Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 22.06.2015 10:56

swirek11 napisał(a):Witam

My wybieramy się z Warszawy (pierwszy raz) w sobotę 27.06 około południa w ciemno w okolice Zadaru trasa przez Czechy, Austrię i Słowenię wszystkie kraje oprócz Słowenii autostradami chcemy być na miejscu w niedziele rano ale czytając wasze posty niewiem czy to dobry pomysł?

Dobry! A conajmniej o wiele lepszy niż jazda z piątku na sobotę :wink: Większość rusza w piątek wieczoram lub w nocy z piątku na sobotę. Wy w Chorwacji będziecie wieczorem/w nocy z soboty na niedzielę, nie powinno być większego ruchu.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 22.06.2015 11:27

Lednice napisał(a):Mam taką małą ściągę z terminami ferii szkolnych :!: :roll:

Wiadomo, że jak zaczynają się ferie, to rusza "dziki" tłum rodziców z dzieciakami i korki gotowe :roll: :?

Zaczynamy od Czech i Słowacji - tam zgodnie zaczynają 1 lipca :!: :!: :!:
http://calendar.zoznam.sk/school-plsk.php
http://calendar.zoznam.sk/school-plcz.php

Zaczynają w środę, więc może być ciasno 3 lipca i 4 lipca ( piątek-sobota ), kiedy rodzice dzieciaków skończą robić i dawaj nad Jadran :!:

I do tego tłumu z Czech i Słowacji dołączy tłum Austriaków, bo tam poza Alpami koniec roku szkolnego jest w piątek 3 lipca :!:
http://calendar.zoznam.sk/school-plat.php

O rany, ale będzie jazda. Jadę wieczorem ok. 18:00 w 03.07, więc powinno być dobrze do postoju za Lucko. Ale poranek po nocnym odpoczynku za bramkami na A1 może być nieciekawy. Chyba wybiorę wariant starej 1.
Pamiętam tak samo w terminach było w 2013 roku, mega korek na A1 a potem na zjazdach - tak jechali nasi sąsiedzi z kwatery w Murter. Ja byłem ok. 8:00 w rejonie Lucko (o 5:00 stała Słowenia już w Ptuju), ale na objazdowej drodze wzdłuż A1 i pomykałem na Zagrzeb-Karlovać-Plitvice-Gracać-Murter i ok 14:30 z minutami byłem na miejscu, a oni o 17:30.
Czekam tylko na info od dids76 który jedzie w nadchodzący weekend starą jedynką.
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 22.06.2015 20:16

Info na temat dojazdu A4 dla osób planujących przejazd autostradą. Od Wrocławia aż po Opole jest horror. Obecnie czas przejazdu tych 90 km przekracza często 4godziny. Korki na bramkach i na klikudziesięciolometrowych zwężeniach. Lepiej przejechać przez centrum Wrocławia i kierować się przez Oławę Brzeg aż za Opole Dk94,potem wjazd na A4, niż bezsensownie tracić czas i kasę na przejazd A4.
przemo99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo99 » 22.06.2015 20:23

To ja dorzucę jeszcze info o gliwickich bramkach, ostatnio bardzo często są duże korki do bramek nawet po 1-2km. Niezłym rozwiązaniem jest jadąc od Wrocka do Gliwic zjechać na DK88 kierunek Gliwice/Bytom. Cały czas prosto aż do wjazdu na autostradę A1 ( jest bezpośrednio z DK88). Kilometrowo podobnie jednakże bez korków na bramkach.

UWAGA INFO nie dotyczy godziny 14-17. W tym czasie można postać na DK88 w okolicach Gliwickiej Strefy Ekonomicznej!
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 22.06.2015 20:27

Jak ktoś jedzie od/z Wrocławia to nie lepiej mu lecieć przez Boboszów-Ołomuniec?
(Tak tylko pytam)
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 22.06.2015 21:06

Nie każdemu pasuje klkusetkilometrowa jazda wąskimi, krętymi drogami prze wioski przez dajmy na to 6h.I droga tez za bezpieczna nie jest, nie ma dnia bez wypadków od Wrocławia do Kłodzka
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 22.06.2015 21:28

OK. Nie znam tej drogi.
Z Wrocławia do Brna trasą A4/A1/D1 to 120 km więcej... Google pokazuje przez Boboszów 3h 50m do Brna a via A4/A1/D1 - 5h 3m. Zwyczajnie ciekawość mnie męczyła.
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 22.06.2015 21:36

osobiście zawsze jadę z Gniezna-Wrocław-Boboszów-Svitavy-Brno-Mikulov (bez winiet)- google nie kłamie... do tego dochodzą remonty, korki na bramkach i opłaty w Polsce i Czechach. A4 omijam szerokim łukiem... tak jak i Wrocław autostradową obwodnicą.
robert29
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert29 » 22.06.2015 22:04

slavko.v napisał(a):osobiście zawsze jadę z Gniezna-Wrocław-Boboszów-Svitavy-Brno-Mikulov (bez winiet)- google nie kłamie... do tego dochodzą remonty, korki na bramkach i opłaty w Polsce i Czechach. A4 omijam szerokim łukiem... tak jak i Wrocław autostradową obwodnicą.

Niewiem co ty chcesz od autostradowej obwodnicy ?
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 22.06.2015 23:00

robert29 napisał(a):
slavko.v napisał(a):osobiście zawsze jadę z Gniezna-Wrocław-Boboszów-Svitavy-Brno-Mikulov (bez winiet)- google nie kłamie... do tego dochodzą remonty, korki na bramkach i opłaty w Polsce i Czechach. A4 omijam szerokim łukiem... tak jak i Wrocław autostradową obwodnicą.

Niewiem co ty chcesz od autostradowej obwodnicy ?

Szkoda, że nie jest jeszcze płatna :oczko_usmiech:
banalna77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) banalna77 » 22.06.2015 23:11

Kochani to ja mam pytanie , planujemy wyjazd 15 sierpnia z Krakowa na Gliwice , Austria , Słowenia ,..w Krapinie mamy nocleg, o której najlepiej wyjechać żeby w miare gładko szło ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.06.2015 23:31

banalna77 napisał(a):Kochani to ja mam pytanie , planujemy wyjazd 15 sierpnia z Krakowa na Gliwice , Austria , Słowenia ,..w Krapinie mamy nocleg, o której najlepiej wyjechać żeby w miare gładko szło ?

Sobota? O 8:00 :)
banalna77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) banalna77 » 22.06.2015 23:35

Też tak myślałam 7- 8 rano, może się uda bez większych korków :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.06.2015 23:36

15 sierpnia będzie wszystko zakorkowane na amen, to najgorszy czas na wyjazd :?

Ale mając nocleg w Krapinie strata nawet kiiku godzin w kroku to nie będzie katastrofa
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.06.2015 23:44

W 11 godzin powinni być.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 265
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone