Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 21.06.2015 23:33

paulr napisał(a):Teoretycznie jest to niemożliwe. Samochody spadają najwięcej podczas przyspieszania. A tego poza autostrada jest sporo. Na autostradzie jadac ekonomicznie można osiągać spalanie teoretycznie nieosiagalne dla danego samochodu. Inna kwestia ze jadac prosta ja stół prawie pusta autostrada o tym zapominamy i auto zaczyna spalac więcej:-)

Widać w moim samochodzie teoria nie idzie w parze z praktyką :oczko_usmiech: :mrgreen:
Winą dużego spalania na autostradzie jest krótki piąty bieg (4tys obrotów przy 130km/h), a co za tym idzie zwiększone spalanie przy wyższych prędkościach. Może gdybym jechał w granicach 120km/h to spaliłby mniej, ale nigdy na autostradzie tyle nie jadę :wink:
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 22.06.2015 05:46

dids76 napisał(a):
paulr napisał(a):Teoretycznie jest to niemożliwe. Samochody spadają najwięcej podczas przyspieszania. A tego poza autostrada jest sporo. Na autostradzie jadac ekonomicznie można osiągać spalanie teoretycznie nieosiagalne dla danego samochodu. Inna kwestia ze jadac prosta ja stół prawie pusta autostrada o tym zapominamy i auto zaczyna spalac więcej:-)

Widać w moim samochodzie teoria nie idzie w parze z praktyką :oczko_usmiech: :mrgreen:
Winą dużego spalania na autostradzie jest krótki piąty bieg (4tys obrotów przy 130km/h), a co za tym idzie zwiększone spalanie przy wyższych prędkościach. Może gdybym jechał w granicach 120km/h to spaliłby mniej, ale nigdy na autostradzie tyle nie jadę :wink:

Czyli wszystko sie zgadza bo spalanie tez bierze się z prędkości:-) jak byś jechał autostrada cały czas setka (i tak szybciej jak droga nr 1) to spalanie było by niższe i to pewnie zauwazalnie. Ale pewnie masz tak jak jak ze jak nie ma 140 to nie ma autostrady. A wtedy spalanie rośnie:-) a ze jest o korkach to proponuje w korkach używać systemu s&g dzięki któremu tak jak w moim przypadku po trochę ponad 24 miesiącach (tak tych w których auto było na gwarancji) kompletnie padł akumulator. Jako ze przez te 2 lata oszczedzilem kilka złotych moze mniej, mogłem zaoszczedzone pieniądze przez system s&g przeznaczyć na calkowicie nowy akumulator za prawie 5stowek bo gdybym tego systemu nie miał dal bym tylko około 200:-)
przemo99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo99 » 22.06.2015 06:50

A co myślicie o godzinie wyjazdu? Niestety wszystkie znaki wskazują na to że będziemy wyjeżdżać w piątek wieczorem z Gliwic na Pag. Zastanawiam się jaka sytuacja będzie na drodze ... pierwszy weekend po szkole:/

Teoretycznie miałem wyjeżdżać w sobotę o 01:00 tak żeby być na Pagu na 11, ale zastanawiam się czy nie przyspieszyć godziny na 20:00 w piątek. Wtedy na ok 6 na miejscu ale wcześniej na granicy i Lucko.

:?:
kropi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropi » 22.06.2015 07:14

Ostatnio mnie wzięło na eksperymenty - i jadąc autostradą jakieś 100 km za TIRem zszedłem do 4,3 l/100 ;-) - a średnia prędkość z całej trasy wg kompa wynosiła 80 km/h dopóki nie utknąłem w korku na wyjeździe - ostatecznie wyszło 4,5 i 71. Przy jeździe "normalnej" czyli 120-140 mamy już 6-7, w zeszłym roku jechaliśmy z rowerami, więc dodatkowy literek przybył, ostatecznie wyszło coś koło 8 z hakiem, łącznie z półtoragodzinnym korkiem w Czechach w drodze powrotnej.
Na drodze krajowej nigdy nie zszedł poniżej 5 (zwykle bliżej 6-6,5) przy średnich prędkościach rzędu 65-70 km/h.
Tak więc przy o 30% niższym spalaniu na autostradzie mamy niemal 1,5x większą średnią prędkość, a jak ktoś chce rumakować - wiadomo, będzie drożej. :hut:
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 22.06.2015 08:23

mam wieśwagena 140KM - 3 osoby na pokładzie, krajówkami jeżdżę z prędkością ok.100-120km/h, momentami szybciej, autostrady (A, HR) nie przekraczam 135km/h autko pali mi 6,0 l/100km, wracam z Jadranu, niby auto lżejsze, ale spala tyle samo. Jeżdżąc po Polsce krajówkami też spala mi 6,0 l/100km.
Ostatnio edytowano 22.06.2015 08:35 przez slavko.v, łącznie edytowano 2 razy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.06.2015 08:30

Miało być o korkach a robi się znowu temat o tym "ile pali moje auto", auta palą tyle ile potrzebują i nie ma się co chwalić że mój spalił 0,3 l mniej.
Pisać na temat :!:
Pozwoliłem sobie zastąpić moderatora :wink:
Ostatnio edytowano 22.06.2015 08:34 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 22.06.2015 08:34

dokładnie, masz racje, miało być o korkach! popieram! piszemy na temat!
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 22.06.2015 08:46

Przeczytałem informację Lednice, o terminach wakacji w poszczególnych krajach, w sobotę (27.06) nie powinno być źle... (oprócz remontowanego czeskiego odcinka autostrady pomiędzy Olomouc a Breclav i polskiej A4) wakacje wtedy będą tylko w Polsce, na Węgrzech i we Włoszech, następna sobota już będzie gorsza, wakacje zaczynają Czesi i Słowacy, więc ruszą nad Jadran!
przemo99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo99 » 22.06.2015 09:04

W sumie nieźle. Myślę że okolice czeskich remontów ok 22 powinny być w miarę przejezdne.
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 22.06.2015 09:10

Dokładnie, podobnie Macelj i Lucko, w sobotę, późnym popołudniem powinno być już pusto...
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 22.06.2015 10:16

przemo99 napisał(a):A co myślicie o godzinie wyjazdu? Niestety wszystkie znaki wskazują na to że będziemy wyjeżdżać w piątek wieczorem z Gliwic na Pag. Zastanawiam się jaka sytuacja będzie na drodze ... pierwszy weekend po szkole:/

Teoretycznie miałem wyjeżdżać w sobotę o 01:00 tak żeby być na Pagu na 11, ale zastanawiam się czy nie przyspieszyć godziny na 20:00 w piątek. Wtedy na ok 6 na miejscu ale wcześniej na granicy i Lucko.

Ja bym wyjechał wcześniej, jak z Gliwic wyjedziesz ok 20 to coś po 22 będziesz w okolicach Brna więc powinno być już pusto. Z drugiej strony na Granicy w Macelj i bramkach w Lučko powinieneś być na tyle szybko że jeszcze korków nie powinno być.
Też jadę w pierwszy weekend wakacji, ale planuję z domu wyjechać w piątek do południa, żeby zmieścić się jeszcze przed popołudniowym ruchem w Czechach .
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 22.06.2015 10:24

dids76 napisał(a):
przemo99 napisał(a):A co myślicie o godzinie wyjazdu? Niestety wszystkie znaki wskazują na to że będziemy wyjeżdżać w piątek wieczorem z Gliwic na Pag. Zastanawiam się jaka sytuacja będzie na drodze ... pierwszy weekend po szkole:/

Ja bym wyjechał wcześniej, jak z Gliwic wyjedziesz ok 20 to coś po 22 będziesz w okolicach Brna więc powinno być już pusto. Z drugiej strony na Granicy w Macelj i bramkach w Lučko powinieneś być na tyle szybko że jeszcze korków nie powinno być.
Też jadę w pierwszy weekend wakacji, ale planuję z domu wyjechać w piątek do południa, żeby zmieścić się jeszcze przed popołudniowym ruchem w Czechach .

My wyjeżdżamy w piątek po robocie z Torunia więc w okolicach Gliwic jesteśmy około 20. Nigdy jakoś nie było dramatu
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.06.2015 10:38

Można i tak....

swirek11
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) swirek11 » 22.06.2015 10:53

Witam

My wybieramy się z Warszawy (pierwszy raz) w sobotę 27.06 około południa w ciemno w okolice Zadaru trasa przez Czechy, Austrię i Słowenię wszystkie kraje oprócz Słowenii autostradami chcemy być na miejscu w niedziele rano ale czytając wasze posty niewiem czy to dobry pomysł?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 22.06.2015 10:53

FUX napisał(a):Można i tak....

Już to ktoś na forum wrzucał. Jak to mawiał mu św pamięci szef "Łeb obciąć, do karku nasrać i czekać na zakażenie" :evil: :evil: :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 264
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone