Tytusdj napisał(a):A w lipcu w piątek ok południa jak może być?
kropi napisał(a):agatka9082 napisał(a):Halo halo kto pomoże jestem na etapie planowania trasy i innych rzeczy z tym związanych wyjeżdżamy na 2 samochody 06. lipiec ( godzina niewiadoma )Okolice Krakowa - Rogoźnica . No i tu sie zaczyna problem, doba hotelowa zaczyna nam sie 07.07 od 14.00. Wpisując trasę na googlach pokazuje Czechy - Austria - Słowenia - Chorwacja bądź Czechy-Słowacja-Austria-Słowenia -Chorwacja, wiem że niektórzy jeżdżą przez Węgry pytanie co wybrać ? Którędy taniej ? Którędy szybciej? Nie mam aktualnie odniesienia do mojej nawigacji ponieważ muszę zrobić aktualizacje. No i oczywiście problem winiet, czytam inne wątki i łapie sie za głowę chyba bedzie spontan ale znajac moje szczescie - nie bedzie go o tankowaniu jeszcze nie myślę o nie znam trasy, tym zajmę sie później Byłabym wdzięczna za wasze rady.
Masz kilka opcji - żadna nie jest idealna, ale każda ma swoje walety i zady
1. Przez Czechy, Austrię i Węgry - omijasz większość korkorodnych miejsc, granicę chorwacką przekraczasz bardzo spokojnym przejściem, płacisz za winietę czeską i austriacką, większość trasy jedziesz autostradami. Minus - trzeba uważać w Słowenii, żeby nie wylądować na autostradzie, ale nie jest to problemem - bezpośrednio na rondku za granicą dajesz na Dolga Vas i cały czas prosto . 1169 km, 12h37min wg googla.
2. Trasa malownicza, nieco dłuższa, ale za to bogata w piękne widoki po polskiej i słowackiej stronie, dodatkowy plus to konieczność wykupienia jedynie słowackiej winiety. Przez Węgry jedzie się przyjemnie i płynnie, pewnym problemem mogą być mijanki na remontowanej drodze 86, którym poświęcono tu osobny wątek, więc nie nadużywam. Trasa kilkakrotnie przez nas pokonana i w sumie ulubiona, także ze względu na pewną smoczą knajpkę w Csornej z mega porcjami kotletów . 13h30min, 1112 km wg googla. Tu wariant przez Tornyiszentmiklosz z ominięciem Słowenii, czasowo tak samo wychodzi.
3. Piekna trasa przez Słowację i Węgry, wymagana winietka słowacka i węgerska - można objechać odcinki płatne na Słowacji, ale trzeba trochę pokombinować, są na forum stosowne opisy. Krajobrazowo prawie najładniejsza, minusem jest konieczność przeciskania się przez wiecznie zapchany Budapeszt, chyba że wycyrklujemy przejazd wieczorową porą. Niestety, obwodnica też się korkuje i to fest.
4. Absolutnie najpiękniejsza trasa przez Bośnię, ale raczej na 2 noclegi - mega widoki, kaniony z wijącymi się na dnie rzekami, polecam też nocleg w Mostarze i obiad w Blagaju (pyszne rybki), wyjątkowe miejsce. Niedaleko Medziugorije. 1311 km, 16h30min wg googla.
Polecam też przeglądnąć wątek, na pewno znajdziesz jeszcze z milion innych propozycji
agatka9082 napisał(a):
Witam dziękuje bardzo za pomoc
Chyba ostatecznie wybraliśmy trasę Kraków, Chyżne, Budapeszt, Rogoźnica albo opcje numer 2 jaka tu kolega wyżej zaproponował. Tak jak pisałam ze względu na początkujących nie chcemy za bardzo kombinować i wolimy autostrady.
Widzę ze wy jesteście bardziej ogarnięci w temacie. Jeżeli by koś był miły i zna ta trasę i mógł by mi na priv wyjaśnic jak objechać miejsca które się korkują była bym wdzięczna. Bo czytam to i nie za bardzo wiem o czym piszecie (chodzi mi ze nie znam trasy na tyle żeby operować wszystkimi nazwami miast )
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi