napisał(a) Rafal G-ce » 21.06.2015 22:42
marosmaro napisał(a):Można prosić o jakieś zdjęcia z komputera ze średnim spalaniem, przejechanym dystansem, średnią szybkością przejazdu.
Co do winet w Austrii to się zgadza 8,7 na 10 dni ale w powrotnej drodze znowu muszę myśleć o kupowaniu winety. Moje auto przy większych prędkościach nie spala niestety mniej. A jeśli pojadę całą drogę po autostradach to na pewno nie będzie to 5 L tylko co najmniej 6 /100. Kolega ma super auto że przy jeździe 130-140 km/h spala 5,1 / 100. W moim przypadku jest to możliwe przez pierwszą podaną trasę drugą nie ma szans.
Jaja sobie robisz? Mam robić zdjęcia komputera i trzymać rok, bo może ktoś będzie chciał mnie sprawdzić?
Dziwnie nieufny jesteś, choć to forum cro.pl, które do czegoś zobowiązuje...
Jeździłem Focusem 1,6 TDCi zdjęć jak pisałem nie mam, ale moze to Cię przekona:
http://www.autocentrum.pl/spalanie/ford ... 2005-2011/Sam się przyznałeś że (celowo?) podałeś zawyżoną cenę winietki. Myśleć w drodze powrotnej nie musisz, bo możesz kupić dwie przy wjeździe podając datę wyjazdu. Radzę przy okazji zatankować do kanistrów, żeby nie myśleć o tym w drodze powrotnej skoro to taki problem
Jak możesz przeczytać wyżej nie jest regułą, żeauto spala więcej podczas jazdy autostradą niż w cyklu mieszanym. A już podawanie większego spalania o 1l/100km to dane wzięte z kapelusza. Ale nawet gdyby tak było, to 1l/100km przy trasie 1100km daje 11 litrów, co przy cenie 4,9zł którą podawałeś daje niecałe 55zł.
Dziwne te Twoje wyliczenia, robione baaaardzo pod Ciebie. Nie mam zamiaru Cię przekonywać do bezpieczeństwa i wygody kosztem 50zł. Ale przekonując innych, mniej doświadczonych warto więcej rzetelności wykazać, a już na pewno WSZYSTKIE aspekty trasy, nie tylko koszty.
PS specjalnie dla Ciebie sprawdziłem właśnie komputer. Spalanie w mieście 5,1, nie wiem kiedy był kasowany komputer, bo to auto Żony.