 lata temu wyjechaliśmy z Dalmacji o 7 rano i nie było mowy o korkach, mam wrażenie, ze zamieszki w krajach arabskich ściągnęły do Chorwacji tłumy w tym roku. Przestrzegam i ugeruję wyjazd noca lub w niedzielę :)
Darekwawa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darekwawa » 07.09.2011 20:50

Do CRO ruszyłem 26.08 o 9.00 nocowałem w CRO za Dubrovnikiem a z CRO wystartowałem o 6.09 o 10.00 z przerwą 4 godzinną na zwiedzanie Plitvic, noclegiem w Mariborze i dojechałem do Warszawy wczoraj przed 23.00. Co do korków to w stronę CRO pierwszy zator trafił mi się przed Dubrovnikiem i później na zjeździe na Peliesac. W drodze powrotnej poza trasą w Polsce ( Tomaszów Maz- Warszawa) obyło się bez korków.
No i uzupełniając miałem jeszcze postój w Mali Liet na półwyspie i pogawędkę z panem w mundurku i suszarką. Koszt randki 500kun więc uważajcie w terenie zabudowanym nawet tym z 3 domkami.
Policjant schowany był za drzewem a radiowóz w uliczce.
kitipury
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kitipury » 03.10.2011 21:37

Wracaliśmy z Chorwacji 10 września; cała trasa ok, bez korków,z wyjątkiem potwornego korka przed granica ze Słowenią. Dodatkowo przed tunelem był jakiś wypadek. Straciliśmy 2,5 godziny
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 04.10.2011 13:17

Dwa razy stałem w korkach wracając przez Bośnię na trasie z Mostaru do Jajce, powodem był jednak nie natłok samochodów ale obsunięcie się skał na drogę i konieczność jej udrożnienia przez ich służby drogowe.
g-bednarz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) g-bednarz » 14.10.2011 08:00

W Chorwacji byłem chyba 5 razy i nigdy nie stałem w korkach, trasa przez Słowacje i Wegry. Podstawa to nie pchać sie w weekend i wyjazd z Polski po godzinie 15 (wiekszosc drogi nocą) autostrady w Cro puste nawet w lipcu... :D
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 21.10.2011 09:45

dla tych co lubia chorwacje po sezonie,niespodzianka :)
http://www.tvnmeteo.pl/informacje/swiat ... 4,1,0.html
Bercikrsl
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bercikrsl » 05.01.2012 22:12

w 2002 roku stałem w korku i to piounowym na autobanie w Austrii to był mój pierwszy wyjazd do Croati, na drugi rok pojechałem 86 i powiem szczerze że do dziś tylko trasa przez Węgry u mnie osobiście w chodzi w rachubę nigdy nie zdarzyło mi się abym stał w korkach :)
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 12.01.2012 23:48

7 razy w Chorwacji zawsze korki ale w ubiegłym roku po raz pierwszy jechałem sobota-niedziela i zero korków :D
Greg69
Podróżnik
"zimowe" pytanie drogowe

Nieprzeczytany postnapisał(a) Greg69 » 13.01.2012 08:06

Chciałbym poradzić się Koleżanek i Kolegów Cromaniaków z Centralnej Polski w temacie nieco zachaczającym główny wątek. Otóż, wybieram się 28 I (sobota) na trasę katowicką i dalej do Wrocławia. Biorąc pod uwagę to, co się dzieje w Warszawie na Al. Krakowskich i w Jankach postanowiłem pojechać z Trasy Toruńskiej (od Marek) na S8, następnie DK2 do Błonia i tam zjechać na Grodzisk a później na Mszczonów. Później trasa katowicka i następnie przez Bełchatów DK8 do Wrocka. Mam dwa pytania:
1/ Co sądzicie o takim przejeździe przez Warszawę?
2/ Jak wygląda aktualnie przejazd katowicką w soboty (między godz. 10 a 12)?
Z góry dziękuję za życzliwe podpowiedzi.
Moje pytanie troszkę zachacza o wątek korków i jazdy na południe :lol: więc odważyłem się napisać.
Odnosząc się do głównego wątku - w Cro byłem 3 razy i również miałem szczęście nie stać w korkach, Dodam, że do Cro jeździliśmy zawsze w niedzielą i poniedziałem z noclegiem w Mikulowie lub pod Graz'em, zaś wracaliśmy około środy, piątku. Ostatni pobyt w 2011r. Przez Słowenię jechaliśmy autostradą, bez żadnych kombinacji i było OK. Opłaty nie są tragiczne. Jedyny problem, jaki zauważyłem to powrót do Polski przez Wiedeń. W kierunku Graz oznakowania są idealne, zaś w kierunku Czech zawsze jest problem. Moim zdaniem oznakowania są nieczytelne i trudno jest trafić na wschodnią obwodnicę bez problemu jeżeli robi się to pierwszy raz.
Pozdrav
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 13.01.2012 15:33

Greg69

Nie wiem, jak Wawa, ale Błonie jest w tej chwili strasznie rozkopane i tam się robią duże korki. Proponuję odbic już w Ożarowie i dojechać do Nadarzyna na gierkówkę.
mazuro1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mazuro1 » 22.01.2012 21:09

W zeszłym roku po raz pierwszy jechałem z rodziną do Chorwacji.Jechaliśmy w drugiej połowie sierpnia,z soboty na niedzielę.Korki?owszem ale tylko na bramkach gdzie płaci się gotówką.Płatność kartą bez najmniejszej straty czasu i czekania.Po powrocie do Polski okazało się że było to nawet korzystniejsze finansowo.Tak samo podczas powrotu.
Dodam ze w tym roku wracamy w to samo miejsce.
pawel.777
Croentuzjasta
Re: "zimowe" pytanie drogowe

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel.777 » 25.01.2012 13:08

Greg69 napisał(a):Chciałbym poradzić się Koleżanek i Kolegów Cromaniaków z Centralnej Polski w temacie nieco zachaczającym główny wątek. Otóż, wybieram się 28 I (sobota) na trasę katowicką i dalej do Wrocławia. Biorąc pod uwagę to, co się dzieje w Warszawie na Al. Krakowskich i w Jankach postanowiłem pojechać z Trasy Toruńskiej (od Marek) na S8, następnie DK2 do Błonia i tam zjechać na Grodzisk a później na Mszczonów. Później trasa katowicka i następnie przez Bełchatów DK8 do Wrocka. Mam dwa pytania:
1/ Co sądzicie o takim przejeździe przez Warszawę?

Kolego, jeśli jeszcze nie zdecydowałeś, to uważam, że spokojnie możesz w sobotę przejechać przez Warszawę. Jedź trasą toruńską do Dw. Zachodniego, dalej prosto Bitwy W-wskiej 1920 r. do Grójeckiej, skręć w prawo i już prosto do Janek i na trasę katowicką (albo lepiej - przy Zachodnim w prawo, Al. Jerozolimskimi do Łopuszańskiej i Al. Krakowskiej). Ten objazd, który podałeś prowadzi drogami jednopasmowymi, przez skróty dla ciężarówek i tereny budowy autostrady. Nawet jak stracisz trochę czasu w Warszawie to cały czas jedziesz drogami 2-3 pasmowymi. A to się liczy :)
Greg69
Podróżnik
do Pawel.777

Nieprzeczytany postnapisał(a) Greg69 » 25.01.2012 13:40

Wielkie dzięki za podpowiedź w temacie odbiegającym od głównego nurtu :)
knypsio123
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) knypsio123 » 28.01.2012 15:58

W 2002 r. stałem 12h w korku pod Kninem :D Od tej pory dobre planowanie i troche szczęścia bo bez większych korków, no i teraz autostrada, wtedy był tylko kawałeczek od Karlovaca do Zagrebia.
Bercikrsl
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bercikrsl » 29.01.2012 12:46

wyjazd zawsze niedziela wieczór powrót tez w niedziele wieczorem izawsze luzik na trasie :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 28
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone