Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 20.06.2015 13:23

kokotech napisał(a):witam cro-maniaków i prośba o pomoc.
jaki termin wyjazdu wybrać, aby uniknąć korków -
mam zamiar wyjechać o 2:00-3:00 ale czy w sobotę czy niedziele -(27.06 czy 28.06) oto jest pytanie ?
(jade w ciemno o ile to ważne ;))

Jeśli nie masz "zaklepanego" apartamentu to jedź lepiej w niedzielę. Ewentualnie wyjedź wcześniej, wieczorem w piątek.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2015 13:26

Andrzej3777 napisał(a):
Lednice napisał(a):Powinno być szybciej przez Mikulov, ale w sobotę może być w Poysdorf korek :roll:

Będę jechał w niedziele i mam dylemat czy Breclav czy Mikulov 8O

W niedzielę nie ma to żadnego znaczenia Breclav czy Mikulov, nie ma tirów, a te są najbardziej korkogenne na drogach :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2015 13:28

mam zamiar wyjechać o 2:00-3:00 ale czy w sobotę czy niedziele -(27.06 czy 28.06) oto jest pytanie ?

Wyjeżdżając o 2 w nocy będziesz wieczorem na miejscu, a to najgorsza pora na szukanie kwatery :roll:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 20.06.2015 13:29

wielbiciel napisał(a):
Masz widok na Macelj, mnie nie wyświetla ikonki, mam tylko na pierwsze bramki wjazdowe kier. Zagrzeb.
Na Lucko zaczyna być tradycyjnie spokojnie tj. 1km/h , na razie na bramkach płatnych nie wjazdowych.

Tu mi Macelj pokazuje :wink: http://www.hak.hr/info/kamere/#GP
Jeszcze możesz sobie sprawdzić czy po słoweńskiej stronie nie ma korka http://www.promet.si/portal/sl/cestne-kamere.aspx
Trochę ciężko znaleźć interesującą kamerę, ale można :oczko_usmiech:
kokotech
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kokotech » 20.06.2015 14:07

Lednice napisał(a):

Wyjeżdżając o 2 w nocy będziesz wieczorem na miejscu, a to najgorsza pora na szukanie kwatery :roll:

ups biegnę w kierunku Istrii wiec mam nadzieje byc wcześniej [ częstochowa-pula] ;) dzięki za wsparcie.
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 20.06.2015 14:41

Podobno na drodze z Cieszyna do Żyliny za Jablunkovem jest przebudowa drogi, czy ktoś wie jak duże są utrudnienia w ruchu? czy ktoś się orientuje, czy są jakieś remonty na trasie z Cadca do Bratislavy?
Ostatnio edytowano 20.06.2015 15:06 przez slavko.v, łącznie edytowano 2 razy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2015 14:46

kokotech napisał(a):
Lednice napisał(a):

ups biegnę w kierunku Istrii wiec mam nadzieje byc wcześniej [ częstochowa-pula] ;) dzięki za wsparcie.

W Puli szukać apartamenty w ciemno :?: :!: :roll:

Nikt tam nie stoi z tabliczkami,
raczej tam wszyscy rezerwują albo szukają na miejscu za pośrednictwem agencji :!:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2015 14:51

slavko.v napisał(a):Podobno na drodze z Cieszyna do Żyliny za Jablonkovem jest przebudowa drogi, czy ktoś wie jak duże są utrudnienia w ruchu?

Jak już Jabłonkowem, po czesku Jablunkovem 8)

W Czechach nic nie robią 8)

Na Słowacji przed Żyliną remontują:
http://www.zjazdnost.sk/map/view.html
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 20.06.2015 20:24

dzięki Lednice... 12.07 mam nocleg w Bilje, chyba wybrałem w końcu drogę powrotną: Bilje-Mohacs-Csem-Komarno-Nitra-Hlohovec-Żilina-Cieszyn-Żory-Tarnowskie Góry-Jarocin-Gniezno (chciałem wracać przez Bilje-Rajka-Bratislava-Brno-Boboszów-Wrocław-Gno, ale w Czechach korkuje się z powodu robót drogowych). W przyszłą sobotę wyjeżdżam do MNE i wybrałem starą sprawdzona trasę Gniezno-Jarocin-Trzebnica-Łozina!!-Wrocław-Kłodzko-Boboszów-Svitavy-Brno-Rajhrad-Pohorelice-Mikulov-Wien-Mureck-Ptuj-Macelj-Lucko-Karlovac.
Ostatnio edytowano 20.06.2015 20:25 przez slavko.v, łącznie edytowano 1 raz
Andrzej3777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej3777 » 20.06.2015 20:25

Mam pytanie czy ktoś z was jechał ostatnio naszą A 4 z Wrocławia do Gliwic wiem że jest w remoncie i jestem ciekaw czy tworzą się duże korki czy jakoś się jedzie.Rano wyjezdzam i zastanawiam się czy A4 czy może przez Boboszów choć jedna osoba w Rodzinie ma chorobę lokomocyjną i serpentyny po Czeskiej stronie troszkę mi nie na rękę.
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 20.06.2015 20:29

tylko z 10km masz lekkie serpentyny... na chorobę lokomocyjną tabletka! odpuść sobie A4, a co dalej? korki w Czachach na remontach autostrad... ja już odpuściłem, jadę przez Boboszów-Svitavy-Brno-Mikulov (bez winiet)
slawekkg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekkg » 20.06.2015 20:35

Witam. Może ktoś wie czy przez Niemcy na Berlin, Hof, Pasawa, Wels i na Graz są jakieś większe utrudnienia- roboty jadę za tydzień w sobotę. Pozdrawiam.
Andrzej3777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej3777 » 20.06.2015 20:40

slavko.v napisał(a):tylko z 10km masz lekkie serpentyny... na chorobę lokomocyjną tabletka! odpuść sobie A4, a co dalej? korki w Czachach na remontach autostrad... ja już odpuściłem, jadę przez Boboszów-Svitavy-Brno-Mikulov (bez winiet)
Tabletki mam winetę Czeską już mam kupioną 8O więc i tak w Czechach będę pchał się na autostradę szkoda tylko że remontowaną :( 8O
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 20.06.2015 20:48

uważam, że tracisz czas jadąc czeskimi, remontowanymi autostradami, tym bardziej, że dojazd do nich przez A4 nie napawa optymizmem (nadrobione kilometry, remonty, bramki),ale to jest tylko moje zdanie (zawsze jeździłem najkrótszą trasą na Boboszów i Czechy bez winiet), z Gniezna do Boboszowa mam ok. 330km a w Czechach 180km... z Poznania do Mikulova moją trasą masz tyle samo co ja(a może trochę km mniej), przez Wrocław-Ostrawę masz prawie 200km więcej, ale Twój wybór!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2015 21:31

slavko.v napisał(a):uważam, że tracisz czas jadąc czeskimi, remontowanymi autostradami, tym bardziej, że dojazd do nich przez A4 nie napawa optymizmem (nadrobione kilometry, remonty, bramki),ale to jest tylko moje zdanie (zawsze jeździłem najkrótszą trasą na Boboszów i Czechy bez winiet), z Gniezna do Boboszowa mam ok. 330km a w Czechach 180km... z Poznania do Mikulova moją trasą masz tyle samo co ja(a może trochę km mniej), przez Wrocław-Ostrawę masz prawie 200km więcej, ale Twój wybór!

Moim zdaniem trudno to jednoznacznie rozstrzygnąć :roll:

Niewątpliwie nie ma większego sensu pchać się w soboty czy w piątki po południu prosto w korek, a tak wyglądają autostrady w wielu miejscach :roll:
Wtedy dobrze jest mieć drogę alternatywną :!: 8)
Ja lubię autostrady, ale jak tylko mam pewność, że na niej jest spory korek w danym miejscu, to jadę zwykłą drogą...

Z tym że mój wybór nie dotyczy całej trasy, ale tylko krótkich odcinków, gdzie są korki, objeżdżam tylko tyle, ile muszę, żeby nie stać w korku :!: :!: :!:

Z drugiej strony w nocy czy w niedzielę o wiele lepiej i o wiele szybciej jedzie się autostradą, nawet remontowaną, niż zwykłą drogą i warto wydać kasę na winietkę :!:

W pozostały czas jest to sprawa gustu, tego, co kto lubi
W każdym razie jechało się DO Wiednia czeskimi autostradami i ekspresówkami szybko i wygodnie, nie ma podstaw do większych narzekań :wink:

Powtarzam: najgorsze są w kierunku na Wiedeń piątek po południu i sobota :roll:
Ostatnio edytowano 20.06.2015 21:43 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 261
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone