Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Andrzej3777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej3777 » 20.06.2015 21:40

Lednice napisał(a):
slavko.v napisał(a):uważam, że tracisz czas jadąc czeskimi, remontowanymi autostradami, tym bardziej, że dojazd do nich przez A4 nie napawa optymizmem (nadrobione kilometry, remonty, bramki),ale to jest tylko moje zdanie (zawsze jeździłem najkrótszą trasą na Boboszów i Czechy bez winiet), z Gniezna do Boboszowa mam ok. 330km a w Czechach 180km... z Poznania do Mikulova moją trasą masz tyle samo co ja(a może trochę km mniej), przez Wrocław-Ostrawę masz prawie 200km więcej, ale Twój wybór!

Moim zdaniem trudno to jednoznacznie rozstrzygnąć :roll:

Niewątpliwie nie ma większego sensu pchać się w soboty czy w piątki po południu prosto w korek, a tak wyglądają autostrady w wielu miejscach :roll:
Wtedy dobrze jest mieć drogę alternatywną :!: 8)
Ja lubię autostrady, ale jak tylko mam pewność, że na niej jest spory korek w danym miejscu, to jadę zwykłą drogą...

Z tym że mój wybór nie dotyczy całej trasy, ale tylko krótkich odcinków, gdzie są korki, objeżdżam tylko tyle, ile muszę, żeby nie stać w korku :!: :!: :!:

Z drugiej strony w nocy czy w niedzielę o wiele lepiej i o wiele szybciej jedzie się autostradą, nawet remontowaną, niż zwykłą drogą i warto wydać kasę na winietkę :!:

W pozostały czas jest to sprawa gustu, tego, co kto lubi

Właśnie chyba się zdecydowałem i pojadę za radą kolegi Legnice A 4a potem Czeskimi autostradami jadę w niedzielę myśle że jakoś to będzie.Ale wracam w tygodniuw więc dla porównania będę jechał przez Boboszów oczywiśie wiadomo że ie wszystko idzie przewidzieć wystarczy jeden wypadek i korek murowany.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 20.06.2015 21:44

Lednice napisał(a):W Puli szukać apartamenty w ciemno :?: :!: :roll:

Nikt tam nie stoi z tabliczkami,
raczej tam wszyscy rezerwują albo szukają na miejscu za pośrednictwem agencji :!:

Mam nadzieję, że poszukiwania pod koniec lipca w okolicach Makarskiej (Podgora, Drašnice, Igrane) nie będą takim wyzwaniem jak wspomniana tutaj Pula? :wink:
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 20.06.2015 21:45

w sumie to zgadzam się z Tobą... ruszam w przyszłą sobotę o 7ej z Gniezna i bez sensu pchać się A4 Wrocław-Gliwice i później Chałupki-Mikulov, bo jeżeli nie trafię na korek, albo inne zdarzenie... to dojadę przez Boboszów-Svitavy-Brno-Mikulov szybciej niż wariantem autostradowym (równie dobrze mógłbym jechać przez Niemcy...)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2015 21:50

Wypadków się nie przewidzi :roll:

Poszedłem we Wiedniu do piekarni kupić ich rewelacyjne bułki, a tu policaje stoją z dwiema kobitkami :roll:
Jedna drugiej wjechała w tył :wink:
Terenowy Mercedes miał lekko porysowany zderzak, za to sportowa BMWica miała poharatany przód :roll:
Cóż, BMWica pojedzie do Polski czy Czech i tam po obróbce pójdzie na sprzedaż jako super okazja, autko bezwypadkowe i bezkolizyjne, jak spod igły, dziadek nim do kościoła raz na tydzień jeździł :wink: :wink: :wink:

Takie wypadek na zwykłej ulicy to niewielkie utrudnienie, na autostradzie jest od razu mocny korek :roll:
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 20.06.2015 21:57

Gniezno-Boboszów 330km- 5h, Boboszów-Mikulov 185km - 3h. 8h! normalna jazda, miejscowości 50km-55km/h, trasa ok. 100km/h, czasem trochę szybciej... w 8h przez Wrocław-Gliwice-Ostrawa-Mikulov dojedziesz jak nie ma korków i remontów na drogach! jutro się przekonasz, że miałem rację, ale powodzenia! szczęśliwej drogi! Srecan put!
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 20.06.2015 22:39

kojacek napisał(a):
Lednice napisał(a):W Puli szukać apartamenty w ciemno :?: :!: :roll:

Nikt tam nie stoi z tabliczkami,
raczej tam wszyscy rezerwują albo szukają na miejscu za pośrednictwem agencji :!:

Mam nadzieję, że poszukiwania pod koniec lipca w okolicach Makarskiej (Podgora, Drašnice, Igrane) nie będą takim wyzwaniem jak wspomniana tutaj Pula? :wink:

Spokojnie nic się nie martw. Naganiacze będą ci wskakiwali na maskę.
marosmaro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marosmaro » 20.06.2015 23:53

Rafal G-ce napisał(a):
marosmaro napisał(a):"agatka9082" Miałem okazję jechać różnymi trasami i dla mnie jest najtańsza prze Słowację,Węgry i Chorwacja. Na Słowacji nie płacę winety bo jest mały kawałek drogi szybkiego ruchu (Bańska Bystrzyca) który można łatwo ominąć kosztuje to jakieś 7-em minut wineta na Węgry 4780 huf to około 65zł i oczywiście Chorwacja bramki + koszt paliwa. A przez autostrady Polska, Czechy, Austria, Słowenia (objazd przez Mureck-Ptuj -30euro) no i Chorwacja. Szybciej ale drożej w moim przypadku około +200zł. Jadę też prawie z Krakowa tak że koszty autostrad będą takie same. A co do paliwa to zależy tylko od samochodu jakim dysponujece.

Winieta w Austrii 8,7EUR *2
Winieta w Czechach 16,5 EUR
W dwie strony 33,9 EUR. Co daje jakieś 140zł.
Skąd Ci się wzięło 200zł różnicy?

Skąd mi się wzięło bardzo proste. Jadąc przez Słowację nie płacę winety. Węgry 4780 huf około 65zł i Chorwacja 139 kun około 78 zł + koszty paliwa (około) 5 L/100 km przy 4,9 za 1 L = 24,5 x 1050 km = 257 zł co daje (około) 400 zł.
Teraz druga trasa autostrada w Polsce 10zł, Czechy 440 koron około 66 zł, Austria 25,30 euro około 106 zł , Słowenia omijamy autostradę, Chorwacja 113 kun około 63 zł + koszty paliwa (około) 6 L/100 km przy 4,9 za 1 L = 29 zł x 1150 km = 334 zł co daje (około) 579 zł.
Jak to wyliczyłem pierwsza trasa ma mniej autostrady i jest krótsza auto mniej spali. Nie jest to super dokładnie wyliczone bo może być korek i ceny walut mogą się zmienić. Jadę na dwa tygodnie więc brałem ceny autostrad z cennika PZM.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 21.06.2015 09:08

Hej,
Ja już na miejscu, jechałem w piątunio 19 z okolic Wawy w okolice Orebica :).
Start o 13 z domu, na granicy PL byłem o 17 (dokładnie w Jastrzębiej na BP.) Bardzo ważna uwaga do wszystkich tankujących, nie tankujcie na ostatnim BP w Mszanie przy autostradzie... ceny tam są masakryczne! zwykły ON był w piątek za 5,26zł a w Jastrzębiej za 4,65zł :), różnice jak w Austrii :).
Droga przez Czechy ok do momentu Ołomunca, zjazd na Brno był zakorkowany od początku pasa po którym skręcamy(remonty), byłem tutaj dosyć wcześnie więc za dużo nie straciłem (około 30 minut). Jednak hardcore to był w drugą stronę... ogromny wielokilometrowy korek... muszę zdecydowanie rozważyć inna trasę powortną tylko czy jest coś sensownego ?.
Jechałem przez Breclav, jest już kilka odcinków nowej drogi z asfaltem więc coś czuje że niedługo będzie to trasa dla wszystkich :). Tutaj straciłem jakieś 15 minut w korku przy jednym zwężeniu, tak naprawdę nie wiadomo dlaczego ruch stanął na ten czas a potem ruszył. Austria ok jest po drodze kilka zwężeń krótkich i ograniczenie do 80km ale można gnać bezproblemowo. Niestety znów stanąłem na trochę w okolicach Graz (33 km) przed zjazdem w stronę słowenii, pech chciał że jechał jakiś niewymiarowy transport zajmujący większą część autostrady i trzeba był jechać powoli i bardzo uważnie, tutaj straciłem pewnie też z jakieś 20-30 minut na zamulaniu. Objazd Słowenii ok, tutaj też tankowałem na stacji całodobowej. płaciłem za ON coś koło 1,2 euro. Na granicy byłem koło 1.30 Słoweńska strona bez aut a po Chorwackiej 5 samochodów.
Lucko zero korków, potem droga w Chorwacji też już bezproblemowa. Cała droga 1700km zajęła mi 19,5 godziny do Orebica (bez promu przez ston).
kokotech
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kokotech » 21.06.2015 10:17

yzedef

gratulacje!!!
gdzie kupowałeś winiety ??
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2015 10:56

yzedef napisał(a):Droga przez Czechy ok do momentu Ołomunca, zjazd na Brno był zakorkowany od początku pasa po którym skręcamy(remonty), byłem tutaj dosyć wcześnie więc za dużo nie straciłem (około 30 minut). Jednak hardcore to był w drugą stronę... ogromny wielokilometrowy korek... muszę zdecydowanie rozważyć inna trasę powortną tylko czy jest coś sensownego ?.

Piszesz o korku w Olsanach --- trasa do Polski :!: 8)

Jest sposób na jego ominięcie :!:

O korku informuje tablica na autostradzie koło Vyskova

Skęciliśmy na Kromeriz, potem na Prerov i wpadliśmy na trasę na Ostrawę omijając korek,

Jak zobaczycie informację o długości korka w Olsanach, to nie ma co się zastanawiać i jechać na Kromeriz
https://www.google.pl/maps/dir/49.16234 ... 40!1m0!3e0
monik2121
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) monik2121 » 21.06.2015 12:40

Witam wszystkich. Proszę o pomoc. 18.07.15 sobota pierwszy raz jadę na Chorwację. Wstępnie wybrałam drogę przez Węgry. Czy może ktoś opisać trasę tam i z powrotem i ewentualnie gdzie i za ile kupuje się winiety. Jak wspomniałam jadę pierwszy raz i jestem kompletnie zielona. Wyjazd z śląska powiat Mikołów a jadę do Kanicy.
Rafal G-ce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal G-ce » 21.06.2015 12:40

marosmaro napisał(a):
Rafal G-ce napisał(a):
marosmaro napisał(a):"agatka9082" Miałem okazję jechać różnymi trasami i dla mnie jest najtańsza prze Słowację,Węgry i Chorwacja. Na Słowacji nie płacę winety bo jest mały kawałek drogi szybkiego ruchu (Bańska Bystrzyca) który można łatwo ominąć kosztuje to jakieś 7-em minut wineta na Węgry 4780 huf to około 65zł i oczywiście Chorwacja bramki + koszt paliwa. A przez autostrady Polska, Czechy, Austria, Słowenia (objazd przez Mureck-Ptuj -30euro) no i Chorwacja. Szybciej ale drożej w moim przypadku około +200zł. Jadę też prawie z Krakowa tak że koszty autostrad będą takie same. A co do paliwa to zależy tylko od samochodu jakim dysponujece.

Winieta w Austrii 8,7EUR *2
Winieta w Czechach 16,5 EUR
W dwie strony 33,9 EUR. Co daje jakieś 140zł.
Skąd Ci się wzięło 200zł różnicy?

Skąd mi się wzięło bardzo proste. Jadąc przez Słowację nie płacę winety. Węgry 4780 huf około 65zł i Chorwacja 139 kun około 78 zł + koszty paliwa (około) 5 L/100 km przy 4,9 za 1 L = 24,5 x 1050 km = 257 zł co daje (około) 400 zł.
Teraz druga trasa autostrada w Polsce 10zł, Czechy 440 koron około 66 zł, Austria 25,30 euro około 106 zł , Słowenia omijamy autostradę, Chorwacja 113 kun około 63 zł + koszty paliwa (około) 6 L/100 km przy 4,9 za 1 L = 29 zł x 1150 km = 334 zł co daje (około) 579 zł.
Jak to wyliczyłem pierwsza trasa ma mniej autostrady i jest krótsza auto mniej spali. Nie jest to super dokładnie wyliczone bo może być korek i ceny walut mogą się zmienić. Jadę na dwa tygodnie więc brałem ceny autostrad z cennika PZM.

W Austrii winieta 10 dni kosztuje 8,7 EUR. Dwie to 17,4 EUR, Ty liczysz 25,3 EUR.
Do tego sprytnie podnosisz zużycie paliwa o 1l/100km co też nie do końca jest prawdą.
Daleki jestem od udowadniania wyższości jednej trasy nad druga, ale jak już ma to kogoś przekonywać, to warto policzyć rzetelnie.
PS moje spalanie w zeszłym roku 5,1 ON/100 km.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2015 12:53

Jadąc autostradami mam ZAWSZE mniejsze zużycie paliwa o około 10% niż jadąc zwykłą drogą :!: 8)

Oczywiście, jak się jedzie ekonomicznie 120-130 :roll:

Różnica w kosztach podróży nie będzie przekraczać nawet 100 złotych, a za stówkę więcej o wiele mniejsze zmęczenie i lepszy komfort jazdy
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 21.06.2015 13:32

yzedef napisał(a):... Droga przez Czechy ok do momentu Ołomunca, zjazd na Brno był zakorkowany od początku pasa po którym skręcamy(remonty), byłem tutaj dosyć wcześnie więc za dużo nie straciłem (około 30 minut). Jednak hardcore to był w drugą stronę... ogromny wielokilometrowy korek... muszę zdecydowanie rozważyć inna trasę powortną tylko czy jest coś sensownego ?.
Jechałem przez Breclav, jest już kilka odcinków nowej drogi z asfaltem więc coś czuje że niedługo będzie to trasa dla wszystkich :). Tutaj straciłem jakieś 15 minut w korku przy jednym zwężeniu, tak naprawdę nie wiadomo dlaczego ruch stanął na ten czas a potem ruszył. Austria ok jest po drodze kilka zwężeń krótkich i ograniczenie do 80km ale można gnać bezproblemowo. Niestety znów stanąłem na trochę w okolicach Graz (33 km) przed zjazdem w stronę słowenii, pech chciał że jechał jakiś niewymiarowy transport zajmujący większą część autostrady i trzeba był jechać powoli i bardzo uważnie, tutaj straciłem pewnie też z jakieś 20-30 minut na zamulaniu. Objazd Słowenii ok, tutaj też tankowałem na stacji całodobowej. płaciłem za ON coś koło 1,2 euro. Na granicy byłem koło 1.30 Słoweńska strona bez aut a po Chorwackiej 5 samochodów.
Lucko zero korków, potem droga w Chorwacji też już bezproblemowa. Cała droga 1700km zajęła mi 19,5 godziny do Orebica (bez promu przez ston).

Kolego wielkie dzięki za te bieżące informacje. Patrząc na mapę robót drogowych na tej trasie i analizując sytuacje na podstawie takich świeżych informacji mam nadzieję, że przygotuję alternatywne objazdy newralgicznych punktów (jeśli sytuacja będzie się powtarzać).
Co do wyższości jazdy autostradą do innych dróg, każdy musi sobie sam odpowiedzieć co woli i wybrać trasę. Ja zawsze jak jest możliwa jazda autostradą jadę :wink: hajłejem :wink: . Spalanie spalaniem ale wygoda (dla mnie) jest ważniejsza. Inna sprawa, że jazda autostradą jest szybsza, bezpieczniejsza i wygodniejsza. Jest także bardziej ekonomiczna bo nie mieszamy biegami tylko spokojnie maszerujemy. Stała prędkość ok. 120km/h to w moim przypadku spalanie na poziomie 5,2 ( w zeszłym roku cała trasa do i z Cro średnia 5,5 l/100 km). A czy wydam 100 PLN więcej czy mniej to i tak luzik. Wszak jadę na WAKACJE. :D
iroz
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) iroz » 21.06.2015 13:40

monik2121 napisał(a):Witam wszystkich. Proszę o pomoc. 18.07.15 sobota pierwszy raz jadę na Chorwację. Wstępnie wybrałam drogę przez Węgry. Czy może ktoś opisać trasę tam i z powrotem i ewentualnie gdzie i za ile kupuje się winiety. Jak wspomniałam jadę pierwszy raz i jestem kompletnie zielona. Wyjazd z śląska powiat Mikołów a jadę do Kanicy.

Hej szkoda ze jedziecie dzien pozniej,my wyjezdzamy 17.07.2015 z Chorzowa(mamy blisko do Mikolowa).
Jedziemy do Mimic,tez pierwszy raz.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 262
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone