Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
arabesqa74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arabesqa74 » 23.06.2015 20:59

Nie ma szans, żebyśmy dojechali do Lućko. Za długi dystans, w stosunku do godziny wyjazdu. Wstępnie planuję Węgry, gdzieś pod granicą z Chorwacją. O kartach na bramkach wiemy. Niestety sobota na drugi dzień jest nieunikniona :(
banalna77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) banalna77 » 24.06.2015 09:27

Dziękuje za podpowiedzi które utwierdziły mnie, że godziny poranne będą najbardziej optymalne na wyjazd, a jak będzie, jak przemkniemy, to okaże się w sierpniu :D Nie omieszkam się o tym napisać na forum :smo: arabesqa74 do zobaczenia w Zaostrog :papa:
arabesqa74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arabesqa74 » 24.06.2015 10:02

Będę przecierać szlaki przed Wami :oczko_usmiech:
Do zobaczenia na miejscu :papa:
Lis-Witalis
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lis-Witalis » 24.06.2015 11:26

Tytusdj napisał(a):A w lipcu w piątek ok południa jak może być?

Powinno być pusto. W tamtym roku w sierpniu w piątek około południa było spokojnie. Ale nikt nie jest wróżką i tego nie przewidzi. Zawsze w sobotę jest najgorzej. Pozostałe dni tygodnia są spokojne.
agatka9082
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) agatka9082 » 24.06.2015 12:03

kropi napisał(a):
agatka9082 napisał(a):Halo halo kto pomoże jestem na etapie planowania trasy i innych rzeczy z tym związanych wyjeżdżamy na 2 samochody 06. lipiec ( godzina niewiadoma )Okolice Krakowa - Rogoźnica . No i tu sie zaczyna problem, doba hotelowa zaczyna nam sie 07.07 od 14.00. Wpisując trasę na googlach pokazuje Czechy - Austria - Słowenia - Chorwacja bądź Czechy-Słowacja-Austria-Słowenia -Chorwacja, wiem że niektórzy jeżdżą przez Węgry pytanie co wybrać ? Którędy taniej ? Którędy szybciej? Nie mam aktualnie odniesienia do mojej nawigacji ponieważ muszę zrobić aktualizacje. No i oczywiście problem winiet, czytam inne wątki i łapie sie za głowę 8O chyba bedzie spontan ale znajac moje szczescie - nie bedzie go :lol: o tankowaniu jeszcze nie myślę o nie znam trasy, tym zajmę sie później :) Byłabym wdzięczna za wasze rady. :papa:

Masz kilka opcji - żadna nie jest idealna, ale każda ma swoje walety i zady ;-)
1. Przez Czechy, Austrię i Węgry - omijasz większość korkorodnych miejsc, granicę chorwacką przekraczasz bardzo spokojnym przejściem, płacisz za winietę czeską i austriacką, większość trasy jedziesz autostradami. Minus - trzeba uważać w Słowenii, żeby nie wylądować na autostradzie, ale nie jest to problemem - bezpośrednio na rondku za granicą dajesz na Dolga Vas i cały czas prosto ;-). 1169 km, 12h37min wg googla.

2. Trasa malownicza, nieco dłuższa, ale za to bogata w piękne widoki po polskiej i słowackiej stronie, dodatkowy plus to konieczność wykupienia jedynie słowackiej winiety. Przez Węgry jedzie się przyjemnie i płynnie, pewnym problemem mogą być mijanki na remontowanej drodze 86, którym poświęcono tu osobny wątek, więc nie nadużywam. Trasa kilkakrotnie przez nas pokonana i w sumie ulubiona, także ze względu na pewną smoczą knajpkę w Csornej z mega porcjami kotletów ;). 13h30min, 1112 km wg googla. Tu wariant przez Tornyiszentmiklosz z ominięciem Słowenii, czasowo tak samo wychodzi.

3. Piekna trasa przez Słowację i Węgry, wymagana winietka słowacka i węgerska - można objechać odcinki płatne na Słowacji, ale trzeba trochę pokombinować, są na forum stosowne opisy. Krajobrazowo prawie najładniejsza, minusem jest konieczność przeciskania się przez wiecznie zapchany Budapeszt, chyba że wycyrklujemy przejazd wieczorową porą. Niestety, obwodnica też się korkuje i to fest.

4. Absolutnie najpiękniejsza trasa przez Bośnię, ale raczej na 2 noclegi - mega widoki, kaniony z wijącymi się na dnie rzekami, polecam też nocleg w Mostarze i obiad w Blagaju (pyszne rybki), wyjątkowe miejsce. Niedaleko Medziugorije. 1311 km, 16h30min wg googla.

Polecam też przeglądnąć wątek, na pewno znajdziesz jeszcze z milion innych propozycji ;)

Witam dziękuje bardzo za pomoc :)

Chyba ostatecznie wybraliśmy trasę Kraków, Chyżne, Budapeszt, Rogoźnica albo opcje numer 2 jaka tu kolega wyżej zaproponował. Tak jak pisałam ze względu na początkujących nie chcemy za bardzo kombinować i wolimy autostrady.
Widzę ze wy jesteście bardziej ogarnięci w temacie. Jeżeli by koś był miły i zna ta trasę i mógł by mi na priv wyjaśnic jak objechać miejsca które się korkują była bym wdzięczna. Bo czytam to i nie za bardzo wiem o czym piszecie (chodzi mi ze nie znam trasy na tyle żeby operować wszystkimi nazwami miast )
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 24.06.2015 12:11

agatka9082 napisał(a):
Witam dziękuje bardzo za pomoc :)

Chyba ostatecznie wybraliśmy trasę Kraków, Chyżne, Budapeszt, Rogoźnica albo opcje numer 2 jaka tu kolega wyżej zaproponował. Tak jak pisałam ze względu na początkujących nie chcemy za bardzo kombinować i wolimy autostrady.
Widzę ze wy jesteście bardziej ogarnięci w temacie. Jeżeli by koś był miły i zna ta trasę i mógł by mi na priv wyjaśnic jak objechać miejsca które się korkują była bym wdzięczna. Bo czytam to i nie za bardzo wiem o czym piszecie (chodzi mi ze nie znam trasy na tyle żeby operować wszystkimi nazwami miast )

No to jak nie chcecie kombinować to wg mnie dziwną trasę wybieracie. Wg mnie trasa CZ A SLO jest bardziej optymalna i szybsza przy praktycznie tej samej ilości kilometrów.
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 24.06.2015 15:47

Na pewno dla kogoś, kto chce maksymalnie jechać autostradami a nie pchać się przez zadupie węgiersko-chorwackie...

jak ktoś ma czas na średnią 65 kmh przez 1/3 drogi i dużo wolnego czasu to w sumie czemu nie...można i przez Albanię...tylko pytanie, jaka po tej drodze będzie pogoda???
kropi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropi » 25.06.2015 08:57

Nie dramatyzujmy - pierwsza nasza wyprawa do Chorwacji wiodła trasą słowacko-węgierską przez Cieszyn i naprawdę nie było źle. Wyjechaliśmy z Łodzi około 11 w poniedziałek (konieczność odebrania paszportu syna) i spokojnie dojechaliśmy na 20 na Węgry, nocleg był w Mosonmagyarovar tuż za granicą słowacką. Po drodze były mega korki na Śląsku, zakupy w hipermarkecie i kilka(naście) przystanków na siusiu i foto. Na Pag dojechaliśmy jakoś po południu, jeszcze zdążyliśmy rozpakować się, zjeść i popływać :D . Jazda z Krakowa A4 wg mnie mija się z celem, więcej czasu stracimy na bramkach i zwężkach niż jadąc powoli, aczkolwiek systematycznie na Chyżne, że nie wspomnę korków na czeskich autostradach i na przejściu w Macelj.
Każdy wybiera taki wariant, jaki mu pasuje - ja lubię, gdy po nudnej autostradzie jest jakiś przerywnik "normalną" drogą, wtedy mózg inaczej pracuje i mniej się męczę. Granicę też wolę przekraczać przez mniej uczęszczane przejścia, nawet nadkładając nieco drogi, zamiast stać w upale kilka godzin.
Agatka, pod linkami masz trasy przejazdu w google mapach, jeśli masz jakieś wątpliwości to pytaj na priv, chętnie pomogę.
plech
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) plech » 27.06.2015 06:39

Jadę w tym roku z wrocławia do zadaru i budapesztu. Prosze o radę. Jadąc z brna autostradą w kierunku Bratysławy, gdzie mogę kupić słowacką winietę. Na granicy czesko słowackiej na autostradzie?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.06.2015 06:51

Tak, na samej granicy :!:
plech
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) plech » 27.06.2015 07:52

Czy ten punkt na granicy (przy restauracji) jest 24 godzinny (jadę w nocy)/ lub inny ?

W innym wariancie będę przez słowację jedynie wracał z Budapesztu. Rozumiem , że na granicy węgiersko-słowackiej jadąc autostradą na trasie Budapeszt - Brno też kupię w budkach winietę?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.06.2015 08:06

Musi być możliwość kupna na samej granicy przez 24 godziny na dobę
plech
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) plech » 27.06.2015 10:18

ponieważ w drodze powrotnej jadę na kilka dni do Budapesztu to i tak muszę kupić winietę na Węgry i słowację.
Moja trasa to wrocław, boboszów , brno i dalej nie wiem czy :
1. austria potem ominięcie płatnej w słowenii(Ptuj) .......
2. bratysława, węgry (skręt w Gyor w kir. Balatonu)zgodnie z google maps
Jak podliczyłem koszty paliwa i winiet, uwzględniając winiety na powrót to koszt i czas wychodzi podobny.
Pytanie , czy dobrze się jedzie przez Węgry?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 27.06.2015 10:24

Wczoraj przejechałem trasę przez Czechy, Austrię i Słowenię tu z objazdem przez M-L-P, w Chorwacji autostrada. do Karlovaca a potem D1. Wyjazd z domu przed południem (ok.11:50). Czechy do Olomouca ok, tylko w okolicach Ostravy sie im straszne "chopki" porobiły :-) , pomiędzy Olomoucem a Brnem przy jednym pasie trochę tłoczno, ale płynnie. W Austrii sobie postałem w Wiedniu, bylem trochę po 15 i władowałem się akurat w powroty z pracy, praktycznie cala A23 to byl jeden wielki korek :( .
Słowenia, na objeździe, szczegulnie na samym początku w okolicach Trate nawierzchnia nie za ciekawa, chyba im to rozjechaliśmy :-) . Chorwacja już pustki na autostradach, a "Stara droga" całkowicie pusta w nocy. Do portu w Splicie dojechałem ok1:40 i jako pierwszy stanąłem w kolejce na prom, na który musiałem czekać do 5:15 :-)

Edit. Aha, pozdrav iz Brača :oczko_usmiech: :mrgreen:
Ostatnio edytowano 27.06.2015 12:09 przez dids76, łącznie edytowano 1 raz
plech
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) plech » 27.06.2015 11:19

czy ktoś wie czy dobrze jedzie sie drogą 83 na węgrzech
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 267
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone